Jugoslavija je bila težka represija, ki je človeka obravnavala kot ščurka, ne pa Indija Koromandija

(vir: youtube)

Več časa kot mine od razpada Jugoslavije, bolj obarvani se zdijo spomini generacije, ki je zrasla pod taktirko komunističnega režima. S tem v mislih je napočil čas, da določena dejstva, ki se počasi pozabljajo in izkrivljajo, vrnemo nazaj pod drobnogled.

V jugoslovanskem šolskem sistemu je bilo na dnevnem redu pranje možganov, ki se ga ni moglo zaobiti pri nobenem predmetu. Kot da to samo po sebi ne bi zadostovalo, so bili tu, kakor pišejo na hrvaškem spletnem portalu Liberal, še predmeti, kot so “Marksizem, Teorija in praksa socialističnega samoupravljanja, Obramba in zaščita ter neskončno poneumljanje z zgodbami o Titu, ki se je prenajedel svinjske glave.” Za dobro mero je bilo navzoče še polnjenje s sovraštvom, kakršnega si današnja mladina ne zna niti predstavljati.

Mogoče res ni bilo YouTubea, starlet in vsega ostalega šunda pop kulture, a to ni pomenilo, da je nadebudna mladina lahko gledala v zrak. A zato je bila večina medijske vsebine ideološko obarvana. Od malih nog je bilo z vseh strani navzoče pranje možganov s Partijo, kongresi, konferencami in prenosi raznoraznih štafet. Izostali niso niti obvezni izleti do “brezveznih” stavb, kjer so se sestajali Tito in druščina. “365 dni v letu so nas maltretirali z mrtvimi, streljanimi in mučenimi.”

Kolektivizem, uniformnost in enoumje
Za razliko od danes ni obstajalo nešteto različnih strank, društev in list. Razlog temu je bil neobstoj pravice do združevanja. Vsa društva, ki so delovala, so lahko delovala samo pod okriljem Zveze socialistov. “Identično kot je v Hitlerjevi Nemčiji bilo vse ustrojeno skozi Hitler Jugend.” Razlike med totalitarnimi režimi se na koncu vedno pokažejo v majhnih stvareh. V širši sliki med njimi ni razlike. “Slika Hitlerja z otroci v rjavih srajcah je identična sliki Tita z otroci v belih srajcah.”

Pogosto slišimo pripombe, kako so današnje generacije razvajene, in pogosto so pripombe na mestu. A poveličevati vzgojo v Jugoslaviji na račun današnje mladine je vseeno zgrešeno. Posameznik je bil v komunistični Jugoslaviji zveden na kolešček v stroju, ki je bil vreden ravno toliko kot navaden ščurek. Individualizem ni obstajal. Fizično kaznovanje v šoli je bilo del vsakdanjika.

Avtor pripoveduje o svojem dnevu v šoli, ko je umrl Tito. Bil je v prvem razredu. Učiteljica je tri ure jokala ob kadrih, ki so prikazovali propagando na majhnem črno-belem televizijskem zaslonu. “In mi smo morali žalovati z njo. V dobi, ko je smrt za otroka nekaj abstraktnega …, smo morali žalovati za nekim neznanim poscanim starcem.”

Komunizem nagrajuje nedelo
Če se danes govori o epidemiji z alkoholom in problemih z drogami, pa je bil v času Jugoslavije alkoholizem na nekem nam tujem nivoju. Delavci v tovarnah so dan pogosto začeli s pijančevanjem. Ko so končali z “delom” so se majali z ene strani ulice na drugo. “Danes se takšne scene ne dogajajo, večina delodajalcev vseeno ne tolerira mrtvo pijanih delavcev.”

Če je v preteklosti redkokdo študiral, pa je le svetla izjema študij tudi končala. Za razliko od danes, ko študira skoraj vsak, a študij končajo le redki. V 45 letih Jugoslavije se je del visoko izobraženih komaj kaj povečal. “Ideal je bil končati neko levo srednjo in biti pomožni orodjar. V biti, ne delati nič.”

Če danes poslušamo o nestrpnosti, ki vlada v družbi in manku tolerance, ter zlatih časih “dobre stare Juge”, kjer so se vsi razumeli med seboj, pa to prikriva sovraštva, ki so bila dolgo potlačena. Vsaj med “bratskim narodom Jugoslavije”. Po drugi strani je bilo odprto zaničevanje “Šiptarjev”, “Švabov” in “boržuazije” ter ostalih sovražnikov komunističnega režima nekaj, nad čimer ni nikomur zastal dih, lahko bi rekli, da je bilo tako pričakovano, kot privzgojeno. “Nacionalizem je še kako obstajal, samo da je bil jugoslovanski, kar je vrh idiotizma, biti nacionalist neobstoječega naroda.”

Ni bilo niti pralnega praška, kaj šele čokolade
Mogoče res ni bilo iPhoneov in tabličnih računalnikov na vsakem koraku, a je bilo stanje tako katastrofalno, da je bilo dolgo časa nemogoče dobiti celo navadno tablico čokolade. Preprosto zato, ker je plansko gospodarstvo Jugoslavije ocenilo, da je kakavovec predrag. V zameno so bile dostopne ogabne sladkorne tablice.

“Predstavljajte si, da mora mama čakati v vrsti, da kupi pralni prašek in opere oblačila, predstavljajte si očeta, ki se odpravi v Trst, da bi kupil navadno kavo, ob tem pa mora paziti na datum zaradi omejitev goriva.” Daleč od zlatih časov, daleč od podobe, ki jo v svoji jugonostalgiji pogosto slikajo nekateri posamezniki. Življenje v Jugoslaviji je bolj kot na Indijo Koromandijo spominjalo na Orwellovo nočno moro v 1984.

Ivan Šokić

 • Frank Novak

  …”Jugoslavija je bila težka represija, ki je človeka obravnavala kot ščurka”….
  Jugoslavija je bila do mene izredno dobra mati. Dostudiral sem zastonj in se takoj po koncani fakulteti preselil v ZDA, tam dobro zasluzil in se uveljavil.
  Hvala Titovi Jugoslaviji za vse kar sem dobil kot “scurek”…
  In ce je bilo Vam tako tezko, zakaj niste odsli tudi vi? Ste bili preleni, pre rigidni ali preneumni da bi se uveljavili v kapitalisticnem svetu?

  • Cucurbita Pepo

   No no. Jugoslavija je bila socialistična diktatura s sliko Tita v vsaki učilnici. To da se je vam godilo dobro ni merilo uspešnosti. Gotovo se v Severni Koreji kdo počuti odlično… selitev ni tako enostavna. Tudi jaz se ne mislim odselit če bo izvoljena skrajna desnica z Janšo na čelu.

   • Frank Novak

    Vsak si sam izbere kako bo videl svet in sebe v njem.
    Jaz sem si izbral roznata ocala. Se je splacalo. Pa se uspesen sem bolj in bom dalj zivel kot ce bi se smilil sam sebi.
    Skratka, sreco si mora clovek ustvariti sam.

    • osa

     če bi ti bil uspešen in ponosen na jugoslavijo in na tita so samo dve možnosti;
     pameten in uspečen poslovnež ne bluzi na tem portalu neumnosti in hoče poneumit še nas nekaj normalnih zavednih slovencev, (torej nisi uspešen, verjetno ti kučan ali golubič plačuje, da tudi tukaj lažeš, seveda denar je pokraden, ni zalužen)
     ponosen na tita, goli otok, na jugoslavijo na hudo jamo, na kardelja, na socialistično gospodarstvo, koliko normalnih se vzgleduje po titu in sistemu (oja sevrna koreja, upam, da si boš tam našel zatočišče, da ne boš več tukaj sral in žalil nas SLOVENCE)
     tudi mitja meršol je delal v tujini in türk, stanovnik, kdo jih je plačeval in kaj so naredili. še rusi so türka zavrgli, kljub pomoči kučana,..
     torej si nesrečnež, ker ne veš, da si srečo zaslužiš le dobrimi deli in normalno pametjo. tega pa vi ne premorete.

     • tzt

      Rdeči tepec še od daleč ni videl USA, kaj šele od blizu. Pravilno si ugotovil. Brezvezni zgubaš nima kaj pametnega delat, pa visi non-stop na portalu. Pa za burek tud nima.

     • Frank Novak

      Tvoj odgovor samo potrjuje tisto kar sem napisal.
      Najvecjo skodo je komunizem naredil ljudem s tem ko jim je vzel iniciativo in jih polenil.
      V Sloveniji so posledice komunizma vidne se danes.
      Ljudem se enostavno ne da ne delat, niti ne odlocati o svoji usodi. Ker ne morejo presaltat na
      tekmovalno mentaliteto kot je prisotna v ZDA se tudi ne morejo uveljavljati v kapitalisticni produkciji.
      Nezadovoljni so, ker so iz sebe naredili bore malo.
      In koga krivijo za svojo lenobo in rigidnost?
      Komuniste seveda. Predvsem one ki jih ze davno ni vec med zivimi. Za svoje neuspehe krivijo Tita, Kidrica, Kardelja, Macka, Ribicica. Kadar to ni dovolj krivcem dodajo se zelo zelo zelo zelo zelo mocan gejevski lobi. In zacarni krog je sklenjen.
      Luzerji nikoli ne vidijo da so za svoje neuspehe krivi najvec sami. Po njihovo je za njihovo lenobo danes in zdaj kriv Kucan.
      Takim ljudem se bog ne more pomagati.

     • Frank Novak

      …če bi ti bil uspešen in ponosen na jugoslavijo in na tita…
      JAZ SEM PONOSEN NA SAMEGA SEBE.
      TVOJ PROBLEM JE DA TI NISI PONOSNA NA SEBE. KAPITULIRALA SI.

     • Franc Vidrih

      Ta Novak se je že kot Walter hvalil, da sta mu navodila dajala Kardelj in Maček ter ga spremljala na pot v tujino. Zdaj se pa hvali kako je uspešen in bogat. Saj vemo kakšna navodila sta dajala ta dva titova zločinca. Udba je za “dobra dela” dobro nagrajevala, to se mu še vedno obrestuje. Vsaj tako se hvali.

     • Steiermark

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Tom Žnidarčič

   Vprašanje je zakaj si ti zbežal iz tako lepe države! In zakaj v ZDA in ne kam na vzhod Evrope.

   • Frank Novak

    Kdo pa pravi da sem zbezal? Zbezal pred kom? Me je kdo preganjal?
    Imel sem izbiro tako kot ti, in sem se odlocil za ZDA ker sem v SFRJ koncal ekonomijo in se zaposlil v financni industriji ZDA in kasneje se v UK.
    Tudi ti si imel izbiro. Nikamor ti ni bilo treba bezati, meje so bili na stezaj odprte tako meni kot tebi. Zakaj prostega solanja in odprtih mej nisi izkoristil v svoj prid ves samo ti.

    • Soave

     Katerega leta pa so bile na stežaj odprte ??

     • Jovo Jamnica

      V začetku šestdesetih, ko je mojemu očetu prišla Juga že krepko čez glavo, se odloči, da jo za vedno zapusti. Potni list je pridobil s prevaro. V prošnji je navedel, da želi obiskat sestro v Avstriji…

     • Soave

      Jej, jej Jovo, no ? No comment

     • Steiermark

      Takšne pravljice pa ti lahko prodajaš svojim jugopajdašem! Kako je bilo z jugopotnimi listi, ki do 67 niso obstajali, za normalne državljane ampak samo za udbovce, ti lahko povem jaz, ko moj oče, tudi z resnico in ne prevaro, ni mogel priti do njega, da bi odšel na pogreb svoje tete, v Graz! Ko je nesel telegram na občino, so mu rekli, da mora dostaviti tudi dokument, ki potrjuje njeno smrt, potem mu ga pa bodo izstavili……. in seveda, svojim sodelavcem, ki so kasneje služili kot ovaduhi komunistov (medtem ko so se pod Nemčijo “prelevili” v kulturbunderje – kameleoni, katerih otroci, ki nam ponovno vladajo, obvladajo to svojo gensko pripadnost kameleonom….) ko so zalezovali svoje rojake, se jim delali prijatelje itd. v resnici pa so jih ovajali. Takšen primerek je bil celo v slovenskem parlamentu! In nikjer , na nobeni drugi meji, jugokomunisti, niso postrelali več ljudi, kot na meji z Avstrijo!

