Kruta usoda mlade gimnazijke Grozde Budak, ki so jo zverinski partizani posilili, mučili in ubili vpričo svojih partizank

Foto: YouTube. Grozda Budak s svojim očetom Miletom.

Na Hrvaškem so se pred dnevi spominjali obletnice rojstnega dneva Grozde Budak, hčerke Mileta Budaka, hrvaškega književnika in politika, ki so ga komunisti usmrtili leta 1945 zaradi njegovega sodelovanja s t. i. ustaško državo. Po pričevanju zgodovinarjev je bil Budak med drugo svetovno vojno eden glavnih ideologov in propagandistov “fašistične tvorbe” na ozemlju Hrvaške in zato kriv “izdaje naroda”. Kako zlobno je lahko komunistično maščevanje, pa je spoznala predvsem njegova najmlajša hči, ki je doživela res kruto usodo. Grozda na Hrvaškem namreč velja za enega tistih nedolžnih deklet, ki je bilo deležno najhujših možnih povračilnih partizanskih ukrepov in zagotove smrti.

Kot poroča hrvaški spletni portal Kamenjar, je bila Grozda Budak najmlajša hči Ivke in Mileta Budak, rojena je bila 27. maja leta 1924 v Zagrebu. Imela je brata Zvonka in sestro Nedo, medtem ko je drugi brat Branimir zaradi bolezni umrl že kmalu po porodu. Grozda je na lastni koži občutila, kako je, če so tvoji starši v napoto nasprotno misleči politični opciji, saj je že v rani mladosti doživela več poskusov atentata na svojega očeta, mati so ji zaprli in jo leta 1940 v nepojasnjenih okoliščinah ubili, otroci pa so bili ločeni drug od drugega. Ob umiku Ustašev leta 1945 je padla v roke partizanom, ki so jo kmalu zatem, skupaj s številnimi drugimi mladimi dekleti in ženskami, posilili, mučili in ubili.

Kriva za “zločine” svojih staršev
Kamenjar
piše, da je Grozda končala na skoraj najhujši možni način. Medtem, ko so jo partizani večkrat zverinsko posilili, so vse to gledale in se ob tem naslajale mlade partizanke ter pri zločinu pomagale svojim moškim. Mučenje je šlo tako daleč, da so ji z žago odrezale več delov telesa. Kot vrhunec antifašizma so ji partizanke razsekale prsno kost in ji iztrgale srce. Nabile so ga na palico in ga pekle na ognju, kar je potrdil takratni načelnik vojaškega sodišča II. brigade Gabrijel Divjanović. Za ta zločin naj bi obstajali celo slikovni dokazi. Podobno kruto usodo je sicer doživel tudi njen oče Mile.

To je samo eden od primerov, piše Kamenjar, saj so mlada nedolžna dekleta zaradi domnevnih grehov svojih staršev na tako krut način umirala povsod po Zagrebu in okolici. Za te zločine seveda nihče nikoli ni odgovarjal. Vse te mlade ponosne Hrvatice so bile krive zato, ker so bile predane ideji neodvisne, samostojne in svobodne hrvaške države, piše Kamenjar.

Pri okrutnih zločinih partizanov sodelovale tudi mlade partizanke
Leta 1945 so partizani vlamljali v stanovanja “sovražnikov naroda” in pred vso družino posiljevali ženske vseh starosti, razbijali stanovanja in pokradli vso zlatnino in umetnine, nato pa “sovražnike” pospremili v zapore v Gračanih. Večina teh zapornikov je končala v množičnih povojnih grobiščih v okolici Zagreba in tudi neposredno ob slovenski meji.

Partizani so v velikih posodah nosili odrezane moške spolne ude, ženske dojke, ušesa, nosove in jezike ter vse skupaj polili z bencinom in zažgali. Očividci trdijo, da so storilci zraven prepevali partizanske pesmi in plesali na partizansko kolo. V teh zločinih je sodelovalo tudi veliko število partizank. Tiste ženske, ki so pokol leta 1945 preživele, pa so postale spolne sužnje partizanskim oficirjem – dokler se jih niso naveličali in so jih dali ubiti. Kot spolna sužnja je dolgo trpela tudi Grozda Budak, preden so jo oficirji prepustili krvoločnim partizanom in partizankam.

T. F.

 • janez zorman

  Ni večje hudobije od zafrustriranih partizank, ki še danes prihajajo iz gozdov in se zaposlujejo po državnih in paradržavnih ustanovah, da ljudem vsiljujejo propadlo udbopartijsko ideologijo.

  • MEFISTO

   Štabne tovarišice so bile že fajn punce.

   Nikoli niso rekle ne.

 • MEFISTO

  Če bi pri nas analogno izvajali komunistično prakso, bi bil ob življenje tudi kak bivši ustavni sodnik, pa še kdo.

 • Novakec1

  Kdaj mislite nehat s temi “pravljicami” a ni dost da so nas do smrti Tita futral z drugačnimi pravljicami.

  • sprehajalec

   Zato, da bo zadeva uravnotežena. Tako imaš pa samo eno faleno predstavo,

   Partizani, dobri, humani, čisti borci za svobodo, pravični in pošteni. Grdi KNOJ je prispel iz Juga in pobijal maja 1945. Slovenski Borci za svobodo, so pa v srcu nosili samo eno željo – svobodo. Za komunizem še vedeli niso in jih je nekaj partijcev zlorabilo.

   Ljudem je treba povedati resnico, da ni bilo tako in da ne bodo mislili, tako kot sem napisal. Hvala Novi za trud.

   • tarantela

    Sej maš prov, zadeva naj bo uravnotežena, ampak kaj pa pamet? A nas bojo zdej še oni z druge strani matral 70 let? Ma, nej pridejo muslimani, bo konc tega medsebojnega mučenja! Sej ne znamo in nočemo normalno živet!

    • sprehajalec

     Nič ne veš o pobojih na 600 lokacijah in medvojnih likvidacijah veleposestnikov, županov, meščanov, kapitalistov. To moraš vse zvedeti.

     Kot da bi neka skupina ultra levičarjev danes šla v gozd, pa začela pobijati župane po občinah, pa vsakega, ki bi imel malo več…

     • Steiermark

      Žalostno je dejstvo, da so likvidatorji klali in posiljevali ter ropali, kot pravi psihopatski razbojniki, z vodjo titom, v glavnem, po končani vojni, po 45 letu, ko so nam zavezniki “dodelili” pravico da ne živimo v svobodni in demokratični državi, kjer so nam vladali in nam še ,tudi danes, v glavnem njihovi potomci, ter se “nismo medsebojno mučili” ampak smo bili mučeni ter tega še danes ne priznajo, ker se bojijo, da bi jim bilo pravično sojeno!

      nis

    • Steiermark

     tarantela, ti se kar “muči” z musliji, saj drugega si ne zaslužiš. Pa še pri tvoji zafrustriranosti ti bodo pomagali, da se je rešiš, ko te bodo postavili na mesto, ki ga imajo pri njih ženske, kot stvari, ki dokler služijo njihovim živalskim potrebam jih pač pustijo životariti….

   • Lustrator

    Ne da bo uravnotežena, ampak zgolj da resnica pride na dan. Uravnoteženje bi pomenilo, da se kot odgovor na partizanske pravljice pišejo še protipartizanske pravljice. V teh primerih pa ne gre za nikakršne pravljice, pač pa grozljivke, ki temeljijo na dokumentih in pričevanjih.

   • Novakec1

    Boli me za tvojo resnico,ne verjemem ne levim ne desnim kaj šele tebi.

 • tarantela

  Je zmanjkal domačih pravljic, so jih pa še s Hrvaške privlekli. No zdej, ko so vsi pomrli, lahko vsak napiše kar hoče, če je res ali pa ne.

  • soc

   Bog bodi zahvaljen za dežurne partizanske agitpropovce, da nas nevedne tudi na tem forumu razsvetljijo s pravo resnico. Tisto zapovedano.

   • tarantela

    No, na tem forumu sem prebrala hvalnice Hitlerju, menda naj bi bil celo holokavst izmišljen, torej je izmišljeno vse: Dajmo se zmenit, ne verjamemo nikomur in zaključimo zgodbo pa delat za prihodnost.

    • slosin

     Vprašanje, če hvalnice Hitlerju in ostalo ne pišejo tvoji tovariši, da bi ja čimbolj očrnili ta portal……..

