Kitajci naveličani dragih psov, ki so jih kupili zaradi statusa: Zdaj jih kruto mučijo, na tisoče pa jih tava po ulicah Tibeta

Foto: Youtube

Tibet je poln neželenih psov. Območje tibetanske planote so preplavili velikanski, puhasti tibetanski mastifi, ki so na žalost postali žrtve človeške krutosti. Nekoč so bili na Kitajskem zelo zaželeni, a so jih po padcu cene na trgu njihovi bogati kitajski lastniki zavrgli. Tako je na tisoče psov ostalo brez družin in domov.

O zapuščenih tibetanskih mastifih so posneli tudi 20-minutni dokumentarni film, ki so ga objavili že aprila. Prikazuje na stotine črnih tibetanskih mastifov, ki jih oskrbujejo na ograjenem območju lokalnega samostana. Pri izdelavi filma je pomagala neprofitna organizacija Gangri Neichog, ki je za kitajski The Beijing Youth Daily dejala, da je v kitajski provinci Qinghai vedno več organizacij in templjev, ki postavljajo zavetišča. Ta so zaradi eksplozije zapuščenih psov nujno potrebna in polna že od leta 2013, ko se je kitajsko navdušenje nad omenjenimi psi poleglo in so se jih lastniki, ki so jih kupili zgolj zaradi njihove popularnosti, naveličali.

V kitajski avtonomni prefekturi Guoluo je zapuščenih med 14 tisoč in 50 tisoč psov. V Lhasi, glavnem mestu avtonomne tibetanske pokrajine, so od leta 2015 našteli okoli 13 tisoč zapuščenih psov, poročajo pri Quartz Media. Že leta 2013 so za dva tisoč psov zgradili zavetišče, v katerem pa zdaj biva že 7 tisoč psov. “Lahko bi rekli, da je trenutno stanje povezano s padcem cene tibetanskih psov,” je v dokumentarcu dejal Yin Hang, ustanovitelj Gangri Neichoga. “Popularnost in visoka cena psov sta nekoč zelo pospeševali njihovo prodajo, saj so bili ljudje prepričani, če dobijo te pse, bodo čez noč pridobili tudi gmotno bogastvo, a se je to zgodilo le redkim.”

Foto: YouTube

Simbol veličanstva in bogastva
Norost in želja po lastništvu krznenih psov je močno narasla, nato pa še močneje padla. Pred kakšnim desetletjem, ko se je kitajsko gospodarstvo vzpenjalo, je tibetanski mastif postal simbol veličanstva in bogastva. Dva takšna psa sta bila leta 2010 prodana za 2,28 milijonov evrov. Leta 2009, ko si ga je kupila prebivalka kitajskega mesta Xian in ga je prevzela na letališču, pa je organizirala spremstvo tridesetih prestižnih avtomobilov, ki so psa obkolili ter ga varovali.

Ljudje po padcu cene izgubili tudi do 19 milijonov evrov
Rejce psov v osiromašenih pokrajinah Kitajske je preplavila mastifovska norost, a so številni postali globoko razočarani. Zhou Yi, generalni sekretar vladne organizacije kitajskega združenja tibetanskih mastiffov, je za Quartz povedal, da je “le štirim ali petim podjetjem uspelo zaslužiti več kot 1,27 milijona evrov“. Do leta 2015 sta v Tibetu prenehali delovati dve tretjini od 3 tisoč rejniških organizacij. Zaradi znižanja cene psov so ljudje izgubili tudi do 19 milijonov evrov in zato svojo jezo prenesli na pse. Cena tibetanskega mastifa je zdaj lahko celo nižja od 1270 evrov.

Foto: YouTube

Zapuščeni mastifi predstavljajo nevarnost tako za živali kot za ljudi. Številni mediji poročajo o napadih na mimoidoče, ubijali pa naj bi tudi avtohtone divje modre ovce. Organizacija Gangri Neichog je predlagala, da vsako gospodinjstvo v svoj dom sprejme po enega psa in tako pomaga olajšati breme zatočiščem. Dolgovi, ki jih ustvarjajo ljudje, se nepremišljeni skupnosti zdaj vračajo z nedolžnimi življenji.