     • Jovo Jamnica

      Sem ti že marsikaj dokumentiral… fsega pa se mi nea da…

     • Tone

      Steiermark, tudi brez laži in pretiravanj se da kompromitirat komunizem. Z lažmi pa samo sebe.
      Jaz sem leta 1965 kot študent veselo štopal po Italiji. Ne spomnim se, da bi se moral kaj lagat. V 70tih me niso hoteli spustiti čez mejo, ker mi je zrasla brada, ki je na sliki v potnem listu ni bilo. Rekli so naj se obrijem, če hočem iti čez. Brade mi je bilo škoda, zato sem se vrnil in čez nekaj dni imel pasuš z novo sliko. Pa sem bil navaden kmečki fant itd

     • Frank Novak

      Od kar jaz pomnem. Spomin mi seze nazaj do 1962. Tisi ki so ziveli ob mejah z Italijo ali Avstrijo so lahko odsli samo z propustnicami. Drugi so rabili potne liste. Za ZDA smo rabili samo amerisko vstopno, ne jugoslovansko izstopno vizo.

     • xtc

      Za SDV vohune vedno.

   • xtc

    Ma kam bo zbežal?
    Nikamor,pijančkov in klošarjev imajo povsod dovolj ,tale ni bil dlje kot malce po Yugi,pa še to če je bil dovolj star za JNA,sedaj pa misli ,da je Priština ali pa Sarajevo ZDA.

  • Capi

   A zdej si pa že Frank Novak? Kaj pa Valterja, ki je branu Slavico si pokopal? Budala zmešana……

 • Jakob Kovač

  Joj stalno nas hočete prepričati kako težko smo živeli v Jugi,pa vemo kako smo živeli,navaden človek sigurno čisto v redu,brez pluvanja po zgodovini pač NOva 24 ur ne more!

  • Frank Novak

   Ker so taki pljuvaci s tem odbijajo potencialne volilce. Samo oni tega ne vidijo. Nihce ne mara kalimerov ki samo sovrazijo.
   Sicer pa koliko je star Ivan Šokić, je dovolj star da je takrat zivel, ali pise to kar mu narekujejo njegovi sefi?
   Ne v SFRJ je vecina dobro zivela. Tudi jaz sem bil vecina.

   • Frank Novak

    Bralcem Nove manjka tega:
    http://caelle.com/kako-imeti-sebe-rad/

    • osa

     ja tito je rad imel mojega očeta, zato ga je zaprl na goli otok, (s tem mu je pokazal ljubezen, bil je pretepan in lačen, ko pa so ga izpustili, pa so mu ljudski miličniki zagrozili, če bo komu kaj povedal, bo šel zopet nazaj) KAKO LEPO JE BILO ŽIVLJENJE V JUGOSLAVIJI
     ker se vam ožijo privilegiji, ker se kučanova knjiga ne prodaja, ke rse ljudje počasi zavedajo in spoznavajo, kam so nas komunsti pripeljali, poskušate vse, da bi to preprečili, ker dobit plačo za nedelat je možno samo v jugoslaviji in sedaj v sloveniji. tudi cerar je ukradel dvakrat potne stroške, zopet plačilo za nedelo. tebi niso poznane besede: oprosti, zmotil sem se, hvala,…, ker nimate vesti, nimate sramu, nimate pameti, ne spoštujete samega sebe, kaj šele ostale

     • DJURO SUMAR

      Tudi tebe bi bilo potrebno zapreti. Ampak v umobolnico.

     • osa

      ali močno boli, ko je človek poneumljen in umsko pohabljen
      znaš odgovoriti na preprosto vprašanje
      zakaj je avstriska vinjeta cca 90 € za komb, v sloveniji pa 22o € (seveda nimajo, zidarja,… ??????????)

      zakaj poljaki cvetijo, ker spoštujejo fiziko in naravo, rdeče krtače, sumarje, duhec , novake,……………………….. pa mečejo
      vstran )))

      kaj je fizika in kaj je narava, ti in tvoji to sploh ne veste kaj je to. obvladate pa virtuoznost v pjuvanju, laganju, kraji, spletkarjenju, seveda saj ste svetovni prvaki brez prave konkurence.

     • DJURO SUMAR

      To pa res ne vem koliko te boli.

     • Frank Novak

      Kdo pa pravi da je Tito imel rad tvojega oceta? In zakaj bi ga moral imeti rad?
      DEJSTVO JE DA TI NIMAS RADA SAMA SEBE IN DA NOCES ZIVETI TUKAJ IN ZDAJ.
      KOMUNIZEM TE JE POLENIL TAKO DA NE MORES BITI PRODUKTIVNA DA BI BILA USPESNA V KAPITALIZMU.
      JOCES, SE PRITOZUJES, JADIKUJES – DONALD TRUMP BI TE SUNIL V RIT, KAJTI ZANJ SI EN NAVADEN LUZER.

     • xtc

      Lepo si opisal sebe,vemo ,da si klošar zato tudi tumbaš neumnost,če bi bil normalen nebi pisal stvari ,ki so tvoje nasprotje.

     • Frank Novak

      Zelo dalec od klosarja. Klosar si ti, mentalni klosar si. LOSER

     • xtc

      Glej “gostilniški velepodjetnik”,pod katerim mostom kampiraš v kartonih ,danes povej?

     • Frank Novak
     • Steiermark

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • FORT WORTH

    Yugovina je bila tako zelo uspesna drzava, da je propadla, kljub vsem kreditom, vsem nepovratnim financnim inekcijam in vseh vrst pomoci s strani ZDA in zahodnoevropskih drzav.
    Valter, nehaj se enkrat nabijati, kako se je zivelo v yugi.
    Ce bi bilo res dobro ne bi 1 milion yugoslovanov zivelo in delalo v tujini.

    • Frank Novak

     No imel si prosta vrata, zakaj nisi tako kot jaz odsel?
     Kdo te je silil da si ostal doma? tvoja lastna lenoba?

     • FORT WORTH

      Napisal sem ti ze, da imam firmo v tujini.
      Redno se pa vracam v Slovenijo, kjer vidim vedno vecji razkorak med razvitim svetom in domovino.
      Ni mi vseeno, kako levaki zlorabljajo, izkorisajo in poneumljajo ljudi.
      V Sloveniji je tako stanje, da ce noces, da te jebejo MORAS biti butast.

   • Ali

    Seveda si lepl živel, ker ti je bila revščina predstavljena kot standard. Z današnjega pogleda pa vidš kakšna beda je bila.

    • Frank Novak

     Zame ni bila beda. Zame je to bil izziv. Nisem klonil, ceprav bi lahko. Na zacetku je bila pot v ZDA velik stres, vse je bilo drugace. Potem sem se navadil, sedaj vidim da je to bila najboljsa odlocitev mojega zivljenja. Ljudje v Sloveniji dol tlacite drug drugega. Ste pac taki kot vas je opisal Cankar : Hlapci !!!

   • xtc

    Doživeli smo in videli bebo-vrste za kruh,moko,cuklr,bencin,nafto,meso,kavo,par ne par,bone-gled izpadaš DEBIL,KER SKUŠAŠ LAGATI,ZGODOVINA VAS JE RAZKRILA.

    • Frank Novak

     Ja tudi jaz sem to dozivel, videl in na koncu v ZDA zmagal.
     In ti ? Tebe je komunizem tako pohabil da ne mores iz sebe narediti nic drugega kot govoriti o preteklosti. Komunizem ti je odvzel zmoznost da bi bil tekmovalen, delaven in da bi skrbel sam za sebe. Ne gre vec. Ti si kot otrok ki mu mama ni dovolila da bi hodil. Sedaj je pa prepozno, ne mores hoditi. Ne gre vec.
     https://media.makeameme.org/created/youre-all-f6b2k3.jpg

     • xtc

      He,he,he kak idiot izpadaš to kar obešaš drugim si sam in podtikaš to drugim,pravi komunist,ne moreš iz kože.
      Pohabljen si od komunizma do amena- seveda te izda beseda pljuvalci,takoj ,ko vas komuniste neekdo razbali začnete z istimi neumnostmi.
      Ti in ZDA?
      He,he,he niti minute nebi tam preživel od svojega dela,kvečjemu bi spal v kakh kartonih pod mostom,ma ke beboti se napihujete nimate pa za burek.

     • Frank Novak

      daj objavi naslov, ti posljem kartolino iz USA pa se po Western Union 10 dolarjev da bos mel za snops.

     • xtc

      Dej povej pod katerim mostom si,in katera je najbližja Police office,da tja pošljem 100 eur,da seboš vsaj enkrat v življenju najedel do sitega.
      Semo težava je verjetno v tem,da bom dobil nalov kake PP Ljubljana,ki je v bližini mostu pod katerim prebvaš.

     • Frank Novak

      Sebe projeciras na druge.
      V ZDA nas zivi mnogo Slovencev, vecina smo uspesni. In vsi gledamo na vas tako kot sem napisal . Komunizem vas je polenil in poneumil do te stopnje da vam ni vec pomoci. No potem, miselni vzoredk KRIVI SO DRUGI poklonite se svojim otrokom in iz njih narediti luzerje kot ste sami. SKODA.

     • xtc

      Glej “gostilniško podjetništvo” pač ni uspešnost samo toliko v poduk,ko berem tebe vidim pravega komunista,ki piše ravno obratno od tega kar je sam in kar misli.
      Sicer pa pod katerim mostom si?

     • Frank Novak
     • xtc

      A so tvoji “gostilniški velepodjetniki” -sogovorniki zrtaven tam?
      BTW lepa reklama za bodoče investitorje,ki želijo vložiti v ta nepremičninski projekt gradbene firme.

     • Frank Novak

      Vi Slovenceljni ne znate razmisljati kot zmagovalci. V tem je Vas problem.

   • Capi

    Ti si bil kurac od kurca, ki je spizdu prek luže, zdej si pa še tam priimke in imana izmišljuje…

    • xtc

     Kake luže,nikoli ni bil dlje od meje Yuge ,a ne vidiš kake umobolne cepa.

  • osa

   josip broz je prišel z obiska iz Amerike. Za njim pride
   prestižni CADILLAC, kot darilo Američanov. Tito ponosen na darilo in kako ga
   Američani spoštujejo. Sede se v avto, da se bo popeljal po Beogradu, a avto ne užge,.. nato dvignejo havbo in glej ni motorja,…?

   pokličejo previdno nv Ameriko : lepo darilo, tisočkrat hvala, a ste naredili
   majhno napako. Američani vprašajo kakšno, pa jim tito odgovori: ni motorja.
   Američani mu odgovorijo: TOVARIŠ TITO VI
   NE POTREBUJETE MOTORJA, SAJ VAŠA CESTA PELJE SAMO NAVZDOL. (tako je v Sloveniji še danes,…..)

   • Frank Novak

    No in kaj si ti od Titove smrti naredila sama zase?
    Razen pritozevanja, jokanja in preklinjanja?
    Ce je v ZDA vse tako lepo in v nekdanji Jugi vse tako slabo, zakaj ne zivis tako kot jaz v ZDA? Kdo te sili da si ostala doma? Tvoja lenoba, neumnost, strah pred spremembami, ali vse nasteto?
    En slabic si, vse so krivi drugi… Seveda, vsi so krivi razen tebe.
    https://media.makeameme.org/created/youre-all-f6b2k3.jpg

   • Steiermark

    resnica, ki je, še ,

    žal, vedno in vedno bolj aktualna!