    • Lustrator

     Zanimivo kako ne v živo ne preko spleta ne poznam enega samega “desnega”, ki bi poveličeval Hitlerja in njegova zla dela, medtem ko ne poznam enega samega levaka, ki NE BI poveličeval Tita in njegovih zlih del. O čem torej pravzaprav govoriš?

     • tarantela

      A veš kaj se še meni zdi čudno? Bili so časi, ko mi je šlo na jetra vse z zvezi s Titom. Imela sem poln kufer reklam za levo usmerjene. Na tem portalu sem bila v začetku zadovoljna, ker je vsaj nekdo malo drugačen. Potem ste pa začeli nabijati, furt na furt ista jajca, zdej mam pa tud tega pol kufer! Prej so nabijali levi, zdaj pa desni. Prepričali ste me, da VAŠA desnica ni prava desnica! Spremenili ste me. Kar se pa tiče Hitlerja, malo bolj pozorno beri komentarje na tem portalu, marsikateri pisec ga hvali, ali pa vsaj zanika, da je bil Hitler okupator in zločinec. Nekateri so zapisali celo, da se partizani ne bi smeli upreti okupatorju!

     • Lustrator

      še vedno nisi navedla kaj konkretno te je zmotilo pri Novi razen “nabijati, furt na furt ista jajca”. Imaš občutek, da pišejo o stvareh, ki jih velika večina Slovencev pozna in teh resnic ni več potrebno “nabijati” v tri krasne? No, dokler resnice ne spozna večina Slovencev, bo potrebno sonarodnjake izobraževati vse do točke, ko bomo končno postali normalen demokratičen narod, ki pozna svojo preteklost, na njeni podlagi razume svojo sedanjost in ima skupni pogled v prihodnost.

      Še enkrat: ne poznam enega samega resnega pisca (vaših provokatorjev ne upoštevamo), ki bi hvalil Hitlerja ali zanikal njegovo zločinsko plat. Je pa absolutno dejstvo (in en zgolj mnenje), da Hitler ni bil edini okupator Slovenije in Jugoslavije, saj so bili to tudi komunisti (internacionalsocialisti), ki so v trenutku največje narodove tragedije (vojne) z vso silo udarili po njenem samem osrčju, pri čemer drugega okupatorja skorajda niti opraskali niso. A okupacija sama po sebi še ni zločin – okupacije se dogajajo v vseh vojnah, revolucija in poboji drugačemislečih ob nasilnem prevzemu oblasti pa ne.

      “Nekateri so zapisali celo, da se partizani ne bi smeli upreti okupatorju!”*

      Ta izjava bi bila res nezaslišana če bi imeli partizani nekajkrat večjo in boljšo organizirano vojsko s katero bi bili v stanju brez civilnih žrtev premagati Tretji rajh, realnost pa je bila seveda svetlobna leta od tega – Nemci so na področje Jugoslavije poslali le minoren del svojih čet, svojo tretjo enoto po usposobljenosti, pa še ti so proti partizanom dobili praktično vse bitke – na slovenskem pa absolutno vse.

      *Od kod ti ideja, da so se partizani sploh uprli okupatorju? Sodelovali so tako vojaško v boju proti četnikom in tigrovcem, imeli so dogovore o nenapadanju, partizani so jim priskrbeli spiske za likvidacijo in internacijo v taborišča, nemci so jih oskrbeli s sanitetnim materialom, Italijani so jim ob umiku v zahvalo za varovanje izročili težko topništvo,… V celotni vojni je v Sloveniji padlo skoraj 100.000 Slovencev, okupatorjev pa skupaj nekaj čez 800. Temu pravimo upor ali kako?

 • Antonius

  Potem, ko so se v zločinu napili krvi umorjenih, so se prelevili pa v intelektualce in mislece.
  Milka Planinc je postala celo predsednica Zveznega izvršnega sveta v bivši Jugoslaviji.
  Slovenci imamo kar nekaj tovrstnih krvolokov lepo pospravljene v grobnici poleg državnega parlamenta.
  “Mislec in filozof” Kardelj je najbolj razvpit med njimi. Nedaleč stran se v Parku Evrope šopiri morilski Kidrič, pred Plečnikovo gimnazijo se moramo spominjati pa morilskega komandanta Franca Rozmana-Staneta.
  Višek arogance so si lani dovolili s postavitvijo spomenika morilskem Ivanu Mačku Matiji.

  Tarantelci pa kar tukaj odgovor na njen poizkus nesramnosti.
  Prečita naj si Črne bukve na povezavi, pa bo imela partizanskih morilskih pravljic vsaj za nekaj dni.

  http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf

 • Demonkrat

  Seksualni manijaki.Drhal.

 • FUCK COMMUNISM

  Ali lahko clovek of usranih komunajzlov pricakuje kaj drugega???

 • Krtača17

  Mile Budak, minister v ustaški vladi NDH, ki je klala tudi Slovence v Jasenovcu. To je tisti, ki se drl srbe na vrbe. No po vojni jo je podrepnik ucvrl v Avstrijo kjer so ga zajeli in mu tudi sodili. Končal je pač tako kot je želel Srbom – na štriku. Sekircam s katerimi so klali srbe je govoril srboseki. Hčer je bila ubita baje v Škofji loki. Res, pohvalno od tega portala da pozabi omenit glavna dejstva.

  Mile je drugač vojni zločinc. In take tale portal zagovarja.

  • sprehajalec

   Začinjen tekst, z običajnimi pikantnostmi, da odvrne bralstvo od kritične presoje in napelje razmišljanje v eno smer.

   Mile Budak je bil drugače tudi književnik Na dveurnem procesu 1945 v Zagrebu brez odvetnikov in ostale obrambe je bil spoznan za vojnega zločinca in obešen v Maksimiru.

   Danes veliko ulic po Hercegovini in Hrvaški nosi njegovo ime.

  • Botoks

   Tebi in tisti taranteli spodaj enostavno vprašanje:pri vsej plemenitosti,premočrtnosti,poštenosti,pogumnosti,žlahtnosti,požrtvovalnosti,tovarištvu,ljubezni,morali in etičnosti etc,etc so ti nadpoštenjakarski ničesarskrivajoči hostarski junaki uničili in požgali 93% vsega arhivskega materjala,ki bi z lahkoto potrdil njihova junaštva.Zakaj?

  • xtc

   Ko rusofilsko komunistični podrepnik in izdajalec prične zmerjati nekoga z izdajalcem se ve;daj je namen takega idiota:
   Sedaj pa še ena ;ki te postavlja na nivo idiota_otroci ne morejo biti odgovorni za dejanja svojih staršev_če je temu tako potem bi bilo potrebno po tvoji logiki pospraviti vse bližnje in daljne sorodnike rdečih NOB klavcev:Pazi kakre neumnosti pišeeš bedak sorodnikov se ne izbiramo jih pač dobimo take ali drugačne:Tvoj koentar pa je komentar umskega invalita;tipičnega levaka in rusofila:

 • Adolf Hitler

  komunaiserski judovski tifus!

 • Lev Raskolnikoff

  Vi ste bolani…

  • sprehajalec

   Kdo je bolan levček? Povej svojo diagnozo detalneje.

  • xtc

   Bolani ste levaki;ker dugače nebi imeli toliko grobišč in zločinov:

  • soc

   Jugos, ostani pri Sportskih novostih, tvojem menda najljubšem čtivu. To je natanko tvoja raven.

  • Lustrator

   Ker poročajo o nečednostih o katerih vam vaši priviligirani dedje in starši niso poročali, čeprav so prav preko teh metod prišli do še danes nesmrtne absolutne oblasti?

 • vsemojebabe

  In te krvoločne mlade partizanke morda še danes dobivajo visoko borčevsko pokojnino!

 • Fogglof Tunnek

  To ja čista laž Nove24tv !!!

 • MladiLiberalec

  Evo glede nemške nadmoči s katero so nekateri tukaj obremenjeni sem našel nekaj zanimivih stvari.
  Partizanski zdravnik dr. Cedrih je med vojno ob pohodu partizanov iz Ljub. Pokrajine na Gorenjsko leta 1942 pisal zabeležke. Iz teh je vidno da je bilo že takrat veliko pripomb med borci v smislu Boste že videli sedaj Nemci so drugačni od Italijanov. Kar ga je razočaralo da imajo nekateri borci te predsodke. Čeprav so bili tudi delno utemeljeni. Izkušeni partizanski komandanti vedo povedati da je bilo najbolj uspešno če so pri nemcih uspeli ubiti vodilnega oficirja ali poveljnike potem nemški vojaki niso bili več uspešni v boju in se jih je dalo lažje premagati.

