Grški krizi še ni videti konca

Foto: iStock

Na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu je potekala tudi medinstitucionalna razprava o Grčiji. Glavna tema razprave je bila pregled reform, h katerim se je Grčija zavezala v okviru tretjega programa za ekonomsko prilagoditev. V okviru programa bo Grčiji zagotovljena finančna pomoč do 86 milijard evrov iz Evropskega mehanizma za stabilnost (EMS). Ta je nadomestil EFSF, Evropski mehanizem za stabilnost, organ za zaščito finančne stabilnosti območja evra.

Med pogoji za prejemanje pomoči je izvedba več ukrepov in reform, ki naj bi Grčijo pripeljali iz krize. Končni cilj programa je ponovna trajnostna gospodarska rast v Grčiji. “Pred dvema letoma in pol so bile ekonomske težave v Grčiji osrednja tema skoraj vseh pogovorov v Evropskem parlamentu. Danes to že dolgo ni več osrednja tema, kajti Evropska unija se sooča z mnogimi, še težjimi problemi,” je ob tem poudarila evropska poslanka Romana Tomc.

Slovenija je sodelovala pri kreditiranju Grčije
Podatki finančnega ministrstva Slovenije iz leta 2015, torej do konca izvajanja prejšnjega svežnja pomoči, kažejo, da je Slovenija porok pri izdajah dolžniških papirjev EFSF, prek katerih so financirali pomoč Grčiji, Portugalski in Irski. Slovenija je poleg poroštva v okviru EFSF sodelovala tudi pri financiranju bilateralnih posojil Grčiji, danih s strani evroobmočja. Delež Slovenije v teh posojilih znaša malo manj kot 0,5 odstotka, torej dobrih 260 milijonov evrov. Do konca leta 2014 naj bi Slovenija iz naslova obresti za to posojilo prejela skupno nekaj več kot 17 milijonov evrov.

Preden je Slovenija prispevala svoj prvi obrok je takratni minister za finance France Križanič napovedal, da bo ta pomoč z vidika slovenskih davkoplačevalcev donosna. Evropska poslanka Romana Tomc zdaj pravi: “Besede nekdanjega finančnega ministra se, žal, ne bodo uresničile. Ampak, to je bilo jasno že takrat. Slovenija, ki je bila sama v velikih težavah, je pomagala Grčiji, zato so popolnoma upravičena naša pričakovanja, da je Grčija z obljubami o reformah mislila resno.”

Po navedbah evroskupine je bil v marcu ugotovljen napredek pri več odprtih vprašanjih. Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem kritična: “Grki so res dosegli velik napredek pri izvajanju reform, ki so bile dogovorjene v lanskem letu. Še vedno pa se pojavljajo pomisleki glede reforme trga dela, glede pokojninske reforme in glede reforme javnega sektorja.”

Ob poročilih, ki jih poslušamo, se ni mogoče znebiti občutka, da napredek ni bil tako velik, kot se želi pokazati. To pod vprašaj postavlja tudi upravičenost do nadaljnjega prejemanja finančne pomoči.

A. R.

 • Olga

  Kdaj pa komunisti prostovoljno začnejo služiti denar?! Nikoli!! Oni so ustvarjeni za parazitiranje!!

  • Zgornji

   Žalostno – toda Resnično . Žal. Amennn.

 • Zgornji

  Logično da ne, ker ko se narod enkrat poleni, ga je Zeloooo Težko spraviti stran od lenobe … in to se vidi isto tudi v Sloveniji …

 • stajerc5

  “..Še vedno pa se pojavljajo pomisleki glede reforme trga dela, glede pokojninske reforme in glede reforme javnega sektorja.”
  Ali nebi nasi bizgeci, ravno te- enake stvari uredili doma, preden sploh muksnete eno besedo za druge!?
  Kako ze gre tista, da se pred domacim pragom najprej pometa, he, to ste pozabili!?

 • janez.pokoncni

  A se spomnite zgolj par let nazaj. Zblojeni Križanič nas je prepričeval, da so posojila Grčiji dobra naložba in se v našem imenu zadolževal (kot) norec ter naš denar “posojal” naprej Grčiji in pri tem trolal ; “Slovenska pomoč je vzpostavljena z ustreznim institucionalnim okvirom in pričakujem, da bo ta pomoč z vidika davkoplačevalcev donosna,”

  https://www.finance.si/288715

  In koliko letno kazen služi zaradi milijard, ki jih je skuril? Nič, še naprej “šola” mlade slovenske ekonomiste in v popoldanskem času “svetuje” državnim firmam.

