Kako je Lenin ukazal poboj milijonov: “Najdite mi res močne ljudi!”

Foto: Nova24TV. Vladimir Lenin.

New York Times objavlja novi esej v seriji prispevkov Rdeče stoletje (Red Century) o življenju in političnem delovanju nekdanjega voditelja Sovjetske zveze, Vladimirja Lenina. Potem, ko je Boris Jelcin leta 1991 dovolil odprtje arhivov in s tem vpogled v socialno-politično zgodovino uradne Moskve, se je svet lahko pobližje spoznal s krutostjo glavnega akterja boljševistične revolucije, ki velja za levičarsko ikono in je pripravil teren za še bolj kruto Stalinovo vladavino. Rdeče stoletje opisuje stoletno zapuščino komunizma in vse umazane skrivnosti obveščevalne službe KGB.

“Nekoč sem vprašal ruskega zgodovinarja, če bomo kdaj prišli do dna arhivom obveščevalne službe KGB. Odgovoril mi je, da zagotovo. A da KGB nima samo enega dna,” piše v današnji izdaji New York Timesa kolumnist Jonathan Brent. Tajni dokumenti razkrivajo podrobnosti Stalinovega terorja, hkrati pa postavljajo tudi vprašanja, ali je Josip Visarionovič Stalin nadaljeval politiko Vladimirja Lenina, ali pa je šel v svojo smer. Gre tudi za vprašanje institucionalizacije nasilja v boljševiški kulturi in sovjetski državi.

Treba je izpostaviti, da Leninova politika in s tem politika njegove boljševiške stranke ni temeljila na terorju, vsaj na začetku ruskega revolucionarnega gibanja, ki se pravzaprav začne z manifestom “Katekizem revolucije” Sergeja Nečajeva iz leta 1869. Toda zgodba se je obrnila v letih od 1917 do 1922, ko je bilo v ekstremnih pogojih v civilni vojni ubitih sedem milijonov ljudi, več deset milijonov drugih pa je trpelo pomanjkanje hrane, varnosti in na sploh varnega zavetja.

Dokumenti razkrivajo, kako se je sovjetska država lotila spopada z revščino. Lenin je zaukazal usmrtitev več sto znanih, bogatih kulakov, ki so morali viseti na vislicah na javnih mestih, da so jih lahko videli vsi ljudje. Javno so objavili tudi njihova imena. Rablji, ki so izvajali usmrtitve, so morali biti fizično izjemno močni ljudje. “Najdite mi res močno grajene ljudi,” naj bi po poročanju NY Timesa zaukazal Lenin.

Lenin je s skupino najožjih sodelavcev nato organiziral do takrat še neviden teror proti svojim državnim sovražnikom. A ga je Stalin s svojimi dejanji še presegel in to ravno v času, ko je v Rusiji vladal relativni mir. Tako imenovani Stalinov Veliki teror se je začel leta 1936, množični sovražnik, ki je bojda grozil obstoju Sovjetske zveze, pa je bil v resnici izmišljen. Milijoni nedolžnih ljudi so bili aretirani, mučili so jih in ustrelili, brez kakršnih koli dokazov. Boljševiki so namreč ravnali po kvotah, ki so jih določili v Kremlju. Teoretično bi lahko bil kriv kdorkoli.

Širil je paranojo, strah in nelagodje
Eden teh sovražnikov je postal tudi Nikolaj Buharin, boljševik – veteran in urednik časnika Pravda, ki so ga aretirali februarja leta 1937, usmrtili pa marca naslednje leto. Buharin je celo pisal diktatorju Stalinu iz svoje zaporniške celice, iz pisma, ki se je ohranilo, pa je moč razbrati, kaj je Stalin naročil politbiroju, in da sam priznava svojo vlogo pri stvaritvi mašinerije, v katere kolesje se je ujel tudi sam. Zanimivo; pismo so odkrili že kmalu po Stalinovi smrti, a je javnost zanj izvedela ob razpadu Sovjetske zveze leta 1991.

NY Times piše, da je z zaključkom druge svetovne vojne tudi Stalin spoznal, da počasi peša njegovo telo, zaradi tega pa tudi njegova individualistična moč, zato je v odgovor pripravil t. i. drugi teror. Stalin je naročil mučenje političnih zapornikov, širil je paranojo, strah in nelagodje v visoki družbi ter si še naprej izmišljal sovražnike. Skozi manipulacijo je Stalin brutalno izvajal napad na lastno državo. Judovske zdravnike je lažno obtožil, da so se zarotili proti njemu in ko policisti niso dovolj hitro izsilili njihovega priznanja, jim je zagrozil, da jih bo dal obglaviti, če naloge ne izpolnejo.

Pred popolno destrukcijo je državo in svet naposled rešila šele Stalinova smrt marca leta 1953. Pet mesecev pozneje pa ja Sovjetska zveza detonirala prvo vodikovo bombo.

T. F.

 • Anton

  Količinsko so jih pobili več drugače pa so Rusi za nas vajenci….

