Kako je tiskovna agencija na pritiske Rusov spremenila podatke o paktiranju nacistov in komunistov

Vjačeslav Molotov in Joachim von Ribbentrop (Foto: Twitter)

Na rusko vztrajanje je morala tiskovna agencija spremeniti novico, da sta bili Sovjetska zveza in nacistična Nemčija nekdanji zaveznici, pakt o nenapadanju pa po njihovem ni bil uraden pakt zavezništva.

Portal Haaretz razkriva, kako dolge so ruske lovke, ko mediji pišejo o njihovi neslavni zgodovini, katere del je bil tudi pakt o nenapadanju med Sovjetsko zvezo in nacistično Nemčijo, bolj znan kot pakt Ribbentrop-Molotov.

Tiskovna agencija je namreč morala iz svojega prispevka izbrisati termin “nekdanja zaveznika” in tako zanikati, da sta bili totalitarni državi pred napadom Nemčije na Sovjetsko zvezo dejansko prijateljski državi.

Tako je poljsko časopisje videlo pakt v času nastanka. (Foto Wikipedia)

Poročilo se je nanašalo na spomin na 75-letnico uničenja judovske skupnosti, v njem pa je pisalo, “da je junija 1941 Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, nekdanjo zaveznico.” Deset dni po objavi članka so videli, da so ruskim zahtevam ugodili in izjavo spremenili.

C. Š.

 • ZatonMesecnikov

  Pravzaprav je šlo tako daleč, da je bil pričakovan vstop Sovjetske Zveze k Trojnemu paktu. S tem namenom je Molotov priletel v Berlin, jeseni leta 1940. Znan je dogodek iz tega srečanja, ko sta bila zvečer Molotov in Ribbentrop v njegovi vili in je imel Ribbentrop dolg monolog, da je z Anglijo konec. Pogovor je prekinil zračni alarm in morala sta v zaklonišče. Molotov pa je dejal, če je tako z Anglijo, čigave bombe pa potem padajo in zakaj sva tukaj?

  Do danes ni pojasnjeno, kaj se je zgodilo na teh pogovorih in zakaj do podpisa pristopa k Trojnemu paktu ni prišlo. V glavnem ko je Molotov zapustil Berlin, je delavski socialist in levičar Adolf Hitler izdal ukaz o pripravi načrta za napad na Sovjetsko Zvezo.

  • Mitja Mazini

   A ti si tisti ki mu inštruktor v avtošoli reče da zavije desno, pa zaviješ levo. Ja je problem če zamešaš levo in desno.

   • ZatonMesecnikov

    Tebe so profesorji na FDV naučili Mitja. Da si na “liniji”.

   • slosin

    mucek, če delaš izpit za motocikel, te tega dejansko na treningu učijo…pri cca 70 km/uro, ti inštruktor nakaže smer v desno, zaviti moraš pa v levo…Ja, ti in tebi podobni, se ne morete sprijazniti, da jih je vedno več, ki zavijajo – na desno…

  • Clemen J.

   Pakt je propadel, ko so Sovjeti napadli Finsko, novembra 39, Winter war.

   • ZatonMesecnikov

    Ne, to je bilo vse v dogovoru razdelitve sfer in Stalin je imel soglasje Nemcev za napad na Fince. načrt je bila restavracija meja bivše Carske Rusije. nemci so pristali na delitev Poljske, potem aneksijo Litve, Latvije in Estonije, ter Romunske besarabije, današnje Moldove. Ter Finske.

 • xtc

  Komunisti so lsažnivci in prevaranti,no trenutna SLo vlada ustreza obema resnicama,je pa dejstvo da so komunisti(socialisti) in Nacional socialisti=ISTI en in isti kovanec z dvema različnioma stranema in to je zgodovinsko potrjeno.

  • Steiermark

   Vse to, kar si napisal, drži, vendar slo vlada ne samo da ustreza obema resnicama, je tudi “klon” in izrodek najhujših komunističnih psihopatov, ki so uničevali lastno ljudstvo in našo kulturo, ki so je pa pripeljali že tako daleč, da se bojim da skoraj ni več razlik med komunisti in islamisti = šeriat, rdeči in črni! isti isti isti….

 • Olga2345

  Narod naš dokaze hrani! Nacizem=komunizem=fašizem=islamizem!

  • Hribouc

   Točno natako tako!

   Edina razlika je, da islam ne korenini v socializmu!