  • sprehajalec

   Navedi primere, kje se je to konkretno zgodilo. To v zadnjem stavku.

   • MladiLiberalec

    Recimo med Reko in Crikvenico je bila nemška artilerijska posadka. Slovenski partizani so jih napadli po dogovoru s hrvaškimi. Blokirali so cesto v obe smeri in ob samem napadu zajeli 40 Nemcev in zaplenili veliko orožja med njimi minomete. To se je zgodilo ker jim je uspelo zajeti tri oficirje in odpor ostalih je upadel. Posadka zaradi prihoda nemške pomoči sicer ni padla v celoti. Partizani žrtev niso imeli.

    • sprehajalec

     Potem je to tale fotozgodba. Artilerijska posadka, Reka.

     http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/vijesti/107-pogledajte-strijeljanje-dvadesetak-nijemaca-iznad-vezice-oprez-uznemirujuci-sadrzaj

     To je bilo že leta 1945. Pa hrvaški partizani so bili zraven.

     V knjigi spominov Angleža, ki so ga poslali k Koroškim partizanom, da bi simbolično zanetil odpor na predvojnem ozemlju rajha, je zapisano.

     Slovenski partizani so imeli navado, da so pred vsako akcijo polemizirali s poveljujočim o smislu in nesmislu te akcije ter se odločili potem za ali proti akciji. Ponavadi proti.

     Kasneje je odšel na hrvaško, ter zapisal, da so bili hrvaški partizani bolj vojaški in je bila komanda bolj komanda.

     • MladiLiberalec

      Ne to je bila zgodnejša operacija 14 divizije mislim ki se je potem umaknila ko je prišla nemška pomoč.

  • xtc

   Seveda je jasno ;da so bili Nemci precej drugačni od Lahov;na svojem teritoriju;skoraj ni bilo gošarskih tolp;saj so jih hitro in učikovito onesposobili;krer so terorizirali prebivalce;kar so bili dolžni tudi po mednarodnem pravu storiti:Seveda je bilo na Laški strani drugače in razlezla se je banda čez vse meje;ki je terorizirala narod;kar Nemci niso pustili:

   • MladiLiberalec

    Kak zdej a nisi prozahodno usmerjen?

    • sprehajalec

     kako pojasnjuješ dejstvo, da je Šercerjev bataljon od jeseni 41 do poletja 42 taboril pri krimski jami in tam izvajal tudi poboje. Na Gorenjskem ni bilo možnosti za kaj takšnega, niti na Štajerskem.

     • MladiLiberalec

      Načrt Primavera je predvideval takrat da naj se ob povečani partizanski aktivnosti Italijani umaknejo iz manjših krajev v večje postojanke. To pa je omogočilo partizanom mobilizacijo velikih sil. Iz teh utrejenih krajev pa so potem sledili okupatorjevi izpadi na osvobojeno ozemlje ali obstreljevanje s topništvom ali bombandiranje. Recimo pretežno liberalno Sodražico naklonjeno po večini OF so Italijani povsem zasuli z bombami. Grazioli je načrt Primavera ostro kritiziral v dopisu v Rim.

     • sprehajalec

      Z drugimi besedami Italijani sploh niso pričakovali neke komunistične vstaje. Izgleda so jih šele Nemci napeljali v neke akcije, ki so rezultirale v vseobsegajoči ofenzivi 1942, podobni bolj kakšni soški ofenzivi, kot čemu drugemu. Pa streljanju nedolžnih civilistov.

      Najbolj učinkoviti proti komunistični gverilski taktiki so bili Angleži kasneje v Malaji 1948, ko so uporabili taktiko raztrgancev, poleg italijanske močnih postojank, pa preselitve prebivalstva. Angleži so v džunglo poslali enote SAS in druge, ki so operirale same z gverilsko taktiko. Na ta način so vnesli strah in razdor med komuniste, do njihovega končnega poraza 1952 leta.

     • MladiLiberalec

      O tem kar praviš se je govorilo tudi takrat pri nas. Grazioli je v tem dopisu ki je kritiziral Robottijevo Primavero predlagal ravno ustanovitev kontraband. Podobno zamisel pa je imel tudi Rupnik. Junija 1942 je predal italijanskim oblastem podroben načrt za uničenje partizanske aktivnosti s pomočjo kontraband. In tudi Nemci so tako na Gorenjskem kot na Štajerskem uporabljali kontrabande ali raztrgance.

     • sprehajalec

      Ja, Italijani niso bili ne taktično ne strateško pripravljeni na kakršnokoli gverilsko vojskovanje. Komunistična doktrina je že v zaključnih fazah španske državljanske vojne pozivala k začetku gverilskega vojskovanja v Španiji, a je večina vojske šla čez mejo v Francijo.

      Z drugimi besedami, uspešno gverilsko vojskovanje na ozemlju takratne Jugoslavije se je razvilo in obdržalo tam, kjer ni bilo nemške zasedbene cone. NDH in Italijansla okupacijska cona. V kasnejši fazi vojne, pa so se Nemci koncentrirali le na prometnice in utrjene postojanke, kolikor so jih imeli.

     • MladiLiberalec

      Verjetno so pol to leta 1943 skušali Italijani nekako nadomestiti z arditskimi bataljoni v katere naj bi vključevali tudi pripadnike MVAC da bi ustvarili enotno italijansko-belogardistično vojsko. Ti bataljoni bi preganjali partizane po nemške zgledu. Samo je bilo že malo pozno.

     • xtc

      A si znorel?
      nEMCI SO VSAKO BANDITSKO SKUPINO HITRO RAZBILI IN POLOVILI;lAHI PA SO NAMERNO DOPUŠČALI ZNAŠANJE KOMUNISTOV NAD sLOVENCI IN KLANJE KOMUNISTOV lAHOM IN KOMUNISTOM NENAKLONJENIHpoštenih Slovencev_do čim tega Nemci niso dopuščali in so tako dolgo hajkali ;da so razsuli bando:

 • MladiLiberalec

  Tudi v Bosni proustaški politiki izzivajo druge narode žrtve ustaškega genocida z Budakom:

  https://www.youtube.com/watch?v=sWUHmqyhMOg

  • sprehajalec

   Z NDH je še veliko skrivnosti. Morda ti veš odgovor?

   Junija 1945 se je Maršal Tito srečal v Zagrebu z osovraženim NDH nadškofom Stepincem.

   Maršal Tito za časa svojega življenja nikoli ni obiskal Jasenovac. Niti nikoli ni bil zaukazan vpad med vojno v taborišče, ki je bil relativno lahka tarča.

   Kaj pravi Uradna zgodovinska znanost o tem?

   • MladiLiberalec

    Spreho jaz se ukvarjam trenutno vsaj bolj s slovensko zgodovino. En del stroke zagovarja danes da je bila med vojno OF dosti bolj pluralna kot se je po vojni priznavalo da pa so komunisti narodno revolucijo ki je bila prvotni program OF začeli počasi preusmerjati v svoje vode. V tem smislu teror pomladi 1942 v Ljub. Pokrajini ali Dolomitska izjava na začetku 1943. Večjo širino OF ponovno dobi s sporazumom Tito-Šubašič. Jaz sem samo manjši del te usmeritve v stroki in pišem tudi kaj o tem ne samo tukaj seveda.

