Grški minister za migracije priznal, da je sistem za sprejemanje migrantov tik pred popolnim kolapsom

Foto: epa

Grčija bo prenehala z jemanjem migrantov nazaj v okviru kontroverzne Dublinske uredbe, saj Grki enostavno niso več sposobni sprejemati migrantov, grški sistem za sprejemanje le-teh pa je tik pred popolnim kolapsom, je grški minister za migracije priznal v intervjuju.

Ker Evropska komisija izvaja pritiske nad Atenami, da morajo te izvajati Dublinsko uredbo, ki določa, da se migrante vrne v državo, v kateri so vstopili v Evropsko unijo, je grški minister za migracije Yannis Mouzalas za Spiegel povedal, da njegova država ni v položaju, ko bi to lahko storila: “Grčija je že prevzela veliko breme. Sprejeli smo že 60 tisoč migrantov … in bila bi napaka, če bi Grčijo z migranti obremenili še bolj,” je dejal ter dodal, da želi Nemčija, glavna destinacija za migrante, “da bi države, skozi katere vstopijo migranti v Evropsko unijo, nosile velik del bremena”.

V skladu z Dublinsko uredbo je evropska država, v kateri prosilec za azil prvič vstopi v Evropsko unijo, odgovorna za obravnavanje prošnje za azil. Prav tako so migrantom v tej prvi državi dovžni odvzeti prstne odtise ob prihodu, da se zagotovi neizpodbiten dokaz o vpisu.

Migrante bi sprejeli le še kot simbolično gesto
Na novinarsko vprašanje, ali v Atenah izključujejo izvajanje Dublinske uredbe, je Mouzalas odgovoril pritrdilno in dodal, da želi, “da bi Nemci razumeli, da to ni zaradi političnih ali ideoloških razlogov ali ker ne bi cenili pomoči Nemčije. Grčija preprosto nima več zmogljivosti za spopadanje z dodatnim prihodom migrantov.” Dodal je še, da je na tej stopnji Grčija pripravljena sprejeti le majhno število migrantov kot simbolično gesto, kar kaže, “da ne nasprotujemo Dublinski uredbi”. Grčija je “dosegla svoje meje” in “ne more sprejeti niti enega migranta več”, je potrdil ter Evropo pozval k zdravemu razumu.

Marjanca Scheicher

 • samsara

  Rešitev vidim v takojšnji in trajni ukinitvi Sistema za sprejemanje migrantov.

 • resnicaboli

  Glavno da so denar ponucali bedasta EU a ne vidi kako jih levičarji nategujejo?

 • Carlo Magna

  SDS je EDINA stranka na svetu ki ima resitev! Vlada pod poveljstvom JANEZA JANSE in VSI problemi v Sloveniji so reseni v 6 mesecih. Bo potem hotela Svica postat druga Slovenija!!!

  • rrrrr

   Nauči se najprej pravopisa, potem pa v miru trolaj.

  • Dragan Krstič

   Dej po slovensko napiši.

 • cploger

  Spoštovani administratorji in moderatorji, bi bilo možno vpeljati modul “neželjeni komentator” in tako omogočiti uporabnikom, da enostavno trajno ignorirajo pričakovane in ponavljajoče se neumnosti enih in istih uporabnikov?

  • rubec

   Z miško se postaviš na puščico skrajno desno od junca in ga blokiraš. Voila.

   • cploger

    HVALA!!! :-)
    Imaš pir v dobrem. Ali špricer, če ti je ljubši.

 • totex39

  Saj to je katastrofa, kako je še vedno možno, da evropski poslanci ne ukinejo sistem za sprejemanje migrantov, kajti to pa sedaj že res ni normalno. Migranti ne smejo več prestopiti nobene evropske meje in to je potrebno preprečiti z silo.

 • SALZ

  EU levičarji bodo zakuhali vojno sicer pa v Bruslju ne najdete več normalnega politika levaki pa nikoli niso bili za EU

 • 5-RA

  Grčija ima precej dobro razvito mornarico, zato bi lahko migrante lepo pospremili nazaj od koder so začeli svojo plovbo…pa so jih spuščali. Poleg tega so od EU dobili dovolj denarja da bi postavili kitajsko zid na kopenski meji. Verjamem, da jih ne morejo več sprejemat ampak s tem bi se ukvarjali prden so jih mirnodušno pustili in spustili naprej.

 • terminalar

  Orban naj prevzame zunanjo mejo EU pa bo mir.

 • Lisjak

  Ni več izgovorov pri izkazovanju solidarnosti z Grčijo in Italijo pri premeščanju beguncev,je danes znova opozoril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.”Čas je,da vse članice izpolnijo svoje obveznosti do konca septembra.Slovenija je minuli teden sprejela četrto skupino oseb v okviru sheme za premeščanje beguncev v uniji.V Slovenijo je bilo do zdaj premeščenih 165 oseb,od tega iz Italije 34 Eritrejcev,iz Grčije pa 108 Sircev,17 Iračanov in 6 oseb brez državljanstva.Državni sekretar Andrej Špenga je izpostavil,da Slovenija mora biti solidarna.

  • rubec

   Ne me plašit. Jaz sem eritrejca videl samo v časopisu in od takrat ne spim.

