Kitajci uvajajo nov družbeni (totalitarni) eksperiment: Njihovo preživetje bo odvisno od števila točk!

Kitajski predsednik Xi Jinping (Foto: epa)

Kitajska vlada se je odločila uvesti strašljiv nadzor nad državljani. Glede na njihov “prispevek k družbi” jim bo dodeljeno določeno število točk, od števila točk pa bo neposredno odvisna kakovost njihovega življenja. Mnogi že komentirajo, da gre za realizacijo Orwellovega leta 1984, drugi pa pravijo, da gre za največji projekt nadzora nad ljudmi v zgodovini človeštva.

Točke, z dodeljevanjem katerih bo država nagrajevala svoje državljane in jih kaznovala z njihovim odvzemanjem, so poimenovali družbeni kredit. Višina družbenih kreditov bo tako odvisna od tega, kako primerno se bo nekdo obnašal po oceni vladajoče Komunistične partije. Pričakuje se, da bo upoštevan vsak vidik življenja posameznika: prebivalci bodo tako lahko kaznovani za deljenje novic, nenaklonjenih vladi, po družbenih omrežjih, dostop do prepovedanih spletnih strani, uporabo zasebnega virtualnega omrežja (VPN), ki državljanom omogoča anonimno brskanje po spletu, ali kajenje v prostorih, kjer je to sicer prepovedano. Index še poroča, da bodo državljani nagrajeni z boljšo obravnavo v hotelih in na letališčih, s hitrejšo obravnavo v okviru zdravstvenega sistema, hitrejšim vpisom na univerze, popusti za nakupe izdelkov in z boljšimi delovnimi mesti ter posledično boljšim finančnim stanjem. Nasprotno pa bo režim kaznoval vse tiste z nižjim številom točk, in sicer s prepovedjo potovanja v tujino, prepovedjo zaposlovanja v državnih podjetjih in v javni upravi ali pa z neodobritvijo kredita na banki.

Nadzor nad državljani bo izvajan s pomočjo visoke tehnologije
Najbolj srhljiv pa je način nadzora nad državljani ter kako bodo ti zbirali točke. Na višino točk bodo namreč vplivali vsi vidiki posameznikovega življenja, kot so ocene iz šole, bančni izpiski, zdravstveno stanje, v sistem pa se bo vse beležilo avtomatsko. Nadalje bodo s sistemom povezane aplikacije na mobilnih telefonih in računalniški programi, kjer bo tudi posameznikov digitalni odtis vplival na višino točk, nadzor nad posamezniki pa bodo opravljali tudi s sledenjem kreditnim karticam – tako bodo oblasti na primer vedele, koliko alkohola kdo popije in kakšno hrano uživa. Po vsej državi bo 200 milijonov kamer nenehno nadzorovalo državljane, opremljene pa bodo s programsko opremo za prepoznavanje obraza, tako da bodo oblasti kadarkoli v živo lahko spremljale premikanje in aktivnosti posamezne osebe. Pri tem jim bo v pomoč tudi geo-tagging oziroma označevanje geografske lokacije posamezne osebe prek njenega mobilnega telefona.

J. Ž.

 • AlojzZ

  Človekove svoboščine in pravice so sad krščanstva. Tako da nas kitajske ambicije totalitarističnega režima ne smejo presenetiti.

  • Tečen dec

   55. člen ustave tudi?

  • Volkhv

   Niso. Že stari Karantanci so poznali demokracijo in svobodo odločanja in so bili staroverci.

   • ZatonMesecnikov

    Imaš kakšne vire za te trditve?

    • Steiermark

     Verjetno so mu sporočili , po rdečem telefonu, direktno, iz Pekinga…..

     • Volkhv

      Kaj je Uroš P. tele fuknjeno debilno. Če misliš, da si duhovit, izpadeš še večji idiot kot si v resnici.

     • Štajerc

      A Uroš je. Saj sem sumil, da ne more biti ženskega spola, kot zase trdi.