    Ti pa vseeno dajem en hrvaški odgovor:

    Citiram Đorđa Mihovilovića, Pitanja i odgovori o Jasenovcu, ustašama, NDH i holokaustu, Hrvatski povijesni portal, str. 17,33, 2.I.2014.
    http://povijest.net/casopis-hrvatski-povijesni-portal-broj-11/

    Činjenice koje govore u prilog tome da je logor bilo gotovo nemoguće osloboditi jesu:

    prostor logora nalazio se na močvarnom području, na dodiru Lonjskog i Mokrog polja koji su logorski sistem Jasenovca opasavali s istočne i zapadne strane. Sa sjeverne i južne strane logor se nalazio između rijeka Save i Strug koji je bilo gotovo nemoguće forsirati prilikom eventualnog napada.
    u neposrednoj blizini logora nalazio se jedan od najbolje čuvanih željezničkih pravaca u Europi (Zagreb – Beograd) kojeg su čuvali sistemi bunkera i njemački oklopni vlakovi.
    rijekom Savom plovili su brodovi mađarske dunavske flote.
    u logoru se nalazilo oko 1500 najokorjelijih ustaša odanih Paveliću i spremnih na borbu.
    eventualni napad na logor zahtijevao bi angažiranje ogromnih partizanskih snaga, od kojih bi većina stradala pri prelasku rijeke Save. Osim toga prostor logora bilo bi nemoguće držati pod kontrolom u ravničarskom dijelu, sa kojeg bi se partizanske formacije odmah po završetku akcije morale povući, a logor bi nastavio i dalje djelovati.
    u blizini logora nisu se nalazile partizanske snage tolike jakosti koje bi uspješno mogle izvršiti napad na logor. Bosanski partizani na Kozari do sredine 1942. ojačali su do respektabilnih razmjera za razliku od slavonskih s druge strane Save, koji do konca rata nisu bili u stanju izvršiti napade tolikih razmjera. Prva slavonska brigada osnovana je tek 11. listopada 1942. nakon kozarske ofanzive i razbijanja partizanskih jedinica na području bosanske Krajine.
    Vrhovni štab NOVJ i POJ na čelu sa Josipom Brozom Titom bio upoznat s podacima o karakteru i strahotama počinjenima u koncentracijskom logoru Jasenovac. Logorski partijski komitet koji je s više ili manje uspjeha djelovao tijekom gotovo cijelog perioda postojanja koncentracijskog logora Jasenovac, održavao je na različite načine tajne veze sa partijskim organizacijama na terenu (preko OK KPH Nova Gradiška), izvještavao o stanju u logoru, potrebama logoraša i pripremao akciju samooslobađanja logoraša do koje bi došlo prilikom eventualnog partizanskog napada na logor. Upravo stoga Tito je izdao naredbu da se ispita mogućnost napada na Jasenovac iz pravca bosanske Krajine i Slavonije do kojega nikada nije došlo. U njoj se između ostalog navodi:

    „Ispitajte mogućnost eventualnog napada na koncentracioni logor u Jasenovcu, gdje je bilo 10000 naših zatvorenika, a sada je ostalo svega još oko 1500 živih drugova. Sve ostalo su poubijali ustaški banditi. Taj napad trebalo bi organizirati zajedno sa štabom iz Hrvatske, ali tako da sigurno uspije.“
    (Josip Broz Tito, 31. III. 1942.)
    Ogroman broj partizanskih boraca i oficira imao je ili izgubio nekoga u tom ustaškom logoru smrti. Motiv za oslobađanje logora među borcima bio ogroman, ali su gore navedene realnosti bile nešto sasvim drugo. Kada bi i bile stvorene pretpostavke za izvođenje takve akcije, dolazilo je do neuspjele realizacije. Primjer neuspjele akcije oslobađanja logora Stara Gradiška (za vrijeme trajanja banjalučke operacije) na staru godinu 1943. kada su partizanske jedinice oslobodile Bosansku Gradišku, a slavonski partizani bili zaustavljeni od jakih ustaških snaga (kojima su u pomoć došle ustaške jedinice iz Lijevča polja i zapadne Slavonije) kod sela Donji Varoš koje je udaljeno oko kilometar nizvodno od logorskog zida.

    • sprehajalec

     Še prvi dve vprašanji?

     • MladiLiberalec

      Pirjevec bolj trdi da se je med vojno revolucijo bolj skrivalo kar je res do neke mere ampak ne čisto. So bila obdobja ko se je zelo poudarjala. In tudi po Dolomitski izjavi in Pugledu je bilo jasno da se sledi sovjetskemu zgledu revolucije in da je komunizem oddaljen cilj. Mislim da je bila izdana 1943 celo ena brošura Komunizem naš oddaljeni cilj. Sporazum Tito-Šubašič pa vrne stvari nazaj kot so to takrat razumeli tudi eni komunisti. Čeprav je res da so vodilni vedeli da je to samo začasno. Ker pa ni bilo sovjetske zasedbe so se stvari lahko razvile tudi po svoje kar se je tudi kmalu zgodilo. Repe je v svoji zadnji knjigi moram priznati naredil le malo katero napako in nobene večje.

     • sprehajalec

      Pa ti to resno s Šubašić? Churchill privleče Maršala v južno Italijo in ga pod grožnjo vojaške intervencije prisili v podpis Sporazuma oziroma kot je Churchill mislil vrnitev Kralja v domovino. Mrtva črka na papirju, kot je dejal sam maršal, #oni hteli da restavriraju monarhiju”

      A Tito sjebao i Engleze i Amerikance…

     • MladiLiberalec

      Seveda resno. Obnovile so svoje delovanje takrat celo nekatere bivše parlamentarne stranke. Največ v Srbiji. Tudi pri nas se recimo primorski krščanski socialci po podpisu sporazuma vključijo med podpornike partizanov in enotne jug. vlade.

     • sprehajalec

      Zavaravanje neprijatelja, imajo izraz na jugu.

      #Churchill je Tita na Visu smatrao maltene kao nekog disidenta u kućnom pritvoru, u području pod njegovom vlašću.#

      Najprej ga je spucal v Bariju, potem poslal na Vis, da podpiše. Hotel je poslati še Kralja na Vis.

      Točke sporazuma;

      1) dva člana partizanskog pokreta postati će članovi jugoslavenske kraljevske vlade

      2) jedan oficir će biti imenovan od Tita kao oficir za vezu između NKOJ-a i jugoslavenske kraljevske vlade

      3) brodovi jugoslavenske kraljevske mornarice djelovati će na Jadranu
      pod jugoslavenskom zastavom, bez obzira je li posada partizanska ili ne

      4) pripadnici jugoslavenske kraljevske vojske koji se budu borili protiv
      neprijatelja pod partizanskim vodstvom, moći će nositi jugoslavenski
      kraljevski grb umjesto petokrake

      5) Tito će biti vrhovni komandant obje vojske, i partizanske i kraljevske

      6) NKOJ neće postavljati daljnje prigovore na upotrebu fondova NBJ u inozemstvu od strane kraljevske vlade.

      tekst nakazuje edino na vkomponiranje partizanov v Kraljevo vojsko. Kje tukaj vidiš pluralnost meni ni jasno.

      Churchill je zabičal, da jim sluščajno Tito ne pobegne iz Visa. Kar je kasneje storil in prebežal k Rusom. Tito je bil Churchillova igračka, in mu je nudil obilo ugodnosti, če sodeluje.

      Stranke, ki so se razkrile kot navajaš, ob podpisu, pa so kasneje vse dobile svoje.

     • MladiLiberalec

      Sporazum je imel dodatek da se v Jugoslavijo ne bo uvajal komunizem. In če nastane enotna vlada iz komunistov in nekomunistov kako naj to ne bi bilo pluralno?

      Razkrile? Saj so se lahko legalno ustanavljale.

     • sprehajalec

      Razkrile so se Titu stranke, ki jih je potem polovil. Vemo kakšna je bila njihova usoda potem.

      Jaz vidim samo vkomponiranje partizanskih enot v Kraljevo vojsko. Tvoje izpeljevanje je smešno.

      Vrhovni štab so sestavljali komunisti in pa zavezniški odposlanec = vrhovni štab je bil torej pluralen.

      Podpisan sporazum molotov – ribbentorp = pridobivanje časa in ni bil mišljen resno, kar so oboji vedeli.

      Podpisan sporazum Tito – Šubašić = nadaljna stopnja pluralnosti OF in je bil mišljen skrajno resno.

      kaj je sedaj resno in kaj ni resno?

     • MladiLiberalec

      Čuden jezik uporabljaš? :D Razkrile. Nastala je na podlagi sporazuma enotna vlada ki po defoltu ni mogla biti komunistična. In pa še dodatek da po vojni ne bodo uvajali komunizma. Pa tudi če pogledaš partizansko literaturo iz tistega časa se to jasno vidi. Ko govorijo o prihodnosti je govora o neki recimo socialno demokratični obliki. Nikakor o kakih kolhozih ali kaj podobnega. Je večkrat jasno rečeno da ostaja zasebna lastnina posebno za podjetja ki niso državnega pomena.