   • RATATA

    Jaz sem pa do letos bil trdno prepričan, da je eritrejec en ležaj v avtomobilskem motorju.

    • rubec

     Saj tudi je. Moj mehanik Ludvik zanj pravi da ga ne gre menjat za noben denar, ker tako zamazan tisti dan v gostilni čez cesto sigurno ne bo malce dobil. Če bom pa vseeno vztrajal da me bo pa s francozom po lubenici, poročna priča gor ali dol.

     • RATATA

      Moji ženi so ga tudi zamenjal. No na njenem avtu. Vsaj tako je bilo napisano na računu, ki sem ga moral plačat.

     • rubec

      Pa ne ludvik.

     • RATATA

      Ne, kje pa.
      Dva sta bila. Oba sta imela hercegovsko ime.
      Če se prav spomnim, je na računu pisalo mehanik Rubec in mehanikfilo Dob.
      Hahaha

  • Morala

   Sloveniji predlagam, da jim ponudijo svoje vikendice doma in na Hrvaškem!

  • sevenx

   108 Afganistancev. Remember.

 • RATATA

  Migrant je mnogo bolj donosen kot vsak turist.

 • Morala

  Primanjkuje jim denarja! Evropska malha še ni prazna! Zakaj so jih sprejemal? Ker so mislili, da bodo vse poslali do končne destinacije!

 • xtc

  Grki gor ali dol ;jih ne maram;vendar pa je minister postavil zelo pomembno vprašanje;kaj bo;ko se bo zlomil sistem po celi Eu;če o sploh obstala kot taka?
  Dragi prijatelji definitivno imam občutek ;da bo kmalu pelo orožje in ogenj_tole se ne morekončati dobro:

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Olga

  Se evropski komisiji kisa?Sprejem migrantov celo za ceno PROPADA države???
  Grčija in cela EU naj mlade moške vrnejo nazaj, da se gredo boriti za svobodo domovine, pa bodo imeli 99% nezakonitih migrantov manj!

 • sunday

  vse to je pesek v oči naivni eu raji, ki verjame vsemu kar je napisano v vladnih medijih – verjamem tudi, da se dogy in fata habibi (merkel) prav dobro razumeta, tako kot se razumejo vsi levaki s tem turkom, spor je insciniran samo zato, da bodo podganji iztrebki lahko v toplih dneh na polno zasedli eu – skratka izdani smo in napadeni ob enem. kar se pa vojne tiče pa menim, da bo kratka saj bodo podganjekom pomagaki tako vojska kot policija, da nas čim prej podjarmijo ali likvidirajo – to danes sicer še težko verjamemo, ampak jutri bo že prepozno – samo v prvem valu je namera pobiti najmanj 200 mil. evropejcev-staroselnih, da se razumemo!!!

 • cosmosjasnovidec

  Da bo vsa ta muslimanska golazen ostala v Eu je bilo za pričakovati ne glede ali je morilec,posiljevalec,terorist itd.
  Tole nakladanje z vračanjem kot piše “Sundaj” je bilo metanje peska v oči.
  Grki jih z dogovorom svinjetine “merkelce” ne bodo sprejemali nazaj tako,da jih bodo kar enostavno naselili po Sloveniji,Hrvaški,Srbiji in Mađarski,če jih bo Erdogan hotel sprejeti kar dvomim pa tudi Čehi in Poljaki ne,ker so čedalje manj copatarji “svinji merklci” in njeni Francoski ter Belgijski kriminalni združbi.

 • samotoje

  Grki so Balkanci par excellence. Ko slišim, da vlačijo v Slovenijo “preverjene” begunce iz Grčije, me zvije. Enako velja za Italijo. Ne prvi ne drugi nimajo pojma o pojmu, koga sploh vlačijo iz morja. Nič, grem na Novo Zelandijo ovce strič. Tiste so vsaj ta prave.

 • Svinsk zrezk

  Resitev za krizo ak47 pa nav nobenga vec

 • sunday

  She Wolfpred 2 mesecema
  Wow, the Germans are afraid in their own damn country and of their own leaders who should be protecting them. Sad state of affairs.
  eden izmed komentarjev o nemčiji – no, ali je pri nas kaj drugače???

 • Brutus

  Saj imajo države članice EU vojaško ladjevje – ali ne? Poslati jih v sredozemlje z ustreznimi ukazi, pa bo problem rešen z manj žrtvami kot do sedaj! je to tako teško dojeti?

  • pajot

   Točno tako. Usekat z bojevo municijo po tihotapskih ladjah. Pa po tihotapcih tudi. Pysda,a se bo zdaj cela Afrika privlekla v Evropo? SMRT SOROSU.

 • Razocarana

  Slovenija je v času balkanske vojne sprejela 70,000 beguncev, kar je 3,5% prebivalstva, in glede na to da ni bilo nobenih nasilnih incidentov, kot se to dogaja zdaj, ko smo imeli v zadnjih letih +10 incidentov, pa je v državi samo +200 azilantov, ter da ti migranti po Evropi izvajajo nasilje, napadajo uradne osebe (od osebja v migrantskih centrih do policistov), kradejo in na veliko posiljujejo, je že čas da tudi ti kvazi humanitarci katerih služba je odvisna od nadaljevanja sprejemanja migrantov soočijo s tem, da ti nasilneži v Evropo ne pašejo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!