Kalifornijski požar tretji največji v zgodovini države

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Kalifornijske oblasti so v okolici Santa Barbare in Montecita severozahodno od Los Angelesa ukazale dodatne evakuacije, potem ko se je na območju znova okrepil veter. Ogromen požar, ki so ga poimenovali Thomas, so razglasili za tretji največji požar v zgodovini zvezne države. Ogenj je doslej uničil 1000 kvadratnih kilometrov površin.

Požar medtem ogroža okrog 18.000 objektov. Doslej je uničil okrog 1000 poslopij, od tega 750 stanovanjskih hiš. V boju z ognjem, ki divja že od 4. decembra, je v četrtek izgubil življenje gasilec, ki je za seboj pustil nosečo ženo in dveletnega otroka.

V petek se je položaj malce umiril, ker se je veter unesel, vendar se je v soboto spet okrepil s sunki, ki dosegajo hitrosti do skoraj 100 kilometrov na uro. Prebivalci Santa Barbare so naenkrat opazili gost oblak dima, ki je nakazal približevanje požara. Del mesta so zato izpraznili, skupaj pa je moralo zaradi požara domove doslej zapustiti 95.000 ljudi.

Pripravljajo se na selitev živalskega vrta, premožno mesto Montecito pa je pod obveznim ukazom za evakuacijo. Tam bivajo bogati in slavni, med njimi na primer znana televizijska voditeljica in igralka Oprah Winfrey.

Avtocesta, ki vodi iz Los Angelesa proti Santa Barbari, je bila v soboto začasno zaprta zaradi dima. S požarom se 8.300 gasilcev bori s pomočjo letal, helikopterjev in druge opreme.

Vzrok požara še ni znan. Doslej jim ga je uspelo 40-odstotno omejiti. Preostale požare, ki so od začetka meseca prav tako pustošili po jugu Kalifornije, pa jim je uspelo obvladati.

D. Č.

 • Artur

  Vzrok požara še ni znan ???!!! O ja pa še kako je znan ampak problem je,da še veliko “ovc” tišči glave v pesku kot noj in nastavlja tazadnje, kot jim je zapovedano, razna obveščevalna kontrolirana trobila so edina ki jih te ovce obrajtajo.
  https://www.youtube.com/watch?v=28KQASwXxQs
  https://www.youtube.com/watch?v=2VcFyex6M0s
  https://www.youtube.com/watch?v=VPzV9LSIthI
  https://www.youtube.com/watch?v=faAuK5T9Tyg&t=137s

  • Morala

   Zanimivo res…

   • Artur

    Za nekatere je to še vedno vse teorija zarote tudi, če jim dokumente na nos nalimaš
    http://www.stopthecrime.net/docs/nasa-thefutureof-war.pdf

    • Morala

     Narod sploh ne bere takšnih stvari ali kako?! Vse to se dogaja…joj…

     • Artur

      Večine takšne stvari sploh ne zanimajo sicer pa tisti, ki to raziskujemo tudi ne moremo vzeti vse v zvezi s tem zdravo za gotovo, izluščimo samo tisto kar lahko logično povežemo , primerjamo dejansko stanje z določenimi trditvami oziroma ugotovitvami ali tzv. dokazi in dobimo širšo sliko oziroma pridemo do bistva problema , kot da bi dobili pomešane puzle različnih slik a se pri zlaganju da zložiti samo ena, ki vsaj kolikor toliko štima jaz pač samo posredujem takšne podatke, ki jih mainstream propaganda namerno ignorira na drugih pa je ali bodo to zapopadli ali ne in prišli do svojih ugotovitev ali kaj od posredovanega za njih “pije vodo” ali ne.

 • Morala

  Ogenj je potaknjen, to je jasno….

  • stajerc5

   Imas prav, tudi Americani imajo Antifo!

  • Artur

   Na štirih med seboj precej oddaljenih mestih istočasno kao izbruhnili požari , in avtomobilske aluminijske feltne staljene drevo par metrov stran skoraj nedotaknjeno nekatera celo od znotraj gorijo ampak zanimivo nobeden tam gori od oškodovancev ali raje nasploh kot ,da so se sprijaznili s tem brez, da bi prišli stvari do dna brez, da bi sprožili dar mar proti estabišmentu , evidentno namerno zombiranje populacije pa ne samo pri njih.

 • stajerc5

  CNN javlja, da so videli Trumpa kako se uci prizgati vzigalnik! Reakcija Mesecnika je pa bila: Trump hoce ogenj razsiriti do Mehike in jo pozgati, ker ogenj ne pozna meja…Baya, Baya.
  OK, ce veter dobro potegne, se do dopustne destinacije talevih ni dalec…

 • Boris_j

  Te neobstoječe klimatske spremembe puščajo vse bolj “čudne” posledice: gozdove suhe kot poper in posledično požare, ki jih sveti bog ne more pogasiti.

  • freedomfighter

   Ja saj na koncu ko bo slo vse h hudicu bodo pa te ljudje rekli da tako ali tako nismo mogli nic storit saj se je bog tako odlocil…ne mores ti vernika premagat v argumentih ker ce ne rabijo dokazov da vrjamejo norostim ne mores imeti z dokazi podprte debate ker pac za njih dokazi niso pomembni ampak to da vrjames

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!