Hrvaško javnost jezijo lažni podatki na razstavi o Jasenovcu, ki so jo Srbi postavili v prostorih ZN

Spomenik v Jasenovcu (vir: twitter)

V prostorih Združenih narodov so te dni odprli razstavo o Jasenovcu, ki pa je zmotila Hrvate. Hrvaško ministrstvo zunanjih in evropskih zadev je v izjavi za javnost zapisalo, da je po prvih prejetih informacijah o organizaciji razstave ter njene vsebine ” Združene narode opozorilo na poskus podtikanja lažnih podatkov, posledično so bili organizatorji [razstave] prisiljeni umakniti najbolj grobe neresnice.” 

O razstavi ni bila obveščena nobena hrvaška javna ustanova, niti muzej v Jasenovcu, v katerem se še najbolj nadrobno ukvarjajo s predmetom razstave. Žrtve v Jasenovcu so po pisanju Večernjega občutljiva “viktimološka tema”, ki so jo vse do leta 1988 enako obravnavali tako v hrvaškem kot srbskem tisku. Za tem je Jasenovac v Srbiji postal orodje politike, s katerim so uspešno manipulirali javno mnenje, piše hrvaška zgodovinarka Bernardica Jurić.

Predsednik židovske skupnosti v Zagrebu, Ognjen Kraus, je za Večernji povedal, da ni imel priložnosti, da bi si ogledal razstavo v ZN, a da se v politiki stalno manipulira s številom žrtev. “Vem, da se v Srbiji stalno uporablja številka 700 tisoč žrtev v Jasenovcu. Danes se ve, da je žrtev nekaj preko 80 tisoč, poimensko se ve, kdo je umrl.”

Sporno razstavo v prostorih Združenih narodov je odprl srbski zunanji minister Ivica Dačić. Združeni narodi so se od kontroverzne razstave distancirali in sporočili, da čeprav je razstava v prostorih ZN, to ne pomeni, da ZN implicitno sprejema predstavljene informacije, ki so del razstave.

B. Z.

 • RATATA

  V glavnem, zaradi srbijancev in hrvatarjev je Slovenija manjša in nas je Slovencev manj. O tem bi vedel povedatu tudi Ivan Cankar, do smrti pretepen ne od nemških šovinistov ampak od “ilirov” zato, ker se je imenoval Slovenec!
  Hrvatske in Bosne niso okupirali nemški nacisti in italjanski fašisti, temveč so na teh območjih ustanovili marionetno nacifašistično tvorbo, ki se je celo hrvati sami enmal sramujejo. Reklo, se ji je NDH in priznalo jo je en kup držav s skupaj več kot milijardo prebivalci.
  Da je obstajal Jasenovac je žalostno, pa če je tam izdihnilo samo 10 srbov, judov, Slovencev ali drugih.
  Pa četudi bi ne bil nihče tam trpel in bil ubit in bi samo postavili konclager, so s tem pokazali svojo naturo in miselnost te genocidne nacifašistične tvorbe podprte s strani hitlerja, musolinija in vatikana.

 • FORT WORTH

  Ce so ugotovili, da je kakorkoli kaj zlaganega in netocnega bi morali to razstvo nemudoma koncati, zapreti in odpovedati gostoljubnost laznivcem.
  ZN si v svojih prostorih nikakor ne sme privosciti srbskih provociranj, hujskanj in popravkov zgodovine.

  • Tone

   Če v ZN odboru za človekove pravice lahko predseduje Saudska Arabija, je tudi vse drugo mogoče.

 • Vlado77

  Srbi so specialisti takoj za našimi komunisti v manipuliranjih

  • kdo ti garantira, da te ni naredil š/ptar?

 • Caetano

  Tudi 80.000 je zelo visoka številka. Se pa strinjam, da naj se številk ne napihuje kot počnejo Srbi, ker to se je počelo in se počne z namenom, da se opraviči ”maščevanje” nad Hrvati in Bošnjaki zaradi domnevne ”kolektivne krivde”. Čeprav so sicer ustaše v glavnem pobili in poklali že komunisti. To je bila Miloševičeva oz. Velikosrbska politika.

  • xtc

   Torej kako je lahko Jasenovac nemoteno obratoval praktično skoraj do 48,ko pa ustašev že zdavnaj ni bilo več?
   Torej je očitno nekdo na njihov račun počel še nekaj.
   Ali pa so ustaške duše hodile nazaj.

   • Caetano

    Jasenovac je imel dva upravitelja…

    • xtc

     Ja ,eden je slišal na Poglavnika dugi pa na Maršala.

 • xtc

  Dejstvo je,da Srbi neprestano sebe predstavljajo kot žrtev,v resnici pa so večni špilferderbarji in netilci s****************.
  Vedno so zakuhali s****** jih dobili po nosu nato pa jokali in se predstavljali kot žrtve.
  ZDA bi morale Srbijo zmanjšati zgolj na Beograjski pašaluk,Vojvodino pa Madžarom kot je že bila,pa bi bil tudi danes mir pred njimi.

  • Steiermark

   Zakaj ne povejo tudi o svoji pravi zgodovini, tisti, ko so po 45 letu, po naročilu pedoilskega pederajzla in množičnega morilca, v Sloveniji izvedli, holokavst!