  • Anton

   Ti si verjetno tapravmu u rit zlezu pa ti ni blo neč hudga. Vendar ne pozabi, da boš zato do smrti smrdel po rdečem dreku.

 • Anton

  Predstavljajte si to sramoto ko so komunisti v ZDA prodajali jugote….hahahahaha

  • Krtača 20

   Hmmm mogoče, tudi Hyundaju so se smejal pa Kia. Dons so jih pa povozil. Kje maš pa ti neko slo firmo avtov? Pust renolde. Ja res napredek. Mogoče folksfagnu prodajaš kak motorček in si ful ponosen.

   • Anton

    V sloveniji niso delal jugotov. So jih pa v gnili jugoslaviji.

    • Krtača 20

     Takrat so jih delal ja in če bi blo vse normalno, vprašanje kaj bi se razvil. Verjetn nebi ostal pri jugotu, sam so potem ameri vse stolkl. Nisi odgovoril kje vidiš kak slo avto?

     • Ali

      Pa saj smo videli razvoj v Yugo florida :-) in to v devetdesetih!!!!! Za povrhu Floride niso razviliv v Zastavi , ampak so kupili og Giugiaro design, toliko o tem koliko so bili sposobni kaj razviti.

     • Krtača 20

      Še zdaj ne vidim kake slovenske tovarne avtomobilov. Vprašanje je kje bi bila Zastava danes, če ne bi blo vojne.

     • Steiermark

      bebček, pozabljaš, da je v Mariboru bila tehnologija na višku, na nivoju Nemčije, Avstrije, vse do 45 leta. Ko so pa v Mesto vdrle podgane rdečega jugokova, pa se je vse končalo. Pred tem pa smo imeli razvito tudi letalsko industrijo, kot je bila tovarna Messerschmid, kjer so delali dele za letala ter kup drugih tovarn, ki so dale dober zaslužek ljudem iz MB in okolice. Obstajale so tudi tekstilne tovarne, kot je bila npr. Hutterjeva, in enkrat, ko boš na zemljevidu odkril tudi Maribor in se boš znal pripeljati do njega, si pridi ogledati, kakšne bloke, z luksuznimi stanovanji je ta “grdi kapitalist” Hutter, zgradil za svoje delavce! Sicer pa z enim balkanskim zblojencem, nepismenim in nerazgledanim, se nima smisla pogovarjati……

     • Anton

      V sloveniji niso delal avtov niti slovenskih avtov ni. Zastava se lahko zazvija če želi pa še vedno delajo fiatov zastareli program. Zakaj bi potem nekdo hvalil gnilo jugoslavijo. Uspelo jim je edino dobro krasti.

     • Steiermark

      Kateri sekti pa ti spadaš, da verjameš v “čudeže”? V jugovini naj bi se nekaj “razvilo”? Kaj pa, tehnologija kraje in siromašenja ljudi?

     • Tone

      Kradeš lahko samo tam, kjer nekaj je, siromašiš lahko samo koga, ki kaj ima.

   • Steiermark

    Ščetinar, pozabil si omeniti : Moskviča, Tatro, Zaporožca, Trabanta, pa druge “napredne” tehnologije, ki so jih poznali komunisti, po svetu!

    • Tone

     Si predstavljaš samoto, ko so Američani gledali Gagarina, kako leti okoli Zemlje?

  • Ali

   Yugo jebil najcenejše vozilo ki se je prodajalov v ZDA! Prodajali so ga za nižjo ceno kot v YU. Vzrok, nabiranje deviz, ki jih je kronično primanjkovalo. Da jugoslovani so sponzorirali američanom avto. Kako bolanaje bila YU.

  • Steiermark

   rdeči jugobebci pozabljajo na šale, iz tistega časa, ki so bile, nekako takšne: ko Američanu predstavijo fičota iz kragujevca, Američan vpraša onega jugosrbina: Ali si ga naredil sam ali ti je kdo pomagal? Ali pa onega: V jugovini, če si kupil fičota ali jugota, si dobil zraven za nagrado še 3 kg pralnega praška, v Ameriki pa so , če si kupil 3 kg pralnega praška, dobil zraven še jugota!

 • Krtača 20

  V Jugoslaviji ni blo lačnih! Kam smo pa danes prišli, si pa poglejte v kakem prispevku. Stalno nas tu prepričujete da smo kot družba fuuuul napredoval, smo pa v 30 letih fajn nazadoval. Klera ni nikamor za spustit.

  • Anton

   Pokaži mi ljudi ki so lačni v Sloveniji! Lenuhi so pa zmeraj bili zdaj so pač lačni ker je za kruh treba DELAT.

   • Krtača 20

    Če ne vidiš, ti ne morem pomagat. Zato ste pa kleri izumirajoča sekta.

    • m…Rta

     Sploh veš, kaj pomeni beseda sekta ? Zgleda, da ne.

     • Krtača 20

      Sds sekta.

     • m…Rta

      Krtačarska sekta – 20 %.

     • luckyss

      Sekta ni ustrezen izraz…”bebave ovce” bo bližje resnici …

    • Silka

     Zakaj že potrebujemo 15000 delavcev iz Bosne, Zato ker ni dela ali zato ker nekateri nočejo delati in živijo od sociale. Mimogrede 90% ciganov je na sociali, zato ker jim sistem to omogoča.

     • Krtača 20

      Zakaj mora 20000 slovencev na delo v Avstrijo? Verjetno iz ljubega preužitka.

     • Steiermark

      Kaj klobasaš neumnosti, kaj sploh veš, kaj v slovenščini pomeni beseda, preužitek, bebo? In zakaj “morajo” Slovenci, predvsem Štajerci, na delo v Avstrijo? Morajo, ne, imajo pa privilegij, da lahko delajo tam, kjer gospodarijo pravi kapitalisti, ki imajo spoštovanje do svojih delavcev, ker pač izhajajo iz tradicije, ki temelji na krščanskih vrednotah, medtem ko tvoji jugoidiotski mafijci, ki uničujejo Slovenijo in izžemajo poštene delavce v Sloveniji nimajo evropskih vrednot ampak jugobalkanske, po vzoru po titi!

  • m…Rta

   Druga očala si moraš nabavit.

   • Krtača 20

    Ja, une z vilcam u očeh. Za bolj ostro sliko pa vilce okol obrneš….

  • Steiermark

   pa pojdi domov, napravil nam boš veliko uslugo, če vzameš s sabo vse svoje rodžake, z opankarjem vred – tudi brez “dela” bi nam v tem primeru ostalo, več kot za suho skorjo…..

 • DJURO SUMAR

  Tale Šokić je bil zanesljivo pijan, ko je pisal tale prispevek, torej pijančuje v službi.

 • Primoz Papez

  Vprašanje avtorju
  Kam je hodil v šolo ker pise da je bil v šoli ko ne umrl tito
  Na dan titove smrti je bila nedelna???

  • francelj3

   Kdaj je broz umrl, javno sploh ni znano. Še to ni znano, ali je bil to sploh broz ali kdo drug.

 • francelj3

  Buržoazija, ne boržuazija. Z otroki, ne z otroci. V bistvu, ne v biti.

 • Božobožo

  Vsak je imel službo in ni se mu bilo treba bati da jo bo izgubil. Vsak je lahko šel na počitnice, praktično zastonj. Vsi ljudje so bili veseli ne pa tako kot sedaj ko so vsi zamorjeni. Juga in Tito so bili zelo cenjeni kar se vidi po tem koliko ljudi in tujih državnikov je prišlo na Titov pogreb. Toliko jih je bilo mogoče samo na pogrebu Mandele.
  Večina SDS članov je zelo dobro shajala tudi v socializmu (Janša, Gorenjak, Drobnič, Zobec …

  • Vladimir

   ja seveda,vsi smo imeli službo,samo smo šli v službo a ne delat.

   • Jovo Jamnica

    Njega dni je bilo. Sem sredno šolo obiskoval. Vsako leto smo bili v pričakovanju končnega izleta. No, se je zgodilo, da smo bili poredni in razrednik nam je končni izlet v obliki mega zabave “priskutil”. Namesto Portoroža, nas je popeljal med tkalke v Mariborsko tekstilno tovarno (MTT). Tam smo nekaj ur preživeli z njimi. “Da boste vedeli, kako se služi kruh!” Je navrgel…

   • Steiermark

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • Tone

    Drži, a med tem, ko nismo mi v službah nič delali, so škrati toliko ustvarili, da to že 25 let privatiziramo in razprodajamo, zahodni špekulanti pa popenijo, če česa nočemo prodat. In ne pozabit, da so komunisti že v Jugi vse sproti pokradli.

  • Ali

   Itak tudi vsi alkoholiki so bili zaposleni in ob 9:00 že pobruhani spali v slačilnicah fabrik. Zaposlenost ne pomeni da vsi delajo! Je samo krinka.

  • Peter

   In zakaj jih je toliko prišlo na pogreb?
   Da so se prepričali, če je res mrtev, no.

   • Steiermark

    to je pa takšnim patronom, kot je božobožo, težko sprejeti – resnico!

   • Tone

    Mater, so se ga morali bat!
    Pa jih je še takrat nategnil, baje je bil v trugi pesek. Kronane glave in lastniki atomskih bomb pa v stavu mirno in s solzami v očeh.

  • Steiermark

   vi levaki še imate vedno “službe do smrti”, samo da ste njihovi…… Pozanimaj, koliko tisoč jih je cmerko spravil v JU, v zadnjem letu – svojih potencialnih volilcev!

 • črnaovca

  Kakor za koga, seveda si neki povzpetniki niso mogli nabrati toliko kot so si po osamosvojitvi ko so se prodjali za oporečnike

 • luckyss

  Sicer mi je jasno, da tukaj ne piše člankov ravno cvet slovenske inteligence, pa vendarle ne morete tako skrajno idiotsko bluzit…
  Kar se šolskega sistema tiče je bilo res prisotno glorificiranje Tita…skoraj podobna skrajnost kot jo tukaj prakticirate za svojega Janeza …
  Bile so tudi partijske konference…kongresi…pohodi v Jajce in podobne neumnosti, ki jih normalen narod ni resno jemal…No, povzpetniki pa so se kar zagrebli in nekateri dosegli dobro plačane položaje….
  Glede kave, banan, praška…itd….Morda je to bil problem v kakšni Makedoniji, Slovenci smo skočili čez mejo v Avstrijo in Italijo in si to kupili, ker smo imeli s čim !!
  Zdravstvo, šolstvo je bilo (vsaj za mladino do 27 leta) brezplačno in na nivoju…
  S kadrovsko štipendijo sem zlahka obiskoval vse žure in “diskače”, ko sem popoldan občasno pomagal lokalnemu privatniku, pa sem itak bil “car” kar se “love” tiče..
  Brezposelni so bili le tisti, ki jim je delo smrdelo in tisti jamrate še sedaj…
  JLA je bila četrta vojaška sila v Evropi in preko meje brez “pasoša” ni priletela niti ptica, kaj šele nezakonit migrant..
  Bili smo samooskrbni in ne spomnim se, da bi kdo hodil na RK po hrano…Tudi župniki niso živeli slabo in cerkve so se obnavljale prav tako kot danes…ali pa še bolj, ker sedaj se greste “zvonove” in podobne lopovščine..
  V šoli sem sicer res enkrat dobil klofuto od učitelja in ko sem to povedal doma, mi je eno pritisnil še oče ;) Primerjajte to z današnjo anarhijo v šolah, ko na roditeljske sestanke hodijo odvetniki in se v avli šole dila droga.
  In…..delavec si je lahko postavil hišo, danes pa še za kruh nimajo, kaj šele, da bi jo prebelili..

