Kontroverzni filipinski predsednik bi tokrat tajkunom “porezal vratove”

Rodrigo Duterte (Foto: epa)

“Edini način za osvoboditev te države je iztrgati jo iz krempljev peščice ljudi, ki imajo moč in denar.” je bil kritičen do lokalnih tajkunov, ko je napovedal, da želi svojo državo odpreti tujim naložbam. Pred časom je javnost sicer že razburil s svojimi kontroverznimi izjavami. 

Populistični filipinski predsednik Rodrigo Duterte je tokrat znova presenetil javnost s svojo “udarniško” retoriko, ko je dejal, da lokalnim tajkunom ničesar ne dolguje, medtem ko se je odločil, da bo svojo državo odprl tujim naložbam, Russia Today. Filipinski predsednik je sicer že večkrat razburkal javnost s svojimi kontroverznimi izjavami, predvsem pa z zmerljivkami namenjenim nekaterim tujim politikom.

Duterte nastopa kot veliki revolucionar – državo želi iztrgati iz krempljev bogatašev
“Edini način za osvoboditev te države je iztrgati jo iz krempljev peščice ljudi, ki imajo moč in denar.” je pogumno dejal filipinski predsednik ter pristavil, da lokalnim tajkunom ničesar ne dolguje, kar je tudi razlog, da se jih je na zadnjih volitvah izogibal, a obenem zagotovil, da jih ne želi uničiti, ker so zanj premočni. Tuji poslovneži so se namreč v preteklosti že pritoževali, da nimajo dostopa do nekaterih področij gospodarstva kot so na primer telekomunikacijska podjetja, kar jih posebej teži zaradi dejstva, da gre za tržišče s 100 milijoni prebivalcev, saj so jih pri tem med drugim ovirali tudi lokalni tajkuni.

V “filipinsko gospodarsko areno” vabi tuje “gladiatorje”
Sedaj se “gospodarska arena” končno odpira za nove, predvsem tuje “tekmovalce”, da bi na takšen način spodbujali konkurenco. Na Filipinih živi 21 milijarderjev, med kateri ima najbogatejši kar 12 milijard dolarjev. Mnogi so ob začetku njegovega mandata sicer domnevali, da bo obdobje njegovega vladanja zaznamovano z upadom gospodarstva, a se je po njegovi izvolitvi zgodilo prav nasprotno. Država v zadnjih letih beleži hitro gospodarsko rast, od 2012 do 2015 v povprečju kar 6,47 odstotka letno, kar je posledica naložb v gospodarstvo in večje potrošnje, še navaja Russia Today.

Filipinski predsednik je brez dlake na jeziku
Odkar je Duterte postal filipinski predsednik je že večkrat šokiral javnost s svojimi kontroverznimi izjavami. Med drugim je nekaterim tujim politikom sočno dejal v svojem slogu: “Vi ste otroci vlačug!” s čimer je želel povedati, da se požvižga na njihove očitke glede kršenja človekovih pravic. Ob neki drugi priložnosti pa je ameriškemu predsedniku Baracku Obami rekel, da “naj gre k vragu”.

Domen Mezeg

 • Olga

  Ubiti in si prisvojiti njihovo premoženje! Se je šolal pri komunistih?!

  • dob

   Ta mesarski pristop reševanju problemov je lasten tako komunizmu kot desničarstvu. Ni dosti razlike med enimi in drugimi v pojmovanju, kako je treba pristopati k “reševanju” problemov.

   Vse tisto pocukrano obnašanje vmes je pa samo pavza med krutostjo in še večjo krutostjo. V nekem trenutku vsi začnejo jemati zalet, nasprotja se kopičijo, zmerjanje, potem pa grožnje. Ljudje se polarizirajo.

   Tudi tukaj v komentarjih je kup ljudi, ki včasih rečejo: pred zid pa postrelat! Ali pa: vse na vagone, pa izgnat. Ali pa: pometat v morje!

   Nasilje je rezultat neznanja. Tisti, ki sebe imajo in razglašajo za “humaniste” so največji prasci, večji in bolj pokvarjeni kot vsi tisti, ki grozijo! Zato, ker počasi pripravljajo situacijo, v kateri bodo vse njihovo neznanje, njihova arogantnost in prikrita nasilnost eksplodirali. Tako bodo potem imeli izgovor, da drugače ni šlo.

   Seveda lahko gre drugače. Le da njim to ni zanimivo in zato niti ne poskušajo. Vedno, ko je treba sprejeti neko pametno odločitev, jo zavrnejo in sprejmejo najbolj neumno. Kaj res kdo misli, da je to le slučajno?! Da se nekaj samo zgodi?
   Mir jih ne privlači. Njih nasilje rajca.
   Lažnivec vedno najde prave izgovore za svoja pokvarjena dejanja, in jih opravičuje s tem, da “drugače pač ni šlo”.

   • Olga

    Če mislite naciste, to so bili socialisti, levičarji! Nacionalsocialistična nemška delavska stranka (NSDAP)! Tudi nacisti so bili učenci Stalina in njegovih gulagov, torej komunistivm

    • dob

     Že precej časa je, odkar ne delam več razlike, kako kdo sebe poimenuje. Gledam na vsebino in ne nazive. Težko bi rekli, da so severnoameriške Indijance iztrebljali komunisti.
     Ali pa da jim zdaj levičarji zemljo kradejo v Dakoti, da bi napeljali naftovod.
     Ta mentaliteta , ki pohablja in uničuje je ena in ista, ne glede na to, kako sebe imenuje.
     Vse diktature, verske in ideološke, imajo enak vzorec norosti, iz katerega se polnijo, iz njega črpajo. Potem, ko se krog neštetokrat obrne in se ponovi, potem ko se eden maščuje drugemu, potem drugi nazaj prvemu, in se vsi fragmenti zopet premešajo in se porazdelijo, sklenejo zavezništva in eden drugemu pretijo z dokončnim uničenjem… se enkrat vzorec obrabi, iztroši in postane nesmiseln. In zdaj se je.
     Mene ponavljanje ne mika (več). Še posebej zato ne, ker vidim neštete druge možnosti življenja tam, kjer drugi, očitno, niso sposobni najti niti ene.

   • althar

    Dob, sicer ne povsem povezano s tvojim razmišljanjem, a vendarle dovolj blizu. Vredno prebrati in pogledati 40 minutni video.
    http://www.alt-market.com/articles/3067-order-out-of-chaos-the-defeat-of-the-left-comes-with-a-cost

    • dob

     Sem šele začel poslušat, ampak že mislim, da je bližje kot pa samo dovolj blizu.

 • xtc

  Populizem je vedno gonilo raznih skrajnih psihopatov ipd ljudi;ki svoje cilje pač želijo dosegati za vsako ceno;če tudi ne drugače z pobijanjem s tistimi katerimi se ne strija:Če res želi odpreti trg in državo tujim vlagateljem in malce pristriči peruti lokalnim šerifom v skupno dobro obstajajo verjetno kake pravno zakonske stvari;nikakor pa to ne morejo biti grožnje z likvidacijami;zmerjanji ali celo pobijanjem brez vsakršnih osnov:
  Seveda pa je z populisti tako;vedno senajde nekdo večji ;ki

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!