   • xtc

    Bolnik si ti Srbi so Kosovo zapravili sami najprej zaradi niotranjega spora nato so ga prodali za denar.
    Nehaj se sprenevedati bedak.

  • FORT WORTH

   Podpis ++
   Kosovo jim je ze bilo odvzeto.
   In ni se receno, da jim ZDA ne bodo osamosvojile se Vojvodine.
   Kar bi bili za Vojvodince najboljse, da se ze enkrat resijo luzerjev in prosjakov…
   Aja, pa se fuknjene cirilice bi se resili.
   Hehehe

  • lili pili

   Nekateri si tako predstavljajo tudi slovenijo, malo avstriji, malo italiji kot je ze bilo in ne bo vec tecnih slovenckov

 • RATATA

  Slovenci – žrtve nacifašističnega ekspanzionizma sosedov

  http://www.domovinasospomini.eu/nacifasisticno_nasilje_nad_slovenci.html

 • resnicopovedat

  Tukaj vse jasno piše o tem kaj so satanisti ustaši naredili, poklali so z noži srbske krščanske otroke, ženske, starce, med žrtvami so bili tudi Judje, Slovenci https://sl.wikipedia.org/wiki/Koncentracijsko_taborišče_Jasenovac

  • hle

   Če bi to prebrali ne bi mogli napisat takega zmazka od članka

  • xtc

   Glej tepc,ustaši so bili katoliki,Srbi pa pravoslavci že dolgo znana mržnja in vojna.
   Dejstvo je nekaj,kar so počeli ustaši je resen zločin,seveda pa morajo biti Srbi precej bolj tiho saj je njihovega gnoja še malce ve.Osebno pa ne dam ne na Kosovarja ne Srba kaj dosti oba isti problem in zaslužita drug drugega.

   • Tone

    Pošteno bi bilo če navedeš nekaj srbskega gnoja, ki presega to, kar so ustaši počeli v Jasenovcu.

 • xtc

  No preden se levaki in Srbo ljubi napenjate napreje zaradi Srbov smo po Prvi vojni izgubili Avstrijsko Koroško in dele Štajerske(no v Drugi ponovno),po drugi pa še Trst in Benečijo-skratka pravi “prijatlli” ob katerih so sovražniki povsem nepotrebni.

  • RATATA

   Srbija je z našimi ozemlji in ljudmi trgovala s sosednjimi državami na našo škodo, hrvati so jih pa od nas prijazno sprejeli zase, no še prej so pa zanje izsiljevali srbe, da so jim jih dali. Ni tako enostavno, da bi lahko kurcali le srbe.

  • lili pili

   Deejstvo je, da smo po prvi vojni zgubili tudi celo primorsko vse do postojne in da smo po drugi vojni dobili nazaj vse razen trsta in gorice.

   • xtc

    zakaj lažeš’
    Odplavalaa je Benečija,pa deli Koroške in Štajerske ,ki bi jih dobili.če komunisti nebi delali svinjarij.

    • Tone

     To, kar praviš sicer ne drži, toda če komunisti ne bi organizirali upora, bi Slovenci modro in pohlevno čakali konca vojne, pa bi sedaj imeli zahodno mejo pri Logatcu.

    • lili pili

     Ti si lagal ko nisi napisal kaj vsecje slo. Izgubila po privi vojni, po drugi se je povecala ni padobila vsega zeljenega. Koroska je bila izgubljena ze plebiscitom, sami slovenci so glasovali za avstrijo, tukaj komunisti niso nic krivi. Trsta pa ne bi dobili tudi ce bi se vrnil kralj peter.

 • lili pili

  V jasenovcu so ustasi pobili vec kot 10 slovenskih duhovnikov, pa slovenska cerkev tega sploh ne omenja.

  Srbi in hrvati so oboji kristjani, pa tako sovrastvo in poboji, pa saj so se v evropi vec deset let vile verske vojne med katoliki in reformacijo.
  Vse skupaj kaze na to, da kristjsni nismo niti med seboj sposobni kulturnega dialoga, se pa zelo cudimo, ko se med seboj tolcejo muskimani razlicnih locin

  • Tone

   Slovenska cerkev pač drži z bratsko cerkvijo na Hrvaškem, ki ne priznava zločinov v Jasenovcu, ker bi morala priznati, da so pri tem sodelovali ne samo njeni verniki, ampak tudi duhovniki. Zato ima Jasenovac za srbo-komunistično izmišljotino in pretiravanje. Raje se odpove pieteti do svojih duhovnikov. Če bi te duhovnike pobili partizani, bi bili že svetniki.

   • lili pili

    100% procentno, saj vidis da je za blazenega bil imenovan student teologije…..

 • janez cepec

  verjetno so Srbi zadevo mau poenostavl, je pa fino, de se najde še kešn, k si upa jebat Dudeke, mi si jih pač ne upamo zarad znanih razlogov ( šverc orožja in oderuške cene s strani ljubljenega vodje). je pa fajn, de tud dudeki , koko si vidjo, d uhka vsak sam razlaga stvari po svoje, tko kot oni, k so pač mojstri tega zanata

 • Tone

  Razstavo v ZN je organizirala Srbija, postavil pa jo je s svojo ekipo izraelski zgodovinar Gideon Greif, strokovnjak za taborišča Auschwitz, Majdanek in Jasenovac. Hrvaška vlada in v svojih protestih in notah navedla niti enega spornega podatka na tej razstavi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!