Islamska država v krvavem samomorislkem napadu ubila najmanj 73 romarjev

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V samomorilskem napadu s tovornjakom bombo v Iraku je bilo danes ubitih najmanj 73 ljudi, večinoma romarjev iz Irana, je sporočil predstavnik varnostnih oblasti v iraški provinci Babilon. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država. 

Tovornjak, poln eksploziva, je razneslo na bencinski črpalki v vasi Homali 120 kilometrov jugovzhodno od Bagdada, kjer je bilo veliko avtobusov s šiitskimi romarji, ki so se vračali iz svetega mesta Karbala. Po navedbah varnostnih oblasti je pri tem umrlo najmanj 73 ljudi, med njimi okoli deset Iračanov, ostali so bili Iranci. Ranjenih pa je bilo najmanj 105 ljudi.

Odgovornost za napad je preko tiskovne agencije Amak, ki je blizu džihadistom, prevzel IS. Hkrati so sporočili, da naj bi bilo v napadu ubitih ali ranjenih najmanj 200 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Teheranu so napad ostro obsodili
“To barbarsko in nečloveško dejanje je obupan odziv Islamske države na njene najnovejše poraze,” je po poročanju iranske tiskovne agencije Fars poudaril tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva. Dodal je, da napad ne bo odvrnil Irana od nadaljnje podpore iraškim oblastem v boju proti IS.

Šiitski verniki so v Karbali obeležili šiitski verski praznik ob 40. dnevu smrti imama Huseina, vnuka preroka Mohameda, ki je bil ubit v današnjem Iraku leta 680. Ker so bili šiitski romarji v preteklih letih ob tem prazniku že večkrat tarča napadov skrajne sunitske skupine Islamska država, v Karbali letos veljajo močno poostreni varnostni ukrepi.

M. P., STA

 • Vrhovni sodnik

  Ker so bili šiitski romarji v preteklih letih ob tem prazniku že večkrat tarča napadov skrajne sunitske skupine Islamska država, v Karbali letos veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Kwa majo take policajčke, kot pri nam, ki teroriste prevažajo in futrajo na naše stroške.

 • AlojzZ

  Ja, zadeva se nadaljuje, kot se je vedno. Zgodovina uči, da se najprej pobija z neko obtožbo, potem pa to postane bolezen; sedaj je pomembno le, da se ubija.

 • rubec

  Kaj pa zdaj? Običajno se po 40. dnevu se pravi na 41. dan smrti imama Huseina, vnuka preroka Mohameda, odigra nogometna tekma za pokal Ahmeda Abu Gollmana,sina muftija ki je bil nečak Abu Bakra in pravnuk Abu Aluminija ter sestre Ajše sestrične velikega Akbarja. Kdo bo zdaj tem nedolžnim žrtvam povrnil denar za karte?

  • dr Janez Sveti

   Kdo je pa nečak od bratranca Abu Kamna?
   DR Janez Abu Sveti

   • xtc

    Dr:Janez sVETI aL bAGDADI torej ne delaj se neumnega:

    • dr Janez Sveti

     Smešno a ne? Jaz se delam neumnega in mi ne verjameš, za tebe pa vemo!
     Imaš prav.
     DR Janez Sveti genij

  • Jefferson Vendski

   Nič ne bo vračila denarja. Za kazen bodo pofukali eno kozo, pa bo.
   (kozlovska sodba v mohamedovi gori press)

 • xtc

  Dokler se pobijajo med sabo in bo EU ZAPRLA MEJE BO ok HUJE BO KO SE BODO POENOTILI:

 • Marija

  To je cilj delajo paniko.Bližajo se prazniki. Kaj se je godilo lani? Kaj se bo godilo letos je vprašanje?
  Kristjane je treba pobiti in vso belo raso.To pravico so si vzeli in naše vlade jim pomagajo.Kaj je v teh norih glavah? Ali res vse dela denar. Zakaj?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!