  • Steiermark

   Verjemi mi, da rusi niso vajenci za nas oz. tita in njegove hlapce ampak so kar enakovredni tovariši….. Nekaj o tem sem izvedela iz prve roke, od njihovih ujetnikov, nekaj si lahko, o njihovem “humanem” klanju pebereš v knjigi: Črna knjiga komunizma, nekaj pa kar iz knjige Karlo Steiner – 7.000 dni v sibiriji….. pa boš spoznal pravi komunizem in izvajanje “naravnega prava”, za katero se še danes, v naši “demokratični” Sloveniji, zavzemajo potomci zločincev – rdečih zločincev!

 • Krtača17

  Janša je na kongresu modro izjavil da se komunisti (vsi ki nismo za janšo na tem portalu smo komunisti), stalno ukvarjamo s preteklostjo. Še en dokaz več je tale članek. Kdo se torej ukvarja z zgodovino in kdo se jo na vse pretege trudi spremenit? Verjetno se je spet zmotil….

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Zgodovina je kot temelj hise – ce je temelj gnil tudi cela bajta ne bo dobr stala. In ker ste levuharji pisali zgodovino po svoje, zdaj z internetom prihajajo vase in komunajzarske svinjarije na dan. Ko se to popuca, in se odgovorne za zlocine in katastrofalno ekonomsko, moralno in eticno stanje Evrope in sveta strpa v keho za dolga leta, sele takrat bo bolje. Ce je pa tebi neprijetno ob branju dogodkov, ki so navzkriz s cimer so tebe pumpali od rojstva in si se te dogme pridno dudlal, je pa to tvoj problem. Se vec prihaja na dan in se bolj ti bo neprijetno! Resnica vedno zmaga, vedno je bilo tako in vedno bo!

  • Naja Vanko

   brez poznavanja preteklosti ni prave prihodnosti. Lažniva zgodovina naplavi vsegliharske osebke tvojega kova.

   • Krtača17

    To je izjavil vaš Janša na kongresu. Sicer smo že vajeni da desne ovce spet ne boste hotele priznat (pa je posnetek na netu). Jaz samo kažem kdo se je spet zlagal. Torej vprašanje je, kdo vleče zgodovino na plan in jo želi potvarjat? A je to Kučan? So to smc, sd, nsi itd? Ne. Spet je bil Janša. Boš rekla da ni res?

    • Levicar nikoli! … in hetero

     Kaksne bedarije pises ti, pa to je za kozlat! Jasno, da tvoji rdecuhi nocejo govort o zgodovini, saj jo pometajo pod preprogo ze vec kot 70 let, ker nocejo, da se razve za njihove zlocinske svinjarije, saj bi v normalnih drzavah vsi po vrsti trohneli v kehah, v moji drzavi bi pa trohneli pod zemljo! Al se sprenevedas al si pa zabit. Kva ti ni jasn?!?!?

  • Steiermark

   ti ščetinar, osnovnih sporočil ne uspeš razumeti, kaj šele da bi se zavedal, je tvoja miselnost istovetna komunistični, zatorej spadaš, po pravici, med komuniste, ki pa ste prvi in edini, ki zaradi dejstev in zločinov, ki jih je zagrešila komunistično boljševistična zalega, ni v vaše interesu, da bi se govorilo o resnični zgodovini in ste jo zato tudi že zdavnaj potvorili in jo še potvarjate! Ne zavedaš, da se zgodovine ne da spremenit ampak se jo lahko le zapiše, najboljše po resnici in ne po takšni , kot ste jo vi rdečuhi, ki pa vam resnična zgodovina ne gre najbolj na roko – ob vaši zločinski preteklosti in sedanjosti!

 • Demonkrat

  In rezultati te revolucije so bili strah pred pregonom in smrtjo ,beda in žalost ,revščina ,zaostalost ,nazadnjastvo ……uničenje ,skratka niti ene pozitivne zadeve.

 • Olga

  Mar ne dela enako v danešnjem času Soros? Ruši vlade, sproža nezakonite migracije in terorizem! Špekulant in izdajalec svojih ljudi, ki je sam z eno nogo v grobu, hoče s komunističnimi zločinci rušiti svetovno ureditev in uvesti “novo ureditev”!! To je zločin brez primere v današnjem času, ki si zasluži najstrožje kazni vpletenih!

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Prihaja cas klanja teh ljudi, ne skrbi Olgica nasa!

   • Olga

    Zagovarjate nasilje? Terorizem?

    • Artur

     Klin se s klinom zbija to še ne pomeni ,da se temu reče terorizem bolje rečeno boj za preživetje.

    • Levicar nikoli! … in hetero

     Niti slucajno! Kar se zdaj dogaja po Evropi in pri nas je levuharski terorizem in terorizem kozjejebcev, katere velikodusno v Evropo uvazajo levuharji. In ker ne eni ne drugi (levuharji in kozjejebci) ne bodo odsli s polozajev in iz Evrope prostovoljno, se bojim, da jih bo treba izgnat z orozjem. To pa oba veva kaj pomeni. Ali zagovarjam nasilje in terorizem?? Nad Evropejci nikoli! Nad levuharji in kozjejebci, ki pocno svinjarije, pobijajo in delajo zivljenje vsem drugim normalnim ljudem nevzdrzno in ki se nocejo odstranit, pa vedno!!!

 • soc

  Ljubi Bog, ponovitev X. Kdaj bodo vaši, khm, prevajalci iz angleščine dojeli, da se mogočni utrdbi sredi Moskve v našem jeziku reče Kremelj, ne Kremlin ? Pa da je “popolna destrukcija” popolno uničenje?

