Judje ogorčeni: Francoska gledališka predstava prikazuje življenje terorista, odgovornega za smrt štirih Judov, brez poudarka o vplivu ideologije

Foto: iStock

Voditelji francoske judovske skupnosti in sorodniki žrtev morilca, ki je odgovoren za smrt štirih Judov v Toulousu, so protestirali proti uprizoritvi igre, ki ponazarja morilčevo življenje, na prestižnem gledališkem festivalu Avignon.

Predstava z naslovom “Ljubim smrt, kot ti ljubiš življenje”, ki je bila prejšnji teden premierno predstavljena na festivalu v Avignonu v južnem delu Francije, v treh urah predstavlja življenje Mohammeda Meraha, islamista, ki je leta 2012 umoril tri francoske vojake, pred tem pa tudi tri otroke v judovski šoli v mestu Toulouse, in sicer Myriam Monsonégo, brata z imenoma Arié in Gabriel Sandler, prizanesel pa ni niti njunemu očetu Yonathanu Sandlerju.

Kritiki predstavo ocenili kot sramotno
Ariel Goldmann, podpredsednik krovne skupine francoskih judovskih skupnosti CRIF, je igro skupaj z ostalimi tremi predstavniki označil kot sramotno. V podpisani izjavi je dodal, da predstava na napačen način predstavlja vsebino na podlagi alibija umetniškega izražanja.

Foto: iStock

Avtor igre, alžirski dramatik Mohamed Kacimi, je v bran igri dejal, da gre za vse drugo kot za opravičevanje ali rehabilitacijo Meraha in da gre bolj za zaslišanje pošasti, ki jo je oblikovala družba. Igra, v kateri igrata dva igralca, ki ju ločuje tanek zid, temelji na traskripciji pogovorov med Merahom in protiterorističnimi agenti, ki so dva dni po napadu na šolo oblegali Merahovo skrivališče. 23-letni Merah je bil ubit v streljanju policije, ko je ta vdrla v njegovo skrivališče, saj se organom pregona ni želel predati na miren način.

Zanemarili vpliv ideologije
Po navedbah Jihad Watcha je v eni izmed scen mogoče zaslediti, kako igralec, ki upodablja Meraha, drugemu igralcu reče, da je, potem ko je umoril otroke, naročil štiri kose pice. Kritike igre se nanašajo tudi na banalizacijo Merahovih dejanj in navezavo le-teh na njegove osebne okoliščine, namesto da bi pri tem izpostavili vpliv ideologije, ki ga je pri tem vodila.

N. Ž.