General Ante Gotovina postal svetovalec hrvaške vlade

Ante Gotovina (foto: epa)

Na današnji seji hrvaške vlade, ki so jo imeli v Vukovarju, je premier Andrej Plenković dal soglasje k imenovanju generala Anteja Gotovine za posebnega svetovalca podpredsednika vlade in ministra za obrambo Damirja Krstičevića.

Predlog za imenovanje je podal minister Krstičević, njegovo področje svetovanja pa bo osredotočeno na razvijanje sistema nacionalne varnosti ter na vsa vprašanja, ki so vezana na področje obrambe in varnosti. Kot piše Večernji list, je bil premier Plenković zelo navdušen nad idejo, zato jo je takoj tudi podprl.

Ministru za obrambo Krstičeviću je zelo pri srcu, da je Gotovina pristal na to funkcijo, saj je s svojimi vojaškimi izkušnjami profesionalnega vojaka velika pridobitev za nacionalno varnost in razvoj oboroženih sil. Gre za tako imenovano drugo kariero, ki jo v razvitih demokracijah opravljajo najbolj sposobni ljudje iz prakse.

Najbolj priljubljena osebnost na Hrvaškem
Gre za prvi angažma Gotovine v politiki, potem ko ga je mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije pred štirimi leti dokončno oprostilo obtožb za grozodejstva med in po operaciji Nevihta iz leta 1995. Priljubljeni general se je potem izogibal politiki in se ukvarjal z vzgojo tun na območju Zadra. Hrvaški mediji so občasno objavili njegove fotografije v družbi različnih politikov, a se je Gotovina otepal povezovanj s katerokoli politično opcijo, piše STA.

Gotovina je izjemno priljubljen na Hrvaškem, mnogi pa so ga še pred leti želeli kot kandidata za predsednika države, a je tovrstne predloge zavračal.

M. P.

 

 • Olga

  Čestitke! Pravi človek na pravem mestu!

  • koza

   ja, je nekaj na njemu kar daje zaupanje, ampak, sedaj trenutno rabi imuniteto, ker ga v BiH hočejo obtožiti ne vem čega, kao zločinov, RS pa noče dati podatkov o svojih “vojakecih”, razen tega BiH toži Hrvaško za 13 miljad za vojno odškodnino? halo, kdo pa je morilcem Vukovarja sodil? mučka se bosanski lonac, mučka

   • Olga

    To so komunistična podtikanja, tako kot v Sloveniji! To so srbske igrice! Verjetno so zadaj JLA oboževalci!

    • koza

     igrice so to, igrice, 3 dni po Plenkotovem obisku v Sa, so jih 10 aretirali, samo Hrvate, pred leti so hodili v arhiv iz Sa in so jim dali vse kar so želeli, da pridejo v EU, ne vem če si prebrala en komentar na temo volitev oz. referendumov … iščem

 • soc

  Hrvaška desnica si upa to, čemur se uradna slovenska v večnem iskanju kompromisov izogiba kot hudič križu. Igrati na nacionalne note. Naši pa plešejo po istih tonih kot levica – načeloma po ritmih Angelce Merklove in kapitala za njo.

  • Ruggedplant

   No ja, ples naših levakov dirigirajo povsem drugi akterji od Angelce – to, da so tokrat usklajeni v prismojenosti, je bolj naključje kot kaj drugega. Slovenska komunistična greznica ignorira svetovno dogajanje in svetovno dogajanje ignorira njo -že 70 let (če izvzamemo prejemanje navodil iz Moskve in kasneje še Beograda).

 • Ruggedplant

  Edino pravilno! Je pa situacija odlično ogledalo razslovenjeni Sloveniji (bolje rečeno njenim rabljem, ki jo trenutno upravljajo), kjer so najpomembnejši borci za osamosvojitev danes deležni največjega prezira in celo montiranih sodnih procesov za kazen, ker so si drznili rušiti prečastito Srboslavijo. Glede na notranjepolitično sceno na Hrvaškem, nimamo več prav nikakršne pravice, da jih zmerjamo z “zaostalimi balkanci”, ker so nas mentalno prehiteli po celi črti, gospodarsko pa nas bodo v nekaj letih, če se ne bo pri nas zgodilo to kar bi se moralo že zdavnaj…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!