  • Levicar nikoli! … in hetero

   …imajo pa najbrz “ustrezno izobrazbo” neke slovenske fakultete. To je v Sloveniji bolj pomembno od vsega. Jebes znanje, izkusnje, predanost, zanesljivost in zdravo pamet, glavno, da je izobrazba! Tak je recimo Engelbert Osojnik, bebec s Siola, ki prevaja avtosportne clanke iz anglescine tako, da se v trenutku userjes, pa tudi, ce imas beton v crevesju!

 • Viktorh

  Upam, da bodo zagovorniki zločinskega komunizma danes uživali ob branju….

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Ne bojo, krtaco dol ze zvija po vampu!

  • Goran Hvala

   In kaj imajo skupnega lenin pa stalin in komunizem..?..razn da sta si sposodila besedo…kaj sploh je komunizem.?..

   • Levicar nikoli! … in hetero

    Dejmo se mal sprenevedat, a ne?! A zate tut v VB rojena libijska svinja, ki je v ponedeljek razmesaril otroke v Manchestru, nima nic z islamom?! On je bil ekstremist, ne pa musliman… a ne?!?!? Lenin in Stalin ste v imenu komunajzarstva pomorila desetine miljonov ljudi. Prasec v Manchestru pa tudi ni moril iz ljubezni do dezele v kateri je bil pizdun rojen. Potegn glavo iz riti!

    • Goran Hvala

     A jst ce se derem po ulic da sm demokrat in zraven rezem vratove vsem ki niso kaj bo pisalo v casnikih…kako me bi okronali…za demokrata..bi naposal da sm v imenu demokracije rezal vratove…ce se ze derem sam da to pocnem v imenu demokracije..

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Ce si demokrat, ne bos rezal glav… To se izkljucuje. Jaz recimo nisem demokrat. Sem slovenski nacionalist, ki je za to, da se v Sloveniji najprej poskrbi za vse Slovence in vse legalne tujce, ki spostujejo Slovenijo, njene narod, zgodovino, tradicije in obicaje. Sem za red, disciplino in zakone, ki veljajo za vse enako, brez izjem! In za Slovence na vseh polozajih vpliva in moci. Ce kakemu tujcu to ne pase, naj gre. Vsi taki naj gredo, ce je potrebno tudi z “rezanjem glav”! Slovenijo Slovencem!

     • Goran Hvala

      Ja no sej…sej jest sm tud zato da se zivi kakor si napisal…saj smo ljudje..poglej kolk muslimanov naprimer zivi pri nas ze ogromno let..zivijo tako kot mi razen da pac verujejo v svojega boga…se prasca jedo in pijejo alkohol…in zdej so kar naenkrat vsi muslimani za postrelt pa pregnat..pa islam neka krvava religija itd..pac ce si bolnik si bolnik…in ce mas okrog sebe neizobrazene revne ljudi jih ni tezko napumpat o vsem mogocem…in ne sanjaj da en demokrat ni sposoben nekomu glave odbit..zakaj brz izkljucujes da potem pa ni demokrat..kaj bo ti priredil in reku da je bil musliman al pa komunist?..da se vam lepse slisi..pac zame so vsi enaki..vsi imamo iste dolznosti in iste pravice..kdor tega ne spostuje se ga kaznuje…ne pa da je pol afrike krive zarad enga mutca…a pol smo vsi slovenci krivi ker zidar krade recimo?..al to pa spet ne drzi…sam zanima me zakaj se vsi tolk ven vlecejo pa druge notr tunkajo…

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Lej, jaz muslicev ne bi v isti kos metal, ce bi kdajkoli kdorkoli od njih javno obsodil, kritiziral ali se distanciral od odvratnosti, ki jih muslici trenutno po svetu pocnejo. Pa tega nihce od njih ne naredi! Tiho so ko riti! In postavljajo zahteve. Vedno vec in vedno bolj predrzne. Ker jim nihce v ksiht ne pove, da naj se gonijo u kurac in naj se zavedajo kje zivijo. In ce jim kaj ne pase, naj spakirajo kufre in zginejo tja od koder so prisli. Zato je tako! Jasno, da niso vsi muslici morilci, ampak noben pa nic ne rece. In ker ne moremo vedet kateri je fuknen in smrtno nevaren in kateri niso, je najboljs, da se jih znebimo. Tako, ce pa ne gre tako, pa pac drugace. Pripeljali so do tega, da gre za to ali mi ali oni. Tukaj smo Evropejci doma in ne oni. To, kar pocnejo muslici se mora nehat. Tako ali drugace, ampak nehat se mora! Torej?!

     • Goran Hvala

      A mi prostestiramo kaj ko nasi vaselo mecejo bombice…a jih ful javno kdo obsoja…ne slisim nobenga..vsi tiho kot riti pa rokce si manejo…in ti pricakujes od njih kaj drugace..??..dost upas…

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Jaz sem se vedno spraseval kaj kurac ima Zahod za delat na Bliznjem Vzhodu!?!? Samo jeben pohlep jih je! Ko mecejo bombe jih sigurno ne v mojem imenu!!!

