Hrvaško javnost jezijo lažni podatki na razstavi o Jasenovcu, ki so jo Srbi postavili v prostorih ZN

Spomenik v Jasenovcu (vir: twitter)

V prostorih Združenih narodov so te dni odprli razstavo o Jasenovcu, ki pa je zmotila Hrvate. Hrvaško ministrstvo zunanjih in evropskih zadev je v izjavi za javnost zapisalo, da je po prvih prejetih informacijah o organizaciji razstave ter njene vsebine ” Združene narode opozorilo na poskus podtikanja lažnih podatkov, posledično so bili organizatorji [razstave] prisiljeni umakniti najbolj grobe neresnice.” 

O razstavi ni bila obveščena nobena hrvaška javna ustanova, niti muzej v Jasenovcu, v katerem se še najbolj nadrobno ukvarjajo s predmetom razstave. Žrtve v Jasenovcu so po pisanju Večernjega občutljiva “viktimološka tema”, ki so jo vse do leta 1988 enako obravnavali tako v hrvaškem kot srbskem tisku. Za tem je Jasenovac v Srbiji postal orodje politike, s katerim so uspešno manipulirali javno mnenje, piše hrvaška zgodovinarka Bernardica Jurić.

Predsednik židovske skupnosti v Zagrebu, Ognjen Kraus, je za Večernji povedal, da ni imel priložnosti, da bi si ogledal razstavo v ZN, a da se v politiki stalno manipulira s številom žrtev. “Vem, da se v Srbiji stalno uporablja številka 700 tisoč žrtev v Jasenovcu. Danes se ve, da je žrtev nekaj preko 80 tisoč, poimensko se ve, kdo je umrl.”

Sporno razstavo v prostorih Združenih narodov je odprl srbski zunanji minister Ivica Dačić. Združeni narodi so se od kontroverzne razstave distancirali in sporočili, da čeprav je razstava v prostorih ZN, to ne pomeni, da ZN implicitno sprejema predstavljene informacije, ki so del razstave.

B. Z.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!