 • valentin

  Že desetletja so znane tehnike, ki želijo narediti poslušne, ubogljive, suženjske množice, ki bodo koristile le eliti. Le kaj bo pomagalo tem množicam, ki danes temu ne verjamejo, zanje so to teorije zarote, jih stvari ne zanimajo ali pa so nezinetresirani za razumevanje. Živijo v zadnji dobi pred prihodom zombijev, pa nič ne naredijo. Zakaj? In pet nazornih znakov je, kam nas elita pelje, kako se nad nami izživlja s krutim namenom popolnega razčlovečenja.

  1./
  Spreminjanje človeka ali transhumanizem v novo obliko stroja. Najboljše orodje elite na tem področju so plačani mediji, ki vam spremenijo možgane v robotizirane čipe. Njihove razlage mnogih dogajanj naj bi človeštvo peljale v boljše čase, naprednejše, so pa največja človeška prevara, največje možne laži. Samo pogled v zgodovino in ugotovili boste, da karkoli naredi elitaza vas koristi le njim. Le oni imajo bogastvo celega sveta v svojih rokah, rokah peščice. Delamo le še zanje.

  2./
  Umetna inteligenca je dodatek k poneumljanju in predvsem odvzem človekovih sposobnosti, da z njimi razgibava svoje misli. Roboti naj zamenjajo možgane množic, kajti oni znajo in zmorejo delati za kar so programirani, ne znajo pa ničesar s svojim razmišljanjem. In to je izjemna zamenjava za nekoristne množice, ki jih zelo kmalu, najkasneje do Agende 2030, elita več ne bo potrebovala.

  3./
  Možgane množic je treba zapreti v kletke, kar je že zelo vidno iz razlage o plačanih medijih in umetni inetligenci. Zapreti je treba dostop do lastnega razmišljanja, svobodne volje in svobodnega odločanja. Možgane v škatle ali pa še lepše izpraznjene školjke.

  4./
  Cepiva so naslednji znak, da je razvojna era človeštva na koncu, kajti cepiva z dovoljenjem prodanih izdajalskih politikov že obračajo razvojno pot ljudstva, vedno več jih gre že v otroštvu proti grobu in ne svetleči prihodnosti. Le zakaj bi imeli množice, ko imajo robote in zakaj bi se z množicami mučili, ko imajo cepiva. Zato so politiki plačani, da so cepiva obvezna. Kaj je lepšega kot da ustavijo možgane.

  5./
  T.H.E.Y, prevedeno oni, vendar kratica pomeni več – hierarhija vas dela sužnje, ustvarja tudi in predvsem, da bi se obnašali kot oni, bili brezsrčne psihopatske izpraznjene školjke, arogantno sebični, da nobenazdružba v skupne koristi ni več možna. To predvsem zelo dobro čutimo v ubogi podalpski konjušnici. Lažni mediji, lažni denar, lažna politika, lažna demokracija, lažne vojne,lažna medicina. In, ker to ni dovolj še transhumanizem ali preobrat človeka v smeri uničenja.

  Zato je zelo pomembno obrniti smer Agende, ki jo je sprejel OZN pod taktirko
  NWO. Obrniti je treba smer razčlovečenja, če želimo obstati. Ljubezen, spoštovanja, pripravljenost deliti znanje in ga širiti med množice, kajti to je edini recept proti zločinsko bogati eliti, ki je to postala zvašim denarjem, do njega pa je prišla preko omenjenih pet znakov razčlovečenja. Treba bo stopiti skupaj, znati dojeti kaj so laži in vrniti ugled skupnim klepetom, bivanjem v naravi, nesovražni družbi in vsem privoščiti enako blagostanje. Preseči je treba vrvi s katerimi nas
  elita s politiki vleče na tisoč koncev, da smo poslušni in jim ne škodimo, le sebi! /virActivistPost/

 • Mihilus

  V Grčiji so se začele oblikovati skupnosti, ki pomagajo same sebi in te skupnosti bodo kritične za preživetje ob padcu sistema. Sicer pa tudi Slovenija stopa po poteh Grčije in na malo daljši rok tudi Nemčija.

 • Franc Popndekl

  Tudi naši krizi ni videti konca…

 • bojan

  V tej krizi navzven ki se javnosti prikazuje kot kriza Grčije je v ozadju vrjetno financiranje muslimanov za prihod v EU. Grčiji absolutno ne vrjamem,… celo v isti koš bi jo dal s Turčijo … kredite pa tja dol daje se ve kdo …

 • xtc

  Grki imajo ;dava velika problema komunizem in pravoslavje oboje pa je gojišče lenuhov:To vemo vsi;

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!