Japonska želi možnost preventivnega napada na Severno Korejo – za kaj takega pa potrebuje dovoljenje ZDA

Foto: Zračni bojevnik F35 je ena redkih posodobitev japonske vojske v zadnjih letih.

Japonska vlada je čedalje bolj prepričana, da potrebuje temeljito prenovo svojega raketnega obrambnega sistema, če se želi učikovito ubraniti pred naraščajočo severnokorejsko vojaško grožnjo. Politični vrh v Tokiu na glas razmišlja o možnosti, da bi prvič po drugi svetovni vojni uporabil pravico preventivnih izstrelkov, kar bi pomenilo, da se Japoncem na obrambo svojega ozemlja ne bi bilo treba več zanašati izključno na Združene države Amerike. Vsakršne tovrstne namere bi seveda morale odobriti ZDA, zato so pred Japonci še dolgotrajni in naporni pogovori.

Naj spomnimo. Vse od kapitulacije v 2. svetovni vojni je Japonska tradicionalno pacifistična država, ki se odpoveduje reševanju ozemeljskih sporov z orožjem in prisega na pogajalske sposobnosti diplomatov. Japonska se tudi ne udeležuje skupnih vojaških vaj, ki jih pogosto izvajajo ameriške in južnokorejske sile. Toda zadnja dejanja uradnega Pjongjanga, ki je v kratkem času opravil več jedrskih poskusov in je izstrelil serijo raket kratkega dosega, Japonce zelo skrbijo z vidika lastne varnosti.

Japonska sicer ima teoretično možnost, da v obrambi napade in uniči sovražnikove cilje, toda država za kaj takšnega nima sodobne opreme in dovoljšnih kapacitet. Hiroški Imazu iz vladajoče japonske liberalne stranke je pred dnevi za Washington Post dejal, da je zadeva s Severno Korejo zelo resna: “Japonska ne more čakati križem rok, da jo uničijo! Našo državo varujejo druge države, mi pa ne moremo narediti ničesar, da bi zavarovali druge. To v mednarodni skupnosti ni več sprejemljivo!”

Tudi nekdanji japonski obrambni minister Gen Nakatani je Američane večkrat javno pozval k pogovorom o posodobitvi japonskega obrambnega sistema. “Mislim, da bi morali imeti ustrezne kapacitete za napad,” je že lani povedal za britanski medij Daily Mail. Aktualni japonski premier Šinzo Abe ne zavrača takšnih idej in je pripravljen posvetiti svoj čas “razvoju dogodkov”. Lani je sicer podpisal nakup zračnega bojevnika F-35A, s čimer je Japonska okrepila svojo zračno obrambo.

Težava Japoncev pa je v tem, da njihova pacifistična politika v teh nevarnih časih ni več učinkovita. Japonske obrambne sile so tako zastarele, da bi njen obrambni sistem lahko uničil samo tri sovražnikove projektile naenkrat, je poročala tiskovna agencija Reuters. Država ima zato že nekaj časa rezervirano milijardo ameriških dolarjev za nadaljno krepitev svojih zračnih sil.

Ker Japonska trenutno nima ustreznih kapacitet za morebiten preventivni napad na Severno Korejo, bodo potrebni naporni pogovori z ZDA, ki so od konca 2. svetovne vojne podpirale japonsko pacifistično politiko in ji nudile vojaško zaščito.  Da pa so Američani pripravljeni na pogovore z azijskim zaveznikom, so v veliki meri krive tudi čedalje pogostejše severnokorejske vojaške aktivnosti, ki kršijo celo vrsto mednarodnih pogodb. Ne nazadnje je v začetku tega meseca Kim Džong Un izstrelil balistično raketo, ki je v morju pristala samo 300 kilometrov pred japonsko obalo.

Uradni Pjongjang sicer vztraja, da jedrsko orožje potrebuje za samoobrambo pred sovražno naravnanimi nasprotniki.

L. S.

 

 • AboutTown

  Hhahaha!! O joj… na sliki pa Lockheedov F-104 Starfighter… iz leta 1958… bravo.

