Kako so Poljaki razkrili skrivnost pakta Molotov-Ribbentrop, krvavega sporazuma nacistov in Sovjetov

Vyacheslav Molotov in Joachim von Ribbentrop (Foto: Twitter)

V Moskvi se je 23. avgusta 1939 zgodil pomemben diplomatski preobrat, ko sta sovjetski in nacistični nemški zunanji minister Vačeslav Molotov in Joachim von Ribbentrop podpisala mirovni sporazum, v katerem sta vzpostavila desetletno premirje med Sovjetsko zvezo in nacističnim rajhom. V dodatnem “skrivnem protokolu” pa sta razdelila še vzhodno Evropo na nacistični in sovjetski del. Nacisti bi dobili Litvo in zahodno Poljsko, Sovjeti pa Finsko, Estonijo, Latvijo, vzhodno Poljsko in Bessarabijo. Teden dni po podpisanem mirovnem sporazumu se je začela druga svetovna vojna, z vdorom nacistov na Poljsko. In tako se je začela štiri desetletja trajajoča komunistična dominacija na Poljskem.

Ko je bil najhujši konflikt v zgodovini končan, so nacistični dokumenti razkrili pakt Molotov-Ribbentrop. Toda Sovjetska zveza je trdila, da je bil sporazum taktične narave in so zanikali verodostojnost teh tajnih protokolov. Tudi slovenski komunisti so nekaj časa podpirali Molotov-Ribbentrop pakt.

Vyacheslav Molotov in Joachim von Ribbentrop (Foto: YouTube)

Konec aprila 1946 je poljski pravnik Stefan Kurowski posredoval informacije o tajnih protokolih Leonu Chainu, poljskemu komunističnemu funkcionarju, ki je bil zadolžen za komunistično zavezujočo demokratično stranko. Leta 1948 je poljsko zunanjo ministrstvo, ki takrat še ni bilo v celoti pod Sovjeti, objavilo prevod dokumenta Naci-sovjetski odnosi, ki je bil v originalu zapisan leta 1941, zapisala pa sta ga Raymond J. Sontag in James Stuart Beddie. Kmalu po tem pa je sovjetska oblast zavzela državo in prepovedala kakršno koli omembo tajnega pakta.

Leta 1960 je poljska komunistična vlada začela drezati v zadevo, ko so načrtovali skupno poljsko-sovjetsko zbirko dokumentov, povezano z drugo svetovno vojno. Poljaki so zahtevali vključitev dokumentov, ki podrobneje opisujejo zgodovino mirovnega sporazuma. Celo poljski komunistični voditelj Władysław Gomułka se je v svojem govoru leta 1962 skliceval na predvojne teritorialne sporazume, čeprav v drugačnem kontekstu. Ozemlje je označil kot njegovo.

Adolf Hitler in njegova vojska (Foto: YouTube)

Ustanovitev poljsko-sovjetske zgodovinske komisije
Poljski komunistični vodja Wojciech Jaruzelski se je zaradi pritiskov nato s komunističnim vodjem Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom dogovoril za ustanovitev skupne poljsko-sovjetske zgodovinske komisije za raziskovanje zadev v skupnem interesu. Od začetka ustanovitve je bila zgodovinska komisija za Poljake bistveno bolj pomembna kot za Sovjete. Slednji so upali, da bo majhna navidezna sprememba dovolj za sprejem v njihovi “bratski” dominaciji socialističnega bloka. Na drugi strani pa je poljski komunistični režim poskušal rešiti svojo legitimnost z dokazovanjem, da se še vedno zavzema za svoj narod. Za Poljake je bila zelo pomembna zgodovina Katynskega pokola, za katerega so, glede na anketo, ki jo je izvedel poljski komunistični režim, Poljaki vedeli.

Toda, obstoj komisije je povzročil vedno večjo razpravo o preteklosti, vključno s temami, ki jih komunistično vodstvo sploh ni sprejemalo. Na Poljskem in v Sovjetski zvezi so k propadu komunizma pripomogle predvsem svobodne razprave o zgodovini, aktualnih zadevah, politiki in socialnih problemih.

Kakšna je današnja vloga Molotov-Ribbentropovega pakta?
Danes je Molotov-Ribbentrop pakt na Poljskem in v baltskih republikah glavna orientacijska točka v zgodovinopisju in spominu na drugo svetovno vojno. Pravzaprav je mirovni pakt v Rusiji še vedno živa diplomatska tema. Danes se ljudje iz Srednje in Vzhodne Evrope dobro zavedajo, da je druga svetovna vojna posledica tega pakta. Znano je, da so bili ljudje zaradi zločinov, ki so se dogajali takrat, podrejeni štiri desetletni komunistični dominaciji.

N. Š.

 • Anton

  Pri nas je bilo kot v pravljici. In še danes nam pripovedujejo pravljice o dobrem komunizmu.

 • RealRevolution

  Komunizem ni bil nikoli za delavce niti priblizno.Njih so rabili za oblast!
  Marsikdo dandanes,ki nima nic s komunizmom pa nasede tem bednikom koliko je sirok in dolg.
  Njihova predstava o “vsi smo enaki” je ta,da so oni mega bogatasi,celi narod pa v revsni in odvisni od njih.

  • FRANC3

   Se popolnoma strinjam.
   Na tem svetu ni uspešne države, kjer so na oblasti levičarji, socialisti ali komunisti. Sistem levice je gospodarsko neučinkovit, družbeno pa skorumpiran!

   • FORT WORTH

    Baje, da je bila yuga uspesna s socializmom. Potem pa so nas zlobni Americani namerno onesposobili in unicili, ker smo bili premocni in smo jih ogrozali z naso JNA…hehehe
    Al čobanija press i express !

  • Hun

   kolk so imel delavci koristi v tovarnah pod tovarniskemu bossu pred socializmom

 • anzek

  Da se poljaki pobirajo, je vidno na vsakem koraku. Veseli me, da so se ojunačili in bodo poslali nemcem zahtevek za odškodnino v WWII. To je tudi narod, ki je za posledico WWII zaradi nemcev in rusov imel največje človeške izgube. Če so imeli čehi 0,4%, slovenci 6,5% človeških izgub, so jih imeli poljaki kar 14%. Nemci, težko se boste izvlekli in prav je tako.