Kruti posel je terjal mnoga življenja
Mnogi, ki so pse kupili, z njimi niso znali ravnati. Čez čas so dojeli, da je pasma popolnoma neprimerna za življenje v mestnih območjih in v majhnih stanovanjih, je dejal Li Qun, profesor na nanjingski kmetijski univerzi, ki preučuje zgodovino vzreje živali. Mnogi so mastife kupili, jih redili in parili ter nato prodajali mladičke. Veliko jih je pse kupilo zgolj zato in jih sploh niso imeli namena vzgajati. Pri parjenju pa so namerno “eksperimentirali”, da bi dobili čim bolj eksotične potomce, kar je zaradi genskih motenj ustvarilo veliko psov z zdravstvenimi težavami. V dokumentarcu nastopi tudi Samdrup, nomad, ki je v letih 2005 in 2006, ko je trg rasel, s psi na veliko trgoval. Dejal je, da je želel na hitro obogateti, vendar je kmalu odkril, kako krut je ta posel. Povedal je zgodbo o podjetniku, ki mu je prodal pet psov. Ko ga je Samdrup obiskal, je ugotovil, da je moški lastnik šestdesetih ženskih tibetanskih mastifov in izvedel, da večino od teh redi za zakol. Med svojim obiskom je bil celo priča krutemu umoru. Podjetnik je psa najprej pretepel s kladivom, ga obesil na kavelj in živega odrl. Samdrup je priznal, da je po tem dogodku še dolgo jokal in se naposled odločil, da bo prostovoljno delal v zavetišču. Zdaj skrbi za približno štirideset psov.

Foto: YouTube

A. L.

 

 • Najplemenitejši

  Ubogi psi! Najbolj je na udaru tibetanski masif, ki so ga KATOLIŠKI menihi vzgojili za družbo sebi, da ne bi preveč občutili pomanjkanje seksa.

  • boogin1

   Zmotil si se, vzgojeni so bili za ta leve, samo da takrat še niso poznali levice, ampak se jim je že nekaj svitalo, da bo potrebno vzgojiti posebno pasmo za levake, ki imate že od rojstva genetske poškodbe tistega dela možganov, ki vplivajo na IQ.

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • cosmosjasnovidec

    Pa tudi predvidevali niso da jih bodo levičarji buzerirali in ustanovili klub “ZDRUŽENJE BARIČEVIČEVIH PASJEJEBCEV”.

  • Steiermark

   Od tebe in tvoje rdeče drhali preizkušeno!

  • karlina

   A bejz no, zopet so krivi kristjani, kajne

   • cosmosjasnovidec

    Pa ja.Rad bi zvrnil vse na kristjane tako,da se pozabi levaško posiljevanje teh pasjejebcev “baričevičevih” psov.

  • cosmosjasnovidec

   Da so psi ubogi imaš prav.
   Kdo pa pri nas drugi naskakuje Mastife kot pa vi levuharski buzerantski pasjejebci?
   Kar hitro levaški pasjejebci spet hočete pomesti pod preprogo kako ste hodili buzerirat uboge “baričevičeve” pse katere so takoj po nekrivem ubili,da ne bi izdali kdo vse od vas se je udeleževal tega izprijenega posiljevanja psov.
   Še celo tovariša”pahorja”je ujela kamera in fotografirala ko je bežal v dolgem plašču od tam pa pasjejebca “stenico”so pogrizli po roki katerega je na licu mesta oskrbela lezbača “katarina kresal” katera je bila seveda tudi zraven ter kot ministrica v policiji na sili,da ste lahko prikrivali kriminalna dejanja ter kraje.Dokazi so seveda takoj ponikli fotografij pa prav tako čudežno več ni bilo.
   In ti nesnaga levuharska boš bluzil tukaj kot,da mi ne vemo resnice prekleti peder levaški.

 • twin

  Kitajci očitno še niso slišali za lovske družine,lahko bi organizirali mednarodni safari, bi se takoj našli številni petični turisti, ki bi se z veseljem podali na odstrel.
  Pes je vendar inteligentno bitje, razume človeka in ga sprejema kot vodjo svojega plemena, kitajci pa zlorabljajo njihovo slepo zaupanje ter jih redijo za hrano in kot orožje. Ne razumem teh običajev, zakaj ne jedo recimo kure, tako kot vsi normalni narodi, po kakšni logiki je pes bolj okusen in hranljiv. Zgleda jim je to ostalo še od kulturne revolucije.

