Plenković postal novi predsednik hrvaške vlade. Obljubil je višji standard in zaustavitev preseljevanja Hrvatov

Andrej Plenković predstavil bodočo vlado foto: epa

Večina poslancev hrvaškega Sabora je potrdila novo hrvaško vlado, ki jo bo vodil Andrej Plenković. Stabilna in trajna gospodarska rast, ustvarjanje novih in boljših delovnih mest, ustavitev preseljevanja, obnovitev hrvaškega prebivalstva in dvig standarda so ključni elementi programa nove hrvaške vlade.

Danes je potekalo zasedanje Hrvaška parlamenta, kjer je predsednik hrvaške demokratske stranke Andrej Plenković predstavil program svoje vlade in zanj prejel bučen aplavz. Nova vlada bo imela 19 ministrstev in 20 ministrov.

“Program vlade je celostno izpopolnjen tako iz vidika ciljev kot projektov. Rad bi opozoril na smisel politike nove vlade, ki mora biti odgovorna in enotna,” je dejal Milorad Pupovac iz Samostojne demokratske srbske stranke, ki je dodal še, da so manjšine bogastvo družbe. “Stranke HDZ, Most-a in SDSS-ja so ideološko različne, vendar bodo v tej vladi partnerke,” še dodaja za hrvaški Dnevnik.

Andrej Plenković pa je poudaril, da je potrebna kakovostna reforma tudi za mlade, da bodo v prihodnosti tekmovali za delovna mesta. “Od vsakega pričakujem profesionalen odnos. Rezultat morda ne bo viden v kratkem roku, pričakujem pa vztrajnost,” je korektno povedal na zasedanju. V glavnem pa je v interesu nove vlade, da se usmeri v stabilno in trajno gospodarsko rast, demografsko obnovo in družbeno pravičnost.
Nova vlada pa bi se naj usmerila predvsem proti največjim ustavnim vrednotam – svobodi, enakosti in solidarnosti.

“Moja naloga bo usklajevanje gospodarskega sektorja, ki ima bolje usmerjene in konsolidirano gospodarsko politiko. Pripravljen sem vložiti vso svojo energijo. Želim, da postane ministrstvo za gospodarstvo kraj, kjer bo lahko podjetnik predstavili svoje težave in kjer jim bomo skupaj rešili ve tisto, kar upočasni in ustavi naložbo na Hrvaškem,” je za novinarje povedala bodoča podpredsednica in minister za gospodarstvo Martin Dalić.

Predsednik stranke Most in novi predsednik Sabora Božo Petrov verjame, da bo Plenkoviću uspelo uresničiti zadane cilje in da ne vidi potrebe po dodatnem podpisovanju koalicijskih sporazumov. “Verjamem, da moj podpis ni potreben, saj bi morala stvar biti jasna. Če smo se nekaj dogovorili, potem verjamem, da se bo to tudi izvedlo,” je Petrov utemeljil svojo odločitev.

Vlada Andreja Plenkovića bo imela 19 ministrstev in 4 podpredsednike – Martina Dalića, Davorja I. Stierja, Damirja Krstičevića in Ivana Kovačiča. Med zborom ministrov bi naj bile tudi štiri ministrice in minister Marić, ki bo ostal brez portfelja.

K. Ž.

 • Olga

  Srbska manjšina je bila res “veliko bogastvo” za Hrvaško s svojo balvan revolucijo!

  • koza

   ja 50 000 jih v srbiji vleče penzijo, danes pa sem slišala, da še hočejo odškodnino, ker so balvan revolucijo nastavili, neka grozna številka v miljonih kunah, s tem da so hiše obnovljene, pa se ne upajo vrniti in jih prodajajo – to je že bilo pred leti, njihov predstavnik Pupovac pa je imel neke afere, pa ga je Plenko vseeno vzel v vlado, ludost

   • Olga

    Srbi so ulizice! Tudi pri nas bi radi imeli svojo stranko in bili povsod šefi!

 • Adolf Hitler

  hrvt je tat

 • Franc Šink

  Hrvatom naj kar laže.Samo Slovenijo naj pusti pri miru, oziroma kar jo je še ostalo.

  • Olga

   Srbi so bili tisti, ki so “vedno pomagali”, da se je Slovenija zmanjšala! Sedaj hočejo pa še v tem ostanku vladati! Poglejte samo vlogo Spomenike Hribar!

 • samsara

  “Obećamo sve, radimo ko pre”, pravijo zase na Balkanu.

 • Adolf Hitler

  HAHAHA SANJA SVINJA O KORUZI AMPAK KORUZE NAŽALOST NI

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!