  • stajerc5

   Ahhhh, ti ubogi yugomocvirnik! Puca ti srce, posto nije Galeb, Orao ili jos tvoja veca ljubav od ruskog frcoplana Migeca!?

   • AboutTown

    Umm… a je s tabo vse ok?
    Na sliki je 60 let star F104, ki ga že več kot desetletje ne uporablja nihče več. OK? Članek pa govori o preemptive napadu v prihodnosti. Ja?
    O kakšnih migecih ti gobezdaš, usrane smrdljiv. O letalih očitno pojma nimaš, še manj o konceptualni razliki med ruskimi in ameriškimi bojnimi letali. A ne, štajerc zafukan?

    • sprehajalec

     Pravzaprav ima Štajerc prav, pa na sliki ni F104, ampak njegova japonska verzija imenovana Eiko. Pravzaprav še vedno učinkovita mašinca proti S. Korejskim 60 letnikom, kolikor bi jih spravili v luft.

     Konceptualna razlika med ruskimi in ameriškimi bojnimi letali se je pa lepo pokazala v drugem delu vojne v Koreji, pa Vietnamski, Puščavski vihar, Izraelsko-Arabske vojne pa občasna srečanja med Sirskimi pa Izraelskimi lovci nad Libanonom, Nato udaru po Srbiji 1999, pa Drugi Iraški vojni….

     • SloBoySMC

      A ni Phantom to?

     • sprehajalec

      Kateri Fantom pa, I ali II?

     • SloBoySMC

      dvojka

     • sprehajalec

      Ne ni, gre za japonski Eiko, Častilec Kulta Rdeče Zvezde zgoraj nekaj gugla na brzino. Osnova Eika je je res Zvezdni lovec, eden najhitrejši lovcev vseh časov. F-4 Mc Donell-Douglas je Phantom II, slavo je doživel v Vietnamu. Takrat Zvezdnega lovca niso več uporabljali za bojne namene.

     • AboutTown

      O MOJ BOG…

     • SloBoySMC

      Men je tud boljsi USA armory sam vseeno pa se mi zdi da ni Eiko.

     • AboutTown

      OK… še zadnjič. Eiko je japonsko ime za Lockheed F-104J Starfighter. Ja? Saj ni tako težko. Pač nimaš prav… sprijazni se s tem.

     • AboutTown

      In ne Phantom v Vietnamu ni doživel slave, ampak poraz. To pač ni bilo letalo ta tamkajšnje razmere. Niso krivi ne piloti, ne razvijalci, ampak “strategi” v ZDA.
      To je nadzvočni prestreznik, ki je bil enostavno prehiter in premalo okreten za Vietnam…

     • sprehajalec

      Ha, ha, kot bi bral serbian caffe portal, Diskusije – avijacija.

      F-4 je prinesel Američanom premoč v zraku, rakete sidewinder so klatile Mige, še predno je radar Miga nasprotnika zaznal. Kakšen poraz…

     • AboutTown

      Lockheed F-104 Starfighter.

     • AboutTown

      Nope..

     • AboutTown

      Ne, pametnjakovič. F-104 je izdeloval izključno LM. Tole je verzija J. OK?
      Eiko pa je ime, ki go ga letalu dali Japonci in ni japonska verzija ampak ameriško letalo za japonsko vojsko. OK? Razlika, a ne?
      Malo se bo treba poučiti tudi o reporting names in podobnem.

      Še vedno pa nisi razložil konceptualne razlike med letalstvom ZDA in Rusije. Očitno spet pojma nimaš in nabijaš…

     • sprehajalec

      Ha, ha, kako pamet nabija iz tebe. Da niso le hormoni, pomlad je…

      Konceptualna razlika je v količini. ker na enega ameriškega jih 10 ruskih pade dol, zato za ravnovesje potrebujejo več izdelanih.

     • AboutTown

      A sem ti zaprl gobec? Oprosti…

      In ne, to ni konceptualna razlika. Se boš moral malo bolj potruditi.