  Pričakujem, da bodo enak postopek o odškodnini naslovili tudi na Rusijo.

 • luckyss

  Butast članek kot običajno..
  Pravi razlog za paktiranje s Hitlerjem je bil, da takrat Rusija ni bila niti približno primerljiva z nemškim reichom po vojaški opremi…
  Stalin je pridobil ustrezen čas, da je vojaško industrijo preselil za Ural in proizvedel dovolj orožja predvsem tankov…Vedel je, da je le vprašanja časa kdaj bo Dolfi prekršil dogovor..
  Preberite kakšno knjigo preden greste pisati “članke”..

  • FRANC3

   To je tvoja komunistično-partijska teza. Zavajanje, kot vedno.
   Dejstvo je, da je bil sporazum podpisan!!!! Nemčija in SSSR sta bili po tem sporazumu zaveznici. To šteje.

   • luckyss

    Nimaš pojma o svetovni politiki ;))

   • luckyss

    Bolj šteje to, da so jih Rusi kasneje krepko “namahali”…

  • Mojca pokraculja

   Nič ni butast članek. Še kako pomenljiv je. Navajaš razlog , ki drži ali pa ne. Vendar ne negiraš pa paktiranja. In to šteje. S sovjeti so paktirali tudi jugoslovanski komunisti. Zgodba Angele Vode je dovolj zgovorna .

  • goldhorn

   Kaki izgovori. V začetni fazi vojne bi Rusi brez zavezniške pomoči opleli na celi črti. Celi konvoji orožja in surovin iz ZDA so vozili v Rusijo.

  • slosin

   … a potem je bil tajni del sporazuma o razdelitvi vzhodne Evrope tudi taktična poteza Stalina…?

   • luckyss

    Da…
    Stalin ni bil naiven…zakaj pa je misliš prestavil vso vojaško industrijo za Ural…;)

  • xtc

   Butl si tine samo,da je bila komunistična Rusija zaostala bili bratje z Nacional Socialisti,tudi Hitler ni bil nobena desnica ,kot se jo želi prkazati ampak socialist,no najprej je bil zagret za Marxove ideje nato pa je le te križal z idejo večvrednostne rase ,edina razlika med tem socializmom in ruskim je v tem ,da je Nacional socializem,pobijal v imenu več vredne rase,ki jo vodii partuja,ruski pa je pobijal v imenu popolnega izbrisa narodov in internacionalnosti pod vodstvom partije-temu pa se danes reče multi kulti.Vse ostala šara je skupno socialistična.

   • luckyss

    Ja, v glavnem se da strinjati s temi “izmi”, ki so jih in jih še izkorišča vsak ki bi rad ovce pasel :)

   • Metod

    Splošno znano je, da so bili socialisti marginalci.

  • tohuvabohu

   Če bi ti butec pogledal vsaj v wikipedijo, bi vedel, da sta imela Hitler in Stalin poleg vojašega pakta tudi gospodarsko pogodbo. To seveda ne kaže na taktiko pridobivanja časa.

   • Jovo Jamnica

    Pametnjakovič. Fsi relevantni raziskovalci dans potpirajo tezo, da je pakt služo f prvi vrsti – zavlačevanju.

    • tohuvabohu

     Dej, ne serji. Teze so teze, dejstva so pa dejstva.

     • Jovo Jamnica

      Ko sir jem, sn navadno tiho… za razliko ot tebe…

 • Anton

  ta Molotov na prvi uč(beri oko) deluje precej podoben našemu Kardelju. Sta mogoče iz istega gnezda rojena?

  sarkazem press

 • Jovo Jamnica

  Edino, kaj je meni zaminivo, je omemba Besarabije. Iz te dežele so počasi in zaneslivo izbrisali dejstvo, da so tam živeli starodavni Vlahi. Besarabija je nosila ime po vlaški plemiški družini Besarab, v štirinajstem stoletju. Mi, Slovenci smo seveda avtohtone Vlahe od vekomaj imenovali Lahi. Tudi, ko smo se prvikrat srečali s prebivalstvom v Benečiji. To so bili potomci starodavnega ljudstva Vlahov, ki so si Veneti pravili. Verjetno so Veneti nekoč živeli tudi tam, kjer se dandanes diči slovenski kraj z imenom Laško…

 • xtc

  V bistvu je šlo za dogovor dveh socializmov-zla človeštva.
  Vbistvu so vojno v Evropi začeli socialisti z medsbojnim paktom o nenapadanju,čeprav so oboji imeli bolne ambicije,po širjenju in podjarmljanju in pobijanju a so bili v boju za primat,kateri socializem bo prevladal Narodni ali Internacionalizacijski,skratka katera veja bo zmagala,zato se je vedelo da dolgoročno postajata tekmeca drug drugemu a je bila želja po okupaciji,izkoriščanju in zasužnjevanju le močnejša zato sta sklenila pakt s katerim sta zanetila vojno in skupaj spravila v naslednjih desetletjih na oni svet vsaj 280 miljonov ljudi skupaj,res da je Nacional socializem riknil preje a se je ruski socialistični model(komunizem) obdržal znatno dlje in povzročil skoraj 5x toliko žrtev kot nacionalsocialistični.

  • luckyss

   Domnevam da so bili Japonci vsaj komunisti ;)

   • Jovo Jamnica

    Ziher. Kak si drugač kamikaze pojasnit…

    • Hun

     samurai

   • Janez

    LUCKYSS !
    SE RAZMNOŽUJE KOT ENOCELIČARJI – S RAZCEPITVIJO – SAMEGA SEBE !
    MALOVEDNEŽI
    KOT “NAŠ” EDINI A STO- VZDEVKOVNI ? Baje ” KUNSTELJ”

    NE KAJ ŽE MORA GNATI !
    TEGA – BAJE “KUNSTLJA” K TAKO SILNEMU ” P R A Z N O P I S J U “?!
    ALI
    JE POTOMEC ?
    KAKIH OZNOVCEV- KNOJEVCEV, KI SO NESODNO S KOMUNISTIČNIM “ŽEGNOM”
    BRUTALNO
    MORILI NAŠE V VEČINI POZITIVNE, DELOVNE IN POŠTENE SLOVENCE – PROTIKOMUNISTE !
    BOGVE?
    Naj “UnLuckyss=baje Kunstelj” – KAR SAM POVE !
    – KAJ GA ŽENE K TAKO SKRAJNEMU – ” P R A Z N O P I S J U NA TEM OK PORTALU !