     • Steiermark

      jovice, imaš zopet probeme z anusom, ki ti ga je poškodoval tvoj Marko iz Žalca. Ti lahko sumiš ali dvomiš le v sebe, ker sam ne veš, kam spadaš, to da spadaš med balkance, je jasno, v lgbt kvalifikaciji pa si verjetno tistega “spola”, ki te tisti dan ali uro, “navdihne”!

     • Steiermark

      To bi naj bil odgovor na moj komentar? Verjetno sam ne veš, kaj si hote “reči”, samo iz svojega gneva in zavedanja, da si duševni invalid, nemoreš drugače, kot z žaljenjem in kot to jovica počne, z spreminjanjem identitete tvojega nasprotnika v komentiranju………. Sicer pa moj komentar oz. pripmba ni bila namenjena ne tebi ne jovici, obema brezspolnikoma in bebcema!

     • RATATA

      Povej mu, da je bil Jezus Nemec, avtohtoni v Nazaretu, kot vsi. To mu povej in nemške učbenike mu pošlji, da bo spoznal resnico.

     • Steiermark

      Tebi nebodo pomagali nobeni učbeniki, morda ti delno laho pomaga Vodeb, da analizira tvojo psihopatsko dušo…….da si pa bebec, pa ne pravim jaz ampak ponavljaš o sebi to, sam, s svojim nasilnim in bedastim komentiranjem, takoj ko začutiš, da nekdo ni s tvojega brega – jugo in psihopat! Jaz tebe in nikogar drugega nikoli nisem napadala, kvečjemu se branila in te tudi nisem silila, da se izjasniš o svoji provenjenci, četudi balkanski, ker je to stvar posameznika, ki vsak zase , najboljše ve, kam spada in med koga. Če ti izhajaš od balkancev, je to tvoja star, venddar, zato , s svojimi nebulozi, ne rabiš posiljevati drugih in jih spreminjati v balkance. Resnica je samo ena in tudi zgoddovinsko dokazana in resnica ni tista ki jo širijo pierazziji, kučani in ostali zblojenci, ki sami ne vedo kam spadajo in posebaj pa je obžalovanja vredno “odobraanje” klanja nedolžnih ljudi v Sloveniji, po 45, kar so zagrešili tisti, ki se še vedno izmikajo roki pravice (umor ne zastara nikoli – samo pri nas, ker nas še vedno “vodijo” in obvladujejo tele komunistične zločinske svinje in njihovi potomci ali ideološki nasledniki morilcev z rdečo zvezdo!

     • RATATA

      Ti si prav fajna Štajerka,
      jebe te le to, da trdiš in res misliš, ter slepo verjameš, da ste Nemci na Štajerskem avtohtoni.

     • Steiermark

      Bolj od vas, ćefurčičev, pravgotovo! Pa tudi, le pod našo komando se je Maribor razvil in postal vzgleden, ko ste prišli vi v naše kraje, z debilnim jugofilskim maistrom, ter jih okupirali, se je pa začel propad mesta in pokrajine, ki se kaže danes, kot najbolj bedno mesto v “Sloveniji”!

     • RATATA

      Ne ti mene s ćefurćićem!!
      Švabi bi komandiral in koloniziral, nato pa germaniziral, kot od nekdaj.
      Jasni so izvorni viri, tudi švabski, da smo z Bavarci (Bagoarien) mejili pri izviru reke Drave, ki je zdaj v Italiji.
      V popolnosti so raziskani zapisi o potekih agrarnih kolonizacij slovenske zemlje. Zemljevid Bavarske vzhodne Marke po občevalnem jeziku (vir: Westermanns Atlas zur Weltgeschichte; Braunschweig 1965, na strani 59) jasno prikaže stanje avtohtonosti. Objavljen je bil pa tudi v Zbirki zgodovinskega časopisja – 10, 1994 pri Zvezi zgodovinskih društev. Tvoji so navedli kdo je kje in kdaj bival in poseljeval mdr. tudi Štajersko in sledljivo je siljenje “Nemcev” proti jugu, s popisi prebivalstva pa tudi nasilna germanizacija!!
      Za osnovo pa ti naj bo poimenovanje hribov, gora, rek, jezer, in pojavov na stotine kilometrov naokrog vse do in ob Donavi do Traune in Litahe, kjer do 12.stoletja ni bilo nobenega drugega kot le predniki Slovencev (tudi po listinskem gradivu 8. in 9. stoletja in kasneje), objavljeno tudi na zemljevidu Avstrije Wilhelma Schiera in Ernsta Gorlicha. Prav tako Otto Kronsteiner, Slovenska krajevna imena v današnji Avstriji (po: Österreichische
      Namensforschung, Wien 1976) segajo visoko na sever ….
      Tako laho počasi zaključiš s svojimi blesavimi trditvami, da ste Nemci avtohtoni na Štajerskem, ker je res totalno primitivno!