     • Goran Hvala

      Ja no..sej to je to…kaj mislis da ima pa nek kmet dol veze z nekimi teroristi…tip je celo zivljenje kamele pasu sedaj se je pa odlocu da gre ker pac vsak dan se zmikat raketam nicglih neko zivljenje..in zdej je kr on tud kriv in terorist..sam zato ker je iste vere…sam mi se tud ne bunimo nevem kako hudo glede tega kaj nasi pocnejo dol…vazno da tam dol poka ne pri nas pa smo cist veseli…zdej pa itak vsi na nogah ko pa se kaj tukaj poci..sej pravim ne zagovarjam nobenga sam se nimamo kaj za cudit..pac stvari se obracajo..in slej ko prej bo tud amerika naletela na mino…v to sm preprican…pa bo spet cel scet jokal v njihovem imenu in se spraseval le kako je to mogoce…v primeru da pa mi kot razvitezi nebi nikamor rinili in delali zdrah po svetu bicpa tudi sam bil drugace nastrojen..upraviceno…sam tko ko so pa tud nasi vmes(pa ceprav sam nekaj urijo) so pac zraven…tud ko gredo banko ropat pa voznik caka v avtu je glih tolk kriv..ne mors rect da je nedolzen ker je samo vozil…pac je vozil z namenom..a ni tako..

    • Viktorh

     Škoda časa in besed, je provokator.

     • Steiermark

      jugosrbski provokator!

     • Viktorh

      …torej, opankar…

   • sprehajalec

    Neee, nič. Ne Stalin ne lenin nimata nič s komunizmom, ker Komunizem je nekaj lepega, čistega, naprednega, dobrega. Onadva sta pa zlorabila komunizem.

    In ti imaš seveda to spoosobnost presoditi in presoditi kdo je komunist in kdo ni?

    • Levicar nikoli! … in hetero

     Jaz komunajzarje ze 20 let sprasujem, kaj je v njihovi dogmi naprednega, pa mi v dveh desetletjih se noben ni uspel izdavit enega pametnega odgovora. Samo floskule, tako kot je to o kvazi naprednosti komunajzarije samo floskula.

    • Goran Hvala

     Aja pardon…nism vedu..oprosti…ti mas sposobnost ne jaz…se oproscam…pardon…
     Presojate predvsem vi kdo je kaj….poglej vase komentarje…kaj bi bil jaz ce ti odbijem glavo in zraven tulim v imenu demokracije…pa vsem povem da se tko dela v demokraciji…a boste napisal da sem bil demokrat in da je demokracija kriva?..al kako…mogoce bi pa kr napisal da sm biu komunist in prikrili to da sm tulil o demokraciji…ne vem no..dej mi eno razlago ne sam o nekih srbinih fantazirat…pa zakaj mors stalno neki zalit…zakaj ne mors odgovort na preprosto vprasanje..

     • sprehajalec

      Milijone ljudi je živelo v komunizmu in verjelo, da živi v komunizmu. Tako so jih učili, tako so se sami vodje imenovali. Če hodi kot Raca, če gaga kot Raca, potem bo že raca, a?

      Pride Goran, pa pravi, da tisto sploh ni bil komunizem. Kaj ni to malo čudno? Potem ta svoboda interpretacije velja za čisto vse na tem svetu.

      In ničemur več ne moreš verjeti.

     • Goran Hvala

      Aja..evo potem se primer kot si ga podal ti…dol v afrik recimo je ena drzavica…kongo…pa ima se dve besedi pred kongo…in na papirju so demokraticna republika…se pravi to je prava slika demokracije…streljajo se vsak dan pa ude sekaho vsepovprek…belcki iz un pa baje varujejo vse skupaj pa sam zlato svercajo iz drzave…huda demokracija…ampak bo ze demokracija ce jim pise na papirju ane…pac blodnje…z demokracijo tisto nima nic..pac o tem govorim…neki se obsoja neke brezvezne besedice dejanskega bolnika pa ne…

     • sprehajalec

      Tudi vsaka socialistična država je imela pred nazivom Ljudska Republika.

      Po tvoji logiki pridemo do tega, da če me vprašaš za ime in priimek, mi pač ne smeš verjeti in mi rečeš da to pač nisem.

      Poslušaj, če je 100% komunističnih držav funkcioniralo po tem principu in je bila v njih 1,5 milijarde ljudi prepričanih da so komunistične države in imajo komunistični sistem, potem so ga pač res imele. Danes jim pa 1 pravi, da ga niso imele.

      Svet gre naprej na osnovi realnih kategorij, če se jaz proglasim za komunista in mi nihče ne oporeka, tako kot tistim 1,5 milijarde ni hihče oporekal, bo že držalo, da sem komunist. Hipotetične kategorije in željene, kako bi moralo biti, spadajo pa v sfero fantazije.

   • Steiermark

    goran, saj te razumemo, kot pripadnik jugosrbom, pač ne razumeš, kaj so imeli rdeči komunistični zločinci, “skupnega s komunizmom”, ki so ga širili s klanjem ljudi!