    Morda?
    1. STALNA POTREBA PO VEČ DENARJA
    – ZARADI – MORDA – Z A S V O J E NOSTI Z – MORDA – DROGAMI !?
    STALNO VZDRŽEVANJE “ZADROGIRANOSTI” JE VERJETNO – VELIKA PORABA EVROV.
    2.
    MORDA GA UBOGEGA “UNLUCKYSSA=VERJETNO KUNSTLJA” ?
    NJEGOVI
    “PLAČNIKI” SILIJO K PRAZNEMU “MNOGOPISJU PO STO VZDEVKI ”
    3.
    DA JE POTOMEC KAKEGA KPS “MORDA – KRVNIKA” ? PA “POSKUŠA OPRAVIČITI, OPRATI” SVOJE PREDNIKE ?
    NASLEDNJI VERJETNI MOTIV “UN-LUCKYSS=MORDA KUNSTLJEVGA” PRAZNEGA MNOGOPISJA, S KATERIM POSKUŠA
    OPRAVIČEVATI POLIT ZLOČINE KPS KARDELJA ITD.JE TOREJ – MORDA TO,
    DA JE PAČ POTOMEC – MORDA ? Kakih Oznovcev, Knojevcev?

    Da!
    Bi “UNLUCKYSS=MORDA – KUNSTELJ” TOLIKO PISAL !?

    IZ ŽELJE
    PO
    R E S N I C I – V PRIKAZU – RESNICE ?! To se ne zdi verjetno. Mar ne? L.r. J. KOMENDA

    P.S.
    “UNLUCKYSS=MORDA KKUNSTELJ” NIČ NE VE ALI NOČE VEDETI O

    – STALINOVEM ROPU 510 TON ŠPANSKEGA ZLATA, LETA 1936,
    – O STALINOVEM POMORU POLJSKIH ČASTNIKOV V KATYNU.
    – NIČ ZGLEDA NE VE
    O CHURCHILL- STALIN UMORU POLJSKEGA VODJE GENERALA ..? V Gibraltarju.
    Torej?
    “Unluckyss=morda Kunstelj” je pač “UNLUCKYSS=NESREČNEŽ”. Kunstelj? L.r. J. KOMENDA

   • xtc

    Da si cepc sploh ne dvomim več,Japonci so v alianso stopili povsem iz pragmatičnih razlogov,saj je bila tam monarhija in vse podrejeno interesom monarhije in njene rasti in podjarmljanja,šlo je za izraziti militaristični sistem,ki je ravno v vojaškem osvajanju in podjarmljanju našel skupno točko z socializmoma,drugače pa Japonski model ni bil niti približno enak evropskima socializmoma,ki nista imeli monarhističnega vodenja inJaponska je bila izraziteje kapitalistično nagnjena,kot oba socializma oz.je posvojila anglosaxonski tip kapitalizma ,ki je bistveno drugačen od celinskega in še bolj od obeh socializmov,ki poudarjata skupnoskledarstvo,pod vodstvom parij. in roko države nad vsem,seveda pa oboji socialisti,pojmujejo ,da so partija ljudstvo,tako ruski,kot nacionalsocialistični-v resnici pa gre za debelo laž saj gre navadno le za del ljudstva,ki zatira ostale.

  • Hun

   posamezni ljudje z zeljo po ablasti imajo patoloske psihoze…sistem ni nc kriv

   • xtc

    Komunizmi in socializmi so sistemi rdeče verskih psihopatov in psihiatričnih bolnikov sami sistemi vzgajajo psihopatske vernike.

    • Hun

     clovek ustvarja sistem in ureditev…psihopati se pa pokazejo v vsej svoji velicini toliko kot mu sistem in stanje v drzavi dopusca

  • Hun

   tko crno belo prav gotovo ni bilo

 • Olga

  Vsi okupirani narodi bi morali zahtevati odškodnino tako od Nemcev zaradi nacističnih zlocinov kot od Rusov, zaradi komunističnega nasilja in genocida!

  • luckyss

   Tisti, ki so sodelovali z okupatorsko Nemčijo ne morejo od nje zahtevati odškodnine…;))

   • Olga

    Zakaj jo je pa Jugovina dobila? Vsem pa pripada odškodnina zaradi komunističnega nasilja in zločinov! Tudi Slovencem!

 • Jovo Jamnica

  Rajši bi napisali kaki članek o slovenskemu rojaku, austriskem kancleru Kurtu Šušniku. To bi se spodoblo že is razloga, ker so desničara in konzervatifca Šušnika, naciji sklajbali in zaprli.

 • rrrrr

  Sodelovanje obeh pošasti, nacizma in boljševizma se je začelo že veliko prej pred sporazumom Ribbentrop-Molotov. Po požigu Raichtaga ( 1933), ki so ga nacisti pripisali komunistom ( komunisti pa nacistom) , so na znamenitem minhenskem procesu( dec 1933) nacisti ,, oprostili” boljševika št. II., Stalinovo desno roko in generalnega sekretarja Kominterne, G. Dimitrova ( z dvema partaj kameradoma). Vsi trije so se lahko vrnili v naročje ,,batjuške” Stalina ( obe priči tajnega dogovora pa so požrla delovna taborišča v Sibiriji).
  To je prvi znani tajni dogovor Hitler-Stalin. Hitler se je hotel znebiti radikalcev SA (Romer) in jih nadomestiti za sebi podložnim SS Waffen, Stalin pa nemških komunistov.
  Ampak, ne pozabimo, danes je 11.septeber. Na ta dan l. 2001 je Amerika doživela podoben atentat na svoje vrednote, ozemlje in ljudi kot Slovenija 9.maja 1945….V čem se razlikujemo? Slovenija je še vedno okupirana!

  • 11 September

   11 September 1973, ZDA izvede državno udar v Čile, in nastavi svojo lukto, diktatorja Augusta Pinocheta – 60.000 mrtvih

   • rrrrr

    Aha, razumem. Torej je D. Trump jev ZDA 15.01.2017 izvedel državni udar in odstranil antifa lutko Klintonovko. Ma uoštja, nej blu drughe!

