Idlib tarča silovitih sirskih in ruskih letalskih napadov

(Foto: epa)

Sirska vladna letala skupaj z ruskimi izvajajo najbolj silovite letalske napada v sirski uporniški provinci Idlib in njeni okolici v mesecu dni, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. V nekaj urah so izvedli okoli 90 napadov, ubiti pa so bili najmanj štirje civilisti, med njimi dva otroka, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Idlib na severozahodu Sirije je zadnja večja trdnjava upornikov po sedemletni vojni v Siriji. Sirski režim, ki je nakopičil svoje enote okoli province, je z Moskvo pred približno mesecem dni zagrozil z ofenzivo za zavzetje province.

Po navedbah observatorija so ruska letala v manj kot treh urah izvedla 60 napadov, režimske sile pa medtem bombardirajo jug in jugovzhod province. Tarče so položaji upornikov in džihadistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do današnjih napadov prihaja, potem ko Turčija na petkovem vrhu v Teheranu zaveznic režima v Damasku, Rusije in Irana, ni uspela prepričati v prekinitev ognja, da bi preprečili prelivanje krvi in eksodus več sto tisoč novih beguncev iz Idliba, kjer je ujetih več kot milijon ljudi. Združeni narodi opozarjajo, da bi v primeru ofenzive lahko iz province, ki meji na Turčijo, zbežalo 800.000 ljudi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po vrhu v petek sporočil, da ne bo samo opazoval smrti civilistov v Idlibu. “Če bo svet pogledal vstran ob poboju več deset tisoč nedolžnih ljudi za zadovoljitev interesov sirskega režima, ne bomo samo gledali ob strani, niti sodelovali v igri,” je zapisal Erdogan v seriji tvitov.

D. Č.

 • šmentanamuha

  Tale sirski observatorij je pravi superman, kar iz Londona prešteva ruska letala, bombe in žrtve in mi mu seveda verjamemo.

 • Jože Novak

  Ti, katere imenujete “sirski uporniki” so teroristi (Al kaida, Isis,…), katere so trenirali ameriški in angleški vojaki z namenom, da zrušijo Assada, ker ni dovolil savdskega naftovoda čez njihovo ozemlje.
  Podobno, kot v Iraku in Libiji, le da je šlo tam za namero, da se uprejo petroDolarju in uvedejo drugo valuto za trgovanje s svojo nafto. Pa francoski dolg,…

  • Slovenc

   No sedaj je libija povsem unicena, irak tudi. Za namecek petrodolar tudi odhaja na smetisce zgodovine… Fajn so si porihtale ameriske podgane. Padajo v brezno 100 na uro. Upam samo to, da je to brezno brez dna ..

   • Jože Novak

    Problem je (za njih), ker če pade petrodolar, pade gospodarstvo zda.
    Ne vem sicer, kaj Erdogan nekaj kljubuje in pametuje, samo Kitajska, Rusija, Iran, Pakistan, so odločeni, da končajo s petrodolarjem.
    Zda pa vedo, da so v tem primeru propadle (Trump nima nobene moči v takšnih primerih), in jim 3 ww ne bo noben problem, saj do zdaj se je vse dogajalo na drugem kontinentu.
    Itak imajo s svojimi teroristi v Idlibu namen sprožiti lažni kemični napad, kot že aprila letos.
    Malce so jim načrt pokvarili Rusi, ki so UN pred 10 dnevi predložili videoposnetke te ameriško-angleške-francoske namere, ko so pripeljali svojim Isis,… teroristom s pomočjo “Modrih čelad” 8 sodov s klorom.