    • Goran Hvala

     Aja nism vedu da je to tisto….baje da si si prebral samo zasnovo komunizma….isto kot si si prebral kaj v koranu pise verjetno…od zdej naprej bom tebe vprasal kaj in kako…pa od kje vam desnim sploh ideja da nekdo ki ti postavi vprasanje glede zadeve katero kritiziras je kr brz srbin pa jugo pa muslim pa nevem kaj se…a to sam zato ker se ne derem v englas s tabo al kaj mi hoces povedat…odgovoril mi pac nisi…res ste zanimivi ni kaj…

     • Steiermark

      ajde gorane, tko tebe nebi znao……. bi še te kupil, s svojo balkansko mentaliteto vred!

   • Viktorh

    Ti si očitno iz istoga sela ko tvoj šerif. Enak jezik – čefurski.

    • Goran Hvala

     Cefurski….prvic slisim da obstaja…pa kdo je sploh moj serif?..ce ze obstaja kje potem je verjetno isti kot tvoj…no ja spomnim se enga ki je bil serif..dejansko…iz ziri…sam zdej je v penziji…tistga poznam edinga da je bil serif…

     • Viktorh

      scat pa spat…

 • Franjo Trojner

  Volite ZL? Morda stranko SD?? Če je temu tako, jih povprašajte za mnenje o Leninu, Stalinu, Titu, Putinu, Kim Unu in Manduri in režimih, ki so jih, ali jih predstavljajo??? Naj pove Židan, Fajončka , Han, Mesec, Kordiš, Tomićka in oni Brglez kakšen demokratičen socializem vam ponujajo in kakšen kos pogače si bodo odrezali sami in kaj od preostalih drobtinic bo rezervirano za vse nas preostale/ navadno rajo in kaj vse čaka razredne sovražnike.

 • Caetano

  Vse to je treba imeti pred ocmi ko govorimo o odporu proti komunizmu pri nas. Grozil nam je totalitarni komunizem, komunisti so do nastanka vaskih straz pobili okoli 1000 ljudi.

  Pred kratkim sem bral judovsko razlago zakaj so ob okupaciji vzhodne Poljske Judje vecinsko simpatizirali z njo. Ker so imeli to okupacijo za boljso od nacisticne pravi razlaga medtem ko so Poljaki obe dozivljali kot enako katastrofo. In
  Poljaki so imeli seveda prav. To moramo upostevati tudi za nase razmere, da boljsevizem ni bil manj nevaren od nacizma.

 • althar

  Eh, ti vaši prevodi, Nova… Kremlin je Kremelj in Bukarin je Buharin. Dajte tekste prevajat komu, ki vsaj malo pozna zgodovino in zemljepis, če že nimate lektorjev.

  • Krtača17

   Kaj bo njim lektor, če pa nimajo pameti? Kaj bi sploh lahko lektoriral?

   • althar

    Enako vela zate. Kaj ti bo pismenost, če nimaš nič pametnega za napisat?

    • Krtača17

     Opa, še en prikrit domobranček. Pa smo te izbezal ven. Lepo lepo. A boli?

     • althar

      Hehehe, ditto ;-)
      Najbolj razgledani provokatorji nas namreč obkladajo z neokoni, malo bolj neumni z neoliberalci, še bolj neumni s fašisti ali antisemiti, tisti najbolj tumasti pa z domobranci.

 • Viktorh

  Nekaj bralcev tega portala motijo nekatere stvari kot so slabi prevodi, slaba slovnica, nepravilna raba slovenskega knjižnega jezika.

  Ti, isti bralci in komentatorji, pa NOČEJO VEDETI, da je ta portal nastal zato, da Slovencem natoči “čistega vina”, da objavlja pri nas še neobjavljeno, prepovedano, skrito. Vse tisto, o čemer režimski mediji NISO SMELI in NE SMEJO pisati.
  Nikoli niso pisali o zločinih slovenskih in jugoslovanski komunistov – revolucionarjev, o likvidacijah pred, med in po vojni, o zaplembah in umorih bogatih ljudi, o političnih procesih, šikaniranju, nezakonitem spremljanju sodržavljanov, o tajnih uradnih listih, kriminalu oblastnikov, ki so se ukvarjali s tihotapljenjem.

  Da, zato je ta portal. Ne moti me pravilno prevajanje, tudi manjkajoče vejice, vesel pa sem, da lahko berem o tistem, kar nam je slovenska oblast prepovedovala 45 let.
  Naj se imenuje Kremlin ali Moskovski kremelj ali pa Московский Кремль. Jasno je zakaj gre.

  Ne moti me destruktiven, ker to uporabljajo slovenski politiki in novinarji za blatenje opozicije, sami pa, veliko je polpismenih, uporabljajo: fokusirati, replicirati, konsenz, moral – mogel, interpretirati, insinuirati.

  Tovariši, malce se umirite, ohladite in na skrivaj berite svinjarije vaših vzornikov, potem pa hitro nazaj na Delo in hvalite aktualno vlado.

 • Steiermark

  Lenin je bil , tako kot “naši” rdeči titovi revolucionarji, pedofilsko , posiljevalski in morilski sifilitični psihopat – isto kot tito in njegovi hlapci!

 • Olga

  “Nov svetovni red”, ki ga propagira Soros v sodelovanju s komunisti je enak! Uničiti družino, narod, državo, nato pa vladati! Drugače misleče nameravajo spraviti v taborišča in usmrtiti! Vse, kar bo kdo imel, razen posvečenih, bojo pokradli in si prilastili! Oblast želijo vzdrževati s “prepričevanjem” (beri terorjem)!!! Zgodovina naci-fasizma in komunizma se ponavlja!

