Hollande napovedal odstranitev migrantskega centra “Džungla”

Migrantsko taborišče 'džungla' (Foto: epa).

Francoski predsednik François Hollande je med obiskom mesta Calais naznanil, da bo kontroverzno migrantsko taborišče “Džungla”, kjer živi na tisoče ilegalnih migrantov, popolnoma odstranjeno. Povedal je, da je želel sporočiti obupanim migrantom, da ne bodo ostali v tem kampu, ker to ni primerno zanje.

Hollande je povedal, da  v taborišču “Džungla” živi najmanj 7000 migrantov, kot so dokazovale avgustovske raziskave. Calais pa je vhodna točka tudi za Anglijo, saj se migranti pogosto povzpnejo na angleške tovornjake, upajoč, da jim bo uspelo prečkati mejo. 

“Od sedaj naprej so naši cilji jasni – zagotoviti želimo varnost ljudi v Calaisu, ohraniti javni red in mir in omogočiti migrantom in beguncem primerne pogoje,” je povedal francoski predsednik. 

 Hollande računa na Anglijo kljub Brexitu
Hollande je pozval tudi Anglijo, naj pomaga pri urejanju tega problema. Čeprav je po njegovem mnenju Anglija suvereno izstopila iz EU in se osvobodila dolžnosti, pa Hollande še vedno verjame, da je bila Anglija zavezana ne samo Uniji, temveč tudi sosedom.

Anglija napovedala gradnjo zidu in številne varnostne ukrepe
Pred nekaj dnevi je angleški minister za imigracije
 Robert Goodwill napovedal, da bo Velika Britanija zgradila nov visok zid v francoskem pristanišču, da bi preprečila migrantom in beguncem vstop v Britanijo. Gre za štirimetrski zid, ki naj bi nastal po dogovoru med Francijo in Britanijo, in sicer na osnovi finančnega načrta, vrednega 17 milijonov funtov.

 

Goodwill je rekel, da bodo kljub trenutnim varnostnim razmeram – ki vključujejo ograjo – vseeno nekateri migranti uspeli vstopiti v Anglijo. “V pristaniščih bomo okrepili varnost z boljšo opremo. Kmalu bomo začeli graditi velik nov zid iz 17-milijonskega paketa, ki si ga delimo s Francijo,” je izjavil. Zadnje je navedel v obrambo, ko so vozniki tovornjakov kritizirali to odločitev, da gre za izkoriščanje davkoplačevalskega denarja.

Francoski predsednik spodbudil domačine
Hollande ni obiskal kampa, temveč se je sestal s predstavniki varnostnih sil, odvetniki in poslovnimi predstavniki, kot poroča CNN. Nagovoril jih je k vztrajnosti, da bi uredili razmere, in jih pozval k sodelovanju.

 A. B.