    • ne, ne razumeš

     • rrrrr

      Ma, ben povero mio kretino, boš tedi ti jutre use zastopu. Samo en malčk se morš streznet, pej kšnga nonota pošlušat, porka putana uod Židana!

   • xtc

    Ki je Čilence rešil najhujšega -socializma in komunizma in jih odrešil pred par miljoni mrtvih in gospodarskim propadom države,Čile je vseskozi bolj ali manj najboljuspešna gospodarska država J Amerike,kako bi Čile izgledal v praksi ,čePinochet nebi hitro in odločno ukrepal z kar najmanj žrtvami lahko vidite danes v Venezueli,Kubi inpd podobnih socialističnih rajih.Čilenci lahko Pinochetu postavijo le kup spomenikov-da jih je rešil zla.Seveda pa je treba dodati,da pa je Pinochet v določenih primerih prestopil mejo dopustnega,vendar pa je manjše zlo k sreči preprečilo vznik večjega hujšega.

    • vedeževalec? zanimivo

     • xtc

      Ne obrazložim sem tvoja lažniva levakarska napletanja.

    • hle

     V marksistično sovjetski tip socializma so srednjo in južno Ameriko potiskale ravno zda z svojo agresivno roparsko politiko ker so rabili v uporu proti njej neko oporo to pa so takrat našli samo v SZ sicer pa so bile te dežele bolj pod vplivom politike Simona Bolivarda vendar ti zanj gotovo še nisi slišal katere pa se amiji še najbolj bojijo

     • xtc

      Opa inteligentnežZDA so pošiljale Cheja in podobno bando po J Ameriki in Afriki-bravo trol zabiti.
      Komaj so pomagali loviti to drhal.

     • hle

      Prva intervencija zda v j.Ameriki Argentina 1890 takrat ni bilo še nobenih komunistov so pa takrat začeli razbijat zapuščino Bolivarda

 • Poljaki so razkrili skrivnost pakta Molotov-Ribbentrop?

  poljaki so prvi sodelovali z nemškimi nacisti
  – Polish – German Alliance Pact, leto 1934 –
  Leta 1938 Polska skupaj z nemškim Wehrmacht-tom napade in okupira dve področji na Češkem.

  • Olga

   Ste s FDV???
   Poljaki so med največjimi žrtvami obeh totalitarnih režimov!

   • pakt ‘Hitler-Pilsudski’, Nemčija – Poljska, 26 Januar 1934

   • Hun

    poljski židje predvsem…

    • Olga

     Po vaši logiki so ostali storili samomor?!

     • xtc

      Gre za levaškega razpihovalca sovraštva doJudov ,socialisti nič manj ne sovražijo Judov,kot njihovi braje po krvavih rokah nacional socialisti oboji obožujejo muslimane npr Palestince,ki so po njihovem Judje-samo muslimanskih Judov pa še nisem videl.
      Soroš ipd pa so izmečki nekega naroda.

     • Jovo Jamnica

      Si že gdaj slišo za Birobidjan (Birobidžan)??? Sovjeti niso fentali dobenga Juda za to, ker je Jud…

   • Hun

    obramboslovec je ja

   • opazovalec

    Poljaki so res silno pretrpeli med vojno, vendar ne pozabimo:
    -sklenili so sporazum z Nemci 1934
    -leta 1938 so zasedli del Češke. In ko so Nemci napadli Poljake jih je Churchill lepo spomnil kaj so delali pol leta povprej
    -Poljaki so veselo sodelovali v pogromih na Žide in to še leta 1946 in vprašanje je, koliko od poljskih žrtev 2. SV so bili Poljaki in koliko Židje.
    -Analogno z vašimi desnimi teorijami o nepotrebnih žrtvah med 2. SV v Sloveniji je na Poljskem po nepotrebno padlo v Varšavski vstaji preko 200.000 civilistov in preko 15.000 vojakov Armije Krajowe
    -In nenazadnje Wikipedija navaja med nemškimi poveljniki tile dve zvezdi, Bronislaw Kaminski in Pjetro Djačenko, katerih imena nekam vlečeta na Poljsko-ukrajinsko stran

 • Hun

  samo komunisti so lahko porazil naciste…ker so bli enako surovi

  • sprehajalec

   To imaš pa prav, ker surovega nasprotnika lahko premaga le še bolj surov in brezobziren nasprotnik..

 • ..ko vam govorijo o paktih vam zamolčijo marsikaj
  —-

  pakt ‘Hitler Pilsudski’, Nemčija – Poljska, 26. Januar 1934

  pakt ‘Munich Betrayal’, Nemčija – Velika Britanija – Francija – Italija, 29. September 1983

  pakt ‘Hitler Chamberlaine’, Nemčija – Velika Britanija, 30 September 1938

  pakt ‘Hitler Dalaider’, Nemčija – Francija, 6 December 1938

  pakt ‘Selter Ribbentrop’, Nemčija – Estonija, 7 Junij 1939

  pakt ‘Munters Ribbentrio’, Nemčija – Latvija, 7 Junij 1939

  • rrrrr

   marec1943 , Zagreb, hotel Esplanada: dogovor Velebita in generala Horstenaua o skupni komunistično-nacistični akciji proti zaveznikom, če bi se izkrcali na Jadranski obali

   • Jovo Jamnica

    LOL. NDH ni mela jurisdikcije nat Dalmacijo… marca 1943. Ki bi se pol zavezniki iskrcali??? V Boki Kotorski???

    • tohuvabohu

     Torej zanikaš znana zgodovinska dejstva?
     Dalmacija je bila takrat pod Italijo, vendar je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo Italija poražena.

     • Jovo Jamnica

      To se marca 1943 še ni vedlo. Lahko se je sam slutlo… če še nisi vedo.

     • tohuvabohu

      Vedelo se je, da so Mussoliniju šteti dnevi. Ni šlo samo za vojaški poraz, ampak se je tudi sesuval njegov režim. Zavezniki so se pripravljali na dan, ko bodo lahko zasedli Dalmacijo, odkoder bi še z ene strani pritisnili na Hitlerja. Če bi se bolje pripravili, bi prišli tja pred Hitlerjem, tako pa jih je prehitel.

     • Jovo Jamnica

      Pa ja da. Paton pa Montgomeri se nista mogla na Šiciliji zmenit, ki bi se keri sončo na severozahodni obali Adrije… Te pa sta zarat mira v bajti, ovo idejo rajši pometla pot tepih (preprogo).

