Italijanski mediji: Nevladne organizacije so začele migrantske ladje iz Libije preusmerjati v severna italijanska pristanišča – med njimi tudi Trst!

Foto: epa

Pred dnevi je predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb mag. Branko Grims pozval vladajoče, naj čim prej zaščitijo slovensko mejo z Italijo. Italija je v zadnjem letu, po uspešnem zaprtju balkanske migrantske poti, postala glavna točka prihoda migrantov, predvsem iz Libije. Nekateri mediji poročajo, da je po razpadu libijske države najbolj dobičkonosen “gospodarski” posel Libijcev postalo prav tihotapljenje migrantov v Evropo.

Italijanski mediji pa zdaj poročajo, da so začele tako imenovane nevladne organizacije, ki pogosto sodelujejo pri tem tihotapljenju, ladje preusmerjati v severna italijanska pristanišča, kot so Livorno, Genova in Trst. Novica je završala v italijanski politiki, mnogi so bili zgroženi. Novico, da so začele nevladne organizacije migrante preusmerjati v severna pristanišča, je komentiral tudi predstavnik stranke Severna liga Massimiliano Fedriga, ki je dejal: “To je popolna norost!”

Obalna straža pomaga uvažati migrante
Fedriga je za italijansko tiskovno agencijo ANSA povedal: “Namesto, da bi preprečevali odhode migrantov na izhodiščni točki, so se odločili, da jih bodo razpršili po več pristaniščih. Evropa zapira pristanišča za migrante, mi pa odpiramo nova!” Fedriga se prav tako sprašuje, kaj o tem meni predsednica pokrajine Friuli-Venezia-Giulia Debora Serracchiani. Sarracchianijeva je tudi v vodstvu Demokratske stranke in je, kot pravi Fedriga, “že večkrat dokazala, da deluje v interesu stranke, ne pa v interesu prebivalcev pokrajine”. Fedriga upa, da temu tudi tokrat ni tako.

Serracchianijeva je sicer odkrita levičarka. V času, ko je bila evropska poslanka, se je pridružila poslanski skupini Progresivno zavezništvo socialistov in demokratov. Fedrigi v odzivu ni odgovorila na vprašanje, temveč ga je napadla v klasičnem levičarskem slogu, češ da je Fedriga tisti, ki ni naredil nič za deželo in da dela zdraho samo zato, ker je močno vključen v politiko Rima. Tudi tržaški župan Roberto Dipiazza se je posmehoval ideji, da bi migrante vozili v “njegovo” pristanišče. Dipiazza, prav tako pristaš politične levice, meni, da bi bilo absurdno pobirati migrante pred libijsko obalo in jih voziti v Italijo. A ravno to se dogaja.

Ne glede na to, ali novice iz Italije držijo, pa je prav, da se Slovenija na morebitni migrantski val iz Italije pripravi. Trst je preblizu slovensko-italijanske meje, da bi si zatiskali oči. Zato bi bilo prav, da vlada priporočila SDS in mag. Branka Grimsa, enkrat za spremembo, vzame resno. V primeru tihotapljenja migrantov iz Libije ne gre namreč za nekaj družin. Gre za horde mladih afriških moških, starih okoli 20 let, ki so navajeni na okrutnost življenja v svojih državah. Slovenija takšnega varnostnega bremena ne bi zmogla. Vojska in policija sta že tako na robu svojih zmogljivosti. Zato je najbolj pametno zaščititi mejo in preprečiti morebitne migracije čez slovensko ozemlje. A pri tej vladi nas ne bi čudilo, če bi mirno odprli vrata, tako kot smo jih pri zadnjem migrantskem valu, ko je Slovenijo ilegalno prečkalo skoraj pol milijona migrantov.

A. R.