Kitajski komunistični funkcionar zaradi korupcije obsojen na dosmrtni zapor

Foto: epa

Na Kitajskem je sodišče obsodilo nekdanjega vodjo komunistične partije Wana Qinglianga v mestu Guangzhou na dosmrtni zapor zaradi korupcije. Ta je v zameno za pomoč pri napredovanjih in potrditvi projektov prejel 15 milijonov dolarjev podkupnin in daril. 

Sodišče je ugotovilo, da je komunistični funkcionar tudi izsiljeval, vse očitke pa je priznal in predal dodatne dokaze, ki jih med preiskavo niso našli. Zaradi njegovega sodelovanja je prejel milejšo kazen, sicer bi mu grozila smrtna kazen.

Vsa njegova kazniva dejanja segajo v leto 2000, v tem času pa je med drugim zlorabil svoj položaj vodje partijske mladinske lige v Guangzhouu. S tem, ko je bil na čelu lokalnega odbora stranke, je bil najpomembnejša uradna oseba v mestu.

Poleg Wana je sodišče zaradi korupcije sodilo tudi vodji stranke v mestu Jinan Wang Minu. Prisodilo mu je 12 let zaporne kazni.

Boj proti korupciji je del predsednikove kampanje
Kitajsko sodišče je sicer pod nadzorom kitajske komunistične partije, zato so njegove odločitve še posebej v primerih sojenja zaradi korupcije vnaprej predvidljive. Nedavne obsodbe so del okrepljenih prizadevanj kitajskega predsednika Xi Jinpinga za boj proti korupciji, ki ga je napovedal že ob nastopu mandata.

Kitajska je aprila sprejela določilo, po katerem lahko na smrtno kazen obsodijo uradnike, za katere so ugotovili, da so krivi poneverb ali sprejemanja podkupnine v višini najmanj 410.553 evrov.

M. P., STA