Iraške sile gredo nad zadnjo utrdbo Islamske države

Foto: epa

Iraške sile so danes začele z ofenzivo za osvoboditev krajev al Kaim in Rava na zahodu države, zadnjo utrdbo skrajne skupine Islamska država v Iraku, je sporočil iraški premier Haider al Abadi.

“Pripadniki IS nimajo druge možnosti, kot da umrejo ali se predajo,” je dejal Abadi. Kot je dodal, iraške enote poskušajo uničiti zadnjo utrdbo terorizma v Iraku. Po poročanju iraških medijev ima najnovejša ofenziva proti džihadistom IS podporo zavezništva pod ameriškim vodstvom iz zraka.

Iraške oblasti domnevajo, da so številni borci IS po nedavnih vladnih ofenzivah proti skrajnežem na severu države zbežali v al Kaim. Islamska država je v zadnjih mesecih v Iraku doživela vrsto vojaških porazov in izgubila večji del ozemlja, poroča STA.

Iraške sile so nedavno džihadiste pregnale iz kraja Havidža, njihovega zadnjega oporišča na severu Iraka, julija pa so znova prevzele nadzor nad drugim največjim iraškim mestom Mosul. Vladne sile in z njo povezane paravojaške enote so okrepile tudi operacijo proti kurdskim silam v pokrajini Nineve na skrajnem severu države blizu meje s Turčijo. Kot so danes sporočile kurdske oblasti, iraške sile s topništvom napadajo položaje severozahodno od Mosula. Deli pokrajine Nineve severno in zahodno od Mosula so zadnja območja pod nadzorom kurdskih sil zunaj iraškega Kurdistana.

C. Š.

 • Ana Job

  Sesujejo naj jih v prah, zalego šeriatarsko!

 • Caetano

  Hm, IS bo gotovo izgubil še tiste tri procente v Iraku, ki jih nadzoruje, kaže se pa že vpliv teokratičnega Irana na iraško vlado, ker šiitske milice napadajo Kurde na ozemljih, ki so jih ti odvzeli kalifatu.

  • stajerc5

   Bravo, si eden redkih, ki pozna situacijo. V bistvu je Iran v senci zasedel ze vse glavne polozaje tudi v vladi in s tem lahko obdrzal ogromno iransko vojsko(pod izgovorom preganjanja IS) v Iraku. Kurdi dozivljajo v trenutku boj za obstoj, saj jih napadajo v bistvu Iranci. So priblizno 50 km pred Erbilom, pritisk je pa najvecji na severozahodu, ker hocejo dobiti direkten dostop do Turcije, ki pa je od vekomaj podrocje Kurdov. Drzim pesti za korajzne pesmerge, ki se borijo proti neprimerno mocnejsemu sovrazniku.
   Lahko se spomnimo nase situacije pred ne takodavnim!

 • No omenite še, da so se v Siriji Kurdi, pravzaprav Američani (ki jih usmerjajo) očitno zmenili z ISIS, da enostavno prevzamejo ozemlje. Potem se kot kaže SDF še napravijo v ISIS in napadajo Sirsko vojsko in Ruse. Ja spopad velikih razsežnosti je zelo možen, ker se na mejah stalno spopadajo in skušajo izriniti Sirce iz vseh strateških položajev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!