Izpoved: Trumpovim govorom o migrantih se politične elite smejijo, a ljudje vedo, da govori resnico

Foto: epa

Evropske politične in medijske elite so še vedno v stanju zanikanja, da bi bilo na Švedskem karkoli narobe, pa tudi na splošno v Evropi. To se kaže tudi na način, kako z zasmehovanjem povzemajo Trumpove govore. Toda tisti, ki dejansko živijo ali delajo na območjih, kjer živi veliko muslimanskih migrantov, vedo, da Trump govori resnico. 

Vodja švedskih reševalcev Gordon Grattidge pravi, da so neprehodne cone za njih realnost. “Morali bi imeti posebno ekipo, ki bi jo v nevarnih situacijah spremljala policijska enota. Policija to rešuje na svoj način, mi pa na ta predlog nismo prejeli nobenega odgovora. Sicer smo nekoliko zaščiteni, na primer s čeladami in neprebojnimi jopiči,” je povedal Grattidge in dodal, da tako zaščiteni odidejo predvsem na bolj nevarna območja ali pa tja, kjer predvidevajo, da bi bila ekipa reševalcev, ki tja prispe z reševalnim vozilom, lahko ogrožena. “Na Švedskem je vse več nevarnih območjih, tako imenovanih ‘neprehodne cone’. Te so za nas dobesedno neprehodne, ker imamo navodilo, da tja ne smemo v nevarnih situacijah. To nam je jasno, vendar včasih vseeno pristaneš tam,” pravi vodja reševalne službe. “V teh primerih bi bilo dobro, če bi imeli ustrezno zaščito. Mišljeno je sicer, da dobimo osebno zaščito s strani policije, ko gremo v te neprehodne cone.”

Gordon Grattidge. Foto: printscreen

Zaščito bi švedski reševalci potrebovali v neprehodnih območjih, v katerih večinoma živijo migranti. “V teh območjih je večina prebivalcev migrantov. Opažamo, da je takšnih območij vse več. V teh območjih je pomembno, da imamo pristop ‘visokega tveganja’ in da dobimo osebno zaščito.”

Na reševalce preži kup nevarnosti
Grattidge pa je spregovoril tudi o nemirih v Rinkebyju. “Tveganje za reševalce je povečano predvsem na območjih, kjer vladajo nasilje in grožnje. Tam je preveč nevarno posredovati. Lahko se zgodi, da ne bomo mogli priti do ponesrečenca. Vendar pa se lahko zgodi, da nam iz teh con protestniki ne bodo pustili oditi. Lahko sabotirajo vozilo, lahko smo izpostavljeni fizičnemu nasilju, v sekundi se lahko zgodi napad na naše vozilo ali pa na nas osebno. V nas lahko mečejo kamne ali pa se zgodi še kaj hujšega. Na policiste so na primer metali ročne bombe, kar je zelo skrb vzbujajoče.”

“Nihče noče delati v neželenem okolju. Stalno smo v skrbeh za naše sodelavce, ki so napoteni na ta območja. Obstaja določena vrsta stresa, kar se lahko odraža kot posttravmatska stresna motnja ali kot določene bolezni, zaradi česar pustijo službo. Soočamo se z mnogimi grožnjami in nasiljem in takšne okoliščine so lahko za nas nevarne. Pogosto rešujemo zasvojence z drogami, ki so poleg zasvojenosti tudi mentalno bolni. Poleg tega pa še nevarna območja, kjer na kupu živi ogromno nasilnih ljudi, tudi od 20 do 30.”

Enkrat na teden v stanju, ko je ogroženo njihovo življenje
Pa se je že kdaj počutil, da mu dejansko preti nevarnost in se je moral umakniti? Na to Grattidge za Jihadwatch odgovarja: “Da, zelo pogosto. Prva stvar, ki jo v tem primeru naredimo, je, da se umaknemo. To se dogaja približno enkrat na teden. Vemo, kakšne so izkušnje ostalih reševalcev v teh nevarnih območjih, zato počakamo na policijo.”

Marjanca Scheicher

 • centurion

  Ma kakšna zaščita za reševalce, prosim.
  Bojne enote komandosov in posebnih intervencijskih enot,
  podpora oklepnikov in blitzkrieg ter 72 ur proste roke, to je
  uporaba bojne municije na vse, kar se v “no go zoni” premika
  ter razgnat prepečene prepotentne teroriste.
  Da se bodo lahko potem ljudje v miru sprehajali po državi in
  bodo reševalci vozili s seboj samo medicinske instrumente, ne pa
  neprebojnih jopičev.

  • WatsonForus

   popolnoma podpiram – pospravit bando.

 • Olga

  Naženite levake! Za njimi pa še divjake! Trump bolje pozna razmere na Švedskem kot švedska vlada!? Bravo Trump!

 • tarantela

  Trump je pozabil, da je tudi sam potomec priseljenih staršev. Sicer so pa itak skoraj vsi Američani imigranti, samo malo so pozabili, menda je bela rasa še zmir najboljša…

  • šmentanamuha

   tarantela je tipična levičarka, ki ne razume, kaj komentira. To histerično veselje nad šeriatarji, ki korak za korakom vdirajo v naše domove (tudi domovina je moj dom), je možno razložiti samo s pomanjkanjem pameti. Ovca v čredi, ki veselo drvi v prepad skupaj s svojo anarhistično feministično LGBTQ2SSYXZ druščino, ki misli, da je uničevanje lastne države in izdaja svojega naroda napredno dejanje….Mimogrede, Trump je imel včeraj fenomenalen govor v kongresu in njegova zmaga ni naključna, kar je bilo jasno vsakemu, ki je spremljal njegove shode. Vse si lahko ogledaš YT.