    • Volkhv

     Uradna zgodovina

     • ZatonMesecnikov

      Samo virov je zelo malo. Samo sklepanje.

    • macon

     Plemenske družbe so bile zelo pluralne, vodje so volili in menjali, vsi odrasli moški so imeli pravico glasovanja in javnega govora. Vsi tipi so bili vojaška milica, družbeno razslojevanje je bilo majhno.

   • xtc

    Torej krščani.

    • Volkhv

     orig. Karantanci niso bili kristjani (ne “krščani”). Eden izmed zadnjih knezov je bil Avrelij Droh (II), ki je tudi revitaliziral Svetovidov kult v današnji Avstriji Šentvid Sankt Veitan & Gospa Sveta Maria Saal).

     • Štajerc

      Fenomenalno! Že berem…

     • Volkhv

      Polavlja se tudi v delu Krst pri Savici… Ko boš raziskoval imena, bodi pozoren, da je bil knez “Valjhun” samo karantanska titula za “rexa” oz. Volhuna; Volhva (staroverski mag, svečenik, tudi kralj).

     • Štajerc

      Počasi…

     • Steiermark

      Bogi, bogi. Ko , sedaj že vsi vemo, Slovenci v tem srednjeevropsem prostoru obstajajo več kot 4.000 let, Kristus se je rodil pred 2000 leti, torej bi vam laho zdrava logika povedala, da je bilo Krščanstvo privzeto in da so se naši predniki, po Evropi odpovedali poganstvu in sprejeli Krščanstvo ter se združevali med sabo, v obrambi in zavarovanju svojih dežel, pred divjaki! Pokristjanjevanje ni bilo nasilno, kot to trdite rdeči buhteljni, ki ste povzročili po svetu, samo v 100 letih, več kot 200 miliono žrtev komunzma, ampak so ljudje sprejeli prostovoljno. Pozabljaš, da je krščanstvo nenasilna (pa ne kot islam – njihova politika, ker to ni vera, kjer bi te “bog pozival k umoru oz. klanju drugačnih) in z vrednotami, ki so po celi Evropi pripomogle k razvoju in boljšemu življenju, vse do komunizma, ki pa to našo kulturno in versko pripadnost krščanstvu, izkoreninjajo! Pa še to naj te opomnim, ker vidim, da si tako kot jovica in še nekateri tukaj, nerazgledan in nafilan z jugokomunajzarsko ideologijo, po kateri pa “narod” in pripadnost narodu ne obstaja ter je velik greh za nekoga, ki se upa izjaviti komu, po narodnosti pripada, – prednikom, ki izhajajo, ravno tako, kot Veneti, s teritorija oz so se naseljevali tukaj, skupaj z Veneti in ostalimi, ki je bil uničen po 1. sv vojni, ter so bili zasmehovani zaradi oklepanja lastni kulturi (jezik jim je bil odvzet in prepoedan )zaradi svoje pripadnosti Germanom! Tepec volčji! Sedaj pa se lahko vsi, tudi ratata, jovica in ti, pravtako vsi ostali, ki ste nasilni jugokomunajzlarski produt, od sile in togote poser…..jete in driskate naprej, dokler ne najdete štoplco za svoje anuse!

     • Volkhv

      Ajde ne seri, nisi vreden, da te poščije pes

  • macon

   Ne, sad antične grške demokracije in individualizma. Krščanski srednji vek je bil v Evropi veliko bolj nesvoboden in reven kot antika.