     • Lustrator

      Neverjeten si, res. Iz komentarja v komentar bolj sem prepričan, da DEJANSKO verjameš v prozoren agitprop s čimer je takrat partija futrala lastne državljane in tujino, da je ne bi pomendrali kot mravljo.

     • sprehajalec

      Kariero dela pri Repetu. na nek način razumljivo, le sam sebe in zdravo pamet moraš s tem zatajiti….

     • Lustrator

      Ni mi jasno kako mu uspe tako pristno zanikati tisto kar po končanem filofaksu ostane od zdrave pameti – jaz sem že skoraj 100% prepričan, da v vse to ZARES verjame.

     • MladiLiberalec

      ??

     • MladiLiberalec

      Čaki Lustrator. Kominterna je naročila junija ali julija 1941 da morajo komunisti razumeti vojno kot domovinsko in ne kot revolucijo. V Srbiji je Tito potem skušal ustanoviti nekomunistično vlado ki bi konkurirala londonski. Pa mu ni uspelo. V Sloveniji pa je z ustanovitvijo OF to nekako uspelo. OF je imela nekomunistični program narodne revolucije. Komunisti so začeli to preusmerjati v prvi polovici 1942 z Dolomitsko izjavo pa se je že jasno vedelo kaj je končni cilj. In tudi kot sem rekel so izdali 1943 brošuro Komunizem naš daljni cilj. Če so potem ustanovili nekomunistično vlado po sporazumu Tito-Šubašič in pristali tudi na obnovo predvojnih strank to ni ravno v skladu s tem da se stvari odvijajo po zgledu sovjetske revolucije ali ne?

     • sprehajalec

      Kaj ne zastopiš, da je Kominterna s predpisanim modelom Ljudske fronte izjemoma DOVOLILA uporabo tudi nacionalnih in patriotskih simbolov, kot tudi povezovanje z drugimi strankami, vendar ne z meščanskimi strankami. Takšne stranke so bile pri nas zbrane v Društvu prijateljev Sovjetske Zveze, ki jih je ILEGALNA KOMUNISTIČNA PARTIJA združila v Ljudsko fronto pod svojim vodstvom. Vse to je bil planiran in predpisan postopek Kominterne.

      Stranke niso hotele sodelovati z KPJ ker je bila outlaw. Izobčena, divji zahod. Bi danes naprimer SD hotela sodelovati z Zakonom prepovedano stranko? reci, DA ali NE!

      #Če so potem ustanovili nekomunistično vlado po sporazumu Tito-Šubašič in
      pristali tudi na obnovo predvojnih strank to ni ravno v skladu s tem da
      se stvari odvijajo po zgledu sovjetske revolucije ali ne?#

      Ja, samo ta sporazum je živel samo na papirju kakšno leto oziroma še manj. Niti kao OF niti Kokrški odred naprimer niso vedeli za ta sporazum. Ampak kot si dejal, zakaj ni zaživel je pa že drugo vprašanje.

      Vi okoli kroga Repeta bi se morali imenovati Zgodovinski akrobati in ne Zgodovinarji.

     • MladiLiberalec

      Na drugi del sem ti odgovoril. Ne strinjam se pa s tem da bi KP zavračala druge stranke. Poglej kako so imeli to urejeno v Italiji. Isto so sprva probali pri nas z OF in V Srbiji tudi samo da tam ni uspelo.

     • Lustrator

      Lepo te prosim – ta navodila je Kominterna izdala v času ogroženosti Sovjetske zveze, ker so potrebovali pomoč oziroma razbremenitev svoje fronte in se jih Tito ni držal niti en sam dan. Zaradi tega je prejel nekaj krepkih opominov s strani Stalina, ko je ta izvedel, da Nemci na balkanski fronti praktično nimajo nikakršnih bojev kaj šele izgub s Partizani in lahko zato vse svoje sile usmerjajo na vzhodno fronto. Tito je slovenskemu delu partije takrat dal tudi jasen in nedvoumen znak, da je njihova glavna naloga izvedba revolucije in boj proti “notranjim sovražnikom”, saj bodo z Nemci tako ali tako poračunali Sovjeti. Škoda ker nimam pri sebi knjige, kjer bi ti lahko do besede natančno citiral.

      ” V Srbiji je Tito potem skušal ustanoviti nekomunistično vlado ki bi konkurirala londonski.”

      Prosim?:)

      “OF je imela nekomunistični program narodne revolucije.”

      Nekomunistična revolucija torej? Kaj pa je to? Novo ime SMC-ja pred naslednjimi volitvami ali zgolj bistroumni nesmisel?

      “Če so potem ustanovili nekomunistično vlado po sporazumu Tito-Šubašič in pristali tudi na obnovo predvojnih strank to ni ravno v skladu s tem da se stvari odvijajo po zgledu sovjetske revolucije ali ne?”

      Sem to prav prebral? Titovih največjih nategov tule razglašaš kot nek legitimen dokaz o nerevolucionarnih namenih partije, ki je še pred nemškim napadom na SZ pričela z množičnimi pomori po ljubljanski pokrajini in svoje revolucionarno dejanje do konca vojne le še stopnjevala – razglasitev vseh borcev proti okupatorjem za sovražnike naroda proti katerim se je potrebno boriti z vsemi sredstvi, je lahko kaj še bolj očitnega? Iz stavka v stavek si nasprotuješ, kot pravi izkušen politkomisar.

      Razlika med sovjetsko revolucijo in jugoslovansko je zgolj kozmetična – ker se je dogajala na pragu močnejše civilizirane Evrope, je Tito uporabljal nekoliko bolj prefinjeno diplomatsko taktiko nategovanja tako notranjih kakor zunanjih demokratov in le tako mu je lahko uspelo. V Sloveniji so vse, ki so še pravočasno opozarjali na nevarnost komunistične revolucije, kruto mučili in pobili, v tujini pa so si ugled gradili s priliznjenim odnosom do naivnih Angležev in sladkimi obljubami, češ: “mi pa nismo taki kot Sovjeti”. Kako pri zdravi pameti lahko ob vseh dokazih in celih knjigah na to temo še vedno verjameš v to kar pišeš?

     • sprehajalec

      Kaj človek potem na koncu ne doživi. Ljudska Revolucija postane nekomunistična in pluralna ter demokratična..

      Ampak oni imajo dejansko nalogo speljati takšno zgodovinsko kolobocijo. Neka pot do osamosvojitve, ki želi biti del učnega programa v šolah, če že ni.

      1. Ustanovitev pluralne in demokratične OF, kot odraz tisočletne želje slovenskega ljudstva po samostojnosti in svobodi in vstajenju iz suženjstva.
      2. Demokratična prepustitev vodstva OF in gibanja Komunistični partiji z Dolomitsko izjavo, zaradi Titove graje o premajhni vlogi komunistov v partizanskem gibanju.
      3. Ponovna porast demokratičnosti in pluralnosti zaradi Tito-Šubašić, ki uvede demokracijo v Kraljevino Jugoslavijo. Partija se umakne na periferijo.
      4. Odločitev OF-Ljudske fronte, organizacije sestavljene iz množice demokratičih strank za življenje pod Komunizmom in v Jugoslaviji.

      – Junij, Julij 1945 se preskoči.

      5. Uvedba svojega tipa ljudskega socializma, z delavsko participacijo in najširšim odločanjem delovnih množic pri demokratičnem življenju v Sloveniji in Jugoslaviji.
      6. Člani Zveze komunistov postanejo liberalci švedskega tipa, čeprav se še zaradi lepšega imenujejo komunisti.
      6. Uveljavitev OF deklaracije o samoodločbi naroda s pravico do odcepitve, švedski liberalci nas odcepijo od Jugoslavije in zasluženo prevzamejo oblast v cvetoči državi.

      Takle zgodovinski spin želijo izpeljati…

     • Jovo Jamnica

      In hvala Bogu, da nam uspeva…

     • sprehajalec

      Razumem, da je to dolžnost partijca in komunista Jovice. Samo s tem boš pokvaril tudi mlado generacijo. Saj se jim bodo v tujini smejali, če bodo govorili takšne nebuloze.

     • Jovo Jamnica

      We are unable to post your comment because you have been banned by Nova24TV. Zvedi več.

      Pa ja de. Mlada generacija bode imela veliko od poveličevanja ustaštva in kolaborantov nacizma… Komijev pa jaz ne poveličujem, niti branim!

     • MladiLiberalec

      Spet banned? :O Zanimiv meni se to nikol ne zgodi.