     • AboutTown

      Na, da ne boš neumen umrl. Tole Američani pravijo o razliki med svojimi in ruskimi letali. Pogled do konca.

      https://www.youtube.com/watch?v=MpPSPQq7oas

     • sprehajalec

      Ha, ha, ha, bojne izkušnje govorijo drugače. Že samo jugoslovansko razmerje izgubljenih 6 v zraku, 0 nato zveza, pa zadnja sestrelitev ko je turški F-16 sestrelil ruskega Suhoja v Siriji. Da ne govorim, kako so jih izraelci klatili Sirce in Egipčane, pa Američani Sadamove v Iraku.

      Kakšen koncept pa je to sploh, če izvajaš super figure v zraku, nasprotnika pa sploh ne vidiš, ko te že sestreli, ha, ha.

      Vem, kaj te privlači, znak Kulta častilcev Rdeče Zvezde na Ruskih letalih. Zato gravitiraš tja.

     • AboutTown

      Ne, miško zaostali. Nikamor ne gravitiram. Iz distance govorim o KONCEPTUALNI RAZLIKI med ruskim in ameriškim načinom bojevanja. A razumeš, ubožec? Nikogar ne favoriziram.

      Ti pa, lepo prosim, ne govori o “bojnih izkušnjah”. OK? Ker pišeš skrajne kretenizme, ki tvojo kredibilnost še znižujejo. Ne govorim o YU vojski ali pa o iraških, egipčanskih ali sirskih pilotih. OK? Govorim o KONCEPTUALNI RAZLIKI. Ja? Bo šlo?

      Sicer pa ti predlagam, da se ne spuščaš v debato o vojaškem letalstvu. Mi nisi dorasel.

     • sprehajalec

      Ha, ha, ne veš s kom imaš opravka.

     • AboutTown

      MiG-21F-13: 17 letal
      MiG-21PFM: 15 letal
      MiG-21R: 6 letal

      Zdaj sem pa jaz na vrsti: dobiš ime letala, ki ima dva zloga in se začne s črko “C”. Kaj lahko poveš o letalu?

     • sprehajalec

      SR-71 vohunsko letalo večlikih hitrosti. S ciriličnim “C” si me dobro zmedel.

      Narobe, navajaš 38. Številka je 69 do jeseni 91.

     • AboutTown

      Ahahahahaa… Kreten.
      Dva zloga v imenu pomenita reaktivni pogon (en zlog je batni pogon). C pomeni pa civilno letalo… teslo.

     • sprehajalec

      No in kaj pomeni CR, ko pametuješ?

      Zate sem v avijaciji Profesor z velik P. Pa še v čem.

     • AboutTown

      Ahahaaha!!! Vidim, ja…

     • AboutTown

      CR po kateri nomenklaturi?
      (mimogrede: to je tudi pravilen odgovor: najprej nomenklatura, ok?)

     • sprehajalec

      Ti pa znanje, sta dva zelo različna pojma. CR =Strategic Reconnaissance zapisano v cirilici, ha, ha, ha.

      Vdim da mešaš jabolka in hruške. Kakšen batni motor pa dvomestna oznaka za reaktivec? Misliš torej na te nomenklature na začetku, F-fighter, A-attack, P-persuit, B-bomber, FX-eksperimentalno?

      Pa saj ne moreš biti tako neumen. Daj konkretno letalo.

     • AboutTown

      Persuit? Ahahahaa… Kreten.
      Odgovori raje na Boot.

     • sprehajalec

      Kaj je butl neumen. P-51 Mustang, kaj naj bi to pomenilo kretenček, tisti P? Častilci Kulta Rdeče Zvezde ste tradicionalno kratke pameti, boot pa je škorenj, ki te bo sunil v rit.

     • AboutTown

      Pursuit, ne Persuit. Govedo neizobraženo.
      Torej… a bo kaj z Boot?

     • sprehajalec

      Škorenj, ki te bo zadel v rit, to je boot. Konj shirani z Rdečo Zvezdo, nimam časa kot ti preverjati vsako napisano besedo, ker nisem v javni službi in me ne plačujejo za visenje na netu. Zato kakšna pravopisna napakica. Ki pa ne zamegli dejstva, da si bleferček tipa Golubič. Vzame ti človek google, ne ostane nič.