 • Hun

  z lopato po buč pa v lonec..

  • karlina

   Veš kaj si ti, ti si , ne ne bom napisala, kaj si, škoda besed zate, gnoj od gnoja !!!!!!

   • Hun

    nism kitajc da jem pse..to vem da nism

    • cosmosjasnovidec

     Si pa zato levuharski pasjejebec kar je enako pederčina ciganska ogabna.
     Kaj ne žreš psov?To imate gnoji ciganski kot specialiteto zato se pa širi takšen smrad od vas.

     • Hun

      do tebe cigani niso prisli da te v lonec vrzejo. Kje se skrivas strahopetc?

  • cosmosjasnovidec

   Ja tako tudi delate prekleta golazen ciganska zato pa je po vaseh izginilo ogromno psov katere ste pokradli in požrli.
   Kot ciganski pristaši levakov ste še pa zraven tega pasjejebci prekleti guziči odurni.

   • Hun

    vidm da te rajcajo podrobnosti izprijenosti

 • xtc

  Vsi aziatski narodi so problematični.

  • Jurij Musar

   Zopet pisariš neumnosti. Pri nas srečujem idiote, ki se sprehajajo z dvema ali tremi psi, živijo pa po enosobnih stanovanjih v blokih. To je mučenje živali, da ne govorim o tistih, ki redijo pse za borbe s psi. Potem pa imamo še mnogo primerov nasilja nad otroki, ki jih pretepajo, nekatere celo do smrti. Problematični so nekateri ljudje, ne glede na raso.

   • Sašo

    Pri nas je tega za vzorec in pri nas obsojamo takšna početja, oni pa imajo to za nekaj normalnega, prosim te ne primerjaj nas s Kitajci, še danes se spomnim prizora ko so na tržnici na kitajskem povozili deklico, tam je ležala kot kup smeti , s tovornjaki so se vozili čez njo, punčka pa je bila še živa..prosim te , ne primerjaj nas s temi ljudmi, razen če se sam prepoznaš v njih ,potem naj ostane primerjava pri tebi .

    • karlina

     VELIK, PODČRTAN PODPIS !!!!!!

    • Franc Popndekl

     Se spomnim tistega prizora. Voznik, ki je deklico povozil, je šel pogledat, če je mrtva. Ker ni bila, jo je povozil še enkrat. Zakaj? Ker je strošek zdravljenja po taki nasreči previsok. Cenejši je pogreb in odškodnina, kazni pa itak ni dobil, ker prvega povoženja ni bil kriv. Deklica je pač tavala po tržnici, kombi pa jo je zgazil…

   • indijanka

    Drži.

   • Žanjemo sadove dolgoletne šolske vzgoje – žal.

    • Jurij Musar

     Misliš na versko vzgojo.

     • Franc Popndekl

      Ne DJURO, po moje misli na permisivno vzgojo, ki je šolarjem podelila goro pravic in jih razrešila večine dolžnosti.

   • karlina

    No, no, malo se ohladi, verjemi, da se tistim, ki zivijo v blokih, godi bolje, kot tistim, ki so celo zivljenje privezani zunaj hiše, daj premisli preden kaj pišeš

    • Jurij Musar

     Sem videl kako se je godilo tistim, ki so do smrti pogrizli žensko.

 • dob

  Ne vedo kaj delajo. Sebi pišejo usodo.

  • indijanka

   Indijanska misel ❤.

  • karlina

   PODPIS

 • Uboge živali pobijajo, potem pa zamrznjene pošiljajo v kitajske restavracije po vsem svetu, ki nam jih Kitajčki lepo pripravijo in servirajo na mizo.
  – Mi pa jih z velikim užitkom pojemo. bljak

  • rastan

   jaz ne.

   • Sašo

    Jaz tudi ne, nikoli nisem vstopil v kitajsko restavracijo ali si naročil hrano s kitajske restavracije, ravno zaradi njihovega grobega ravnanja z živalmi.

    • Franc Popndekl

     Jaz pa sem ob nedeljah igral v eni od mariborskih kitajskih restavracij. Rečem lahko samo to, da sem domov šel vedno lačen. Hrano si si izbiral po sistemu ruskega bifeja, a pri pizdi materni nisem mogel razvozlati, kaj je bilo v tistih vsebnikih. Le za eno stvar sem skužil, kaj je. Bile so piščančje perutnice v marmeladi. Razumi, kdor more. Na špil sem si ponavadi nesel kaka dva sendviča….