     • tohuvabohu

      Pusti otročarije. Hitler jih je prehitel, ker je očitno bolje vedel, kdaj bo Mussolini padel. In ko je pohitel zasesti Dalmacijo, so zavezniški načrti gladko propadli.

     • sprehajalec

      Izkrcanje na Jadranski obali je bila samo ena od opcij. Nikoli več od tega.

     • tohuvabohu

      Seveda. Pameten vojskovodja ima vedno pripravljenih več opcij. Vendar je jadranska odpadla, ko je Hitler okupiral Dalmacijo. Za okupacijo Splita, ki so ga po kapitulaciji Italije zavzeli partizani, je rabil manj kot mesec dni.

     • sprehajalec

      Tudi v Italiji ni imel dosti sil. Hitler. Premik na Dalmatinsko obalo, ne bi bil takšen velik zalogaj. Navijali so Američani za Sicilijo, ker bi s tem vrgli iz vojne enega od treh nosilcev sil osi. Now Benito, next Hirohito.

     • sprehajalec

      Pod NDH je bila.

     • hle

      NDH ni imela morja a je jasno

     • sprehajalec

      Takole ste včasih komunisti zaukazali, pa je potem pač tako bilo….Cela laž o partizanskem boju je zgrajena na takšen način.

      http://proleksis.lzmk.hr/slike/NezavisnaDH.JPG

     • Jovo Jamnica

      Je bla… samo dejstvo pa je fseeno dejstvo, kerega pokaže ova karta…
      http://people.mail2me.com.au/sljeme/zemljopis_files/image005.jpg

     • sprehajalec

      Tudi Američani imajo danes svoje postojanke v Romuniji.

      zato Romunija ni suverena?

     • tohuvabohu

      Ne vem točno, kje so bile meje, ampak Split in Zader sta bila pod Italijo.

     • sprehajalec

      Do konca 1943. Potem sta postali mesti del Nezavisne države Hrvatske. do njenega propda in zasedbe s strani sil komunistične gverile.

     • tohuvabohu

      Seveda. Vendar govorimo o letu 1943.

    • sprehajalec

     Seveda jo je imela Jovice. Meja med Italijo in NDH je bila predvojna Jugoslovanska meja.

     http://www.1389.org.rs/slike/NDH/mapa%20NDH.jpg

     Načrt izkrcanja na Sicilijo in na Jugo obalo, sta bili alternativi. Churchill je navijal za slednjega, ter prodor v Srednjo Europo pred Sovjeti. Rosevelt ter Američani so navijali za Sicilijo.

     V primeru izkrcanja zaveznikov na Dalmatinski obali ali v Istri, je Tito vedel, da bo njegov boj za oblast propadel. Zato bi hipotetično nemci postali njegovi zavezniki, da držijo fronto do prihoda Rdeče Armade na jugoslovanske meje, kar bi usttoličilo Tita za vladarja. To se je tudi potem zgodilo.

    • rrrrr

     Aha,hvala.

 • sprehajalec

  Toda Sovjetska zveza je trdila, da je bil sporazum taktične narave in so zanikali verodostojnost teh tajnih protokolov.

  Slovenski komunisti in levičarski obiskovalci portala še danes to trdijo.

  • Jovo Jamnica

   Daj, daj, daj. Štalina je skoro šlok trofo, ko so mu povedali, da je Hitlar napado. Klup opozorilom je Štalin po svojo razmišlo. Eni so mu tut rekli, da se ni zdaj… junija 1941, bat, da bi švabi meli kake zle namene, ker to strateško ni blo glih pametno…

   • tohuvabohu

    Sam se demantiraš. Stalinovo “presenečenje” ne govori v prid tezi, da je bila samo taktika odlaganja tega, kar se mora zgoditi.

    • Jovo Jamnica

     Keri tvoji tezi pa govori f prid… Dat is d kvešn nau…

     • tohuvabohu

      Kaj pa je nasprotje teze, da je bil pakt samo zavlačevalna taktika? Logika sedi pet.

     • Metod

      a ti si še pa vedn na dopolnilnem pouku bez haska.

    • sprehajalec

     Sovjeti so poznali mein kampf in so vedeli, da je vojna na vidiku. nemci so pa vedeli, da jim bodo Sovjeti skočili v hrbet, vkolikor se bo vojna vlekla.

     Po pogovorih v Berlinu novembra 1940 in sovjetskemu izmikanju pristopu k trojnemu paktu, ter pogojevanju, je Hitler zaključil, da so nezanesljiv zavesznik. zato je sklical generalštab za pripravo barbarose.

    • rabbit

     Stalin je dal pobiti skoraj vse svoje častnike v čistkah zato je pa Hitler skoraj v Moskvo prilezel. Stalin seveda ni nič pričakoval ker je mislil, da je Dolfe njegov zaveznik.

   • sprehajalec

    To je tudi dokaj pretiravano, Rdeča Armada je slutila napad, saj premik 3 milijonov ofenzivnih sil na tvoje meje ne more ostati skrit. preprosto se je zanašala na svojo moč na Zahodu, okoli 3 milijone vojakov. pa 11.000 tankov napram nemških 3-4000.

    Na papirju je bila premočan nasprotnik, saj mora imeti ofenzivna sila 3x premoč. Pokazale pa so se vse slabosti rdeče armade, stroga linija poveljevanja in odobritev premikov, zastarela tehnika. Generali so bili nekompetentni, le peščica kasneje slavnih jih je zbrala pogum za samostojno ukrepanje ter globinsko in manevrsko obrambo v izogib obkolitvam.