     • Jovo Jamnica

      To mi delajo zato, da ne bi pokvaril mlade generacije… :-)

     • sprehajalec

      za levičarje sta dva ekstrema, ali tako kot bomo mi rekli, ali pa začnejo kričati kolaboracija, pa fašizem pa ustaši.

      Objektivne zgodovine, kot jo poučujejo naprimer na zahodu o Jugoslaviji ni…

     • FUCK COMMUNISM

      Komunajzlarska zgodovina je izkljucno in samo bullshit!

     • Jovo Jamnica

      Če ti Fuk komunizm da plus, te že bo nekaj na tem… :-)

     • MladiLiberalec

      No sam res čeprav je mal ironiziral ni tako slabo napisal. Samo točka 6 je zame najbolj sporna.

     • Lustrator

      Odlično. A pazi, da ti tega ne preplonka kakšna nova rdeča stranka za svoj predvolilni politični program 2018!

     • sprehajalec

      To zgoraj je to, kar oni razumejo pod #zgodovine ne bo nihče pisal na novo#. Oni v tole intimno verjamejo. Debate o tem sploh nočejo, oziroma kričijo, če jo kdo začne. Zadeva je na žalost kar se tega tiče hujša, kot naprimer v 80tih letih.

      Avstrijec je imel 5x višjo plačo, on je pa lahko hodil tja po banane, pa delati ni bilo treba veliko. Pa veliko se je sestankovalo, kot nek trop. Kaj je Slovenec potem opica ali kaj, omogočiš mu nakup banan pri sosedu, pa je zadovoljen…..

     • Lustrator

      Ni daleč od resnice… Sicer je pa to že bolj domena antropologov kot česa drugega – v evoluciji našega naroda je šlo nekaj MOČNO narobe.

     • sprehajalec

      Začelo se je okoli leta 1970 splošna psihoza norije. In ko se je “stara šola” poslavljala po podjetjih. Od takrat je šlo vse navzdol, zrastlo pa je nekaj novega, Kardeljev nov človek, samoupravljalec. Žal se trend padanja še vedno ni zaustavil. Stari red temelječ na 1000 letni tradiciji in izkušnjah, ki postavlja zahod na prvo mesto v svetu po vsem, se je pri nas zrušil.

     • MladiLiberalec

      Nasprotno je bilo. SZ je poleti 1942 že priznavala izredno velik pomen jug. odporniškega gibanja. in se postavila na stran zahteve da se Draža Mihajlovič proglasi za sodelavca okupatorja. So pa bili neki pomisleki s strani Kominterne pomladi 1942 glede preostre revolucionarne note v Jugoslaviji proletarskih brigad in to. Ampak ne tudi pred tem.

      Ja seveda Tito je to poizkušal samo mu ni uspelo v Sloveniji pa je uspelo z OF.

      Sporazum Tito-Šubašič ni mogoče imeti zgolj za prevaro na papirju saj je bil to mednarodni sporazum na podlagi katerega se je ustanovila skupna vlada sestavljena iz komunistov in nekomunistov.

     • sprehajalec

      In zakaj se potem sporazum Tito Šubašić ni obdržal? Ker so se najširše množice po pluralnem in demokratičnem načinu odločile, da so za komunizem in da so za Komunistično vlado?

     • MladiLiberalec

      To je drugo vprašanje. Ti povem kako se lotevamo tega vprašanja jaz in somišljeniki. Novembrske volitve 1945 seveda niso bile ravno demokratične vendar bi OF ali LF zmagala vsekakor. V LF pa ni bila KP edina stranka. Bile so še druge in razne skupine. Spomni se recimo Kocbekove kritike iz leta 1946. KP je imela formalno manjši položaj v LF kot po Dolomitski izjavi v OF. Programsko je dobila vlogo nesporne voditeljice šele 1949 na kongresu LF. Do 1948 se je program LF izvajal brez da bi se šlo direktno v smer sovjetskega modela socializma čeprav se je takoj po volitvah res ukinilo širino OF po Kidričevem ukazu in so bile tudi neke politične čistke. Potem se pa zares zaostri politika. Ti sam si rekel da so se tudi s tem skušali prikupiti Stalinu na prve očitke. Kolektivizacija nacionalizacija manjših podjetij in trgovine kazni za vsako kritično besedo ipd Partija pa ni v tem vztrajala ravno dolgo ker je prešla na nov model socializma na Kardeljevo priporočilo Titu leta 1949. Nekatere stvari iz prejšnjega obdobja je celo revidirala čeprav seveda ne vseh.

      Kaj praviš? :)

     • sprehajalec

      V LF pa ni bila KP edina stranka.

      Definitivno ni bila edina, bile so še meščanske stranke tipa;

      Antifašistična fronta žensk Slovenije (pridružena po vojni),
      Ljudska mladina Slovenije (pridružena po vojni),
      Enotni sindikati (pridruženi po vojni).

      #Partija pa ni v tem vztrajala ravno dolgo ker je prešla na nov model
      socializma na Kardeljevo priporočilo Titu leta 1949. Nekatere stvari iz
      prejšnjega obdobja je celo revidirala čeprav seveda ne vseh.#

      Uvajanje svojega modela socializma ni nič novega in nenavadnega. Tudi Pol Pot je v Kampučiji uvedel svoj model agrarnega komunizma.

      Vsi tipi socializmov pa imajo en imenovalec. Oblast KP. In če nekdo danes trdi, da je bil njegov socializen boljši, ker je lahko hodil po banane v Grac pa imel pasoš, (brezposelnost je bila resen jugoslovanski problem, zato se je oblast trudila poslati ljudi sploh iz nerazvitih predelov v tujino. Točka razgovora Tito Brandt v okviru vojne odškodnine je bila tudi odprtje Nemčije za gastarbajterje) se moti.

      na drugi strani pa imaš Avstrijo, ki je imela slabšo startno osnovo, pa nas daleč prehitela.

     • MladiLiberalec

      Kaj pa podatki o zmanjšanju represije ki sem jih pred kratkim objavil in kažejo na 20 kratni upad političnih zapornikov če primerjamo podatke iz 1949 in 1954?

     • sprehajalec

      Definitivno je to dober uspeh nove ljudske oblasti. Tudi Auschwitz II Birkenau je na trenutke beležil po 50 kratno zmanjšanje števila zapornikov.

      V bistvu se hecaš in provociraš. Uspeh nekega svojega modela socializma utemeljuješ z zmanjšanjem števila političnih zapornikov ? Ne z ukinitvijo, ampak zmanjšanjem.

     • MladiLiberalec

      To je povzeto iz raziskave dr. Režekove in uporabljeno za dokaz ublažitve sistema. To je vse. ;)

     • sprehajalec

      Pa se dr. Režekovi njeni slušatelji kaj režijo?

     • MladiLiberalec

      Why?

     • sprehajalec

      ker govori oziroma izvaja neumnosti.

      Opravičevanje komunističnega režima izvaja z zmanjšanjem števila političnih zapornikov. Kot bi dejal, #danes sem pojedel samo 3 zrezke in ne 6, kot včeraj. Torej postajam vegetarijanec.#

     • MladiLiberalec

      Ja neki pac je na tem. Ni opravicevanje sam ce bi hujsal bi se poznalo ali pojes tri ali pa sest zrezkov na dan.

 • Demonkrat

  Mogoče je kakšen extra virus razsajal takrat da je bil narod tako zmešan.

