Italija odgovorila Bruslju, da bo striktno nadzorovala proračunski primanjkljaj

Italijanski premier Giuseppe Conte (vir: twitter)

Italijanska vlada je odgovorila na kritike iz Bruslja glede proračuna in zagotovila, da bo država spoštovala stopnjo predvidenega primanjkljaja v višini 2,4 odstotka BDP. Premier Giuseppe Conte je ob tem še enkrat ponovil, da kljub določenim razhajanjem v zadnjih tednih Italija ostaja del EU.

EU naj bi motili načrti vlade, ki je predvidela, da bo primanjkljaj države v letu 2019 znašal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), Conte je ob tem po poročanju STA zagotovil, da bo Italija to številko v prihodnje spoštovala.

Potem ko je italijanska vlada v pismu odgovorila na pomisleke Evropske komisije, je Conte za novinarje povedal, da “za Italijo ne obstaja nikakršna možnost o Italexitu”. Italija bo, kljub določenim napetostim na relaciji Rim-Bruselj v zadnjem času, še naprej del EU.

Dolg in evro
To je vsekakor razumljivo, glede na to, da italijanski dolg trenutno znaša 130 odstotkov BDP, medtem ko je meja EU začrtana pri 60 odstotkih. Večji dolg od Italije v Evropi ima zgolj Grčija. Ne glede na vse se je koalicija, ki jo sestavljata protimigrantska Liga in populistično Gibanje petih zvezdic, zavezala, da bo do leta 2021 dolg znašal 126,5 odstotka BDP.

Predsednik Gibanja 5 zvezdic Luigi Di Maio in predsednik Lige Matteo Salvini (Vir: Twitter)

Italijanska vlada naj bi tako v pismu Evropski komisiji zapisala, da trenutni proračun “ni v skladu z načeli pakta za stabilnost in rast”, ki opredeljuje evropska računska pravila, ker ni šlo drugače. “Odločitev je bila težka, a nujna, če želimo doseči raven predkriznega BDP in izboljšati dramatičen gospodarski položaj najbolj prikrajšanih v italijanski družbi,” je v pismu zapisala italijanska vlada, ki ne glede na vse na prvo mesto postavlja svoje lastne državljane.

Ivan Šokić

  • Steiermark

    Salviniju ni lahko, ob katastrofalni situaciji, ki so jim jo zapustili smrdljivi levaki , ki znajo samo ropati in odvzemati od ust tistim najrevnejšim, medtem ko sebi in svojim oprodam dodeljujejo vedno več, čeprav jim nikoli ni pripadalo! Bravo Salvini!

  • Olga2345

    Bravo Salvini! Najprej Italjani! V Sloveniji pa najprej NEZAKONITI migranti, za katere se VEDNO najde denar! 10.000*1963evrov na mesec!???

  • stajerc5

    Bruselj lahko Salviniju samo malo potegne njegov makaron! Pa se veseli so lahko, ce jim dovoli!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!