 • Felikss_AH

  Katera tiskovna agencija že… a ja gre za AP… in kaj pravijo drugi o AP – “Reuters or the AP make mistakes (and correct them) and they can be misled by clever politicians”

  THE GUARDIAN – “Revealed: how Associated Press cooperated with the Nazis” – https://www.theguardian.com/world/2016/mar/30/associated-press-cooperation-nazis-revealed-germany-harriet-scharnberg

  NEKAJ POPRAVKOV s strani AP:

  “The Associated Press “clarified” a false claim it’s been running in stories about President Trump and Russia” – https://dailycaller.com/2017/06/30/associated-press-corrects-big-falsehood-in-four-trump-russia-reports/

  “AP issues correction on story alleging Nikolas Cruz was member white nationalist group” – https://twitchy.com/gregp-3534/2018/02/16/ap-issues-correction-on-story-alleging-nikolas-cruz-was-member-white-nationalist-group/

  AP Correction: Denmark-Minister-Ramadan story – Associated Press reported erroneously that Denmark’s government has been formed – https://www.usnews.com/news/world/articles/2018-05-21/danish-minister-says-muslims-shouldnt-work-during-ramadan

  AP je v svojem dolgoletnem obstoju objavil nešteto POPRAVKOV, a NIKOLI na osnovi PRITISKA ampak na osnovi OPOZORILA in njihovega FACT CHECK

  IZ HAARETZ-a – NASLOV – After Russian PRESSURE, AP Issues Correction on ‘Nazi-Soviet Alliance’
  PODNASLOV – News agency agrees to Russian REQUEST after Moscow objects to description of Soviet Union and Nazi Germany as ‘former allies,’ clarifying that neutrality pact was NOT A FORMAL ALLIANCE

  Kot se lahko vidi POMPEZNI PRESSURE iz naslova se v podnaslovu spremeni v REQUEST, ker je tudi solidnemu AP povsem jasno da so ustrelili kozla… Pakt o NENAPADANJU NI ZAVEZNIŠTVO.

  Tudi naslednje je treba razjasniti, Hitler in Stalin sta KOOPERIRALA, Sovjetski NKVD je usposabljal Gestapo, Wehrmacht je uporabljal Sovjetske poligone, Stalin je Hitlerju zagotavljal pšenico in nafto… vendar niso bili ZAVEZNIKI in še manj prijatelji. Stalin je instaliral Komuniste v Nemčiji, SA ih je pa potolkla v uličnih bitkah da bi ih SS na kraju dokončno pospravil

  Za časa Kubanske krize sta tudi Kennedy in Hruščov dogovorila neke vrste “pakt” o NEUPORABI nuklearnega orožja. Smrtna sovražnika Saudska Arabija in Izrael INTERESNO SODELUJETA v Siriji čeprav NISTA zaveznika. Trilaterala Washington-London-Tel Aviv je kreator Al Qaeda-e in ISIS-a, in ih v Siriji dejansko podpirajo, oskrbujejo i ščitijo, čeprav so v osnovi sovražniki, a skupni INTERES je usmerjen PROTI Putinu.

  Toliko o tem

 • Logika je jeba na novi

  Hahaha nova24 sam večina bralcev mora biti res zabitih da pojedo takšne OSKUBLJENE frizirane pravljice
  Trump bi rekel fake news

  Mimgrede Nova 24 kako pa kaj stojijo pakti Hitler Francija in Hitler Anglija (1937/38) ki so dovoljevali okupacijo dela češke, anshlus avstrije….
  in najpomembneje Nova24 kako je kaj z ZAVRNJENIM paktom ki ga je Stalin ponudil Angležem (premieru chamberlainu) 1938 ? TOREJ POL LETA preden je sklenil ta vaš pakt z Hitlerjem in to ZADNJI od velikih sil Evrope ZADNJI !!

  • Clemen J.

   Kaj hočeš povedati da Pakt je izmišljotina?!? Kar je res je res, in kot se danes vidi najbolj boli resnica komuniste in njihove ovce, ki nimajo možganov.

   • Logika je jeba na novi

    V Slo je samo 40% odraslih funkcionalno pismenih !
    No ti NISI med temi 40%

 • Clemen J.

  Če nebi Sovjeti prekršili pakta, z napadom na Finsko Nov. 39 3 mesece po podpisu, bi vojna potekala čisto drugače.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!