     • AboutTown

      No, toliko o tvojem znanju, @sprehajalec

     • AboutTown

      No… a bo kaj z Boot?

     • AboutTown

      Dajva počasi skupaj:
      1. Očitno je NATO designacija / nomenklatura. To si verjetno ugotovil. Torej gre za sovjetsko plovilo.
      2. Ker je NATO RN (to tudi verjetno veš, kaj pomeni) je jasno, da gre letalo. Ne za helikopter, etc.
      3. B pomeni, da je bombnik.
      4. En zlog pomeni, da je propelersko gnan (batni motor, a ne).

     • AboutTown

      Torej:

      1. En zlog: propelersko gnan. Dva zloga: reaktivno gnan
      2. F=lovec, B=bombnik, C=civilni, komercialni ali cargo, H=helikopter, M=razno

      Primer:
      Fulcrum = dva zloga (reaktivni), F=lovec –> Mikojan MiG-29/MiG-33/MiG-35
      Bear = Bombnik, propeler –> Tupoljev Tu-95
      Cossack = Cargo, reaktivni –> Antonov An-225 Mrija

      Jasno?
      Nauči se NATO reporting names na pamet, potem se pa lahko pogovarjava.

      RViPVO za tebe, sine.

     • sprehajalec

      Mamicu ti glupu, kaj je privlekel, Nato kodna imena, za katere je enkrat nekje slišal.

      RViPVO = čistio sanitarije u Cerkljama, pa onda zatražio papire, posle Oluje, kad je propao projekat Svi Srbi u Jednoj Državi. Danas Izbrisan, pa traži otšetetu preko Brüsela od slovenačke vlade. To je častilec Kulta Rdeče Zvezde Abotn.

     • stajerc5

      Saj poznas tisto njihovo: Kad propadam, propadam otmeno!

     • AboutTown

      A si jezčkan? Bogi… si se delal pametnega pa sem te postavil tam, kjer ti je mesto… c c c … weee eeee

     • AboutTown

      Torej:
      Boot je Tupoljev Tu-91.

      Ampak če si, kot je to tvoja navada, dal v google “aircraft boot” ali “bomber boot” si dobil precej neželen odgovor, a ne Profesor.

      Pouk je za danes zaključen.
      Zdaj pa mrš v pičko materino, debil lažnjivi desničarski.

     • sprehajalec

      Mamicu ti glupu, koja te rodi komunistična. Kako moreš biti tako glup? Kako lahko sploh živiš? Samo v Sloveniji je to možno, ki je dežela debilov na oblasti. In debilov, ki jih volijo.

      Nato kodno ime, to hočeš prodati, ime za katera ni vedel nihče razen pesnikov v nekem statističnem uradu.

      Evo NATO kodno ime za levičarja, častilca kulta Rdeče zvezde, ki sliši na ime Abotn = Jerking Stupido.

     • AboutTown

      “katera ni vedel nihče razen pesnikov v nekem statističnem uradu” Aahahhaahahaha!!!! Fak, res… dej pejt spat, pička zgonjena.

     • sprehajalec

      Daj, NATO kodno ime za F-104.

     • AboutTown

      NATO oznake (NATO reporting name) veljajo samo za vojaško opremo Rusije, Kitajske in nekoč vzhodnega bloka. Bo treba malo ASCC literaturo v roke vzet, a ne?

     • sprehajalec

      Po dolgih urah iskanja, si to spoznal, ha, ha, ha.

      Kakšen kodni sistem pa je to, če pokriva samo nasprotnike?

     • AboutTown

      Teslo zafukano… to je sistem “NATO REPORTING NAME” razvit znotraj Air Standardization Coordinating Committee (ASCC, danes ASIC) in je namenjen hitri prepoznavi nasprotnikovih plovil (letala, rakete, helikopterji…).
      Če pilot NATA sporoči: “Two Fullbacks, 020”, je vsem jasno (razen tebi), kaj to pomeni. OK?