 • xtc

  Komunistični gulag,komunisti se bojijo zrušitve,kar je neizbežno,tole bo prineslo upopr in vojno,komunisti hočejo popoln nadzor nad človekom.

  • Steiermark

   ja , ker izhajajo iz marxistične satanistične filozofije, ki so jo najbolj krvavo upodobili, po vojni 1945 leta!

 • Olga2345

  Kitajci, naženite komunistične divjake!

 • Valter BraniSlav

  V ZDA SE TOCKA IMENUJE $

  • xtc

   In to ti nam izpod mosta v ZDA?

  • Steiermark

   Torej, če sem te prav razumela, ti nimaš nobene točke…..

 • Soave

  Oh ??? Saj to pa ni nič novega, To semo preizkusili že pri nas. . . . .Se je kar dobro obneslo. In se komunjare že vedno poslužujejo te prakse.

 • Anton

  Saj nas tudi nadzirajo samo javno se s tem ne hvalijo.

 • dr Janez Sveti

  Včasih si za takšne filme moral v kinom sedaj pa v Chino.

  Dr Janez SVeti

  • Steiermark

   “Včasih” smo imeli takšne “filme” kar doma, bili smo glavni protagonisti, seveda se nismo zavedali. Šele sedaj, ko občasno vidimo filme, kaj se je dogajalo v Vzhodni Nemčiji, se prepoznamo v vlogah zasužnjenih!

 • Morala

  Človeška norost nima meja!! Tudi pri nas nimaš popolne svobode!!

  • Steiermark

   Pri nas je še nikoli ni bilo in še tisto malo, ki smo si jo uspeli priboriti 1991, nam jo odžirajo stekli -razjarjeni marxistični cucki!

 • ZatonMesecnikov

  Sicer so konfucijanci veliki pragmatiki in nič ne naredijo brez razmisleka in razloga. Zato ima tudi to verjetno nek smisel.

  • xtc

   Ko so posredi partijci= to gulag.

  • Caetano

   Konfucijance so komunisti uničili. Kitajci so bili tradicionalno res manj ekspanzionistični in predvsem trgovci. To jim je šteti v plus. Šele pod komunisti so postali imperialisti. Zlasti še pod Mao Zedongom.

   • macon

    Qing so v 18. in 19. stoletju zavzeli velik del centralne Azije, pokorili Ujgure in uničili Džungarce. Kitajci so bili skrajno brutalni ekspanzionisti, če bi oni šli kolonizirat Afriko, bi vse črnce kar pobili.

    • Jože Novak

     Pred stoletji so bili najbolj brutalni angleži, belgijci, portugalci in španci. Pobili ali zasužnjili so 95 % avtohtonih prebivalcev Amerike, Avstralije in Afrike.
     Če pa gledamo današnji čas, imata Rusija in Kitajska od svoje oborožitve 90 % obrambne in 10 % napadalne.
     ZDA imajo pa 95 % napadalne in 5 % obrambne. Zanimivo, kajne.

     • macon

      Ameriške staroselce so pobile bolezni, ne belci. Vprašaj se, zakaj je Hanov 90% Kitajske, zakaj ni nekako kot v Indiji, ki je sestavljena iz več narodov, ker tudi gre za veliko področje. Hani so množično pobijali in asimilirali vso zgodovino.

    • Caetano

     Moraš upoštevati, da govorimo o več tisočletni zgodovini. Glede na celoto so bili usmerjeni bolj trgovsko kot pa v osvajanja. Šele s komunizmom so krenili na drugo pot in si hoteli osvojiti čim več ozemlja. Tibet, napad na južno Korejo, strmoglavljenje vlade v Kambodži so le nekateri izmed njihovih podvigov.

     • macon

      S kom so pa trgovali? :)

      Ogromno so osvajali in pobijali, so pa obdani z ogromnimi naravnimi ovirami: stepa na severu, Tibet in gore na zahodu, džungla in gore na jugu.

     • Caetano

      Indija, Japonska, Evropa, islamski svet… to je bila ena najbolj razvitih ekonomij.

