Kambodža – dežela, kjer matere prodajajo svoje hčere v spolno suženjstvo

Kambodža. (Foto: iStock).

Kambodža, država na jugovzhodu Azije, ki stojijo tisoč let stari budistični templji, peščene plaže, mine in polja smrti. Bivša francoska kolonija z zgodovino komunistične diktature Rdečih Kmerov. Dežela, zaznamovana z vojno in genocidom. Danes prestolnica otroškega seks turizma in trgovine z ljudmi. Svetovno znana destinacija za perverzneže in pedofile, ki lahko tu nemoteno in nekaznovano počnejo in kupijo, kar jim srce poželi. Državi, kjer cveti prostitucija, čeprav je ta uradno prepovedana. In kjer je kar petina vseh teles naprodaj, otroških. Njihovi zvodniki pa prepogosto njihove matere. 

Če si dekle rojeno v Kambodži, je tvoja prihodnost v spolnem turizmu že skorajda dejstvo. Vsaka tretja prostitutka tu je mlajša od 16. let. Večino kupcev spolnih uslug sicer predstavlja domače prebivalstvo, a po nakup deklice, ali celo dečka, ki velja za ‘posebnost Kambodže’, sem pripotujejo številni zahodni turisti. Naprodaj so komaj petletni otroci – mlade device, ki dosežejo ceno 600 dolarjev (513 eur). Za to ceno si lahko privoščite tri noči v hotelski sobi.

V večini primerov so družine tiste, ki prodajo svoje lastne otroke za dodaten zaslužek. Razlog? Ogromna revščina v tej najbolj skorumpirani državi na svetu, kjer večina družin preživi z manj kot dolarjem na dan. Za golo preživetje družine vzemajo posojila, ki pa jih kmalu ne morejo več odplačevati. Majhne možnosti za izobrazbo in ogromna nezaposlenost vodita ljudi v trgovanje z ljudmi za spolno izkoriščanje.

Ribiška vasica ob reki Tonle Sap. (Foto: iStock).

Revno ribiško mesto Svay Pak postalo epicenter trgovanja s spolnostjo, kamor hodijo pedofili po majhne deklice
Skupnost, ki leži na obrobju kamboške prestolnice Phnom Penh, je postala zloglasna po otroškem trgovanju za spolne namene. Prebivalci mesta so večinoma vietnamski neregistrirani migranti, ki živijo v propadajočih bivalnih čolnih na reki Tonle Sap. “Ko govorimo o otroškem spolnem turizmu, je to njegovo središče,” pravi  Don Brewster , ustanovitelj neprofitne organizacije Agape International Missions (AIM), ki se bori proti trgovanju z ljudmi v Kambodži. V tesnem sodelovanju s kamboško policijo so rešili že več kot 700 deklet, a pri tem poudarjajo, da se je prodaja v zadnjem času preselila iz bordelov v zavetje hotelskih sob, kjer je trgovanje težje zaznati in preprečevati. Boj proti otroškemu spolnemu izkoriščanju jim otežuje tudi dejstvo, da so po podatkih človekoljubne organizacije World Vision številni visoko postavljeni predstavniki kamboškega ministrstva za turizem vpleteni v otroški seks turizem in spolno izkoriščanje otrok , hkrati pa celo podpirajo dejavnosti trgovcev z otroškim seksom.

Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA je v svojem poročilu o trgovini z ljudmi zapisalo, da Kambodža ne zagotavlja v polnosti minimalnih standardov za preprečevanje trgovine z ljudmi, a hkrati ugotavlja, da je vlada naredila napredek v boju proti trgovanju z ljudmi, povečalo se je tudi število obsojenih za trgovanje z ljudmi, poroča CNN.

“Težko je razumeti, zakaj matere to počnejo. Nimajo denarja, zato pošljejo na delo svoje hčere.”

Zgodbe deklic, ki so jih matere prodale kot prostitutke, so si podobne. Revščina družine, boj za preživetje, posojila, ki jih družine ne morejo odplačati. Prodane kot device, pogosto že v ranem otroštvu, delajo v temnih sobah številnih nelegalnih bordelov, kjer jih stražijo kot v zaporih.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Sokha je bila pri sedmih letih prodana bivšemu ameriškemu marincu. Takoj zatem jo je mati več let prodajala v različne bordele, kjer je bila zaklenjena v temne sobe. Pri 12-letih je bila končno rešena.