 • xtc

  Težava levakov je v tem ;da niso nič boljši od NDH ;na njiov račun so po vojni še par let pobijali Jude in druge nasprotnike vJasenovcu:
  SevedLEVAKI ZELO RADI ZLORABLJAJO BESEDE IZDAJALEC;NARODNI IZDAJALEC IN SOVRAŽNIK LJUDSTVA_VSE TE ZLORABLJENE BESEDE ;DAJANSKO NISO POMENILE TEGA KAR DEJANSKO POMENIJO AMPAK SO BILE SINONIM ZA LIKVIDIRANJE POLITIČNIH NNASPROTNIKOV IN ROPANJE POŠTENIH LJUDI;KI JIM NISO BILI NAKLONJENI:kOMUNISTI SO SE PREDSTAVLJALI ZA NAROD;KAR SPLOH NISO BILI;BILI SO KOMAJ DVA% TNI DEL NARODA RAZGLAŠALI PA ZA NAROD;KAR JE POPOLNA ZLORABA:
  Pobijali so predvsem politične nasprotnike;premožne ;ugledne ;izobražene;svetovno priznane in podjetneter pridne_te skupine so jim bile trn v peti saj so jim onemogočale pot na oblast saj so bili v primerjavi z njimi raztrganci in banditi_kot taki pa v normalni družbi in normalnih volitvah niso imeli nobenih političnih možnosti proti tem skupinam ljudem zato so nad njimi izvajali sistematičen genocid že med vojno po vojni pa še pojačali represijo:Zaradi komunistov je Slovenija kothRVAŠKA UTRPELA OGROMNE IZGUBE NAPREDNIH;IZOBRAŽENIH IN PODJETNIH ;LJUDI TER INTELEKTUALCEV_SAJ SO KOMUNISTI TO POČELI NAMERNO;da so lahko začeli z vzgojo levih bebcev:

  • To je čista resnica in bistvo stvari. Ostalo je manj bisveno od tega..

 • Olga

  Partizani so banditi, tatovi, morilci in osebki brez časti! Enaki so Islamistom, ki jih Kućan s Fajonko sprejema v Ljubljani! Sramota!

 • janez cepec

  ustaši so bli še hujš kot naši domobrančki, čeprou so si pa pod okriljem Švabou izboril, kao neodvisno NDH, dočim so bli naši belčki preneumni za kej tacga, in so sam kolaborilal pa opraulal umazana deva za kos kruha pa strgane gate. oboji so bli pa na tanapčn stan, pa vojsko so zgubl, poj pa sledi kazn. jebat ga, tko j’ to.

 • Jovo Jamnica

  Komu je namenjen članek o Budaku??? Slovencem??? Članek o Budaku vzbudi gnev le kakšnemu Srbu, ki je privrženec četnikov. Sporazum o sodelovanju med ustaši in komunisti, ki sta ga podpisala Budak in Pijade, leta 1935, buri domišlijo in spominja na sporazum Molotov Ribpentrop. A so tovrstni sporazumi dokazali, da so se akterji ljubili med sabo??? Nonsens. To so bili akti trenutnih interesov, da bi se ob prvi priložnosti poteptali. In tako je tudi bilo. Srbom gre seveda sodelovanje ustašev s komunisti v nos, saj komunisti niso preprečili nobenega ustaškega pokola Srbov v NDH. In ko je bilo z NDH konec, komunistom tudi Budak ni pomenil bogvekaj, zato so ga likvidirali in navidezno prijatelstvo iz časov Kraljevine Jugoslavije je bilo pozabljeno. Komunisti so bili zmagovalci in oblast! Leta 1966 je hrvaški komunist Stevo Krejačić nehote na mitingu v Jasenovcu dahnil mimo mikrofona… “še premalo smo jih”… In ja, Srbi vidijo v stilizirani “roži”, ki stoji kot spomenik v Jasenovcu, da temelji na štirih črkah U.
  http://static.wixstatic.com/media/e73a14_66552ee499de4517ab74e84a195b2096.jpg_srz_980_735_85_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz

  • MladiLiberalec

   JJ tuki me občasno sprašujejo o sodelovanju komunistov in okupatorjev v Sloveniji. Pravim da so bili partizani z okupatorji v totalni vojni. Vendar recimo eni kot IF ali FuckCommunism vztrajajo da je vsaj od aprila 1941 do napada na SZ to sodelovanje bilo. Navajajo se neki pričevalci ki pa so bolj tko to dokazi no. Naj bi bili poslani tudi pisni predlogi za sporazum Madžarom od prekmurskih komunistov ki pa kakor razumem niso obrodili sadov. Veš ti kaj več o teh stvareh in kak bi jih komentiral?

   • Jovo Jamnica

    Partizani in okupatori se niso marali. To je idiotizem.

    • MladiLiberalec

     Ja. Kaj pa komunisti in okupatorji v tem začetnem obdobju?

     • Jovo Jamnica

      Počasi preberi moj zgorni prispevek še enkrat.

     • MladiLiberalec

      Ja če prav razumem praviš da so bili to trenutni interesi. Saj to vem. Samo kaj je to konkretno pomenilo pri nas recimo?

     • Jovo Jamnica

      Zaviralo je organiziran upor proti okupatoru, ki je za časa sporazuma – Molotov / Ribbentrop, temeljil le na posameznih eskapadah gorečih rodolubov.

     • MladiLiberalec

      Ok. Kaj pa kolaboracija v tem času? S strani komunistov. Ovadba tigrovcev ali poskus sporazuma z madžari?

     • Jovo Jamnica

      To na dušo Slovenca ni imelo vpliva. Vse ima isto rdečo nit. V boju za oblast se uporabijo tudi nepričakovani prijemi.

     • MladiLiberalec

      hm

     • sprehajalec

      Kot naprimer Zimska vstaja in kulturniki v trenerkah v rušenju legalne oblasti…

     • Jovo Jamnica

      Poglej si oni video, ki ga je temu dogodku v slavo, posnel Klemen Slakonja. Odličen je!

      Klemen Slakonja – JJ Style (Gangnam Style Parody)

     • tarantela

      A veš, da je bil celo v britanski kraljevi družini princ, ki je kolaboriral s Hitlerjem? Pozabila sem njegovo ime, so pa pred nekaj dnevi prav o tem imeli Viasat History dokumentarec o tem.

     • Bozz
    • Eh, Jovice ” – u svakom žitu ima i kokalj”.

    • Bozz

     Tisti spodaj (navadni vojaki, ki niso vedeli vsega) mogoče ne, oni na vrhu pa zagotovo. Pa saj je bil on angleški dokumentarec pred leti na RTV, ki je pokazal sodelovanje nacistov in komunistov, no. Zgodovinsko dejstvo je, da so se Nemški nacistični oficirji šli izobraževat in urit, itd. v Sovjetsko zvezo leta pred vojno, itd. in to je bilo v dokumentarcu pokazano. Oboji so bili socialisti/komunisti, oz. so imeli skupnega Marxa.

  • Lustrator

   Članek je namenjen vsem civiliziranim ljudem ne glede na svetovni nazor ali narodnost v spomin in opomin! Žal se v Sloveniji govori vse prepogosto govori le o zločinih ustašev, medtem ko so partizanske zverinjade še vedno tabu tema, pa čeprav bi morali biti prvi in zadnji na slehernem jedilniku – ustaši in nacisti so tako po intenzivnosti kakor po času delovanja skorajda nepomembni akterji v primerjavi s komunističnimi klavci vseh dežel. Negativnih posledic ustaške in nacistične ideologije danes na svetu praktično več ne najdeš oziroma so odrinjeni na rob družbe izpostavljeni drugorazrednosti in zasramovanju, medtem ko komunisti in njihovi zavezniki še vedno krojijo usode desetin milijonov ljudi – med drugim tudi Slovencev. V članku opisani nagnusni zločini bi morali vzbuditi gnev slehernemu Zemljanu, sploh če se ima za civiliziranega. Jovo, s tem komentarjem si se sam izločil iz te skupine.

   • Jovo Jamnica

    A spet??? Seveda, sodelovanje med ustaši in komunisti je bilo Hrvatom povšeči…

   • Bozz

    Delno imaš prav, samo jaz zločinov ustašev ne bi minimaliziral. So si kar enaki s komunističnimi. Primerjaj z zgornjo zgodbo:

    http://www.ljudigovore.com/issue/people-say-1718/article/jasenovac-system-of-croatian-concentration-camps-for-extermination-of-serbs-jews-and-roma-1941-1945/5/

    • Lustrator

     Nobenih zločinov ne minimiziram, ne vem od kod si to pobral. Sem pa opozoril na to, da je bilo komunističnih zločinov precej več in so bili povečini precej bolj nehumani od nacističnih iziroma ustaških, o čemer pa širša javnost na balkanu, Sloveniji, sploh pa v svetu žal ne ve kaj dosti, saj je večna stigma demonizacije pač obstala na nacistih in ustaših.