   • Janez

    TEBI.
    O
    STALINOVEM
    ROPU
    ŠPANSKEGA ZLATA, 510 TON ZLATA – NI VREDNO RAZLAGATI !
    Niti
    ZA ?
    PRAVO IME T.I. MARŠALA TITA – NE VEŠ !
    Pa nam tu nekaj vsiljuješ tvoje ?
    BOGVE KJE REŽIRANE RAZLAGE ZAGODOVINE !
    Krave !
    SE TI SMEJEJO,
    DA
    O BRALCIH PO SLUŽBENI DOLŽNOSTI – S TUJIH AMBASAD V LJ – NITI NE PIŠEM.
    GOTOVO!
    Na konzulatih in ambasadah v LJ,
    KAR POKAJO OD SMEHA OB BRANJU TVOJIH – OD KOGA ŽE ?
    NAROČENIH – UMOTVOROV.. Ki skušajo zagovarjati “nedolžne KPS” Se zdi. L.r. J. KOMENDA

  • Janez

   Cenjeni “sprehajalec”
   SI TI VEDEL?
   ZA STALINOV ROP – 510 TON ŠPANSKEGA ZLATA ? 1936, 1937. L.r. JANEZ KMENDA

   • sprehajalec

    Ja, vem, Oro de Moscú. Republikanska vlada je deponirala zlato v Moskvo, kot garancijo plačil za dobavljeno orožje v Španijo. Po koncu sovražnosti v Španiji, je vse okoli zlata utihnilo. leta 1956 je Moskva sporočila Francovi vladi, da je bilo vse porabljeno s strani Republikanske vlade.

    • Janez

     Hm?
     Čudna razlaga ?!
     A ne?
     STALIN JE ZAGOTOVO VZEL ZELO VISOKO “PROVIZIJO ” ZA STROŠKE TRANSPORTA IN DEPONIRANJA TEH 510 TON
     ŠPANSKEGA ZLATA IN OSTALEGA – SREBRO I.TD. – V MOSKVI? Domnevam.
     ZAGOTOVO JE LE TO,
     DA JE STALIN KMALU POTEM,
     KO JE BILO VSE ZLATO V MOSKVI
     STALINISTIČNIM ŠPANCEM IN KOMINTERNOVCEM – ZAPRL “PIPICO” OSKRBE.
     IN 1939. LETA.
     SO SE MORILSKI STALINISTI,
     KI SO POMORILI NAD POL MILIONA NEDOLŽNIH, VERNIH ŠPANCEV.
     VSEKAKOR
     JE SLAVNA EVITA PERON IZ ARGENTINE – OBNOVILA – RKC VERNO ŠPANIJO.
     IN?
     Vsekakor.
     So Francozi manjši del španskega zlata ( par deset ton) ,
     KI JE BIL DEPONIRAN V PARIZU – REDOLJUBNO VRNJEN – DRŽAVI ŠPANIJI.
     KAKO?
     Je bilo s 510 tonami deponiranimi v Moskvi – pa? NE VEM. L.R. JANEZ KOMENDA

     • Jovo Jamnica

      Idi ti enkrat v Loret de mar plesat flamingo. Fprašaj jih, če jih še kaj žuli ono fkradeno zlato. Mene to sploh nea zanimle…

     • sprehajalec

      Levičarji pa nasprotno isto zlato še danes očitajo Špancem. Da so ga ukradli Inkovski Montezumi. Kar zna biti tudi res.

      Sedaj levičarji vsaj vedo, kje je končalo, v srcu proleterske države. In oni in Montezuma so lahko zadovoljni.

     • Jovo Jamnica

      Strašno pomembno. Vijadva z Janezom aus Komenda bi se mogla fkup dobit, pa debetirat do nezavesti. Ja, to pa bi blo korisno…

     • sprehajalec

      zakaj pa potem levičarji na tem portalu cvilijo o vatikanu pa ropu zlata v Južni ameriki?

      Moskva ga je na koncu pokradla, vendar levičarji nobene ne rečejo čez to dejstvo.

     • Jovo Jamnica

      Pa kaj te mene briga to. Nisn levičar. Kako vezo ma to z paktom, o kerem se tu menimo??? No, toto zvezo najdeta lahko edino vijadva z knižničarom Janezom aus Komenda.

     • sprehajalec

      Če Stalin ukrade 510 TON zlata Špancem, praktično nima veze.

      Jovice, razpizdil si se, ker to meče slabo luč na Gruzina. Kar priznaj.

     • Jovo Jamnica

      Eh, sploh ne. Jas to fse fkup bol analitično jemlem. Recimo, ko so potpisali ovi sporazum, je Trocki še rasturo…

 • Janez

  AMPAK?
  Dragi komentatorji !
  Norslni komentatorji !
  TISTEGA “UN-LUCKYSS” =BAJE KUNSTLJA – LAHKO VZAME “VRAG” OZ. DROGE !
  Žal ga bo vzel “vrag” – na naše davkoplačevalske stroške.
  SE
  MORAMO ZAVEDATI
  – DA SMO POMANJKLJIVO IN NAMERNO OD EX KP, ZK

  – RESNO ” INFO- P R I Z A D E T I !

  DA SMO GLEDE INFORMACIJ OKROG 2. SV. VOJNE – MI V SLOVENIJI !
  Zaradi
  KOMUNISTIČNO – POKOMUNISTIČNEGA KP, ZK DIRIGIRANEGA ŠOLSTVA !
  In
  ENAKO DIRIGIRANIH T.I. DRUŽBENIH VED – TOREJ – RES PRIKRAJŠANI IN P R I Z A D E T I. !

  Primer t.i. “ŠPANSKE DRŽAVLJANSKE VOJNE”

  ŠELE LETA 2010 !
  Je dr. L E Š N I K – DOVOLJ STROKOVNO NAVEDEL,

  DA JE BILA TA VOJNA – VODENA OSEBNO S STRANI J.V. S T A L I N A IN ” NKVD”. !

  JAZ – JANEZ K. KOMEMENDA
  NA TEM OK PORTALU IZPOSTAVLJAM – IZVEN R.SLO SPLOŠNO ZNANO DEJSTVO
  ZAPISANO V STOTINAH KNJIG IN RAZPRAV
  , DA

  JE BILA VOJNA V ŠPANIJI 1936-1939 PREDVSEM

  N A P A D !

  N VKP B ZLOČINCA J.V. S T A L I N A NA SAMOSTOJNO – DRŽAVO ŠPANIJO !

  STALINOV NAPAD – NA ŠPANIJO !

  NAPAD MOTIVIRAN
  PREDVSEM Z ZNANO VELIKO ZALOGO – NAD 500 TON – “ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA. Z L A T A ”

  S POMOČJO
  ” N K V D ” JE Z

  OPERACIJO “ŠPANSKO ZLATO”

  KI JO JE PO STALINOVIH NAVODILIH VODIL “NKVD gen. Orlov”
  NKVD – OB SODELOVANJU ŠPANSKIH STALINISTOV
  ZAČELA
  V 10.000 ZABOJIH – ODVAŽATATI CCA 510 ton ČISTEGA ZLATA K STALINU – V MOSKVO
  V LETU
  1937 – JE BILO VSEH 510 TON ZLATA V MOSKVI.
  TO

  ŠPANSKO ZLATO JE TVORILO – STALINOVO FINANČNO OSNOVO – ZA 2. VOJNO !