Takšna je tudi zgodba Sephak, ki jo je mati prodala pri 13-letih. Družina jo je sprva peljala v bolnišnico, kjer so pridobili certifikat o nedolžnosti, nato pa jo je čakala nočna mora. Prodana je bila za 800 dolarjev. Tri dni jo je več moških posiljevalo v hotelski sobi. Ko se je vrnila domov, pa jo je mati začela nagovarjati za delo v bordelu. Sephak je imela srečo. Rešila jo je organizacija AIM. Zdaj kot odrasla ženska dela skupaj z drugimi rešenimi dekleti v tovarni, ki jo vodi AIM, kjer izdelujejo zapestnice in oblačila.

U. V.

 • indijanka

  Brez solza ob prebiranju tega članka ne gre. Kako naj zaupam v nebo, ki dopušča tako žalost?

  • dr Janez Sveti

   Prosim, da nehaš verjet tabloidnim medijem.
   DR Janez Sveti resnica zmaga

 • Morala

  Po svetu je toliko žalostnih zgodb, toliko trpljenja, za mnoge je življenje ena sama borba za preživetje!

 • xtc

  Ja,žalostno je videti,kaj pusti za seboj komunizem-socializem tako v Kambodži(KAMPUČIJI),kot Vietnamu,Kubi,Rusiji,Venezueli in še kje.
  Ja res je.Narod osvobodijo vsega,še dostojanstva in življenja.

 • slaipowi

  Dokler je to bila Kampučija se kaj takega ni dogajalo. Ko so pregnali rdeče kmere pa se tam lahko najde vse sorte deviacij. Vse z žegnom zahodne civilizacije in pod taktirko Ronalda Dumpa in njemu podobnih kapitalistov.

  • xtc

   Poslušaj teslo ni se dogajalo,a ne’
   Dogajalo se je le da so bili posiljevalci in pedofili kmeri in dogajala so se polja smrti,ki so pogoltnila miljon in še kaj nedolžnih ljudi,ki niso marali komunizma ali pa zaradi nenehnega izkanja sovražnika,nemalokrat pa tudi za zabavo levakov.

   • slaipowi

    Ti že veš, kreten. Si njihov potomec

 • cosmosjasnovidec

  In vsemu temu je kriv komunizem kateri je uničil vse države kjer je bil prisoten.Seveda tudi Slovenija ni izjema čeprav z Kambodžo ni primerjave.
  Vsekakor pa počasi prav tako zaradi levaških lopovskih komunajzarskih vlad postaja “Kambodža”,ker levaki že so in še kradejo vse živo naprej,če še je kje kaj morebiti ostalo.
  Tudi državljani kateri so sedaj na strani levakov so pričeli spredvidevati za kake bedake in ovce jih ima trenutna vlada tako,da so se pričeli obračati v desno smer oziroma v SDS kar je tudi razvidno z lestvice glasovanj.
  Nekolicina nepomembnežev še sicer vedno v komunajzarsko levaškem režimu skuša narediti zdrahe na vseh koncih ampak jim ne uspeva več,ker levica crkuje,tone,skratka se potaplja in gre v pozabo z komunajzerji vred.

 • Jerneja Petek

  Ne vem, kaj naj rečem! Svet je zajeban in to iz leta v leto bolj. Ponekod pefofilija,ker bogataši iščejo vedno nove sexualne izzive, drugod spet za osnovno preživetje. Naj dobi raka na prostati vsak tisti, ki se je v življenju kdajkoli spolno izživljal nad majhnimi deklicami in dečki. In naj v mukah crkne!

 • dr Janez Sveti

  Nova24tv je vse večja greznica informacij s področja spolnega kriminala in perverznosti. Dajte zapisat še kaj o pedofilijo v Cerkvi, njihovem nesramnem bogatenju in vplivu na svetovno politiko. Preveč zahtevno ali prepovedano?
  DR Janez Sveti genij

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!