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Poglej si 25 zahtev nacional-socializma in jih apliciraj na Slovenijo… se vsak je rekel, da je bil presenecen, kako s temi zahtevami ni prav nic narobe…

  • Valter BraniSlav

   SOROS BO KMALU 87 LET STAR… NE BO VEC DOLGO.

   • Levicar nikoli! … in hetero

    Ta podgana ze od rojstva predolgo zivi!

 • rrrrr

  Nekdo je zapisal nekako takole: Veliko zločinov bi Vladimirju Iliču Leninu človeštvo laže odpustilo, le enega mu ne bo nikoli: Za svojega naslednika je določil pošast v podobi Josefa Visarionoviča Stalina!

  Sam dodajam: Veliko zločinov bi J.V Stalinu Slovenci laže odpustili, le enega mu ne
  bomo nikoli: Za svojega vazala je določil pošast v podobi soimenjaka Josefa Broza Tita.

  • Valter BraniSlav

   Oboje je napacno.
   Lenin je v oporoki narocil da je Stalin neprimeren in da ga ne sme naslediti.
   V SFRJ SMO IMELI SRECO DA NAS JE VODIL TITO KI JE STALINA ODSTRANIL IZ NASE DOMOVINE.
   VECNA SLAVA JOSIPU BROZU

   • Viktorh

    Smolo pa imamo mi, ker si prišel zasmrajat še ta portal, govedo, zahojeno – KOS -ovsko

   • rrrrr

    Ne drži ne prvo in nedrugo.Več sreče prihodnjič

 • Valter BraniSlav

  Stalin je naročil mučenje političnih zapornikov, širil je paranojo, strah in nelagodje v visoki družbi ter si še naprej izmišljal sovražnike. Skozi manipulacijo je Stalin brutalno izvajal napad na lastno državo.
  V SFRJ SMO IMELI SRECO DA NAS JE VODIL TITO KI JE STALINA ODSTRANIL IZ NASE DOMOVINE.
  VECNA SLAVA JOSIPU BROZU

  • Silka

   Ko so “tvojega” Tita vprašali: Katerega voditelja najbolj spoštuje je rekel Lenina. Ptice istega prerja vkup letijo.

  • Viktorh

   Bebček, a ti sploh veš kdaj in zakaj sta se sprla?
   In ta tvoj broz je s svojimi metodami delal z lastnim narodom enako kot stalin. Bil je eden največjih zločincev na svetu.
   Mihač, vrni se na Reporterja in tam širi neumnosti.

  • sprehajalec

   Odstranil ga je Gruzina, ker so ga Američani varovali, drugače bi Stalin odstranil njega.

   Avstrijci niso imeli ne Stalina, ne Tita, zato so pa 50 let pred nami. Pa iz istih štartnih osnov smo štartali nekoč. Kako pojasnuješ to razliko?

   • Slovenec 33

    Nikar ne pričakuj smiselnega odgovora od topoumnega produkta usmejrenega izobraževanja, ki podpira veleizdajo in genocid nad slovenskim narodom.

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Josip Broz naj se ravno tako cvre kot odojek, tako kot Stalin! Kurc jih gleda, prasce kumunajzarske!

  • Nada

   Zaradi spora Stalin – Tito, je KPJ spet imela razlog za izvajanje nasilja nad lastnimi ljudmi (zasliševanja, zapiranja, deportacije na Goli otok). Politiko na vasi, prisilno zadružništvo in gonjo proti “kulakom”, so po tem sporu še bolj zaostrovali, saj je KPJ želela s povečano represijo dokazovati, da Stalinovi očitki niso upravičeni, da je KPJ v celoti pravoverna.

  • centurion

   Debilće levo, zahojeno.
   Pejt srat na Reporter.
   Provokator, ki misli, da je pameten. Kot vsi iz Lj.Polje,
   ki o sebi mislijo, da niso nori…

 • Slovenec 33

  Komunizem je ena najbolj krvavih religij v človekovi zgodovini. V dobrih 100 letih obstoja je pobil več kot 200 mio. svojih ljudi.
  Tudi islamizem, ki je krvava, agresivna, histerična in pedofilska religija je v svojih 1300 letih obstoja pobil skoraj 700 mio. ljudi, ampak so bili neverniki.
  Za primerjavo še podatek, da je v obeh svetovnih vojnah padlo, na vseh straneh skoraj 75 mio ljudi.
  Za slovenski živelj pa pomeni komunizem nadaljevanje okupacije slovenskih dežel, zatiranje in uničevanje vsega, kar je slovensko in več kot 600 morišč, brez morilcev.

 • črnaovca

  Lepo bi bilo če bi kaj napisali o Ku-Klux klanu, direktorju FBIaja Hoverju in njegovih pogromih nad nedožnimi o uboju dveh Bratov Kennedy in Martila Lutra Kinga. Seveda je lašje pisati in zmerjati druge kot razčiščevati lasten drek

 • Krtača17

  Janša je na kongresu modro izjavil da se komunisti (vsi ki nismo za janšo na tem portalu smo komunisti), stalno ukvarjamo s preteklostjo. Še en dokaz več je tale članek. Kdo se torej ukvarja z zgodovino in kdo se jo na vse pretege trudi spremenit? Verjetno se je spet zmotil….hehehe

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Priden papagajcek! Lepo si ponovil… Sedi, 5!