  Torej ne se smešit s takšni članki in pošiljat volivcev k Toninu in Šarcu….
  Pa kaj bi vam razlagal…ste butasti ko noč…

  • Ali

   Idiotsko bluzenje je tvoj komentar, oprosti vendar tako pač je. To da moraš iti v Trst po čisto vsakdanje dobrine kot so kava, čokolada, banane, …. Namesto v štacubo na vogalu bloka pove vse o blagostanju bedne države.
   Za stabje v šplstvu pa se lako zahvališ LDS in vsem ostalim vladam, ki so nadaljevale s tem razvrednotenjem. Glede gradnje hiš pa so jih gradili tako ali tako udarniško s sorodniki in prijatelji brez načrta s 100-imi spremembami ki so se jih spomnili med gradnjo, krive stene so ravnali z 10cm ometom,….. Zato danes vsi tudi podirajo te socialistične hiše, ki so potresno nevarne, bivanjsko nefunkcionalne in energijsko potratne.
   Kdor je živel v YU ve da je bila beda že takrat kaj šele seaj ko vemo toliko več. Čeprav so člani KP, UDBA in njeni sodelavci živeli nadpovprečno lepo za takratni standar, podobno kot člani Baas v Iraku. In ti tudi najbolj objokujejo YU

   • luckyss

    Zate le dva stavka iz mojega zgornjega komentarja….”Brezposelni so bili le tisti, ki jim je delo smrdelo in tisti jamrate še sedaj..”
    In pa zadnji stavek ;)

    • Krtača 20

     Sej žalost je v tem, da veliko ljudi danes pošteno dela….za skorjo kruha….in nič več. Živi mrliči.

     • Steiermark

      Državo nam že 28 let, na podlagi 45 let uničuje jugokomunistična golazen, ki je takoj po osamosvojitvi, kateri so pa nasprotovali, razumeli situacijo, pokradli vse tovarne in vse kar je žrebl izpustil, ter postali “kapitalisti” …… sedaj pa po komunistično izkoriščajo ljudi in jih držijo na minimalcu, službe, ki so pa donosne, predvsem v JU, pa so rezervirane za njihovo drhal in podpornike rdečega režima! Isto kot je bilo v smrdljivi komunističji je…..ni jugovini, ko tvoja pridnost in sposobnost nista bili odlika ampak kvečjemu ovira za napredovanje, brez rdeče knjižice – tudi takrat nisi imel več kot za plesnivo skorjico kruha, ki so ti jo milostno dodelili partijski pajaci! Glede “živih mrličev ” pa samo to: vodijo nas rdeči zombiji!

 • Ali

  Avtor članka pa res ni šparal z resnico. Še najlepše je opisal nacionalizem. Bravo

 • Domus Lubus

  “365 dni v letu so nas maltretirali z mrtvimi, streljanimi in mučenimi.”

  Kot to počnejo na NOVA 24 TV………….

  • Silka

   Verjamem, da se vam je z bolečo resnico težko soočiti in sprejeti, če ste pretežni del življenja preživeli v iluziji in socialističnem “izobilju in komunistični pravičnosti”. Nekateri pa zmoremo in gremo z veseljem na volitve v pričakovanju sprememb in boljšega.

   • luckyss

    Moja “iluzija” meri 243 m2..zgrajena v “svinčenih časih”…
    Res, da je to stalo tudi nekaj žuljev…..Če bi hotel to zgraditi v sedanji dejmokrastiji, bi moral biti politik in fehtati ovce za prispevke ;))

    • Silka

     Pišeš neresnice, tudi sedaj ljudje gradijo in ustvarjajo dom in družine, le inflacija jim ne pomaga kot v “lepoti in pravičnosti socializma”, ko si za pralni stroj, ki ga sedaj lahko kupiš za žepnino, potreboval potrošniški kredit in dva poroka.

     • Krtača 20

      In se zapufajo za 40 in več let. Včasih tega ni blo.

     • luckyss

      Neresnice pojdi poslušat k svojemu pastirju…
      Gradbeni material je bil takrat sorazmerno dražji kot sedaj, vendar smo praktično vse naredili sami…je pa res da smo rabili skoraj 8 let…
      Kaj pa vem…morda smo bili bolj ljudje dejanj in nismo imeli časa svečk prižigat in jamrat ;)

     • Soave

      Ti, ki so svečke prižigali, so svoje že oddelali .

     • luckyss

      Pretežno v kateri ureditvi že ?!
      ;))

     • Soave

      Po potrebi

     • Steiermark

      kuži ali se delaš nevednega ali pa si res takšen? Če bi hotel osvetliti resnico iz tistih jebenih jugotitoističnih časov, potem bi napisal, kako smo si kupovali tudi obleko, na kredit! In zaradi visoke inflacije, ko si odplačeval npr za obleko in obutev, kredit na 6 mesecev, je bil prvi obrok še kar visok, drugi že za polovico manjši in zadnji štirje so bili v višini, npr kg kruha……Da ne govorimo o stanovanjih, ki so jih kupovali na ljudje na 20 – 30 letne kredite, kjer jim je pravtako inflacija omogočila, da so pošteno plačali, morda prvi obrok, potem so ga pa imeli praktično zastonj oz. odplačali so kvečjemu 25 % realne vrednosti….

    • Aichmbsi

     Tako kot si napisal tak je.

    • tarantela

     A misliš, da si kakšen desni vođ, da bi Ti folk po položnicah pošiljal po 50 evrčkov?

     • luckyss

      Ovc je dovolj…

    • xtc

     In imaš še 30 mukajočih sostanovalcev.

  • Steiermark

   Zakaj se ne izogneš temu “maltretiranju”?

 • Janez

  Vi ste čisto zblojeni. Pljuvate po Jugi, vsi vaši bralci pa jo hvalijo haha. Poslušajte raje ljudi na pa gonit zlajnano SDS lajno ki je noben več ne posluša.

  • Franjo Trojner

   V Bruslju je v začetku maja svoja vrata odprl muzej Hiša evropske zgodovine, o katerem so pisali tudi slovenski mediji, ob čemer so zamolčali, da muzej razkriva tudi zgodovino o komunizmu in šokantna dejstva o tem sistemu, ki mu rdeči Slovenci pojejo hvalnice, tujci pa se nad njim predvsem zgražajo.

 • Jovo Jamnica

  Nedolgo nazaj sem bil deležen srce parajoče zgode. Ženička, po opravi sodeč z bližnega podeželja, vsa zgubana in suhljata mi plaho pristopi s prošnjo za drobiž, s katerim bi si kupila kos kruha. Sežem v žep in ji stresem vsebino v ponujeno dlan. Ženički privrejo solze na oči, da se le s težavo zahvali. Obrne korak in preko ulice stopi v bližno pekarno. A smo se za to borili??? Njega dni je bilo kaj podobnega doživet v naši domovini… nepredstavlivo!!!

  • Krtača 20

   Teritorijalci pravijo, da če bi to vedel, bi tist moment vrgl puško v koruzo, Janša bi pa z usranim gatam pospremli na Roško nazaj.

   • Steiermark

    Ti “usrane gate” kar na svoji glavi nosiš, zato pa trosiš takšne “usrane”….ki dokazujejo tvoj nivo intelekta….

  • Soave

   Dobro si naložil, Jovo ? V katero zvrst literature pa tole spada ?

   • Jovo Jamnica

    To ni zmišleno. To sem res doživel.

    • Soave

     Prav. Oprosti.

  • učko

   Jah, ampak tako prejšnjo kot tole državo nam je zafurala in pokradla rdečkarska fašistokracija, ki nam še kar vlada !!!!

   • Jovo Jamnica

    A smo se za to borili???

    • učko

     Jest se žal nisem kej dost’ boril, čeprav sem bil tiste dni na Medvedjeku. Nisem meu prave prilike. Bi se pa na stara leta še enkrat boril, ampak do dokončne zmage nad ta rdečimi fašisti in njihovimi farškimi kolaboracionisti.

     • Jovo Jamnica

      Nerodno je, da rdeči dans ne nosijo rdečih zvezd na kapah, da bi ločil zrno in plevel… Sicer pa, krogla navadno ne zadene onega, kateremu je namenjena…

     • učko

      Jah, tud’ partijskih knjižic več ne talajo, ti pa povem, da je zadeva organizirana še veliko bolje kot prej. Tud’ socialni inženiring nad nasprotniki izvajajo še bolj dosledno kot prej.

     • Jovo Jamnica

      O tem govorim…

     • Srečko Starič

      Ti Medvedjeka niti na zemljevidu ne najdeš, razen če si v tankih čevapčiče peku

    • Franjo Trojner

     Jovice ma ti in tvoji iz SD ste bili proti lustraciji, torej ti veš za kaj si se boril.

  • Franjo Trojner

   Ha, ha Jovo nisem vedo, da si humorist!
   Čuj Jovo, daj zapiši še kako močno na temo tebi ljube Jugoslavije in Titovega režima in zakaj so se oni iz NOB borili !
   Daj zapiši kaj o brezplačnem prevzgojnem letovanju na Golem otoku, pa o čudnih komunistih humanistih prostovoljcih, ki so nacejeni Konjaka pijani lasten narod zverinsko pobijali, pa o sodstvu, ki je prav vsako partijsko hudobijo, svinjarijo požegnalo, pa o verujočih ljudeh, o kmetih in župnikih, ki so jih komunisti zavzeto organizirano pošiljali v nebesa, o zavzetih voajerih po domače špicljih, ki so za drobne koristi/plačilo oprezali za narodom in svojci tudi, piši Jovice o partijskih in sindikalnih zabavah kjer se je vendo na veliko kozlalo, fukalo, pilo in sralo, piši o kadrovanju in o moči male čudežne rodeče knjižice, ki je praviloma vedno odpirala prav vsa vrata in možnosti, piši Jovice o šnel kurzu iz Kumrovca katerih spričevala so pojebala papirje še tako znanih domačih in tujih fakultet, piši Jovice o nepreglednih kolonah za Avstrijo, kamor smo hodili po riž, južno sadje, kavo, čokolado, otroške plenice itd. ker doma ni bilo za dobit, zapiši Jovice koliko resta je bil vreden navaden nedolžen političen vic, piši Jovice koliko švercerof kavbojk so na meji graničari z šusi pokosili, piši Jovice o Halozah o kmečkem prebivalstvu kjer so pri obvezni oddaji mesa, jajc, špeha, moke, ovsa, žita itd. stare izmučene kmetice , ženice jokaje na kolenih prosile naj jim komunistična oblast pusti vendar kaj zase, da ne bodo same in njihove družine in dojenčki, otroci od lakote krepali, pa so bile v najboljšem primeru deležne posmeha, redno pa brce in žaljivk.
   E moj Jovice ni lepo, da tako očitno svoje iz Tezna farbaš, sicer se pa sprehodi malo ob tankovsem jarki v bližnji šumi in boš še danes lahko opazil groxovite sledi tvojih nacejenih komunistov danes vseh samih socialistov humanistov.

   • Jovo Jamnica

    Ti kar piši, kaj se je dogajalo. Jaz pišem, kar se dogaja…

    • Franjo Trojner

     Jovo kaj imata skupnega bivši totalitarni komunistični režim in sedanji levi avtoritarni?
     Iz obeh pospešeno v tujino bežijo državljani!

   • Steiermark

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++, kar se pa “humanistov” tiče, pa le ti najbrž mislijo, da je beseda humanist povezana s humosom……kamor so spravili svoje žrthve, kot npr. v pancer graben, in po celi Štajerski, kjer ne moreš položiti noge, ne da bi teptal grob kakšnega nesrečnika ali skupine nesrečnikov, ki so jih ti “humanisti” poklali….