  IMENA STALINSTIČNIH ŠPANSKIH AKTERJEV IN VSE O TEM ” R O P U ”
  NAJDETE NA SPLETU
  IN V STOTINAH KNJIG IN RAZPRAV.
  V Sloveniji redkokdo o tem Stalinovem ropu Španije – sploh ve.
  Ponujali
  – uradno – so nam “pravljico” o “solidarni pomoč španskim delavcem” Kajne? L.r. J. KOMENDA

 • if
  • sprehajalec

   Ja, o tem je obširno pisal Aleksander Bajt v knjigi Bermanov dosje, v 90tih, ko je vela neke vrste svoboda, kar se tiče zgodovinskih znanosti ter principi znanstvenega zgodovinopisja.

   Ko je partija s svojimi mladiči v 2 dvatisočih zategnila stege, se je zgodovinska znanost vrnila nazaj na raven 50tih let in se o tem ne govori več. Zopet je prevladal princip pravljičnega zgodovinopisja. .

 • samsara

  Joachim von Ribbentrop.
  Tale bi po priimku sodeč utegnil biti Jud. Se motim?

  • sprehajalec

   Nikakor, tudi priimek Hitler je bil nekaj časa zelo pogost priimek med Ameriškimi Judi v New Yorku.Kot pravi priča od takrat, je njen oče govoril, da ne pozna nosilca priimka Hitler, ki ne bi bil Jud.

   My father-in-law, may he rest in peace, used to say when he was living
   that he never heard of a Hitler who wasn’t Jewish,” she said. “Take my
   brother-in-law, Louis Hitler, who lives on Pulaski Street. Take all the
   other Hitlers in New York.”

   http://www.jta.org/2017/05/10/life-religion/when-hitler-was-a-popular-jewish-surname-in-new-york

   • Jovo Jamnica

    Hitlarof fotr je is Šiklgruber grato Hitlar. To pa bi že lahko vedo…

    • sprehajalec

     Govorim o samem priimku Jovice. še ga odtipkaš v iskalnik imigrantov v Ameriko, ti vrže ven pod tem priimkom Isaake, Salamone. Bil je priimek, kjer sami ameriški judje pravijo, da niso poznali drugega nosilca kot judovske veroizpovedi.

     • Jovo Jamnica

      Ja, Hajder pa Hitlar pride vun is Perzije. Pozabla pa se, da so priimki zlo poznega veka. Najbrš so se Kazari, keri so harali svoj čas tut po Perziji, klicali met sabo bre Hitlar pa bre Hajder…. Isto ko Kroboti…
      13.stoljeća u današnjoj Siriji, jugoistočnoj Turskoj, zapadnom Iranu i….Khiriki (Ćirići), Kikkuli (Kikulić, Kikići), Kirki (Kirčić), Koruša(Korušić),…

     • sprehajalec

      Jaz bi izvor iskal bolj v Kočarjih Jovice. pa Štajerc si. Hütter?

     • Jovo Jamnica

      Kaj zaj nekaj bluziš??? Idi si še enkrat Orvela čitat, pa se fprašaj, na koga je Orvel mislo z likom Emanuela Goldštajna. Del mojih korenin je is Sudetof in ne ot tam, Bogu za hrptom, otkot ko Gočeri v naše kraje prlrzli…

    • Janez

     A?
     510 TON OROPANEGA ŠPANSKEGA ZLATA TEE NE. ZANIMA?
     Kaj pa ?
     STALINOV OZ. NKVD UMOR POLJSEGA GENERAALA SiKORSKEGA IN NJEGOVVE HČERE – V GIBRALTARJU.?
     BAJE?

     Je bil Churchill zelo zadovoljen, da njemu zoprnega Poljaka ni bilo več. L.r. J. KOMENDA

     • Jovo Jamnica

      Da, speli se že nekam…

     • Janez

      KAJ PA ?
      ZA 10 MILIJARD DOLARJEV ZLATNINE,
      KI SI JO JE DO SMRTI NAGRABIL – ZLOČINSKI MARŠAL TITO. L. R. J. KOMENDA

     • hle

      Rop zlata kraljevine Jugoslavije po WW bi nas moral bolj zanimat pa tistega ustaškega tudi kot vem so tam imeli še naši nekaj zraven

     • Janez

      Ja?
      TITO JE IMEL OB SMRTI !
      Nagrabljenega v osebno last
      ZA 10 – DESET MILIJAARD ZLATNINE IN RAZNIH VREDNOSTI.
      MORDA?
      SI JE PA ON PRISVOJIL
      EX KRALEVO ZLATO? Bog ve? Oz. M. JOKIĆ VE. POGLEJ NA NET. L.R. J. KOMENDA

     • hle

      Njegova soproga je umrla v mizeriji sredi BG in njegova sinova tudi od teh milijard nista dobila nič se pravi je bilo to neke vrste fiktivno bogastvo ali pa je bil tako nesposoben da tega bogastva ni prenesel v davčne oaze mogoče je pa celo verjel v to kar je delal kdo ve
      Starojugoslovansko in ustaško zlato pa je končalo na oni strani luže

    • Metod

     A je stabo v sorodu.

 • if

  Preprosto!
  Hitlerjev Stalin in Stalinov Hitler sta se zmenila, da bosta vzajemno vojaško razbijala Evropo. Začela sta s Poljsko.