  • Hun

   naj huje je da je bil sam vclanjen v partijo…njegove ovce so pa to vprasanje seb moralno prikrojile, ces da je bila nuja da se je “moral” vclanit

   • Levicar nikoli! … in hetero

    Cestitam za bebav komentar! Dober primerek levuharja si, tipicen!

  • sprehajalec

   Seveda se, vsako leto je pomp v Dražgošah, pa vse rdeče in v Zvezdah za dan Upora, pa takoj potem Dan zmage. Ni da ni.

   Stvar bi bila že pozabljena, če ne bi bilo teh vsakoletnih rdečih parad.

  • Adolf Hitler

   smrt komunizmu svoboda nazionalsozializmu!

 • Hun

  siril je paranojo, strah in nelagodje…to desnicarji delate po EU za nabiranje politicnih tock glede na trenutno stanje izkoriscate teroristicne napade seb v prid, ko pljuvate po vseh muslimanih in drugih narodih

  • sprehajalec

   Kaj pa bi morali? Počakati, da nas požene v luft in se tolažiti s statistično verjetnostjo?

   Vprašanje če Triglav sploh zavaruje teroristični napad. Koga potem terjati za stroške pogreba? Daj povej, ko tako dobro analiziraš.

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Ti si tako levuharsko zabit, da te ne resi niti lobotomija. Najboljs, da crknes!

   • MladiLiberalec

    A je hujsi kot jest? :D
    ceprav drgac mislim da je resnica nekje vmes. Pretirano je kar je naredila Nemcija ni pa se nam tudi treba bati vsakega begunca.

    • Levicar nikoli! … in hetero

     Nehaj jih imenovat begunci, ker to vglavnem niso! Imenuj begunce samo tiste, ki se resnicno izkazejo za begunce. Velika vecina je nezakonitih ekonomskih migrantov, ki bi morali bit neusmiljeno izgnani iz Evrope! To je eno, drugo pa kar je naredila nemska politika je milo receno veleizdaja! In ce k nam privlecejo 15 teh kozjejebcev in samo eden spolno napade eno Slovenko, je to en nepotreben spolni napad, katerega ne bi bilo, ce jih ne bi privlekli v drzavo! Tukaj gre za princip! V Sloveniji jih nimamo kaj nucat, se manj pa imet z njimi 2000 EUR mesecnih stroskov ali celo njihova kazniva dejanja! Ne vem vec, kako naj ti to dopovem drugace! V Evropi nimajo kaj iskat!!!

     • MladiLiberalec

      No nekaj imas ze prav. Ampak ko je bila vojna v Bosni smo sprejeli 70.000 beguncev. Gotovo je bil sem in tja tudi kak kriminal iz njihove strani. Pa vendar je liberalna Slovenija s tem naredila veliko dobro delo.

     • Hun

      za razne rovtarske slovenclje so bli bosanski begunci tud nepotrebno breme za drzavo in druzbo

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Budala!

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Ni isto!!! Bosanci so bili res begunci in so se tako tudi obnasali, velika vecina te kozjejebske svojati pa to ni!!!

     • Hun

      potem se zberte vsi radikal desnicarji ala brejvik pa popucajte neusmiljeno to “nesnago migrantsko”…

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Ce bodo se naprej poceli take svinjarije, kot so Pariz, Bruselj, Nica, Berlin, Stockholm, Manchester… bodi brez skrbi, nas bodo prisilili v “pucanje te migrantske nesnage”!

     • dvanajstzvezdic

      Hja, ne vem. Tu v Sloveniji so zato bolje usposobljeni levičarji. Imajo bogate izkušnje z raznimi fojbami jamami in množičnimi likvidacijami.

 • if

  Lenin 1917: “Obesite 100 kulakov, usmrtite talce. To naredoiite tako, da bodo ljudje v radiju nekaj sto kilometrov vse to videli in se tresli.”
  Tako je Lenin prakticiral revolucionarni holokavst v komunistični družbi po meri človeka!
  Ena od posledic te prakse je bila, da so komunisti SZ v letih med 1937 in 1941 pobili 10 000 000 milijonov ljudi svojega naroda (Natalija Lebedjeva, inštitut RAS, Moskva).

  Gre za čas, ko sta nacistična Nemčija in komunistična SZ pravno, gospodarsko in
  vojaško sodelovali v obliki skupnega razbijanja Evrope, tudi Kraljevine Jugoslavije in Slovenije.

 • Janez

  Znani srbski polihistor
  in verjetni bivši uslužbenec ZDA – CIE !
  Pravi. – Glej Google pod Jovan I. Deretić)
  Da
  Je bil nam znani Maršal Tito –
  iz ZDA poslan kot agent v Lenin-Stalinovo Rusijo- poljski Žid Walter J.. WEISS !
  Kot
  Stalinov in NKVD agent je vodil likvidacije trokistov v Španiji ter prevzel KPJ. L.R. JANEZ KOMENDA

  • MladiLiberalec

   To da so KPJ vodili Zidje je antisemitizem v neki preobleki fantasticnih kao teorij. XD
   Tito je imel veliko druzino in se ga no dalo kar tako zamenjati. Sicer se pa danes naredi Dnk teste in ne nekaj naklada. Extraordinary claims demand extraordinary proofs!