   • Tudi jaz ne.
    Pravijo pa , da se Kučan zelo rad hrani v kitajskih restavracijah. Pa tudi mnogi drugi jih radi pohvalijo. No, ja – okusi so različni.

    • karlina

     SVOJI K SVOJIM

  • karlina

   NE HVALA, NIKOLI NISEM BILA IN NIKOLI NE BOM ŠLA V TE IN PODOBNE RESTAVRACIJE !!!!!!!!!

 • Balkica

  Uboge živali! Če so se jih že naveličali in ne vedo, kaj bi z njimi, jih bi vsaj humano usmrtili, ne pa da jih mučijo!

  • karlina

   PODPIS

 • Sašo

  Primitivni narod, drugega ne moreš reči . V Kitajsko restavracijo, ravno zaradi njihovega odnosa do živali, nisem nikoli vstopil . Uboge živali, za vsako mučeno žival jim privoščim da bi trpelo 10 njih in da bi v mukah umirali kot ti ubogi psi . Zares me čudi da mednarodna politična javnost ne ukrepa. No pa saj, tudi blizu nas v Srbiji in v Bosni lahko videvamo podobne primere in to vsakodnevno.

  • Franc Popndekl

   Tudi mi smo del Balkana, pa če se resnice še tako otepamo….

 • karpelec

  Ceno za človeško neumnost plačujejo psi, ki se žal ne morejo ubraniti človeške zlobe.

  • Janko Gedlička

   V eni vili v Ljubljani sta se dva psa kar uspešno uprla pred mučenjem in bi proti mučiteljem uspela, če ne bi prišli policisti in ju ustrelili. Mučitelj je pustil na stikalu za luč svoj krvav odtis.

   • Ana Job

    To je menda odtis Mira Ščinkavca.

    • Janko Gedlička

     Dobro da nisi na tožilstvu v službi, bi te suspendirali.

 • Ana Job

  Pes je človekov najboljši prijatelj, še v ogenj gre za svojim gospodarjem. Res je hudo, koliko gorja je na tem svetu. Prizanešeno ni ne ljudem in ne živalim.

 • T-Rex

  kitajci in azijci nasploh so itak prfuknjeni, primitivna plemena

 • upornik22

  kitajce bi morali na tak način iztrebit pa bi bil mir po svetu

 • lokec

  Rumena rasa bo prevladala na planetu.

  • šmentanamuha

   Ne govori v trdilniku, ker s tem soustvarjaš resničnost.

 • bednick

  Krona stvarstva- Človek.
  heh

 • šmentanamuha

  To so žalostne zgodbe, za katere bo ta civilizacija slej ali prej dobila izstavljen račun.
  Tudi komunistični poboji milijonov političnih nasprotnikov spadajo sem, prav tako verski fanatizem.
  Človeško bitje je prignalo svojo nečlovečnost do absurda.

  • karlina

   TOČNO

 • Olga

  Za mučenje živali bi uvedla enako kazen kot za mučenje človeka!

  • karlina

   VELIK, PODČRTAN PODPIS !!!!!!

  • Franc Popndekl

   In moj poklon…

 • Razocarana

  Krutost ljudi ne pozna meja. Uboge nič krive živali. Ljudem so dajale vdanost in ljubezen, kot jih znajo dajati le psi, v zameno pa so dobile mučenje in kruto smrt. Grozno.

  • karlina

   TOČNO

 • karlina

  LJUDJE SO NAJHUJŠE ZVERI, UBOGE ZIVALI, NIČ KRIVE, SAMO ZARADI POHLEPNOSTI !!!!!!

 • cosmosjasnovidec

  Prekleta golazen Kitajska.
  Psi so kolikor je meni poznano njihova specialiteta in jih prasci žive odirajo,ker verjamejo,da tako obdržijo večjo kvaliteto mesa.
  Nikomur ne želim tem kitajskim prascem kateri pobijajo te uboge živali maščuje na najbolj krut način pa želim,da pocrkajo v najhujših mukah.

 • Franc Popndekl

  Prekleti narod taki. Drugega si ne zaslužijo kot bedo in mizerijo! Uboge živalce nedolžne…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!