 • tzt

  Josip je bil zadnja leta vsako jutro dobre volje. To pa zato, ker je vsakič vstal na desno nogo.

 • Krtača 20

  …..samo da mine t.i. demokracija, potem ponovno zaživimo človeka dostojno življenje.

  Danes berem kake nebuloze odločajo v EU parlamentu – ali bi premikal urne kazalce ali ne. In zdaj je parlament, PARLAMENT! Izglasoval, da mora komisija, KOMISIJA! odločiti o usodi premikanja ure. Sori za mene EU ni demokracija. Parlament ne odloča nič. Temu bi se reklo čisto navaden fašizem in plutokracija.

  • tarantela

   Pravijo, da je bil Sokrat “izumitelj” demokracije, ampak je pol ugotovil, da je to pravzaprav polomija. Nazadnje je moral pa še trobelikin čajček spit. Demokracija pa taka!

 • Krtača 20

  Komunistična Kitajska je v 30 letih praktično renovirala komplet mesta + sezidala komplet nova mesta. Pri nas pa kleri blokirajo še tist žalosten poizkus izgradnje drugega tira. Da o cestah ne govorim…. Ne vem, najboljš da ratamo Amiš država. Pol bojo desni srečni al kako?

  • učko

   Ja, rdeči kleri blokirajo vse. Pečečniku je Kahlotovo ministrstvo spet zminiralo dovoljenje za obnovo stadiona. Kahlo pa je režimski cep’c !

   • Jovo Jamnica

    Pečečnik bi Požaru danes prav prišel. Pa sta se “sprla”… LOL

    • učko

     Pečečnik je preveč “samo svoj” in prijatelj samo s svojimi milijoni.

     • Srečko Starič

      in prav ma, si mu fouš

    • tarantela

     Požar menda na mariborskem koncu ustanavlja svojo stranko…

  • Steiermark

   ščetinar, smo videli, kako kitajci “renovirajo” mesta……ko so bile olimpijske igre v Šanghaju, in so vse predele, kjer so povprečni – revni kitajci živeli v starih hišah, in je vsak imel, kvečjemu 1 prostor, v izmeri 10 m 2, ki je služil za bivanje celi družini in kjer so opravljali vse, od spanja do kuhanja, wc so pa imeli, po 2000 ljudi, skupni, na ulici, kjer jim je kanalizacija, odprta, tudi vzdolž ulice tekla….. takrat so tiste četrti porušili, prebivalce nagnali in “snadži se”, je bilo rečeno revežem, medtem, ko so se bogataši – komunisti redili na račun revežev – tako kot komunisti v jugovini…….Res pa je , da so komunisti zazidali popolnoma novo mesto, nekje daleč od civilizacije , praktično v puščavi, kamor pa niso uspeli prepričati ljudi, da se naselijo, seveda samo tisti, ki imajo denar….. Pri nas pa rdeči požrešni bedaki, s svojim tirom, so že čisto avsglajzvali, porabili že zajeten kupček denarja namenjenega za gradno, in kmalu bomo začeli, tudi z višjimi davki, plačevati 2. tir, ki ga pa nikoli nebo – žepi rdečih vernikov so pregloboki, in oni so prepožrešni, in denar pada v žakelj brez dna…….

 • učko

  Juga je b’la v svojem zlatem obdobju kar zgledna in za življenje prijetna država. Ko pa so prišla krizna obdobja, pa je blo mal drugač, takrat so se imel’ dobro samo še režimski prasci, ostali pa ne in smo komaj čakal, da se teh komunjarov rešimo. No, ni nam uspelo !

  • luckyss

   Lenuhi boste vedno to tudi ostali..

 • učko

  Rdečkarska fašistokracija, takrat in danes !

  • Franjo Trojner

   Res je in ljudje so bežali vun takrat in pospešeno bežijo vun tudi danes!

 • Aichmbsi

  Koliko je komunizem in mali Hrvat naredil škode na Balkanu in v Sloveniji se ne bo moglo nikoli poracunat.
  Vendar tega prepričanja v ljudeh da se je takrat bolje živelo ne boste mogli spremeniti.
  S To sfrizeno lustracijo delate samo škodo sami politični desni strani kot vsem ostalim ljudem.
  Vprašanje je kdo lahko potegne Slovenijo iz dreka?
  Levi ziher ne.
  Desni?
  Kaj dobimo od desnih? Arhivi, lustracija, grobišča. V glavnem nič kar bi za normalnega delavca pomenilo boljše življenje.

  • Krtača 20

   Ja, pa še nekaj. Takoj ko so desni prevzel pobudo na balkanu, je sledila morija, etnična čiščenja itd. Skratka ful dobr za ljudi. 30 let zaostanka v razvoju.

   • Aichmbsi

    Večino etničnega čiščenja sta opravila Vatikan in verniki.

  • Steiermark

   joj kako si dobrosrčen, skrbiš za desne, da se jim nebi mogoče moglo soditi za povojne poboje?

 • tarantela

  Veste kaj? Meni se je do amena upiralo to večno postavljanje partije na piedestal in tekovine revolucije in taka jajca. In to celi 45 let. Ampak to, kar počnete orto desni, je pa isto, samo v drug papir zavito. In to že celih 27 let in še naprej. Tudi vas imajo ljudje že poln kufer. In vaših tekovin junaškega osamosvajanja.
  Brez naroda ne bi nihče uspel, samo natikate si nekakšne lovorove vence in postavljate spomenike. Levi in desni. Čakam samo, kdaj boste na bežigrajskem stadionu obeležili slavno domobransko prisego. Pejte vsi skup u rit!!!

  • Krtača 20

   Tarantela, ena žalostna novica. Glede na to kar vem, naslednjih 40 let ni za pričakovat boljših časov v Sloveniji. Razen če se nekaj drastično spremeni. Ampak brez SĐS bedakov. Z normalnimi ljudmi seveda, brez ekstremistov.

   • tarantela

    Se strinjam, samo orto desni si nočejo priznati, da so v kameni dobi. Članstvo je trmasto ali pa kaj drugega ( ne bom zapisala, da ne bodo užaljeni), vrhuški pa to služi za vir dohodka. In dokler je članstvo tako, da preko položnic pošilja Janši po 50 evrov namesto spodletelega šverc-komerc “posojila” iz Bosne, bo pač tako.

    • Asterix in Obelix

     Tvoj Alija Izetbegović in njegov prijatelj Osama bin Laden sta bila desna.

   • Zgornji

    Saj bo Konec sveta prej .

    • tarantela

     Ja, u Cernu bojo črno lukno nardil.

     • Zgornji

      Ne, jo bo kar Amerika že prej, in to z uničenjem svoje valute .

   • lokec

    Joj kako si i pameten. Poznaš celo črko DJ(Đ)

  • FORT WORTH

   Koncno si tut ti enkrat ta leve kradljivce poslala v rit.
   Hehehe

   • tarantela

    Saj sem jih že prej, bila sem celo zelo navdušena nad spremembo, pol je pa tale orto desnica zašle v neke druge vode, tja pa mene ne vleče. Niso nič boljši, kot levi.

    • FORT WORTH

     V kake druge vode ??
     Zlahtno desnico imas trenutno v NSI, ki se je skurbala s Kucanom.
     (:-)))
     Levaki ?
     Ce bi bila levica normalna ne bi zagovarjala propadlega jugosistema in ruske revolucije na nasih tleh.
     Danes so levicarji najvecji tajkuni in prevaranti, ki se skrivajo za NOB…

  • Steiermark

   Prva pojdi ti, v rit, ker si očitno tam doma – predvsem v titovi!
   Če pa ti misliš, da bo kakšen normalen človek nasedal tvojim bolanim, potem se motiš! Res zanimivo, da neko represijo pod vodstvom množičnega morilca in posiljevalca, pederajzla tita, primerjaš z desnico! Bolano do amena!

 • Aichmbsi

  Ni bilo pralnega praška? Ker pralni prah je prva in najbolj pomembna življenjska dobrina!!!!
  V rit pa komunizem brez pralnega praha.

  • tarantela

   Ja, v dobrem fevdalizmu, ki ga je ondan zagovarjal desni poslanec Franc Breznik v parlamentu, je bilo še bolje: Ženske so zbirale bukov pepel in v njem namakale perilo, bojda je bil dober kot kakšna žajfa.

   • Aichmbsi

    Pepel ima več dobrih učinkov kot pa zakopane kosti.
    To desni že dolgo vedo.

    • Steiermark

     Upam, da bodo tvoje kosti trosile zveri, po kakšni puščavi! Idiot!

   • Asterix in Obelix

    Kaj pa Japonska? Je fevdalizem?

  • xtc

   Glej cepc ne tumbaj to kar danes vidiš v Venezueli je čista kopija Yuge.

   • Aichmbsi

    Ti si čista kopija opice.

    • xtc

     Resnica vas boli a ne lažnivec?

     • FORT WORTH

      Zgleda, da si prismuknjencu na rep stopil.
      Hehehe

     • Aichmbsi

      Zakaj bi mene bolelo da si ti kopija?
      Se že imaš zakaj sramovati svojega obraza.

     • xtc

      Glej ne sprenevedaj se lažnivec Venezuela je danes povsem ista slika kot Yuga,zastonj skušate lagati tisti ,ki smo to doživeli dobro vemo.

     • Steiermark

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • Steiermark

     ne to si ti, in tvoji komiji….

  • lokec

   Ni bilo bencina ,plina, kave banan, riža, kavbojk, jaken, mesa, avtomobilov, koles, motorjev itd.
   Bilo je lažje dostopno: odhod v kolonijo na morje, sindikalna ozimnica na obroke, obvezen odhod v vojsko v Srbijo ali Makedonijo če nisi imel znancev na vojnem odseku. Čakalo te je delo za 300 mark direktor 700 mark kar je približno enako kot 300 oz 700 evrov. Razlike med plačami so bile precej manjše kot zdaj. Vendr je bilo lepo saj smo bili mladi.

   • FORT WORTH

    To je bistvo.
    Mladi smo bili.
    In mladost je vedno lepa.
    Kurcevi komunizem pa ni nikoli in nikjer lep !!

 • tarantela

  V interesu velikih je bilo, da Jugoslavija razpade. Njen socializem s samoupravljanjem nekako ni šel v račun kapitalistom. Smo izstopali iz programa tako komunizma, kot kapitalizma. Bilo bi zanimivo videti, kako bi uspelo, če bi imeli vsaj malo pomoči. Niso hoteli pomagati naši državi, zanimivo je pa, da v sedanjem času vsi pomagajo Grčiji, ki je zadolžena, kot še nobena država doslej. Še mi smo morali prispevati v njihovo finančno luknjo.

  • Asterix in Obelix

   Grčija ima kup muslimanskih zavojevalcev v državi. Saj veste Turški vpadi, Čelekula …

  • učko

   Partijski kapitalizem, kje so imeli partijski glupci monopol nad izkorišanjem delavcev, pač ni bil konkurenčen. Pa še Milošević in srbijanski naci-balkanski-fašizem je bil katalizator razpadanja Juge. Tako da ni blo druge rešitve, hvala bogu. Danes ima Srbija več kot 3x manjši BDP/glavo kot Slovenija. A misleš, da bi nam oni to dons pustil ? Prva stvar bi bla, da mi njih izkoriščamo pol bi nam pa vse pobral !

  • sprehajalec

   kaj bi morali takrat NATO bombniki tolči slovensko TO, pa hrvaško vojsko pa muslimane, da bi ti verjela v resnost namenov Zahoda, da se Jugoslavija obdrži, ali kaj?

   Kot bi čital nek srbski forum, ko tebe čitam….