  Hitler jo je udaril 1.9.1939, Stalin šestnajst dni pozneje. Potem sta kolaboranta skladno s paktom vojaško agresijo selila proti severu in zahodu!
  6. aprila 1941 sta omenjena kolaboranta napadla oziroma dopustila napad na JU, Tito, član Kominterne in njen šef Stalin sta bila v vlogi “dopustila”.
  13. maja 1941 je Tito poročal Hitlerjevemu Stalinu: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.” Napadalca ni definiral!
  Potem je Tito čakal, medtem, ko so nacifašisti obračunavali s kraljevino JU in njenimi narodi!
  Istega dne, 13. maja 1941, se je odporniško gibanje TIGR prvo spopadlo z okupatorjem. Tito je čakal!
  Potem, ko je Hitler napadel Stalina, je Tito rekel slovenskim komunuisti vstanite 22. julija 1941.
  Danes slovenski komunisti (Kučan) in neokomunisti pravijo, da so vstali 27. aprila 1941.
  V komunistični kronologiji je popolna in hkrati namensko vgrajena zmeda z vizijo “monopol nad dejstvi bo vedno v naših rokah”.

  Temu je konec! Komunistična barka v neokomunstični slovenski obleki dokončno tone!
  V Zagrebu je padel Trg mašala Tita, osmerica držav članic EU bo preiskovala zločine komunističnih režimov, med njimi ni slovenske neokomunsutične oblasti, ker sama sebe ne zmore preiskovati.

  • sprehajalec

   Vstaja t.i. jugoslovanskih narodov v boju za svobodo se je začela s tem, da so v Sloveniji in Srbiji začeli pobijati lokalne policiste. Odveč je pripomniti, da so to izvedli komunistični španski borci. Kot se danes ISILovci vračajo domov v Europo, tako so se tudi oni nekoč vrnili domov.

   V Bosni pa s tem, da so lokalni Srbi v mestecu Srb dali na raženj hrvaškega župnika, ki jim je padel v roke.

  • freedomfighter

   Cist veseli ker so v ustaski hrvaski odstranili neko tablo…mene cudi kako so ustasi sploh pustili kakrsenkoli spomin na tita

 • Janez

  Ex TITOVA YU
  JE IMELA ENAKO HIMNO KOT – POLJSKA. Ali kdo ve zakaj? L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  HIMNA TITOVE EX YU

  https://www.google.si/search?q=himna+titove+jugoslavije&oq=himna+titove+jugoslavije&aqs=chrome..69i57j33.24609j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  POLJSKA HIMNA

  https://www.google.si/search?q=himna+poljske&oq=himna+poljske&aqs=chrome..69i57j0l3.14074j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • Jovo Jamnica

   To je blo zato, da so šiptare jezli…

 • freedomfighter

  Torej komunisti ki so sklenili zaveznistvo z nacisti so slabi domobranci in drugi nacisticni hlapci so pa dobri…a se se komu zdi to malo cudno…nek selektivni spomin

  • Drago

   Točno tako, komunisti so slabi, najslabši od najslabših. Komunisti so kuga 20. stoletja, krvoses in največji ropar kmečkega prebivalstva.

   • freedomfighter

    To je res sam ne odgovori mojga vprasanja…ce nekdo opravicuje sodelovanje komunistov in nacistov je slab…ce pa sodelovanje koga drugega z nacisti je pa dober…dvolicje

    • Drago

     Sodelovanje domobrancev z nacisti je bilo takrat nujno zlo, brez tega sodelovanja borba proti komunistom ni bila mogoča. Vse tisto kar so do mobranci že med vojno napovedovali, da se bo po vojni zgodilo , v primeru zmage komunizma, se je res zgodilo. In še kaj več, ne samo tisto kar so napovedovali, saj vsega tudi niso mogli vedeti. Kar se je zgodilo 23. avgusta 1939 leta pa za komuniste ni bilo nujno, lahko bi tega kar so se zmenili in podpisali, ne storili. Po mnenju mnogih nepristranskih zgodovinarjev in strokovnjakov iz tega področja, brez tega sporazuma tudi napada na Poljsko nebi bilo. Kar je točno.

 • Miha

  Poodben dogovor so sklenile zahodne države z veliko britanijo na čelu z sovjetsko zvezo. Na podlagi tega dogovora je Nemčija vkorakala na Češko. Tudi to bi morali osvetliti.

  • hle

   Bojda je bila takrat SZ proti temu da se okupira Češka

   • Drago

    Kaj pa 1968.

 • Janez

  KAKO SKRAJNO UMAZAN
  JE BIL STALINOV IKPS IN KPJ KOMUNIZEM !
  ROPI, NESODNI UMORI – ČISTI KRIMINAL – POLOŠČEN S VKP B FRAZAMI !
  Ja ?
  AMPAK ?

  ALI NI BILO TISTIH

  KAR 510 TON ČISTEGA. – ŠPANSKEGA – ZLATA !

  510 ton Z L A T A, KI GA JE

  ZLOČINEC S T A L I N – LETA 1936 – OROPAL IN Z ” N K V D ”
  ODPELJAL
  IZ MADRIDA V MOSKVO !
  Ali
  NI BILO OROPANO ŠPANSKO ZLATO – OSNOVA

  ZA ZGORAJ ORISANO STALINOVO AGRESIJO NA POLJSKO ITD.

  SRAMOTNO, NEETIČNO, MORILSKO – VSILJEVANJE BEDNEGA “KOMUNIZMA” L.R. J. KOMENDA
  P.S.
  PRI NAS V SLO
  IN V EX YU – JE TO MORILSKO VSILJEVANJE STALINA !
  Potekalo pod polit morilskim vodstvom
  ” AGENTA Z VZDEVKOM – T I T O ” = ZDAJ VEMO, DA JE BIL

  – JOSHUA-FRANZ AMBROS – NEZAKONSKI
  – SIN
  POLJSKE GROFICE
  – MARIJE ERDELYI – S POSESTJO PRI SZEGEDU NA MADŽARSKEM

  MARŠAL TITO je “igral” Jožeka BROZA ŠLOSARJA – KOVINARJA IZ KUMROVCA ! L.r. J. KOMENDA
  P.S.

  https://www.google.si/search?q=momcilo+jokic+tito&oq=momcilo+jokic+tito&aqs=chrome..69i57j35i39.17412j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  TITO “”ŠLOSAR” KI IGRA TEŽKE “ETUDE” CHOPINA !
  ARSEN DEDIĆ MI JE SVIRAO CHOPINA

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=08u2WfTiOsTKwQKn7p-YAw&q=arsen+dedic+prica+o+josiou+brozu+titu&oq=arsen+dedic+prica+o+josiou+brozu+titu&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1.27958.30332.0.31260.6.6.0.0.0.0.183.855.0j5.5.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.5.855.SsgWWhnh6NI

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!