Katar, glavni financer islamskega terorizma po svetu, želi krivdo za diplomatsko krizo zvaliti na Rusijo

Foto: YouTube. Ruski predsednik Vladimir Putin na uradnem obisku v Katarju, leta 2012.

Ameriški preiskovalci naj bi prišli na sled ruski hekerski skupini, za katero verjamejo, da je vdrla v strežnik katarske državne tiskovne agencije in razposlala več deset lažnih novic, zaradi česar naj bi po njihovem mnenju prišlo do spora med najtesnejšimi ameriškimi zalivskimi zavezniki in posledične prekinitve diplomatskih stikov sosednjih držav s Katarjem. Kot namreč poroča ameriška televizijska mreža CNN, je FBI na Bližnji vzhod poslal skupino preiskovalcev, ki so priskočili na pomoč katarskim vladnim preiskovalcem in v zadevi hekerskega incidenta ugotovili, da je bil spletni vdor izveden prek strežnikov, ki se nahajajo v Rusiji. Prvi takšen vdor so katarske oblasti zabeležile pred dvema tednoma. Naj spomnimo. Katar gosti eno največjih ameriških vojaških baz v regiji, zato Američanom ni v interesu, da bi bila ta zalivska država diplomatsko osamljena. Postaja tudi vse bolj očitno, da želi Katar, največji financer islamskega terorizma po svetu, zdaj vso krivdo prevaliti na Ruse.

CNN piše, da naj bi zadnji hekerski napad potrjeval sume ameriških obveščevalnih služb, da je poskušala Rusija leta 2016 vplivati na izid ameriških predsedniških volitev, zdaj pa se je po njihovem Vladimir Putin s podobnimi manevri očitno lotil tudi zaveznikov. FCI in CIA sta prepričana, da skuša Rusija vnesti nemir med ZDA in njene zaveznike, na kar nakazuje cela vrsta zaznanih kibernetskih napadov v Franciji, Nemčiji in drugih državah.

Kot navaja CNN sicer še ni povsem jasno, ali so ZDA ruske hekerje v povezavi s katarskim dogodkom povezale s katero izmed kriminalnih združb, ali pa celo z rusko obveščevalno službo. Na to temo zaenkrat v CIA in FBI ne želijo govoriti, je pa predstavnica za odnose z javnostjo na katarskem veleposlaništvu v Washingtonu potrdila, da je preiskava v teku in da bo javnost o podrobnostih obveščena v kratkem.

Katarski emir zavrača očitke, da financira terorizem
Naj spomnimo. Katarska vlada je zanikala novico, objavljeno 23. maja 2017, ko je tamkajšnja državna tiskovna agencija objavila zapis, v katerem so kritizirali administracijo predsednika Donalda Trumpa in hkrati hvalili aktualni politični režim v Iranu in Izraelu. Preiskavo dogodka je najprej zahtevalo katarsko ministrstvo za notranje zadeve, ki tesno sodeluje tudi z britansko državno agencijo za preprečevanje kriminala.

Katar zdaj trdi, da so ruski hekerji krivi za diplomatski spor z ostalimi zalivskimi sosedami, za katere smo včeraj poročali, da so do nadaljnjega prekinile vse stike s tem nekdanjim britanskim protektoratom. Skeptiki menijo, da se skuša tamkajšnji emir Tamim bin Hamad al Tani oprati obtožb, da financira islamske ekstremiste po svetu, zlasti pa v Siriji in Libanonu. Katarju so sicer podpiranje uporniških terorističnih celic očitali še v času t. i. Arabske pomladi narodov leta 2011.

Trump ne naseda: “Vse obtožbe kažejo v smeri Katarja”
Takšnega mnenja je očitno tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki ne naseda katarskim zakulisnim igricam z ruskimi hekerji. V torek je v seriji zapisov na uradnem Twitter profilu izrazil prepričanje, da se njegov nedavni obisk Savdske Arabije in ostalih zaveznikov v regiji že obrestuje. “Obljubili so mi, da ne bodo imeli milosti do tovrstnega financiranja islamskega ekstremizma, vse obtožbe pa so kazale v smeri Katarja. Morda pa je to začetek konca tega islamskega terorja,” je med drugim zapisal Trump.

Poleg Katarja je bila v zadnjih letih največja podpornica islamskega terorizma v svetu prav Savdska Arabija. Za primerjavo. Kar 15 od 19 ugrabiteljev letal, ki so 11. septembra 2001 organizirali in izvedli teroristični napad na ZDA, je bilo državljanov te države. In medtem, ko je Savdska Arabija pogosto sekundarni vir sredstev za podporo delovanju terorističnih celic, slednji praviloma več ideološko motiviranih podpornikov najdejo v Katarju. Financerji iz teh dveh držav pa tako ali drugače ohranjajo pri življenju večino največjih islamskih terorističnih skupin, kot so Al Kaida, Al Nusra, afganistanske talibanske skupine in številne druge.

T. F.

 • dvanajstzvezdic

  Dogaja se medijski mrk. To potrjuje, da bo na koncu en veliki s..t

 • Metal Machine

  Vse to je fake news.

 • Aton

  Na Novi so ugotovili nrkaj velikega Katar financira Saudijce. Terorizem financirajo predvsem šiitski nasprotniki, v Siriji pa i šire! In majhen Katar, pa čeprav s preveč denarja mora predvsem paziti na veliki sosedi. In predvsem zahodni sosedi gre relativno odprta TV zelo na jetra, pa še podpora zmagovalcem volitev v Egiptu! Nekaj tako groznega!
  Zelo površna propaganda Nove – še celo Trump počasi modificira in umika svoje izjave.

 • Aton

  ZDA pač ponavljajo staro napako. Kof so nekoč dali Iraku zeleno luč za napad na Kuvajt (verjetno zaradi terorizma), tako je Trump nasedel Saudijcem v njihovi sveti vojni za par dolarjev.

  • Adolf Hitler

   Mogoč ih bo pa samo ornk nategnu dnar pobru in v rt šutiru!

 • hle

  Tudi če bi bilo tisto stališče emirja pravo to ne opravičuje reakcij SA in ostalih držav v okolici ve se kako se v mednarodnih odnosih te stvari rešujejo kaj pa je resnično ozadje trenutne gonje proti Katarju pa nam novinarji ne znajo ali pa ne smejo povedat je pa po mojem mnenju povezano z plesom z sabljami

 • Caetano

  No turški sultan že pošilja vojsko v Katar za zaščito in utrditev svojega prijatelja v zločinu. Samo ne bo dosti pomagalo. Z ISIS je konec. Kurdi/SDF so vdrli v Rako s Trumpovo podporo seveda.

 • Olga

  Vse teroriste in financerje je treba najostreje kaznovati, tako komunistične kot islamistične!

 • Olga

  Po Hanzi je porasla islamofobija v Londonu za petkrat! Čudno, a NE?!!!

 • The Truth Keeper

  Pa dajte se jebat, pa vi niste gladki kakšne trosite… Bruh!

 • samsara

  No ja, v udbofevdu je za vse kriv Janez Janša, na globalni ravni pa Rusi.
  O Rothschildih, ki tiskajo USD in še kaj, se pa ne sme nič reči ne napisati. Da Izraela in Judov ne omennjam posebej.

 • Moji Signali

  Vse bi se dalo resit,avtomobile na elektriko in hitro bi kozjejebcem zmanjkalo denarja

 • mannuro

  Glavni financer terorizma na evropskih tleh je zagotovo Slovenija.. politika + NLB.

 • Adolf Hitler

  lepo kamoflirani krivonosi ? židi

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!