  • xtc

   A si ti nor ali butast.
   Kako naj nekaj kar ni bilo minute rentabilno in ekonomsko nevzdržno nekdo vzdrževal za nič.
   Niso hoteli pomagati?
   Kaj bi uspelo?
   Še večji puf?
   Daj strezni se.

 • xtc

  Dejstvo je ,da je realno bila Yuga isto kot danes mešanica Venezuele in S Koreje in ,da je Yugo komunizem dosti bolj podoben ruskemu,kot želijo lažnivi levaki priznati.
  Dejstvo je ,da Yuga niti minuteni živela od lastnega denarja vedno od nekih pomoči,reparacij,nepovratnih kreditov in na koncu kreditov,ko je vsega zmanjkalo pa je crknila vmes pa je bilo še pomanjkanje,več tisoč odstotna inflavija in enakost v revščini.

 • Goran Miočinović

  Dejstvo je to, da danes mnogi, ki pišejo o preteklosti, takrat niso živeli, ali pa so bili še mali ali poslušajo zgodbe nekih neuspešnih ljudi. Skratka, vsak tukaj lahko kraca. Vem, da bi rad zdaj marsikdo popljuval, pa kaj potem. Imam mnogo somišljenikov, tako da vedno bo kdo proti. Res ni bilo idealno, ampak, kje v svetu pa je. Od časov, ki se jih jaz spomnim, pa jih zdaj imam 63, se spomnim, da je življenje potekalo normalno. Službo sem lahko zamenjal kadarkoli….. Ljudje, delavi, so gradili hiše, kupovali avtomobile. Na morju in drugje so bili počitniški domovi, prikolice. Vsakdo je lahko šel na morja ali v gore… Pa nisem imel nobenih privilegijev, daleč od neke primerjave z sistemov v Rusiji ali Češki ali na Madžarskem. Svoboda govora…. Skratka, lahko bi pisal na dolgo, ampak… Zdi se mi bebasto, ko berem komentarje, kako hudo jew bilo. Čez kakih 30, 50 let bodo pisali, kako je zdaj hudo, pa sloh ni tako hudo. Ljudje kupujejo drage avtomobile, službe niso ziher…..

  • xtc

   Glej ne tumbaj sem videl in doživel,vprašaj se zakaj še danes plačujemo Yugo pufe inverjetno si bil eden onih,ki so imelii več prestav za rikverc kot naprej.
   Samo tole,kje na svetu si videl ,da lahko delavec za realnih 4 ure dela kupi stanovanje ali pozida hišo in še vikend,ostalo velja tudi za večino JS.Skratka nehaj,kot sem že dejal kila kave pri Berti 18.99 dem plača delavca 250 dem.

  • Steiermark

   goranće, s svojim komentiranjem potrjuješ sum, vsakomur, ki vidi tvoj priimek, ki je identičen tvoji pripadnosti rasi, ki je bila v Sloveniji, privilegirana – posebaj srbi in črnogorci, ki so zasedali vsa vodilna in pomembna mesta, čeprav so bili nepismeni in neizobraženi, kot ti! Res, za nekatere, posebaj vas, je bila Slovenija, prav zaradi titove diktature, raj, na zemlji – posebaj takrat, smo bili Slovenci 2. razredni, tako kot ponovno danes, ko nam vladajo “sfukatorji in tepihovalci” ter njihovi pankrti, ki so pri 18 . letih , če ne drugega, vsaj lastniki razkošnih stanovanj ter polni “moralnosti in etičnosti”! Ja, v jugovini, je “vsakdo lahko šel na morje ali v gore”…. bednik, v “gore” so hodili najpogosteje tisti, ki so tam živeli, “na morje” pa ste hodili v tiste delavske počitniške kolonije, ki so bile pod nivojem tistih, ki jih je Hitler zgradil za delavce in njihove družine – tudi na otoku Rügen – na baltskem morju! Čvekaš o svobodi govora, in če si povedal kakšen vic o smrdljivem diktatorju titu, so te zapri za nekaj let , v javnosti si pa imel prepoved nastopanja…..Ko pa že primerjaš klinčevno jugo titovo diktaturo, s rusi, čehi in madžari, pa ti prporočam, da si ogledaš kakšen novejši, vzhodnonemški film, ki opisuje komunistični režim in strahote komunizma, ki je strašil in klal tudi pri nas in zagotavljam ti, da boš na trenutke pomislil, da se je to dogajalo pri nas, v Sloveniji, ker so si zgodbe silno podobne…… Nisi več v jugoslaviji, da bi še naprej imel pravico in privilegij, biti zabiti balkanski indoktriniranec in…….

   • Tone

    Dajmo, da vidimo še tole: Naštej vsaj enega Črnogorca na pomembnem ali vodilnem mestu, po možnosti nepismenega. Ker jih je bilo toliko, najbrž ne bo težko.

 • Asterix in Obelix

  Vice Vukov je bil fejst dec (in se ni hotel valjati s komunisti) zato so ga pa komunisti sovražili. https://m.youtube.com/watch?v=f_wGmO0DG9Q

 • Get Smart

  Soliden prispevek. Toda, ker je napisan danes, v “de iure” demokratični, sicer pa prav tako od JUGOKOMUNIZMA okupirani Rvacki, bi lahko upravičeno pričakovali bistvena dejstva, namesto obstranskih. Primer:
  “smo morali žalovati za nekim neznanim poscanim starcem.””
  Ja, ko je znani peder, pedofil, klavec otrok, posiljevalec svojih pionirčkov KAVIARŽIDOVSKI KOMINTERNISTIČNI tovariš JOSEPH BROZ TITO crkavav, je bil poscan starec, toda v biti poscan starec ni česa ZLOČINSKEGA,
  je pa še kako zločinsko klanje otrok in posiljevanje svojih pionirćetov v ruticah in kapicah:

  • Get Smart

   “Tito (“ljubičice bijela”)
   [kot radodajka je bil tovariš Tito znan pod vzdevkom “bela vijolica”, kot lahko vidite]
   se punio u dupe na najjače (na veliko ga je sprejemal v tazadno), volio se oblačiti u žensku odjeću, posebice u Jovankine kombineže, gaće i grudnjake i takav ugošćavati svoje suradnike koji su, da ne bi pali u nemilost i završili na Golom otoku, prihvaćali njegove perverzne igrice. Film mi je pukao kada je Tito, nakon branja mandarina na Brionima, iz grupe bijelovarskih pijonira odabrao četvoricu dječaka i odveo ih brodom na Vangu. Pozvali su i mene. Nisam mogao odbiti jer bih završio tko zna kako… No kada su dječake skinuli do golog ostavivši im samo crvene marame i plave kapice sa zvjezdama te ih krenuli sodomizirati, u meni se prelomilo. Druže Tito, ja to nemogu – rekao sam. Ništa, ništa Džemale, sjedni ti u avion pa se vrati u Sarajevo – rekao mi je…” (Džemal Bijedić).

   • Get Smart

    Tovariš JOSEPH BROZ TITO pa je bil ZNAN pederast tudi tedaj, ko še ni bila glavna lutka predsedstva centralnega komiteja komunistične partije Jugoslavije:
    »… Pokraj mosta imao sam sagrađenu baraku, koja je služila kao spremište cementa i gdje mi je kažnjeni
    Anton Belobrajić, zidar, izrađivao betonske konzole za naslon mosta, kod kojega je Broz češće ulazio i iza zatvorenih
    vrata ostao dulje vremena. Ovo njegovo ulaženje u baraku postalo mi je sumnjivo, pa sam jednog dana zavirio kroz pukotinu,
    gdje mi se je ukazao stravičan prizor, kako Broz vrši spolni akt s kažnjenikom Belobrajićem. Nakon odlaska Broza
    upitao sam ga kako može imati ovako gnjusan dodir sa čovjekom, ovaj mi je stidljivo odgovorio, da nema novaca, a Broz
    da mu dobro plaća …«

    • Sefik Miladin

     Kako si se raspisao pa to je za svaku pohvalu. Još samo da si pismen bio bi stvarno konkurent za nekog doktora ali marvenog. Pišam se ja tebi i tvojoj familiji u usne duplje. Ti i slični tebi su zlo civilizacije, bolest društva. Već sam ti napomenuo da mi se obraćaš sa poštovanjem. Da si imalo pismen i kulturan ispoštovao bi me jer sam ja za tebe superiorna ličnost. Moraš pokazati poniznost beskorisna mrcino. Nauči da klečiš i moliš i bićeš na pola puta do prihvatanja u društvenu zajednicu. NE otimaj se govedo.

    • Frank Novak

     Kaj te briga Tito. POVEJ KAJ SI TI SAM NAREDIL IZ SEBE?

   • Goran Miočinović

    Psiho. Si to sanjal z slivovico v roki?

    • Get Smart

     Če ne bi bil ritardiran in v rito pičen jugokomunistični bastardek, bi lahko videl in vedel, da gre za spoved tvojega zemljaka Bijedića nje.

     Človek pa lahko zlahka razume, da se ti MURGLSRBSKI garažni kužki na vse zgodaj zdravijo sa šljivom nje.

     • Sefik Miladin

      Getiću ti bi mogao malo da pripazš kako se izražavaš. Nemoj više da ti se ponovi da ovako vulgarno komentarišeš da te ne bi isprskao kisleim sokovima iz debelog creva.

   • Sefik Miladin

    Meni si već dokazao da si bolestan, ko još to treba saznati?
    Uzimaj lek lagano i oralno, znaš onu žutu tečnost što ti se cedi iz te male izrasline između nogu što imaš. Pizdurino bolesna.

  • Goran Miočinović

   Ti si res psiho bolnik.

  • Sefik Miladin

   Nego čuo sam da sam nedostajao tvojoj nezasitoj ženi Kažu da bi opet htela da je bocnem par puta u rektum. Nego kako ide navlačenje mlohavog penisa, da li još dudlaš romske zakržljale penise životinjo nezasita?

  • Steiermark

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Get Smart

  In pa to vseprisotno omenjanje TOVARIŠA Hitlerja, brez da bi omenili, da je TOVARIŠ Hitler bil samo in le KOMINTERNISTIČNA = KAVIARŽIDOVSKA lutka, ki so ga tovariši nastopili za premiersko lutko,
  kot so recimo tukaj nastopili svojo lutko BARBIE POHARKO, pa najboljš đupljana, pa Bratjoško, pa Cmero, ravnokar pa NASTOPLJAJO še enega za SERBUSA rojenega SERBUSA serpentastega šaraca nje.
  Brez da omenili, da je celotna Hitlerjeva AGITPROPAGANDA natančna PRESLIKAVA
  STALINOVE agitpropagande — vse srajčke, rutice, plakati … vse to je NSDAP prevzela iz KOMINTERNISTIČNO PROPAGANDNE BROŠURICE, zato so vsi enaki nje.
  Tovariša Hitlerja so tovariši nastopili za predsednika NSDAP =
  National Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei
  = takrat je KOMINTERNA vse svoje socialistične “nove obraze” imenovala tudi “arbeiter = radnička” nje; vsaka podobnost (“enakost”) sa RADNIČKOM partijom JUGOSLAVIJE je zgolj namerna:

  • Get Smart

   »Već na tzv. „uskršnjem kongresu“
   od 20. do 23. travnja 1919. 27 članova ljubljanske sekcije Jugoslavenske socijaldemokratske stranke (JSDS)
   istupilo je iz njezina članstva i utemeljilo Slovensku socijalističku stranku, koja je prihvatila vjernost
   politici Vladimira Iljiča Lenjina, zauzimajući se za oružanu revoluciju i protiveći se parlamentarnoj demokraciji.
   Kad je u Beogradu osnovana SOCIJALISTIČKA RADNIČKA partija JUGOSLAVIJE (kasnije KOMUNISTIČKA partija Jugoslavije),
   Slovenska socijalistička stranka uključila se u nju, te prestala postojati. Slovenske komuniste predvodili su
   glavni tajnici KPJ Filip Filipović i Sima Marković.«

   • Get Smart

    PREVOD:
    »Že na t. i. ustanovitvenem kongresu od 20. do 23. aprila 1919 je 27 članov ljubljanske sekcije Jugoslovanske socijaldemokratske stranke (JSDS) izstopilo iz članstva le-te ter utemeljilo t. i. Slovensko socialistično stranko, ki je sprejela vero v politiko tovariša Vladimira Iljiča Lenjina, zavzemajoč se za nasilno boljševistično revolucijo in nasprotovanje parlamentarni demokraciji. Ko je bila v Beogradu ustanovljena SOCIALISTIČNA delavska stranka JUGOSLAVIJE
    (kasneje preimenovana v KOMUNISTIČNO partijo JUGOSLAVIJE),
    se je t. i. Slovenska socialistična stranka vanjo vključila
    ter prenehala z lastnim obstojem.
    Komuniste na Slovenskem (srbo rvacke kaviaržido komuniste v Sloveniji) sta vodila glavna tajnika KPJ
    Filip Filipović in Sima Marković.«

    • Sefik Miladin

     Pederčino nabij se sam u svoj rektum. Ispišam ti se u grkljan mamlaze bolesni.