 • qameh1234

  O︆o︆o︆o︆a︆u︆h D︆u︆d︆e︆ss ! T︆h︆e L︆is︆t wi︆t︆h N︆a︆k︆e︆d︆-︆W︆o︆m︆e︆n︆s f︆r︆o︆︆m y︆o︆u︆r Cit︆y w︆a︆︆s︆ pu︆b︆l︆l︆i︆s︆he︆d
  He︆r︆e︆ee︆ ̩︆️︆o︆︆n : t︆u︆4︆a︆.︆m︆e︆/︆i︆︆d︆8︆4︆6︆8︆1︆8 �︆�︆

  • dandryhai

   T︆h︆a︆n︆︆k︆s︆ ︆B︆r︆o︆t︆h︆a︆!! I︆’v︆e f︆o︆u︆︆n︆d t︆he︆r︆︆ee m︆︆y T︆ea︆c︆h︆︆e︆r N︆a︆k︆ed ! m︆w︆a︆hha︆a︆h︆

   • dandyride

    ︆H︆a︆a︆︆ha︆a︆h︆ l︆uc︆k︆y m︆︆a︆n︆

 • xtc

  Upam le,da se Rusi assad in Ferdo zapletejo v vjaj desetletno vojno.

  • Slovenc

   Ha! Rusi nimajo konkurence. Ameriske podgane unicijo v parih tednih z malo napora….

  • Caetano

   Muslimanska bratovščina se bo z iranskimi teokrati in Putinom verjetno dogovorila na račun Evrope.

 • samsara

  Tako je!
  Brez milosti do Zla!

 • Hun

  CIA rekruti prot Rusom

 • domovina mili dom

  Pa so rekli, da se Ameri vtikajo v tuje države. Spet so me naplahtali.

  • Jože Novak

   Kdo pa je povzročil vojno v Iraku, Libiji, Siriji?
   Američani, angleži in francozi.
   Legalna oblast v Siriji je zaprosila Rusijo za pomoč.
   Torej so Rusi tam legalno.
   Proti zalegi …. saj vemo koga.

   Btw, amerika je bila v zadnjih 250 letih 221 let v vojni.
   Še kaj?

   • domovina mili dom

    Po tvoje, se nikoli ni smela vtikati v vojne.

 • hle

  Kmalu lahko pričakujemo poročilo o kemičnem napadu z strani zlobnega režima in točo demokratičnih raket po njem

  • Slovenc

   Kemicni napad planirajo ameriske podgane a izvedli ga bodo njihovi teroristicni hlapci…

 • PORK Amashina

  Erdogana in Asada se da primerjati tudi po soprogah.Prvo bi lahko glede na podobnost hedžaba z komunalnimi vrečami odpeljala komunala ko pobira smeti medtem ko je druga bejba.
  Prispodoba je dejansko tudi ideološka.

  • Slovenc

   Asadova zena nikoli ni pokrita. Malo precekiraj fotke na netu nepa, ds kr tako na blef komentiras za brezveze tako kot vsi jansisti. Bolj ste pametni ce ste tiho…

   • PORK Amashina

    Ti se pa preimenjuj,ker nisi to pomčemer si se imenoval ISILovec.

   • PORK Amashina

    Med nekaj tisoč fotografijami ni niti ene da bi bila pokrita.

 • Slovenc

  Kaj klobasate? Se bojite, da so vam prevec uporniskih teroristov pobili? Stirje mrtvi v devetdesetih napadih? Lol ameriska teror koalicija je v mosulu pobila na tisoce civilistov v 90ih zracnih napadih pa niste tako jokali…

 • Felikss_AH

  Tehle nekaj ihtavih Anti-Putinovcev ki “vedo vse” o svetovnih razmerah asociira žabo na dnu vodnjaka ki vidi košček sveta skozi okroglo odprtino na vrhu in verjetno tudi ona misli da je to ves svet tam zunaj.

