Hrvatje ne izgubljajo časa: Že lobirajo, kako bi po brexitu iz Londona na Hrvaško prestavili ugledno mednarodno agencijo za zdravila

Foto: iStock

Britanci še niso dobro začeli z izstopom iz Evropske unije, nekateri politiki celo cincajo, ali naj to res naredijo ali pa naj pogoltnejo svoje besede in ostanejo v EU, Hrvatje pa ne izgubljajo svojega časa. Na Evropski parlament so na začetku julija naslovili predlog, naj Evropska unija Evropsko agencijo za zdravila iz Londona prestavi na Hrvaško, saj bo na koncu “korist imela ne samo Hrvaška in Evropska unija, ampak celotna regija”.

Hrvaški poslanci v Evropskem parlamentu Ivana Maletić, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivica Tolić in Željana Zovko so na svoje kolege  evropske poslance  naslovili dopis, da se “spopadamo z razpravo o preselitvi dveh agencij EU, ki imata trenutno sedež v Londonu, ena od teh pa se nanaša na predlog o premestitvi Evropske agencije za zdravila (EMA). Ob tem želimo poudariti vpliv hrvaške znanosti v zdravstveni industriji in v sodobni farmacevtski infrastrukturi, ki jo poseduje Hrvaška, kar bi lahko veljalo za dragoceno prednost EMA. V tem kontekstu Vlada Republike Hrvaške izraža svoje ambicije, da bi gostila EMA,” so zapisali in dodali, da so prav s tem namenom poslali dotični dopis.

Hrvatje priznavajo, da so vlogo poslali v kontekstu razprave o brexitu ter politike prihodnje širitve EU.

Foto: iStock

Hrvaški bizarni razlogi: S to premestitvijo bi druge države spodbudili, da bi si prizadevale za vstop v EU
Hrvatje so v dopisu razkrili, da “Hrvaška kot 28. država članica EU nima še nobenih agencij”. Prepričani so, da bi premestitev agencije EMA na Hrvaško veljala kot ena od prednosti vstopa v EU, poleg vseh ostalih, seveda. “Glede na to, da Hrvaška meji z državami kandidatkami in potencialnimi državami kandidatkami, bi države, ki si prizadevajo za vstop v EU, in njihovi državljani, premestitev EMA na Hrvaško videli kot eno od prednosti članstva v Evropski uniji. To bi lahko vodilo k izvajanju ključnih institucionalnih reform, da bi dosegli ta status.” Hrvatje dodajajo, da bi to konec koncev “prineslo stabilnost in varnost na naših mejah”.

Dokument, ki so ga hrvaški poslanci v Evropskem parlamentu poslali svojim poslanskim kolegom.

Svoje poslanske kolege na koncu še prosijo, da jih podprejo pri komuniciranju o njihovem položaju, da bi agencijo EMA prenesli na Hrvaško, kar bi na koncu videli kot “korist ne le za Hrvaško in Evropsko unijo, ampak za celotno regijo”.

Prebrisani Hrvatje si želijo agencijo z nadvse dobičkonosnega področja
Jasno je, da se “truplo ni še niti ohladilo”, pa so Hrvatje že stopili v akcijo in pri poslancih Evropskega parlamenta lobirajo, da bi podprli preselitev Evropske agencije za zdravila, torej agencije z nadvse dobičkonosnega področja, na Hrvaško. Medtem pa o kakršnemkoli lobiranju slovenske vlade za premestitev mednarodnih agencij s trenutnim sedežem v Veliki Britaniji ni ne duha ne sluha. Zato smo zunanjemu ministru Karlu Erjavcu poslali vprašanje, če sta tudi on in njegovo Ministrstvo za zunanje zadeve podala kakšen podoben predlog za premestitev katerekoli mednarodne agencije s sedežem v Veliki Britaniji v Slovenijo, potem ko VB ne bo več članica Evropske unije. Odgovor bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

M. S.

 

 • Nata

  No, tako se dela !!! D E L A !

