Upor žensk v nazadnjaški Savdski Arabiji proti suženjstvu

Savdska ženska zapušča volišče; leta 2015 so prvič ženske smele voliti, vendar le v spremstvu moških (Foto: epa).

Več kot 14.000 žensk iz Savdske Arabije je podpisalo peticijo zoper moško skrbništvo. Ta dokument je bil izročen vladi. Za ženske sicer velja pravilo, da morajo dobiti dovoljenje moškega, če želijo potovati v tujino, in pogosto tudi dovoljenje za delo ali študij. 

Podpora za to veliko kampanjo o položaju ženske v tem okolju narašča na Twitterju. Aktivistka Aziza al-Yousef je za BBC povedala, da je “zelo ponosna” na kampanjo, vendar je sedaj treba dobiti odziv javnosti.

Kako skrajni islam prakticira skrbniški odnos do žensk?
V konservativnem islamu mora ženska dobiti dovoljenje očeta, brata ali katerega drugega moškega sorodnika, če je vdova pa npr. od sina – da pridobi potni list, se poroči ali odpotuje iz države. Mnogo delovnih mest in univerz prav tako zahteva dovoljenje skrbnika za zaposleno žensko ali študentko, čeprav tega zakonodaja ne predpisuje.

Moški mora dovoliti bolnišnično zdravljenje
Isto velja za najem stanovanja in odhod na bolnišnično zdravljenje. Večinoma terjajo uradi dovoljenje moškega skrbnika in zelo malo dokazov obstaja o kršitvah oz. zlorabah žensk s strani skrbnikov, prav tako primanjkuje dokazov o omejevanju svobode.

Odziv na peticijo za enakopravnost žensk
Julija je arabski Twitter objavil “Savdskoarabske ženske hočejo odpravo skrbniškega sistema”, kar se je zelo hitro razširilo, kot je bilo objavljeno v poročilu o varstvu človekovih pravic. Savdskoarabske ženske so tvitale komentarje, videe in umetniška dela, s katerimi so pozivale k spremembam. Pojavile so se tudi zapestnice z napisom “Sama svoj varuh”.

Strah pred sankcijami
Ženske so hotele, da bi se vsi somišljeniki podpisali s polnimi imeni, čeprav se jih je mnogo strinjalo zgolj anonimno. Stotine žensk – nekdo omenja okoli 2500 – je bombardiralo pisarno savdskega kralja s telegrami, ki so vsebovali osebna sporočila v zvezi s kampanjo. Opazovalka človekovih pravic, Kristine Beckerle, ki o vsem skupaj poroča, je opisala odziv kot “neverjetnega in brez primere”.

“Bila sem pretresena, ne samo zaradi količine, temveč tudi zaradi kreativnosti, ki so jo uporabile za izražanje stališča,” je povedala. “Povsem jasno so dale vedeti, da ne bodo več prenašale, da jih obravnavajo kot drugorazredne državljanke, in da je prišel čas, da jim prisluhne tudi njihova vlada.”

Ali se vse ženske strinjajo s spremembami?
Pojavila pa se je tudi opozicija savdskoarabskih žensk, ki je objavljala nasprotna mnenja pod naslovom Skrbništvo za žensko, ne proti njemu, kar je ustvarilo nekoliko nasprotnega odziva. Pojavili so se tudi časopisni članki, ki so utemeljevali, da bi ta sistem moral biti reformiran in bolje uporabljen v dejanskem življenju.

Aktivistka, ki si je drznila sesti za volan
Gospodična Yousef, ki jo je ustavila policija leta 2013, ker je prekršila državno prepoved glede ženske za volanom, je rekla, da ni pričakovala nobene negativne posledice zaradi peticije. “Ne skrbi me, ker ne počnem nič narobe,” je izjavila. Ona in še ena aktivistka sta osebno odnesli peticijo na Royal Court v ponedeljek, vendar so jima svetovali, naj jo pošljeta po pošti.

Ključna zahteva te peticije je, da bi po 18. ali 21. letu bila ženska obravnavana kot odrasla.  

Zahteve peticije
“Na vsak način je pomembno, da bi bile ženske obravnavane kot polnopravni državljani,” je rekla. Ona in ostale aktivistke so prvič to problematiko obravnavale pred petimi leti. “Nikoli nismo imeli problema s kampanjo, temveč je problem v neodzivnosti. Vseeno pa upamo, brez upanja ne moremo delati,” je še dodala. Na peticijo še ni bilo nobenega uradnega odziva.

Ko se zaščitništvo prevesi v nadvlado 
Proti skrbništvu se je pojavila fotografija v družabnih medijih, ki dokazuje zlorabo sistema moške nadvlade in ki je dvignila mnogo prahu. Fotografija prikazuje žensko, ki kleči pred skupino arabskih moških, in ti jo želijo kupiti kot spolno sužnjo. Prizor je z dražbe, ki jo organizira teroristična organizacija IS v Savdski Arabiji, kot poroča The Sun.

Od kod so ženske, prodajane na dražbi v Savdski Arabiji?
Fotografija je bila odkrita na telefonu džihadista, ki je bil ubit v iraškem mestu al-Shirqat. Ženska na fotografiji je skoraj gotovo Iračanka, tako vsaj zatrjujejo britanski viri. Član iraške vojske je našel to sliko na telefonu, ko so osvobodili mesto. Trdijo, da je to slika javne dražbe, ki se je odvijala v Savdski Arabiji. Ta slika prikazuje eno izmed mnogih podobnih dražb, kjer so prodajali najstnice in ženske ne samo iraške ali sirske, temveč tudi savdskoarabske in zahodne ženske.

Savdska Arabija, britansko orožje in prikrita podpora IS
Arabske dežele so v koaliciji z ZDA in Veliko Britanijo in se borijo zoper IS, čeprav pogosto mediji poročajo, da bogati Savdijci financirajo IS. Velika Britanija pa prodaja orožje Savdski Arabiji, kljub temu da te muslimanske države netijo vojno v Jemnu. Da gre res za britansko orožje, dokazuje poročilo, ki je na dan pricurljalo v začetku septembra.

Dvojna igra nekaterih muslimanskih držav
Uradna politika se torej bori proti IS in želi ohraniti skrbniški odnos moškega do ženske. Neuradno pa se neti nemire z britanskim orožjem v Jemnu, prav tako se skrivaj podpira organizacije, povezane z IS. Tako ne preseneča, da tudi na področju enakosti  spolov navzven predstavljajo te skrajne muslimanske države moško skrbništvo kot ljubečo zaščito pred pretiranim stresom in da  bi se ženska lahko predala vlogi žene in matere. Ženske pa to občutijo kot omejevanje na vseh ravneh družbenega in intimnega življenja.

A. B.