Kitajska napoveduje povračilne carine za ZDA s 6. julijem

Foto: iStock

Kitajska je danes napovedala, da bo prav tako uvedla carine na ameriško blago v vrednosti 50 milijard dolarjev. Prvi protiukrepi na ameriške carine na kitajsko blago bodo začeli veljati 6. julija, je sporočilo kitajsko ministrstvo za zunanjo trgovino.

Na seznamu je 659 uvoženih proizvodov iz ZDA, za katere bodo uvedli 25-odstotno carinsko stopnjo. Med njimi so tako kmetijski proizvodi kot tudi avtomobili, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Natančnejšega seznama Peking za zdaj ni objavil.

Prve carine bodo začele veljati za 545 proizvodov in naj bi bile skupaj vredne 34 milijard dolarjev. Te carine naj bi začele veljati s 6. julijem. Carine za ostalih 114 proizvodov pa naj bi uvedli kasneje.

Če bodo ZDA nadaljevale z dvigovanjem carin, si pravico do podobnih ukrepov pridržuje tudi Kitajska, je še sporočilo ministrstvo za zunanjo trgovino.

Gre za odziv Pekinga na petkovo sporočilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da uvaja 25-odstotne carine na kitajsko blago v skupni vrednosti 50 milijard dolarjev. Carine bodo uvedene na kitajsko blago, ki “vsebuje industrijsko pomembne tehnologije”, so sporočili iz Bele hiše.

V Pekingu so takoj napovedali protiukrepe v enaki vrednosti in obsegu. Poleg tega so iz Pekinga tudi sporočili, da so prekinjeni vsi gospodarski in trgovinski dogovori z ZDA. Izrazili so obžalovanje, da je Washington “izzval trgovinsko vojno”.

D. Č.

 • Zgornji

  Aja. No, potem pa bo to Pospešilo Global Financial Collapse , in to Bo tudi Pospešen Začetek Konca.
  Lp do tedaj.

 • xtc

  Mislim ,da ZDA,Kitajske carine ne bodo prizadele preveč,kajtiKitajska je že zdaj precej zavirala uvoz izdelkov iz zda,pri avtomobilih na bo veliko škode,saj se večina ameriških znamk,ki so prisotne na Kitajskem proizvajajo ravno tam.
  Premium segment,pa cene niso niti tako pomembne,preje želja za vozilom,sicer pa npr GM lahko z lahkoto pošilja avte na Kitajsko rebadgirane kot Holden,kot to že počne s Holdnon rebadgiranim kot Chevrolet v Arabskih državah,Ford pa čez tovarne na Kitajskem,Chrayslerji pa kot Fiati,Lancie ali druge znamke.
  Precej bolj utegne zadeva prizadeti ,Kitajce,saj veliko več izvažajo v ZDA,utegnejo pa morati seliti proizvodnjo v druge države,kar pa utegne zamasjati zadeve doma.

 • Jani Steiner

  Prepove naj se ves uvoz iz Kitajske! Saj nimamo nič od poceni kitajske robe, samo nekaj uvoznikov ima enormne dobičke.

 • garfi

  kitajska komunistična tvorba, ki bogati s krajami
  najnovejša poguntavščina je ocenjevanje državljanov in teror nad njimi

 • cosmosjasnovidec

  Kitajsko robo bi glede na njihovo kvaliteto morali ukiniti po vsem svetu ker je več kot navaden škart predvsem so pa artikli ponaretki zmazki z katerim goljufajo kupce ter seveda na ta račun služijo samo oni.
  Bog ne daj,da bi preko spleta naročil kako zadevo primer kakšen stroj in podobno.
  Sem videl,ko si je prijatelj naročil iz Kitajske manjšo stružnico in v kakem stanju jo je dobil.
  Ne samo,da so mu že stolčeno poslali se mu je vse zatikalo orodje pa hodilo tako močno mimo centrov,da sva se na koncu morala smejati kako jim je sploh uspelo tako zgrešiti.
  Razen motorja na njej popolnoma nič ni bilo uporabnega.Tudi,če v Slovenskih trgovinah kje vzameš kitajsko robo ni skoraj nič drugače saj je njena življenska doba več kot minimalna.
  Je pač tako pri tem.Malo denarja malo kvalitete vendar,če pravilno razmisliš si še toliko malo denarja vrgel v smeti,ker ti crknjen artikel ne koristi popolnoma nič.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • centurion

  Hmmm, Trump pav jok, hehehe.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!