     • janez cepec

      a mata vidva privat orgije, tle gor, al kuga?

     • Sefik Miladin

      Janezu, da li si razmišljao da ušmrkneš onu tamno braon sluz koja ti se cedi iz rektuma?

     • janez cepec

      vidm, de si čist u kurcu, mogoče bi ti kol terapija pomagava, pa še to dvomem. drkaj dalje

     • Sefik Miladin

      Krmak, pogrešno si me protumačio. Nastavi sa navlačenjem mlohavog spolovila i odjebi u rupu iz koje si se izmigoljio gmazu beskorisni. Ja sam za tebe pripadnik više rase crveni kmeru.

   • Sefik Miladin

    Poliži mi usrane dlake na rektumu bitango odvratna.

  • Jovo Jamnica

   Pojma nimaš. Šarec je slovenski priimek. Tudi ti moreš materi verjet na besedo…

   • Get Smart

    Dejstva ne rabijo kake vere. Vero rabite MURGLSRBSKE nastavljaćice dupeta gazdi.
    Ko smo že pri pojmih, o pojmu boš ti vedelo kot jaz približno nekje pri svetemu nikoli. Shvaćaš?
    Takorekoč nepomembno je, kod korenini pomen besede nekega imena, za kar so lep primer kaviaržidovski
    bastardki, ki si neredko sposodijo lokalna imena, za razliko od tatinih
    sinćeta nje, šteje v glavnem dejstvo, da je šareno bastardće nepoznatog
    čaleta, kot BARBI POHARKA, kot Milanće, kot velikanski del za
    SERBUSE(=ZLOČINSKE hlapce tekovina revolucije) rojeni SERBUSI(=ZLOČINSKI
    HLAPCI), narejeni v garažnih orgijah, in šteje predvsem dejstvo, da
    bastardka promovira PREDSEDNIK PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA
    KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji tovariš Milan Kućan:
    https://i.imgur.com/Ublgsma.jpg
    Tukaj še mekanocurno šarće sa svojim najboljš predsednikom pozitivno srbske jugokomuističke stranke na svjet nje:
    https://i.imgur.com/2J9oTXD.jpg

    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

    • Sefik Miladin

     Naprdim ti se u tu tvoju odvratnu njušku šabane smrdljivi. Čujem da si išao kod Kačavende i Pahomijada te pomiluju po glavama i da istjeraju đavola iz tebe. Kažu da su ti njih dvojica dali taj nadimak Eksorcist dok su te jahali kao konja.

    • Jovo Jamnica

     Oh čudak. Sem slovenski nacjonalist in takorekoč trn v peti levi provenienci. Fčasih v Jugi so me meli za šovenista… Dalje pa tvojih bloden ne bodem bral…

  • Sefik Miladin

   Getiću, koliko ja vidim ovdje si jedino ti ispao seljačina i to ona mutava smrdljiva. Vrati sae na svoje brdo sa kojeg si sišao i tamo timari svoje koze. Žljebaj svoj mlohavi penis i liži kravlju pizdurinu ogavni stvore. Ispišam ti se u tepsiju za burek krmku šugavi.

 • Frank Novak

  Najvecjo skodo je komunizem naredil ljudem s tem ko jim je vzel iniciativo in jih polenil.
  V Sloveniji so posledice komunizma vidne se danes.
  Ljudem se enostavno ne da ne delat, niti ne odlocati o svoji usodi. Ker ne morejo presaltat na
  tekmovalno mentaliteto kot je prisotna v ZDA se tudi ne morejo uveljavljati v kapitalisticni produkciji.
  Nezadovoljni so, ker so iz sebe naredili bore malo.
  In koga krivijo za svojo lenobo in rigidnost?
  Komuniste seveda. Predvsem one ki jih ze davno ni vec med zivimi. Za svoje neuspehe krivijo Tita, Kidrica, Kardelja, Macka, Ribicica. Kadar to ni dovolj krivcem dodajo se zelo zelo zelo zelo zelo mocan gejevski lobi. In zacarni krog je sklenjen.
  Luzerji nikoli ne vidijo da so za svoje neuspehe krivi najvec sami. Po njihovo je za njihovo lenobo danes in zdaj kriv Kucan.
  Takim ljudem se bog ne more pomagati, because https://media.makeameme.org/created/youre-all-f6b2k3.jpg

  • Anton

   šolstvo je naravnano in temelji na principu črednosti ne pa na principu posameznika, stem tako jemlje iniciativo učencu ga vzgoji v pohlevno izobraženo ovco oz kako smo temu nekoč dejali fah idiot (beri fjakarsk konj).

   sarkazem press

   • Frank Novak

    V SLO je solstvo zastonj, v ZDA ni. Zastonj v ZDA so drzavne osnovne sole in drzavne srednje sole, vse drugo stane.

 • Get Smart

  Ja, res je, mekanocurnim MURGL SRBO RVACKO KAVIARŽIDO JUGOKOMUNISTIČNIM pussikam tipa franknovaki ni pomoči.
  Tovariš Milan Kućan je PREDSEDNIK PREDSEDSTVA
  CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
  torej ZLOČINSKE ORGANIZACIJE ZLOČINCEV PROTI ČLOVEŠTVU,
  in je predsednik JUGOKOMUNISTIČNEGA združenja FORUM 21,
  ki združuje takorekoč ves v Sloveniji NAROPAN KAPITAL,
  ki si ga je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE kar prepisala na svoje nabiralnike.
  Če pa te mekanocurnega pussića tovariš tudi guzi v garaži, pač povej, bomo ljudje evidentirali tudi to dejstvo garažne spovedi.

  • Get Smart

   Komunistična partija Jugoslavije (KPJ) > ZKJ (Zveza komunistov Jugoslavije) > ZKS > ZKS-SDP
   (Zveza komunistov Slovenije-Stranka demokratične prenove) > SDP (Stranka demokratične prenove) > SDP Slovenije
   (Socialdemokratska prenova Slovenije) > Združena lista > ZLSD (Združena lista socialnih demokratov > SD (Socialni demokrati).

   Predno so si spremenili ime v SD, so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
   Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA.
   V ZLSD so se kakor združili s “semulićevo SZDL”, ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om,
   ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP. DeSUS bodo začeli v murglskosrbskem jugokomunističnem agitpropu
   pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe o uspehu nje”, ko za predsednika postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca
   Karela Viktora.
   Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije – Socialdemokratska prenova Slovenije.
   Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične prenove.
   Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov Slovenije-Stranka demokratične prenove.
   Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKS – Zveza komunistov Slovenije.
   Predno so si spremenili ime v ZKS, so se imenovali ZKJ – Zveza komunistov Jugoslavije.
   Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

   • Get Smart

    LDS je formalnopravna naslednica SKOJ-a (Savez komunističle omladine Jugoslavije):

    SKOJ > SKOJ se razcepi na SKOJ in USAOJ (Ujedinjeni savez antifašiştičke omladine Jugoslavije) > USAOJ se preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije) in imamo SKOJ in NOJ > nato se SKOJ in NOJ spet združita, sedaj pod imenom NOJ > nakar se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez şocijalističke omladine Jugoslavije) > tukajšnji oddelek se imenuje SSOS (Savez socijaliştičke omladine Sгbije v Sloveniji = ZSMS = Zveza $ocialistične mladine Sгbije) – in ta podružnica na prvih vsaj za silo demokratičnih volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je organizacija Z S M S preimenovala v L D S (Liberalno demokratska stranka). Čez par let se preimenuje v LDS – Liberalna demokracija Slovenije. Iz svojih drugorazrednih članov vseskozi ustanavljajo “nove obraze” – nekaj zadnjih: sms, unija, par različic zelenih, najprej okupirana in nato totalno prevzeta sns s padalcem, baletnikom, apotekarjem, ids, trs, pirati, solidarnost, zares – nova politka, zares – socialno liberalni, PS – Pozitivna Srbija, ZaAB, ZL – združeni ids, trs in radnička partija violete tomić, verjamev v šoltesa, SMC – stranka mira cerarja, SMC – stranka modernega centra.

    Vse to je ena in edina murglsrbsko kominternistična KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

    • Sefik Miladin

     Getiću zaboravih te pitati iz koje rupe si se ti izmgoljio? Kojoj priči pripadaš?
     Jesi cjepljen protiv štenećaka i bjesnila kad si bio mali?

   • Sefik Miladin

    Getiću, kako ide navlaćenje mlohave kože na zakržljalom penisu?

    • Steiermark

     hajde ogaba smrdljiva, “piši kući, propalo” – kot izgleda, ti tega ne razumeš, že 28 let, na 45 podlage…..

  • Sefik Miladin

   Ko tebe šta pita bitango ogavna? Mogu da učinim dobro delo ako mi kažeš gde će ti biti zatrpani posmrtni ostaci. Otišao bih tamo da ti zapiaš raku, da ti se poserem na grobno mesto ponizni skote.

 • Get Smart

  Dragi mekanocurni pussić jovo, dejstva ne rabijo kake vere. Vero rabite MURGLSRBSKE nastavljaćice dupeta gazdi.
  Takorekoč nepomembno je, kod korenini pomen besede nekega imena, za kar so lep primer
  kaviaržidovski bastardki, ki si neredko sposodijo lokalna imena, za razliko od tatinih sinćeta nje, šteje v glavnem dejstvo, da je šareno bastardće nepoznatog čaleta, kot BARBI POHARKA, kot Milanće, kot velikanski del za SERBUSE(=ZLOČINSKE hlapce tekovina revolucije) rojeni SERBUSI(=ZLOČINSKI HLAPCI), narejeni v garažnih orgijah, in šteje predvsem dejstvo, da bastardka promovira PREDSEDNIK PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji tovariš Milan Kućan:
  https://i.imgur.com/Ublgsma.jpg
  Tukaj še mekanocurno šarće sa svojim najboljš predsednikom pozitivno srbske jugokomuističke stranke na svjet nje:
  https://i.imgur.com/2J9oTXD.jpg

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

  • Sefik Miladin

   Getiću nisi mi objasnio kako tvoja ženturača prdi kao konj dok prima palamar u svoj već razvaljen analni otvor? Samo još da ti dodam da ti je humor na nivou zaostalog šiptarskog čobanina. Sigurno te svi izbegavaju jer si glup ko kurčina. Mrš džukac jedan bolesni.