     • macon

      Kitajci so nekaj trgovine opravili samo s Korejo in srednjo Azijo in pa seveda interno. Z ostalimi so imeli bore malo kakršnekoli izmenjave. Ekonomija je bila razvita zaradi pobiranja davkov z gosto poseljenih namakanih področij. Ko je bila birokracija skorumpirana, se jim je vse podrlo do strašnih lakot in grozljivih državljanskih vojn.

     • Caetano

      So bili trgovci. Drz. vojne pa so imeli res krvave, vendar so potem kitajski komunisti naredili drz. vojno dobesedno za permanentno, kar se je posebej pokazalo med t.i. kulturno revolucijo.

 • Warrior princess

  No, zdaj so naši komunisti dobili spet eno “briljantno” idejo.

  • Jože Novak

   Smešno. Da bi komunisti nadzirali sebe, koliko prispevajo državi?
   Potem ne bi imel nobeden (od njih) zdravstvene oskrbe, ne izhoda iz države.
   Tak nadzor je v “svobodnem svetu” že nekaj časa v veljavi. Samo se ne govori o njem.
   Pa Kitajska že dolgo ni komunistična, kot tudi ne Rusija.
   Kdaj bo tale portal to dojel?
   Mi boste spet izbrisali komentar?

 • Steiermark

  Prekleta zasužnjevalska marxistična – komunistična drhal, ki pravtako dviguje svojo glavo tuddi pri nas in nas zasužnjuje in omejuje ter ugonablja! Pošljimo meseca, trčkota violeto in ostale umske pohabljence, ki imajo v glavi samo sranje in sanje o Venezueli, kjer upajo, da bi se skupno s šoferjem maduro, ki pelje avtobus, brez bremz, direktno v peklo, nažirali pohanih piščancev in zrezkov, ki stanejo tudi več kot 200 evrov medtem ko narodd umira od lakote., za začetek jih lahko pošljemo na uvajanje kar na Kitajsko!

 • Dejstvo

  Dober da demokratična Anglija z LONDONOM na čelu nima več nadzornih kamer kot pol kitajske (10 x večja) skupaj sam tam ni panike je demokracija

 • Waltter

  Najbolj žalostno pa je da so si Švicarji nekaj podobnega sami na referendomu izvolili. Sicer ne še z pikami ampak za vpogled v celotno njihovo življenje pa z lahkoto… vse v stilu terorizma.. dobro pri nas to dela policija kar samoinciativno in kar brez odredb sodišča…

 • šmentanamuha

  Orwell je bil komunist, insajder, ki nam je samo lepo ubesedil Kalergijev plan. To, o čemer je pisal ni bil genialni ZF literarni navdih, ampak leposlovna ubeseditev Kalergi-Satanističnega načrta za prihodnost, ki se pravkar dogaja tukaj in zdaj.

 • Common Sense

  A se zajeba*ate?

 • svatne

  aja – pri nas pa tega ni!

 • garfi

  imamo “šarčev” vladni eksperiment
  vse usklajeno

 • Franc Šink

  To bo čez na primer čez 50 let po celem svetu.Hvala bogu da me takrat več ne bo.

 • freedomfighter

  Zanimivo kako kitajci ves cas gledajo v prihodnost…a mislite da se pri njih tudi kregajo kdo je bil kje leta 45 hahahah glede konkretnega primera sicer ne vem ce se strinjam z njim vendar pa me fascinira to kako se na kitajskem vedno ukvarjajo s tem kako bo jutri z razliko od vecine sveta kjer se kregamo o tem kaj je bilo predvcerajsnim…najbolj me pa preseneca kitajski optimizem ker vecina kitajcev kljub svoji bogati in uspesni zgodovini vrjame da njihov cas sele prihaja za razliko od zahoda kjer so ljudje ze tako apaticni invse kar slisis je oh ko bi bilo tako kot vcasih eni bi se vrnili v cas imperializma drugi pa v cas socializma namesto da bi gledali naprej in se zdruzevali bomo najbrz unicili naso unijo potem bodo pa kitajska rusija in usa lahko rekle evo najmocnejse smo zrusli zdaj jim lahko pa naprej vsiljujemo svoja prepricanja namesto da bi se evropejci zdruzili in prakticno zavladali svetu

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!