Izničimo samomore: Prekolesarimo svet za življenje!

Foto: iStock

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora bo tudi v Sloveniji že tretje leto zapored potekala mednarodna akcija Prekolesarimo svet, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V akciji bodo sodelovali udeleženci z vseh celin, prekolesarjeni kilometri pa simbolizirajo povezanost sveta v prizadevanjih za preprečevanje samomora.

Akcija se začne danes in konča 10. septembra
Udeleženci v akciji Prekolesarimo svet, ki bo trajala vse od danes pa do 10. septembra, bodo v podporo osveščanja o preprečevanju samomorov beležili prekolesarjene kilometre in jih nato vpisovali na spletni strani organizatorjev. Z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali z namenom preventivnega delovanja in ohranjanja življenj, na kolo vabijo odrasle, otroke, mladostnike in družine.

Samomore lahko preprečimo
Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Strokovnjakinja za duševno zdravje iz NIJZ Saška Roškar je povedala, da z akcijo razširjajo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

Pomembno je biti povezan, pripravljen na pogovor in skrben
Od leta 2003 na 10. september obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Letošnje geslo Povezanost. Pogovor. Skrb. poudarja tri temeljne elemente preprečevanja samomora in opozarja, kako pomembno pri preprečevanju samomora je povezovanje med ljudmi. Zelo pomembna je odprta komunikacija v družbi, s katero razbijamo mite o samomoru in zmanjšujemo stigmo. Ključno vlogo imajo tudi mediji, saj z načinom poročanja lahko delujejo preventivno ali pa dosežejo nasprotni učinek.

Osebni zdravnik je le »pomoč v sili«
Eden od temeljnih pristopov k preprečevanju samomora je tudi osveščanje o obstoječih virih pomoči v čustveni stiski, so pojasnili na NIJZ. Najdostopnejši vir strokovne pomoči je osebni zdravnik. Kadar pa je stiska zelo huda in osebni zdravnik ni dosegljiv, se posameznik lahko obrne tudi na dežurnega zdravnika, reševalno službo in najbližjo splošno ali psihiatrično bolnišnico.

Za podporo in pogovor so na voljo tudi telefoni za pomoč v stiski, po strokovno pomoč pa se lahko obrnemo tudi na psihološke svetovalnice.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi, torej nekdo vsakih 40 sekund. Po nekaterih ocenah je število poskusov samomora 25-krat višje.

Rezultati projekta MOČ kažejo na potrebe in izzive pri varovanju in krepitvi duševnega zdravja, predvsem po mreži psiholoških svetovalnic. V tej mreži je bilo v letu in pol opravljenih 5700 svetovalnih ur, pomoč pa je poiskalo skoraj 1600 ljudi v duševni stiski.
Tudi družabni medij Facebook je v ZDA lani začel z uvajanjem novega mehanizma, ki uporabnikom omogoča, da prijavijo sum poskusa samomora njihovih spletnih prijateljev. Sedaj pa to širi po vsem svetu oziroma na vse jezike, ki jih družabna platforma podpira.

Če kdo opazi, da nekdo verjetno naklepa samomor, mu lahko anonimno pošlje anonimno številko centra za pomoč pri preprečevanju samomora ali kakšno pripravljeno vzpodbudno sporočilo. Lahko pa vplete strokovnjake Facebooka, ki bodo potem svetovali kako in kaj.

Gre le za »dodatno ponudbo«
Facebook je orodja razvil v sodelovanju z organizacijami, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem, in s pomočjo posameznikov, ki so skušali naredi samomor. A Facebook vseeno priporoča, naj tisti, ki opazi resno nevarnost samomora, nemudoma pokliče policijo.

Lahko gre za »dvorezen meč«
Takšni mehanizmi pa lahko prinesejo težave, saj so med uporabniki Facebooka tudi nasilne, nesramne in brezčutne osebe, ki to lahko zlorabljajo.

 

B.P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!