     • sprehajalec

      Če naprimer Sprehajalec sporoči “En bedak na portalu spodaj”, je vsem jasno, da gre za AboutTowna. To je povsem razumljivo. Zelo priročen sistem, hvala.

     • AboutTown

      Ni za kaj.
      Hvala tudi tebi. Upam, da si se kaj naučil.

     • sprehajalec

      Čakam na japonski designacijski sistem.

     • AboutTown

      Poglej…
      1. Pogorel si, ko nisi niti približno, ampak niti približno, vedel kaj je Boot.
      2. Pogorel si, ko si dokazal, da pojma nimaš, kaj je Natov Reporting Name sistem
      3. Pogorel si, ko si napisal, da na povem NATO RN za F-104
      4. Pogorel si, ko nisi niti vedel, da je NATO RN izključno za foe/bogey letala.
      5. Pogorel si, ko si hotel japonsko poimenovanje predpisati iz Wikipedije, ki te je tokrat pustila na suhem.
      6. Pojma nimaš.
      7. RViPVO za tebe, sine… do gležnjev mi nisi.
      8. Ne da se mi več.

      Over&out.

     • sprehajalec

      Podcenjeval sem tvojo strast do prepisovanja iz Wikipedij. To priznam.

     • AboutTown

      Tale Boot ti ne bo šel, a ne? Pa google je tudi nemočen… jej jej…
      A ti pomagam, kretenček pametni. A ti pomagam Profesor?! AHhaa

     • AboutTown

      Ne gre, a ne?

     • AboutTown

      Pa vidim, da ti pojem “nomenklatura” ni jasen. Kurčič pametni…

     • AboutTown

      SR v cirilici je CP, govedo usrano smrdljivo naduto.
      Na vsakem koraku se zmeljem, pizdunček domobranski. Na vsakem.

     • sprehajalec

      Zmelješ ti svoj drek, ki ti pade iz riti na vsakem koraku, pa stopiš nanj.

     • AboutTown

      Ja, ja… Profesor. Upam, da si se naučil ponižnosti.

     • sprehajalec

      Jao mene, se pa pejva.

      Kaj pomeni v avijaciji znak 電 za vrsto letala. Za kakšno vrsto gre, turbopropelerski ali reakcijski, Nizkokrilec, deltakrilec itd. Ajde!

     • AboutTown

      Propeler zadaj… aaaaaahahahahaa!!!

     • sprehajalec

      Glupson. Ti pomagam? Japonski designacijski sistem…..

     • AboutTown

      電 ni oznaka za prestreznike, kot piše v tvoji ljubi Wikipediji, če to misliš…

     • sprehajalec

      Kar išči, seveda je.

     • AboutTown

      Ne, pikec, ni. To je oznaka za letala za elektronski nadzor. OK? Super.
      Zdaj pa res nekaj, ker se smešiš. Ali pa najdi kak bolj kredibilen vir, kot je Wikipedia. OK?

     • sprehajalec

      Ne, za prestreznike, Geigeki-ki. Vsem je to jasno, razen tebi.

     • AboutTown

      Ja, tako piše v tvoji Wikipediji pod “Japanese military aircraft designation systems”… ampak žal te moram razočarati, da ta tvoj edini vir tokrat nima prav…
      Za začetek: tudi Japonci (kot del zahodnega zavezništva) za označevanje (ne poimenovanje, to sta dva različna pojma) uporabljajo latinico.
      X: Eksperimentalni prototip
      C: prevoz (tovor) Primer: C-1
      E: elektronski bojevanje – letalo (elektronsko orožje) Primer: E-767
      F: lovec Primer: F-1
      L: zrakoplov za zvezo Primer: L-19
      P: patrulja Primer: P-2J
      R: izvidniško letalo Primer: LR-2
      T: trenažer Primer: T-1
      U: uporabni / splošni namen Primer: U-125
      H: helikopter Primer: OH-1

      In letalo E-767 je po japonsko 電子戦機, kjer je prvi znak 電, kar pomeni “elektrika”. OK? Bo?