   Je pa mogoce res nekaj na tem kot pravijo nekateri psihoanalitiki da je imel Tito podzavest playboya in da kot tak ni mogel dolgo ostati stalinist.

   • xtc

    Preden nabijaš neumnosti naj te spomnim;da ko se je Tito po dolgih letih vrnil še k živi mami in jo ta ogovoril z mama;mu je ta rekla ne ti nisi mojJoža ;moj Joža nima enega prsta na roki:
    Da ti pojassnim še nekaj;že dolgo nazaj smo se zapletli ob neki priliki v debato z titovo sestrično v Trebčah;ko je posedala na klopci pred hišo:No tudi ta je povedala;da njen bratranec ni imel enega prsta na roki;Tito pa je imel vse:

    • MladiLiberalec

     Titova mama je umrla leta 1918 ko je bil Tito v Rusiji.

    • Hun

     Tito je imel 6prstov na vsaki roki

     • Adolf Hitler

      tito ima debelo rito hahahahahahahaooooooooooooooooohohohohouuuuuuuuuuhahahahaha boooooooooooo!

   • Levicar nikoli! … in hetero

    Kaj je slabega v antisemitizmu?! Vsi nezidje smo za zide navadno govedo, ti jih pa zagovarjas!

    • MladiLiberalec

     Seveda si antisemit. XD Obtozujes Zide podobnih neresnicnih lazi kot so jih nacisti.

     • Levicar nikoli! … in hetero

      Pa kaj pol ce sem?!? Sej sem antiislamist tut!!! Pa?!?!? Cesa neresnicnega so jih pa nacional-socialisti obtozevali?!?!?

     • MladiLiberalec

      Vsega kar so jih obtozevali ni bilo res

     • Levicar nikoli! … in hetero

      In to je??! Ajde da vidimo!

 • Janez

  No !

  F. Tunnek, Krtača, Mladi Liberalec itd.
  – žalostni fosilčki od ex KP, ZK STALIN BROZOV !
  Še
  Imate možnost se iti pokloniti v “HIŠO CVETJA” V BGD – tisti “VREČI PESKA” v grobnici J. Broza !
  Mi ?
  Pa bomo že poizvedeli, kdo so ti 4-5 J. BROZI – RES BILI ! Sami polit zločinci – nedvomno.
  Poglejte!
  Zadnja
  Odkritja raziskovalca Petra, Pere SIMIĆA
  o BROZOVEM NKVD ŠTABU ZA LIKVIDACIJE !
  TROCKISTOV V ŠPANIJI 1936-1937 ! Zanimivo. Stalinisti? Slabši od Hitlerja? L.r. Janez KOMENDA

  P.S. KP Josip Broz kot
  – WALTER J. WEIS – PA ? V intervjujih DR. JOVANA I. DERETIĆA. Na Googlu.
  – J. BROZ=Joshua AMBROS – MEYER pa v filmu “TITOV TAJNI IDENTITET ” Nikole Kosanovića.

  • KIKI

   Saj je vseeno, samo da je ckrnil! Lahko bi tako maziljeno doživel 100 let
   in mi bi bili vsi v P:M:

   • Janez

    Saj se strinjam !
    Točno to hočem dopovedati vsem tem “oboževalcem” J. Broza !
    Žal?
    Je povzročil veliko slabega. Krivdo bo treba razporediti med 4-5 Brozov. L.r. Janez KOMENDA

 • xtc

  Komunizem (socializem) je najbolj zločinski sistem;dejansko nič boljši preje slabši od nacional socializma;ki je ravno tako tamanil Jude kot za stavo:

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Ce verjames, ja…

 • Hun

  Janez Ivan Lenin

 • Hribouc

  Smrt komunizmu.!
  Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan!…..vsak SVOBODEN DAN ŽIVLJENJA VSAKEGA ČLOVEKA!

  Vsi, ki jih je komunizem v strahotnih mukah krivega ožigosanja, razčlovečenja, fizičnega trpljenja in vsakovrstnega mučenja pobil v strahotnih mukah, so tisočkrat bolj živi od nas vseh skupaj in živijo v slavljenju Gospoda, ki je Ljubezen in lahko jih samo prosimo in hrepenimo za njimi.

 • Štalmajster

  Secret behind comunism
  https://www.youtube.com/watch?v=WrieUdYe_e8

  Tudi zahodni “zavezniki” niso bili kaj boljši po vojni !! General Dwight Eisenhower zločinec z velikim Z !!
  https://www.youtube.com/watch?v=9fXQwc_Wz1c
  https://www.youtube.com/watch?v=-uE7V9PLR9A

  Da se ne menimo o živalskem izživljanju nad nemškimi ženskami (Königsberg, Nemersdorf,……..) h kateremu je ščuval Ilya Ehrenburg ???
  https://www.youtube.com/watch?v=-uE7V9PLR9A

  Resnica o “osvoboditeljih” se kaže v vse večji “veličini” svoje ogabnosti !!!

 • Štalmajster

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!