Hrvaška predsednica naj bi zlorabila položaj ob obisku ZDA

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Foto: STA)

Proti predsednici Hrvaške Kolindi Grabar-Kitarović so prejeli tri prijave zaradi njenega novoletnega potovanja v ZDA. Pristojna komisija bo preverila, ali obstajajo razlogi za postopek proti predsednici, ki je že bila v navzkrižju interesov.

Ni jasno, ali gre za službeni obisk z uradnim protokolom ali za zasebno potovanje, ki je bilo plačano z javnim denarjem. V prijavah, kot poroča STA, zahtevajo, naj komisija preveri, ali je Grabar-Kitarovićeva kršila določila zakona o preprečevanju navzkrižja interesov, glede na to, da ni objavila razloga svojega večdnevnega obiska v ZDA, kamor se je odpravila konec prejšnjega tedna. Predsednica hrvaške komisije za odločanje o navzkrižju interesov, Dalija Orešković, je dejala, da okoliščine potovanja predsednice države niso znane, ker ni javno objavljeno, ali gre za zasebni ali službeni obisk. Napovedala je, da bodo v komisiji naknadno odločili, ali bodo proti predsednici sprožili postopek.

V uradu hrvaške predsednice niso želeli komentirati prijav. Napovedali so sicer, da bo imela Grabar-Kitarovićeva med obiskom v ZDA srečanja “s predstavniki političnega in javnega življenja ter nevladnega sektorja” ter da bodo poročilo o stroških obiska objavili po njeni vrnitvi v Zagreb, ki bo predvidoma v četrtek.

Na Hrvaškem ugibajo, da je predsednica države na petdnevnem zasebnem obisku v ZDA, kjer je praznovala novo leto, in se bo poskušala srečati s predstavniki bodoče administracije novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na obisk je odšla s komercialno letalsko povezavo v spremstvu vodje svojega kabineta. Na hrvaškem zunanjem ministrstvu niso bili seznanjeni s podrobnostmi predsedničinega obiska v ZDA. Njen soprog, Jakov Kitarović, je bil v torek na smučarski tekmi za svetovni pokal na zagrebškem Sljemenu. Hrvaška predsednica je medtem voščila novo leto na svojem profilu na Facebooku, na katerem je objavila svojo fotografijo z dedkom Mrazom.

Komisija za odločanje o navzkrižju interesov je lani ugotovila, da je Grabar-Kitarovićeva zlorabila predsedniški položaj, ko je denar od svoje predsedniške kampanje nakazala na račun svoje bivše stranke HDZ in potem odločala o podelitvi donacij s strankinega računa. Predsednica države je takrat komisiji med drugim očitala, da se je spustila v pristransko in politično odločanje, ter poudarila, da bi še enkrat storila enako. Vpletena je tudi v afero, ko je bila hrvaška veleposlanica v ZDA. Med  julijem 2008 in marcem 2010 je uporabljala službeni avtomobil veleposlaništva v zasebne namene. Po razkritju afere so na sedežu hrvaške diplomacije zahtevali, naj povrne stroške.

Branka Jurhar

 • RATATA

  Jaz, privatnik, kadarkoli in kamorkoli grem službeno.
  No včasih pa izvajam zapovedano obvezno promocijo zdravja na terenu. Odvisno od vremena in temperatur.

 • cosmosjasnovidec

  Hehehe.Enako kot je pri nas delal slinavec Turk Danilo kateri ima levo jajce gnilo.
  A je ta Kolindin vodja njenega kabineta eden izmed tistih srbov ali črnogorcev kateri so jo v srbiji porivali za denar takrat,ko je tam študirala?
  To pa ni napisano.

 • hle

  A z dedkom mrazom se je slikala z komunistom ne ne tole je pa že čist preveč

  • kokobily

   V Ameriki ni Dedkov Mrazov, so pa Božički

   • hle

    Saj je tudi božiček v bistvu levičar ateist ki je ukradel identiteto svetemu Nikolaju tako da prav velike razlike res ni ampak če že pišejo članke in so za to mogoče celo plačani bi se pa že lahko vsaj malo potrudili

 • pajot

  To je vsakdanja novica. Položaje zlorabljajo kot po tekočem traku. Prvovrstna vest pa bi bila,če bi kdo zlorabil njo.

 • Anonimni_Profesor

  Priliznila bi se rada Trumpu, ker se boji da bo naklonjen Slovencem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!