Izrael umaknil detektorje kovin iz Starega mesta

Izrael, Jeruzalem. Zid objokovanja in Haram al-Sharif na Tempeljskem griču. (Foto: STA)

Izrael je umaknil detektorje kovin v okolici Tempeljskega griča v Jeruzalemskem starem delu mesta, in jih bo nadomestil “z varnostnimi inšpekcijami na osnovi naprednih tehnologij in drugih sredstev”, so sporočili z urada izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanyahuja. V uporabi so že varnostne kamere, kakšna ‘napredna tehnologija’ bo Staro mesto varovala v prihodnje, pa še ni znano. Delavci so detektorje kovin v zgodnjih jutranjih urah že odstranili.

Odločitev o varnostnih ukrepih  namestitev detektorjev kovin, varnostnih kamer in prepoved vstopa muslimanskim moškim, mlajšim od 50 let, – je Izrael sprejel po strelskem obračunu na Tempeljskem griču oziroma na območju mošej Al Aksa in Haram al Šarif 14. julija, v katerem sta bila ubita dva izraelska policista, eden pa je bil ranjen.

Sprejetje varnostnih ukrepov je odmevalo po arabskem svetu  v Jordaniji, ki je uradna skrbnica muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu, je v petek na ulicah demonstriralo več tisoč protestnikov. Ostro so se odzvali tudi Palestinci, ki trdijo da je Izrael s tem kršil status quo, ki velja že 50 let. Odločitev je obsodila tudi Arabska liga, ki je Izrael opozorila, da se ‘igra z ognjem’.

Izraelska policija 25.julija 2017. Ponoči je policija umaknila detektorje kovin. (Foto: epa)

Stari del Jeruzalema predstavlja vzhodni del mesta, ki je pod nadzorom izraelske države vse od leta 1967, a si ga kot prestolnico svoje države lastijo tudi Palestinci.

Omenjenemu strelskemu napadu je sledil najhujši val nasilja med Palestinci in Izraelci v zadnjih nekaj letih. Konec tedna je bilo ubitih 5 Palestincev, na Zahodnem bregu pa je Palestinec ubil tri izraelske priseljence. Krvavi napadi in stopnjevanje nasilja so močno odmevali tudi v mednarodni javnosti. Posebni odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Nikolay Mladenov je Varnostni svet ZN pozval, da je rešitev potrebno najti do petka, ki je glavni molitveni dan v tednu za muslimane. Posebnega odposlanca za Bližnji vzhod, Jasona Greenblatta, je določil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

U. V.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!