Kaj se dogaja z EU? V primeru zmage finska predsedniška kandidatka napoveduje izstop iz velike evropske družine!

Laura Huhtasaari (vir: twitter)

Finska predsedniška kandidatka Laura Huhtasaari je napovedala, da bo v primeru njene zmage Finsko popeljala iz Evropske unije in jo spremenila v Švico severne Evrope. Njena finska stranka Finci ostaja po mnenju političnih analitikov stalnica znotraj finskega političnega prostora.

Finska predsedniška kandidatka Laura Huhtasaari, pripadnica finskih evroskeptikov, je napovedala, da bo Finska zapustila EU in postala Švica severne Evrope, če zmaga na predsedniških volitvah leta 2018. Huhtasaari, ki so jo številni označili za finsko Marine Le Pen, se je po poročanju spletnega portala advance.hr zavzela za trši pristop do migrantskega vprašanja.

“Razlog za vzpon strank v Evropi, ki so kritične do EU in vprašanja migracije, se skriva v slabi, nepravični politiki,” je pojasnila. “Finska vloga v evroobmočju je vloga poraženca in plačnika.” Ob tem je dodala, da ne želi, da Finska postane provinca Evropske unije. “Za finske interese se moramo boriti.”

Zmerneži izdali stranko v zameno za ministrske stolčke
Finska stranka Finci se je prvič pojavila v času finančne krize in se hitro povzpela na mesto druge največje stranke v državi. Po notranjih razkolih, ki so pretresali stranko zaradi nekaterih “zmernih” poslancev stranke, ki so se pridružili vladi, je podpora stranki med volivci padla na vsega devet odstotkov. Podpora “zmernežem”, ki so zasedli kar pet ministrskih mest, naj bi bila med enim in dvema odstotkoma. Še en klasični primer, kjer so bili volivci izigrani samo zato, da bi stranko, ki se trudi v dobro svojih državljanov, na vsak možen način onemogočili.

Direktor centra za parlamentarne študije Markku Jokisipilä s turkuške univerze je za Reuters dejal, da finska stranka “ne bo izginila iz finske politike. Izziv je razširiti njihov profil … Dokazali pa so tudi, da imajo presenetljiv potencial.”

Ivan Šokić

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!