     • sprehajalec

      Kje si pa tole skombiniral, dva zloga v imenu pa en zlog? Čakaj, čakaj? Daj primer, da vidim, kako ti stvar razumeš?

     • AboutTown

      Glej piko. Naprej se poduči o stvareh o katerih blebetaš, potem se pa lahko pogovarjava. Totalnemu laiku pa osnov res ne bom razlagal.
      In, ja, dva zloga je reaktivni pogon, en zlog je propeler (batni). OK? Začni tukaj in raziskuj naprej.
      RViPVO

     • sprehajalec

      Daj konkretno letalo, da vidimo. Ne nekih fantazij.

     • AboutTown

      Boot.
      Zdaj pa hitro googlat!!

     • AboutTown

      Kaj je zdaj, usrane? Ne gre?

     • Hribouc

      Daj se, nehaj, hecat, lepo prosim.
      Yutube reklame so zate verodostojnost in pravilnost, a se ti suka malo?

     • AboutTown

      Ne. Dokumentarne oddaje. Ja?
      Pa kot sem že zahojenemu sprehajalcu povedal: ne spuščaj se v debato o bojni letalih z mano. Nisi dorasel.

     • Goran Hvala

      Kako ne…??..sej men kot vsak argument tukaj pripopate neke youtube povezave….ces poglej si…kako je zdej s tem?..huda verodostojnost potem na tem portalu…
      .

     • Hribouc

      Ljubi pobi! Japonci imajo zalogo sodobnikov, ki jih, izgleda, nihče ne zna niti našteti, ali kaj?

     • AboutTown

      Exactly. Raje bi videl Mitsubishijev X-2, kot pa 60 let staro kripo…

     • Peter

      1 x F15 = 25 x Mig Votever…
      1 x F16 IAF = 50 MIG Votever pa še vsi Suhoji pa Tupoljevi pa ne vem kva še vse, no…

  • Hribouc

   Iz 1952, ko je prvič poletel.

  • nevtrino

   Koliko nakladanja, … – a kdo v novici pravi, da je na simbolični sliki kaj drugega ?

 • Peter

  Glejte, v čem vidite dodano vrednost izmenjave mnej z nekom, ki je Okol mesta (abautoun)
  Mislite, da boste s svojimi argumenti prepričali plačanca, ki se javlja na ta portal? To je pač samo še en klon našega Šlager pjevaća iz Titouga Veleja. Če imate dobre želudce, vam dam link do njegove muzke, de, no…
  Gud lak, no.

  • AboutTown

   Koliko pa misliš, da mi plačajo? Približno…

 • Peter

  Ampak tale Starfajter je bil pa še skor večji dizaster k kšni Migi al pa Suhoji, no…

 • traktor

  Kuga pa je tole za en moped v zraku? A je to od Tomosa? To so pa še večja jajca od MIga.

 • AboutTown

  Sva imela z @sprehajalec:disqus zdaj eno zabavno debato o vojaških letalih.
  Kako zaplankan in hkrati vase zaverovan je lahko človek… Za poscat!

  Pouka je konec. Zdaj pa spat.

  • stajerc5

   Hvaljen Jezus, da ti je maska dol padla ali pa kisika zmanjkalo…

 • Jožef

  Koliko ti plača Haineken za reklamo, ti s tawna ?

 • valentin

  Za Japonce so čast, poštenost in dana beseda vrednote, ki jih je sramotno prekršiti,
  tudi za ceno lastnega življenja. Sam sem že kar nekaj stikov imel z Japonci in lahko
  zatrdim, da je to izredno marljiv, pošten, kulturen in časten narod, ki ne jamra, se ne pritožuje in ne stoka.
  Na fotografiji pa je res eden od zastarelih Lockheed F-104 Starfighter (1956 – 2004 ), Nemcem znan tudi pod imenom leteča krsta, ker nikoli nisi vedel kaj in kdaj bo odpovedalo na letalu, ki so ga hoteli imeti kot verzijo lovec prestreznik in bombnik hkrati.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!