   • FRANC3

    ++++++

  • pajot

   takim,kot si ti,smo včasih rekli,da so nedojebane babe.Nekaj ti manjka. Po vsej verjetnosti velik,debel,mogoče celo črn klinec.

  • stajerc5

   “menda je bela rasa še zmir najboljša…”, seveda je, brez tistega menda!
   Kar se pa Trumpovih priseljenih starsev tice, bi te pa vprasal za nas- Slovence, kako je ze to bilo pred mnogimi leti. Mi smo kar sredi polja, kot krompir iz zemlji zrasli in se sli Slovence ali kaj!??

  • FRANC3

   Razlikovati moramo med priseljenci, ki prinesejo novo kvaliteto (obe Ameriki, ekonomske migracije 1850-1930) in povojne politične migracije. Ti ljudje so se vživeli v okolje in začeli delati.
   To, kar se dogaja danes, pa je popolno nasprotje tega, kar sem napisal. Na Švedskem naj bi se zaposlil vsak 500. begunec. A je to po tvojem dodana vrednost Švedski in Zahodu???

  • novaknovak

   in kaj hočeš s tem povedat? in tudi če bi bilo to res, kdo se je trudil za njihovo integracijo? če so hotel dobit ameriško državljanstvo, kaj so moral storit? s tem, da so jih pred ny najprej zdravniško in drugač pregledal…če razumeš. če pa ne razumeš, pol si zabita ko telegraf štanga in lapaš temu primerno…

 • if

  Kulturna razlika aktualnih migracij v odnosu na kulturo, v katero vdirajo, je nepremostljiva, je vir trajnih konflikotov do končnega poraza ene ali druge strani.

 • Aron

  Trumpovi apologeti delajo brez predaha. Ni dovolj, da Trump svoje nonsense pobira iz originalnega fakenews medija FoxNews, njegove oprode se na vse načine trudijo, da bi njegovim izlivom dali legitimnost. Švedi so Trumpa že matirali, vse skupaj je že precej smešno in neprijetno za razmišljujočega človeka.

  • stajerc5

   No ja, tebi potem ni smesno in neprijetno…

   • šmentanamuha

    Ne, zakaj že?

    • stajerc5

     Halo, pisal sem Aronu…

     • šmentanamuha

      Aja, sori, vidim.

  • šmentanamuha

   Aron – razmišljujoči človek, je nonsens sam po sebi. Za spremljanje dogajanja na YT ne potrebuješ niti FoxNews niti BBS fake news. Pravkar si matiral samega sebe, Švedi pa tudi. Najdi si lažje čtivo.

   • Aron

    Ne spremljam MSM medijev.

  • novaknovak

   ..hahahaha, in s čim so švedi matiral trumpa? aja, carl mu je zabrusil, da to ni res. ja mogoče res ne, v njegovi soseski, ki je najbrž varovana. si upa it ponoč sam, s psičkom na nočni sprehod po getoiziranem predelu malmoja ali Stockholma? ker švedi si tja ne upajo, in vedo, da ima trump prav in da carl laže. ker jim je tako super, po carlu, kot da bi cmerar rekel da smo ena najuspešnejših držav na svetu…predvsem etičnih in moralnih

   • Aron

    Seveda ni res, če pa Trump verjame nekemu strokovnjaku za vrnostna vprašanja, ki ga na Švedskem sploh ne poznajo. In pa seveda: Florida region where Donald Trump held rally had 50 per cent more murders than whole of Sweden.

    • šmentanamuha

     Sej bo bolš, Aron, boš vidu. Zunaj je lep dan. Danes se je pričela koledarska pomlad.

     • primsek

      Muha, ni res :začela se je meteološka, ne naganjaj nekoga ven pod butastimi izgovori. Koledarska je seveda 21. marca (ojoj, misera homini mentes!)

    • RATATA

     A zdej boš pa še po anglešk laju?

 • Caetano

  Te elite so navadna banda, ki dopusca islamizacijo in prenos jihada v Evropo.

 • totex39

  Politični levičarji se Trumpu posmehujejo, ampak prišel bo čas ko bo dosegel, da mu bodo ljudje množično verjeli in se bo to stanje spremenilo, tako da bo “elita” napadena.

  • šmentanamuha

   Politični levičarji so prestrašeni pred Alfa samcema kakršna sta Putin in Trump. Posmehujejo se jima samo bedaki in tisti, ki so v svoji nekompetentnosti nemočni pred njima. Preostane jim samo nasilje in anarhija in seveda posmeh.

  • sunday

   da bi le bila napadena iz vseh strani najbolj pa iz strani podganjih iztrebkov, ki si jih tako želijo, da so za njih pripravljeni prodati lasten narod in domovino!!!

 • Marija

  Še vedno ne razumem zakaj jih ne izženejo. Saj so migranti v tuji državi. Meni to ni razumljivo. Razen,če hoče oblast uničiti po dogovoru z muslimani svoj narod.

 • primsek

  Zdaj vsaj razumemo, zakaj se toliko ljudi smeji iznoriškemu! Za smehom se skriva prepoznanje, očitno

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!