  • Steiermark

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Frank Novak

  Dobro SFRJ ni bila indija koromandija vendar to sploh ni vazno.
  EDINO KER JE VAZNO IN KAR STEJE JE TO KAJ STE VI NAREDILI IZ SEBE???
  Razen tega da se smilite sami sebi in da prestevate kosti, kaj ste naredili?

  • xtc

   Zapiši pravilno kaj smo vam naredili iz države.

  • janez cepec

   pa kva čjo nardit, sej po duši jih je večina ostal komunajzarjov, z Janšo na čelu. zato se pa tko obnašajo, kot se.

 • xtc

  Levi bebčki v polnem lažnivem pogonu in lažejo kako je bila Yuga OK,če bi bila Yuga OK se nebi sesedla sama vase,kot se je in kot se sedaj Slovenija.
  Seveda bebčki ne vedo niti tega,če nebi bili v Natu,EU in imeli eura bi bili kot Venezuela oz. kot rajnka Yuga,vse to branik ,da še hitreje ne kolapsiramo kot bi,seveda pa te zadeve počasi a vztrajno pulijo levakom moč iz rok in levake ne bodo zrušili Slovenci,pa naj JJ še tako govori o volitvah ,zrušili bodo sami sebe,kot so v Yugi,takrat jim je sicer še enkrat uspelo zajezditi in izčrpati slovenijo vendar,pa sedaj prihaja neizbežno več bodo lastniki tujci manjša bo njihova moč in upadalo bo podporništvo zato tak vik in krik in kruljenje.
  Tuji finančni centri jih bodo zbankrotirali takrat pa se bo tudi država znormalizirala.

  • Frank Novak

   A si ti OK?

   • xtc

    Zelo ,sam ti pa fejst levo prbit,ker misliš ,da boš koga nategnil,osla ja trezne ne.

  • Steiermark

   upajmo!

 • janez cepec

  pa kaj, kurac, šimfate staro Jugo. normaln, de ni blo use uredu, sam glih ta banda, k’ ma dones tok čez Jugo za povedat, so bli usi komunajzarji, z Janšo na čelu, koritarji, pizde bi djal dones, k’ so se grebl za položaje, kredite, službe zase in za decu, dones jim je pa glede tega mau narodn, pa se pretvarjajo, de so, kao, do cajta spregledat, pa zapustl partijo. ljubljenga vodjo so, konkretn, ven fukn, k so mel dost tacga luzerja in grebatorja, poj je pa joku pa prošne pisu nej ga nazaj uzamejo, on ni spregledu, še dons je komunajzar, sam tga ne upa prznat. pa ne okol govort.

 • Letos je 100 let od umora Cankarja iz strani srbskih agentov 1918 v Ljubljani. Seveda so ga polili potem še z gnojnico, češ da je padel kot pijanec. Ne pozabimo Cankar je bil ugleden in pokončen Slovenec.

  • janez cepec

   biu je velk človk, kot Prešernou Fronc, pjančk, boem, skratka, naš človk

   • Ti si tako malo janez kot imam črnega pod nohtom in nikoli nisi bil..A te že kaj tepe tvoj umazani jezik, ker kot poznam karma nikomur ne uide.

    • janez cepec

     pa kva ti ni jasn, sej sm oba, Fronca pa Ivana pohvalu. resnica je pa te, de če ga ne b’ na zob dajala, bi, kurac, take umotvore napisala

     • Tone

      Pohvali še potico, pa boš naš.

    • Steiermark

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Viktorh

  Modro bi bilo ga ekshumirati in zažgati – za vsak primer…vse njegova table, spomenike in podobno, pa odstraniti iz javnih mest.

  • janez cepec

   ma tebe, pička UDBOUSKA ,bi blo modro zakurt, de ne boš smradu tle okol. ne modro, pod mus

  • domovina mili dom

   Veliko simbolike je v sežigu zastave. To bi morali narediti leta 90 za jugovino….Ne pa civilizirano zamenjavo. Ta isti večer bi morali zabrneti stroji in po vsej Sloveniji ob isti minuti porušili simbole totalitarizma.

   • Viktorh

    Lahko pa prebereš spodaj starega KOS-ovca, ki še danes ne more preboleti izgube tega zločinca in pozabiti kakšne privilegije je imel pod rdečo oblastjo.

    • domovina mili dom

     Ja, zanimivo bi bilo prevetriti jugo domotožnike in narediti anketo. Analiza bi bila presenetljiva v grafikonu.

 • domovina mili dom

  Dober twit Žige Turka.
  Na socialnih omrežjih imamo posla s tremi kategorijami napornih sogovornikov:

  a) bedaki – ne razumejo
  b) prevaranti – se delajo, da ne razumejo
  c) norci – preveč zaslepljeni, da bi kdaj razumeli

 • Frank Novak

  Najvecjo skodo je komunizem naredil ljudem s tem ko jim je vzel iniciativo in jih polenil.
  V Sloveniji so posledice komunizma vidne se danes.
  Ljudem se enostavno ne da ne delat, niti ne odlocati o svoji usodi. Ker ne morejo presaltat na
  tekmovalno mentaliteto kot je prisotna v ZDA se tudi ne morejo uveljavljati v kapitalisticni produkciji.
  Nezadovoljni so, ker so iz sebe naredili bore malo.
  In koga krivijo za svojo lenobo in rigidnost?
  Komuniste seveda. Predvsem one ki jih ze davno ni vec med zivimi. Za svoje neuspehe krivijo Tita, Kidrica, Kardelja, Macka, Ribicica. Kadar to ni dovolj krivcem dodajo se zelo zelo zelo zelo zelo mocan gejevski lobi. In zacarni krog je sklenjen.
  Luzerji nikoli ne vidijo da so za svoje neuspehe krivi najvec sami. Po njihovo je za njihovo lenobo in rigidnost danes in zdaj kriv Kucan.
  Takim ljudem se bog ne more pomagati.
  https://media.makeameme.org/created/youre-all-f6b2k3.jpg

 • xtc

  Zanimivo je brati poste “gostilniških uspešnežev”,ki živijo v “tujini” in so tam “zelo ” uspešni .
  Poznam kar nekaj znancev in njih sorodnike ,ki so uspešni v ZDA,nobeden od njih ni hvalil socialiizma,Tita in partizanskih “herojev” ali samoupravljanja vsi so bili zapriseženi nasprotniki komunistov in komunizma razen enega,ki je vedno nekaj mencal,kasneje se je izvedelo ,da je bil sodelavec SDV,ki je v ZDA vohunil za izseljenci,je pa imel tudi svoje podjetje relativno uspešno,ki je precej poslovalo z državami sumljivih slovesov ter drugimi “podjetniki SDV ja ” v ZDA.
  Večinoma vsi,ki so prihajali na obiske so se ogibali političnih razprav,večinoma pa so povedali ,da imamo ZDA tukaj in ,da nikjer na svetu za tako malo dela ni takega standarda,predvsem v državnih podjetjih in službah.
  Večina je po daljšem času siljenja vanje le izustila;”Vas je Tito,Kardelj in ostali komunisti naredil lenuhe in večno čakajoče na tuje kredite indržavo.Večina ne mara niti Kučana in njegove druščine,saj so povedali ,da nekdo kot je on nikoli ne menja svoje nraviu,kot njegovi kolegi iz SDV,večina pa se je zgražala nad čaščenjem komunističnih reliktov in lažnive zgodovine.

  • Jovo Jamnica

   Čist si me prepričo… LOL

   • xtc

    V kaj ,da si komunist?
    To te niti ni treba,posti te izdajo.

    • Jovo Jamnica

     A če spremenim poste, pol nebom več komunist???

     • pravapot

      Jovo, tukaj v SLO si komunist, doli “kod kuče” se imaš pa za čedota in potem bodi vesel.

     • Steiermark

      izgleda, da se ti je prehitro odtajala tvoja partijska knjižica, kot tudi kučkotu!

 • lambizer

  Take članke levičarji obužujejo! Še bodo vladali :(

 • Borut Zabret

  Sedaj imamo pa komuniste kapitaliste in mafijsko drzavo in nas revceke,ki nismo bili nikoli komunisti in tudi zdaj nas ne zanima umazana politika ter zopet izkljuceni iz druze tko kot iz leve tko iz desne politike kar je ocitno eno in isto.

 • Frank Novak

  HVALA TI SFRJ ZA ZASTONJ SOLANJE…

  • xtc

   Jep!
   In za “proizvodnjo” Titovega bebčka.

  • sepl

   ocitno si ti hodil zastonj v brezplacno solo

   • Frank Novak

    placal nic

   • xtc

    Za one s posebnimi potrebami.

 • xtc

  “Gostilniški podjetniki” in razpravljaklci so zanimiva sorta,delajo “VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEElike” posle in majo kupe denarja,so najmanj solastniki Pay Pala ali Miccrosofta,Boenga ali Nase,seveda jih po končani “seansi” kelnerica vedno opomni,koliko so še dolžni ta mesec za “šank usluge”.

 • Prince

  Ivan Sokic verjetno ustas pa pise takle….zapriii faflo….hvala bogu da je bla disciplina taka k je bla u sol…da so otroc ratal mozje…ne pa d dns k se predn pade otrok na tla ze cvilite k zmesan…ni blo dobro v jugoslaviji…??a danes je pa super..??ahhahha…resno..??biu je nacizem med narodi..??koliko mesanih narodnosti se je porocalo med sabo…??sej novinarji pa takle pajaci k pisete tkole nimateeee kajjj za delat u lajfu pa pol tkole….niti en politik ni nkol biu dober….vsi so mafija…ampak je Tito se vseeno narodu dau….kaj ti dajo pa danes tetle Janezi pa Cerari pa podobni….hrvati so neki spt nardil tmle na hrvaskem glede Titota…in dejmo se mi ispisat en jadan clank…Zivio drug TITO ;)

 • sodnikisozločinci

  Ker Titu je nastavljal rit,
  Borči naš je lep in fit.

 • Get Smart

  Tist tvitek Žige je za silo dober recimo v ZDA, kjer ga je Žiga “kupil”, sicer pa gre za poskus posplošitve posameznih praks (torej poskus posplošitve in celo univerzalizacije partikularnega).
  Mimogrede,
  ko Žiga skuša v daljšem pojasnilu tvitka pojasniti zadevo, pride do resničnega sklepa,
  in sicer, da je RESNICE ZMAGA, z drugimi besedami:

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

 • Get Smart

  Še o tistem tvitku:
  a) bedaki – ne razumejo
  b) prevaranti – se delajo, da ne razumejo
  c) norci – preveč zaslepljeni, da bi kdaj razumeli.

  a)Pojem bedak nima UNIVERZALNE veljave/pomena, torej je floskulica. Vsak si mal po svoje “razlaga”, kaj naj bi bedak bil nje. Če bi uporabili recimo nekoč postavljene/veljavne kriterije:
  debil
  imbecil
  idiot
  kreten,
  bi vsaj pribložno vedeli, za kaj gre.
  Med KOMINTERNACIONALCI oz. MURGL JUGOKOMUNJARAMI ni takega, ki ne bi spadal v katerega izmed od teh razredov — razredna družba pač.
  b) Prav tako so vsi KOMINTERNACIONALCI oz. MURGL JUGOKOMUNJARE “prevaranti”.
  c) “Norci” pa so le s stališča človeškosti=SLOVENSKOSTI, ki pa je oni ne priznavajo in ni njihova opcija.
  NOROST je odklon od normale. Normala je NORMA neke družbe.
  NORMA KOMINTERNE oz. MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE = kultura smrti =
  LAŽ rop UMOR pedofilija pedrofilija pasjejebstvo uničevanje …
  torej po kriteriju/NORMI/normali KOMINTERNE oz. MURGL KOMI JUGE so NORMALNI nje,
  so najboljš MURGL JUGOKOMUNJARE na svjet nje.

  Pamet v glavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!