Izrael bo gradil nova naselja v Palestini – Rusija meni, da bo to ogrozilo mir

Nove izraelske hiše (Foto: epa).

Ob praznovanju izraelskega novega leta, roš hašane, je v nedeljo opoldne Izrael zaprl meje Zahodnega brega in Gaze, zapora bo predvidoma odpravljena v torek opolnoči. Omejevanje prehoda je uvedeno iz varnostnih razlogov. V tem času bodo lahko mejo prečkali le humanitarni in nujni medicinski primeri po dovoljenju izraelskih vojaših sil.

Gradnja na Zahodnem bregu je dobila zeleno luč, da bi premestili judovske naseljence iz Amona, kjer so postavili svoje domove na zasebni palestinski zemlji. Izraelsko vrhovno sodišče je pred dvema letoma odločilo, da mora biti zemlja vrnjena prvotnim lastnikom, zgradbe pa decembra tega leta porušene.

Več o palestinsko-izraelski problematiki lahko preberete tukaj: Izrael in Palestina – kdo bo koga?

Odobritev novih naselbin v mestu Ramala
Da bi nadomestili izgubo za prebivalce, so odobrili gradnjo 98 domov v naselju, ki se nahaja severno od Ramale. Te načrte je predstavila izraelska administracija, dodali so še, da bodo odobrili še 200 dodatnih enot, preden bo stekla druga faza gradnje omenjenih domov.

Izrael in njegovi nasprotniki
Ta odločitev je bila sprejeta v času, ko je potekal zbor svetovnih voditeljev v čast bivšega predsednika Šimona Peresa, ki je preminil v sredo v 93. letu. Russia today poroča, da bo to ogrozilo mir in sporazum o ločitvi izraelske in palestinske države. Prav tako Združeni narodi in nekatere organizacije za človekove pravice pozivajo k prenehanju gradnje, da ne bi ogrozili miru.

Kdo neki tam pôje?
Seveda to, da Izrael gradi hiše na ozemlju, ki naj bi pripadalo Palestini, predstavlja veliko tveganje za mir. Ne moremo pa mimo dvoličnosti ruske politike in organizacij, kot so ZN in človekoljubne organizacije, ki pogosto ne dvignejo glasu takrat, ko bi morale. Še posebej to velja za hegemonistično Rusijo, ki je izvedla priključitev ukrajinskega Krima z vojno, ignorirali so vsa mednarodna opozorila, pri tem so bile kršene človekove pravice in se zato še vedno proti Rusiji izvajajo gospodarske sankcije. “Plemenitih” organizacij pa to ne ovira pri sodelovanju s to državo.

A. B.