  • Slovenec

   PRVI!!!!

 • Morala

  Ja, super….zakaj bi čakali…kdor takoj začne, ima nekaj…Kaj pa naši ? Vzemite si za vzgled…

 • antimur

  Za Hrvate pomeni beseda lobiranje zahrbtnost, nategovanje, predvsem pa laži.
  P.S.:Ne vem kaj bo Plenković počel v Ljubljani, če ne misli govoriti o arbitraži.Lahko bi mu pa Cerar, seveda, če bi bil pravi dec,primazal okrog spletkarske betice par močnih. Toda kaj, ko si jih tudi ta tepko zasluži še kaj več kot klofuto.

  • kokobily

   Poslušaj malo Rupla, pa ti bo jasno, zakaj so v Bruslju vsi “bežali” z hodnikov, ko so ga zagledali…
   Kitajci in Madjari so se pritoževali, da jih maltretira, ker so hoteli SLO in CRO priznati v “v paketu”, ta model jim je usiljeval (po slovensko – je lobiral), da naj priznajo samo Slovenijo, ker je na Hrvaškem itak vojna, za katero se ne ve kako bo končala. “kaj pa, če bo Jugoslavija (ostanek) zmagala..”, je bil negov velikoumen argument…

   • antimur

    Da meni podtikaš Rupla, se zelo motiš, tako kot vsi kučanisti. Rupla sem odpisal takrat, ko je med prvimi priznal Kosovo kot državo. Čeprav nisem pristaš srbske politike, jim v tem primeru dam prav.

 • učko

  hrvati so pametni in zlovenci neumni. ne jih obtoževat za njihovo pamet, raje dejte sebe za svojo neumnost

 • Demonkrat

  V MB smo imeli ministrstvo za malo gospodarstvo in mali turizem .

 • Anja Kovacic

  Prekleti levi toplovodarji! http://oi66.tinypic.com/2vkzrwm.jpg

  • Rožle

   Hmm….cp ?

 • Rožle

  Tožilka zamudila rok, zato se vsi dokazi zoper Jankovića izločijo, zvočni posnetki pa izbrišejo
  ******************************************************
  In farmacevtke bodo še kar naprej padale kot na tekočim trakom …
  http://oi66.tinypic.com/2vkzrwm.jpg

  • lokec

   Verjeno bo res postal predsednik vlade.

  • Slovenec

   Kot “PO TEKOČEM TRAKU”!!! Joj, Rožle ….. le kaj bo s teboj …

   • Rožle

    Jej, Šeytan…Ti si vedno na TEKOČEM ….

 • Olga

  Naši nimajo časa, ker perejo denar teroristom! Kučan pa še ni dal Cerarju navodil, ker mora na Hanzi učiti Slovence “demokracije”!??

 • lokec

  Prav imajo. Vsak ima pravico poslovat.

 • Slovenec

  “Dobrodošli v peklu”: V Hamburgu pred vrhom G20 že poka …. nemški “main stream” mediji pa so prepovedali komentiranje člankov.

  • Olga

   Zakaj vas pa to moti?

   • Slovenec

    Zato, ker ne morem komentirat.

 • Slovenec

  Ne moti me, če ste Ivanovi komentatorji po rodu pač iz naših bivših bratskih republik. Me pa moti, če ne obvladate osnovnih pravil slovenskega pravopisa. Sklanjatve, postavljanje vejic, kdaj in kaj pišemo z veliko začetnico, itd..

 • Sredina

  SLO že ima evropsko agencijo ACER, HRV pa še nima nobene, in SLO jih več niti ne pripada, in je tudi nebi dobili, če bi ‘kandidirali’

 • McBobo

  Naj cela EU spozna kdo so hrvatje in koga sploh so spustili v EU.

 • kokobily
 • MladiLiberalec

  Cerar in njegova vlada imata v EU dosti boljši ugled kot pa Hrvati.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!