  Še lani je Deep State Centrala – Washington, imel Idlib za največje Varno Leglo Al-Qaeda-e po 9/11… zdaj bi ga pa kao ohranili. Turkom pa ni všeč ta ofenziva ker imajo tam svoje interese in istočasno vedo da bi se lahko sprožil plaz novih beguncev k njim. Asadov režim predstavlja suvereno državo in nobena država ne more dovoliti uporniška gnezda na svojem teritoriju. Enako se je odzvala tudi Slovenistanska ablast na Šiškovo “Al-Qaeda-o”… enako je reagirala Španija na Katalonski upor… Turčija na Kurde, Kitajska na Ujgure… etc, etc… povsod je isto… in tu ni kaj razpravljati.

  Poleg tega je v Asadovem režimu bilo varno za vse vere in nacionalnosti, še posebej za Kristjane. Burke niso tam niti obstajale če se ne motim… nenehno lapati o temu da je diktator je brez vsakega smisla, ker Arabski svet enostavno ne funkcionira kot Demokracija. Najlepši dokazi sta Libija in Iraq… pa tudi Afganistan ne bo NIKOLI Demokratski… razen na silo.

  Kar pa nas zadeva, prav Arabske “pomladi” ki bi tam naj prinesle “demokracijo” so ustvarile kaos iz katerega se je usul organiziran in neorganiziran plaz PRESELJEVANJA milijonov v Evropo. Temu “pomladno-demokratičnemu” plazu so se hitro in priložnostno pridružile še mase iz Afrike in Centralne Azije. Zahvaljujoč Ruski intervenciji, ne glede na njihove interese, se vsaj celotna Sirija (kakih dvajset milijonov) ni preselila v Evropo.

  Na koncu bo Globalistična Centrala – Washington moral umakniti svojo “vardo” tudi z Juga Sirije. Kurdi lahko pozabijo da im bo še naprej stal ob strani, sploh zdaj ko je rušenje Asada zaustavljeno, Savdijci se pa lahko obrišejo pod nosom za njihov nafto-plinovod čez Sirijo. Mislim da Washingtonu niti ne bo tako težko padel tale spodleteli projekt, oni drugi, bolj pomemben, aktivacija Muslimanskih “pomladi” v nekdanjih Sovjetskih republikah in Kitajskem Xinjiang-u pa že teče… jedro ISIS-a so že preselili v Afganistan… in tam je že spet “veselo”.

  Tudi Globalistični projekt MultiDekulturalizacije Evrope kaže razpoke, in več kot samo pomlad, Evropa rabi drugo Renesanso ki bi naj odpihnila Brussels-ke Janičarje ter počistila “Multikulturalne” naplavine. Za nas je samo to pomembno, vse ostalo je postranskega pomena.

  • Clemen J.

   Še en pro-ruski ljubitelj trdi da rusi nikoli niso nič krivi. A veš da je musliamanska bratovščina po zmagi v egiptu prvo obiskala putina in rusijo. Da so se posvetovali kako naprej. Mimogrede MB je ustanoviteljica in podpornica Hamasa, Al-kaide, in ostalih terorističnih celic po BV-ju in drugod po svetu.

   • Felikss_AH

    Tudi Bibi je že nekajkrat bil pri Putinu, nazadnje je bil celo častni gost na vojaški paradi. Prejšnji POTUS Obambo je bil podpornik MB in njegov direktor CIA Brennan je konvertirani Musliman in prav on je blizu M Bratovščini. Clintonica je fanatični Islamofil.

    Al-Qaeda in ISIS so ustanovili Washingtonci, CIA bolj natančno. dokazov je na tone… še posebej zdaj v Siriji. Pa prav McCain ko je bil v Libiji po padcu Kadafija, je za njim na oni fotografiji Al-Baghdadi

    Fantek… nimaš pojma kako nimaš blage veze o teh zadevah… kot ona žaba na dnu vodnjaka

 • Belo ali črno oboje NE gre

  NOVA ima SPET težavo z indetiteto
  Ne ve ali naj uboga šefa Nato in tako kot Janša prikima kvotam prišlekov po EU državah
  ALI
  Zamenja ploščo in začne hvalit Ruse ker znižujejo oz čistijo pripadnike teh KVOT

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!