     Drži pa, da so ustaši do svojih političnih sovražnikov uporabljali podobno zverinske metode kot komunisti – vsaj kolikor gre pač verjeti komunističnemu zgodovinopisju, ki je s svojo propagando začelo (in nikoli končalo) že vse od konca vojne – sam torej določene detajle, predvsem pa številke jemljem s tolikšno distanco kot tiste od naših režimskih “zgodovinarjev”, ki o zgodovini nimajo pojma. Ko že primerjaš ustaštvo s komunizmom (nekoliko krivično glede na to, da so si prvi želeli edino neodvisno državo Hrvaško, drugi pa uničenje vseh narodov), ti priporočam v branje tale članek http://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/19485-s-pilic-komunisti-imali-logor-jasenovac-godinama-poslije-rata-i-u-njemu-je-bilo-likvidacija.html vidim pa da je posnet že tudi dokumentarec drugega avtorja https://en.wikipedia.org/wiki/Jasenovac_%E2%80%93_istina

     Omemba Jasenovca bi torej dejansko morala zaskeleti obe strani – tako komuniste, kakor ustaše, saj so na istem kraju oboji počeli svoje zločine, le da se seveda o partizanskih ne ve in govori praktično ničesar, pa čeprav so taborišče uporabljali v času miru(!)

  • Bozz

   Isto kot danes vprašanje, ki si ga mnogi postavljajo, zakaj zavezniki nikoli niso bombardirali želežniških prog, ki so vodile do nacističnih taborišč v Nemčiji in na Poljskem ali pa celo taborišč samih. Če pa poznaš zgodovino, da so celo zavračali ladje polne prebeglih Judov na obalah Kube in Floride, ki so čakale na dovoljenje za vstop v Ameriko, in jih vračali nazaj Nacistom, ali pa so jih načrtno pošiljali na kraje, kjer so jih potopile sovražne podmornice (en primer se je zgodil leta 1942 v črnem morju), pa slika postane bolj jasna.

  • slosin

   A ta tvoja razlaga o sporazumih in ljubezni med podpisniki le teh, velja tudi za prisego(sporazum) domobrancev v Lj. l. 44…?

   • Jovo Jamnica

    …apropos…

    Od tam je bilo pregnanih 205 od 260 duhovnikov. Premoženje so Nemci
    zasedli, redovne hiše zaprli in redovnike izgnali. Ostale so samo
    usmiljenke, ki so delale v bolnici. V taborišču Dachau so bili iz
    ljubljanske škofije trije duhovniki, iz mariborske enajst, iz Primorske
    trije in skupno devet redovnikov. Nemci so ustrelili najmanj deset
    duhovnikov, štirje so umrli v Dachauu, osem jih je končalo v taborišču
    Jasenovac.

    ———————–

    http://rafaelova-druzba.si/clanki/predavanje_dr_tamare_griesser_pecar

 • Bozz

  Roko na srce, a je kakšna razlika med levo (komunistično) vojsko in desno (katoliško) vojsko, ko se gre za takšne grozote, zgodovinsko gledano? Ni neke bistvene razlike. Komunisti ne berejo Svetega pisma, Katoličani pa večinsko prav tako ne in če se jim pokaže resnica iz Svetega pisma, jo zavrnejo. Tisti, ki ga in verujemo in se kesamo za svoje grehe, smo zapustili Katoliško cerkev kot protestanti, še posebej v luči njene skrite zgodovine.

  Da ne lažem, vam bom pokazal del zgodovine:

  Primer preganjanja Valdenzev (predhodniki protestantov oz. pravi Kristjani) v na roke narisanih slikah (11. stoletje in dalje):

  https://www.google.si/search?q=waldensian+massacre&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjPp9iovavUAhXK2xoKHSvkB-0Q_AUICigB&biw=1152&bih=681

  Kar poglejte si jih, pa še kaj preberite o tem kako so katoliške vojske kruto preganjale nedolžne Valdenze in kaj so delale njihovim ženam. In to je samo en zgodovinski primer. O takšnih primerih lahko beremo po vseh analih katoliške zgodovine.

  Potem pa pogledamo v zgodovino Jasenovca in najdemo iste zgodbe kot je zgornja kruta usoda mlade gimnazijke Grozde Budak. Vse dokumentirano v dnevnikih teh, ki so zagrešili zločine, mnogi pa so to priznali in pričali o tem po vojni, kakor piše spodaj:

  http://www.ljudigovore.com/issue/people-say-1718/article/jasenovac-system-of-croatian-concentration-camps-for-extermination-of-serbs-jews-and-roma-1941-1945/5/

  “A large number of roman-catholic priests were sexual perverts. They enjoed to strap women naked, to watch them, to torture them, to rape them and then to kill them. Some used to rape and then to kill school girls and even small girls. They raped women and forced them to watch rape of their daughters. It was recorded on 4th august 1941.Dane lastavica describes the rape of girls while their mothers had to watch. During his inerogation in the court after the end the war fra Jozo Borovac admitted that he had forced Mrs Stojanka Bulat to hold her 13 year old daughter Mileva while he raped her. further on he said that a school teacher Ms Stana arnaut was raped by her Croatian schoolboys. fra Jozo felinovic in his personal diary wrote the names of women who have been raped, dates when they have been raped and names of Croats who have raped them. Dr. Dragoslav Stijakovic writes that the bestial crimes against Serbs were commited by ordinary Croatian population, peasants, workmen, craftsmen, tradesmen, clerks, intellectuals etc, and even their children aged 8 to 10 years. In gospic the most severe were students of the teacher training college. It become customary to force girls to strip naked so that everyone could watch them. Croatian soldiers used to rape them at will. The girls were forced to work naked and serve soldiers. Even the girls 10 to 15 years old were raped. all the rapes occurred openly so that everyone could watch the rape. Boys were forced to rape their mothers. Parents were forced to watch the rape of their daughters. They used to take virginity of girls of 14 and under.”

  To je človeška narava. Temu se reče popolna izprijenost (total depravity), ki jo razkrije Sveto pismo. In ko pride do vojne in anarhije, kjer so nemočni in neoboroženi ljudi izpostavljeni krutim oboroženim sovražnikom (pa naj so levi ali desni), pride ven v vsem svojem sijaju. Prej se jo pa taji in hlini, ne to pa že ne more biti res, jaz pa že ne, jaz pa že nisem tak. V družbi kjer obstaja zakon in red se ta narava kaže v nečistovanjih, v prešuštvih, v pornografiji, in ostalih spolnih izprijenostih, v družbi vojnega stanja kjer zakona ni več, pa posamezniki to svojo naravo agresivno izpolnjujejo in se ji predajo in udejanjijo stvari, ki so jih prej samo fantazirali. Zato apostoli tiste, ki resnično verujejo učijo, da moramo mrtviti dela svojega telesa in se kesati svojih grehov in se boriti proti njimi in se jim ne predajati in če pademo v greh, spovedati Bogu in ne nekemu župniku, ki tako ali tako ne verjame Svetega pisma, katerega cerkev je v zgodovini preganjala tiste, ki so resnično verovali.

  Iste stvari so se dogajale v Nemčiji in Poljski po porazu Nacistov v 2. svetovni vojni. Komunisti so množično posiljevali Poljakinje in Nemke. Poslušal sem enega Američana, ki je bil v Nemčiji na ogledu enega mesta in mu je nek Nemec s poljskimi koreninami povedal, da so komunistični Ruski vojaki takrat množično posiljevali Poljakinje, in to 10 do 20 moških posiljevalo eno žensko, potem pa še Nemke, ko so zajeli Berlin. 2.000.000 nemških žensk je bilo posiljenih s strani teh Ruskih vojakov.

  Torej še enkrat, je kakšna razlika? Kažete grehe in krivdo ene strani, krive pa sta obe strani istih zločinov v zgodovini in sedanjosti. Kaj mislite, da se bo dogajalo v 3. svetovni vojni? Obe strani se bosta izživljali vsaka nad svojimi ujetniki. Kajti to človek brez vere v Jezusa Kristusa in njegovo Sveto pismo, njegovo besedo, in brez strahu pred njim, in ljubezni do njega, počne.

  Edini zgodovinski primer vojske, ki takšnih stvari ni počela, ki je imela celo denarne kazni za prostaško govorjenje in preklinjanje in pijančevanje, kaj šele smrtne kazni za najhujše zločine, če bi ga kdo storil, je bila Cromwellova Puritanska new model army oz. nova vzorna vojska tako imenovanih Ironsidov oz. železnih pribočnikov, ki so bili verni Kristjani in so se bali Boga. Torej, če se že mislite zgledovati po nekom, se zgledujte po Cromwellu in njegovi Puritanski vojski, o katerem so katoliški zgodovinarji napredli toliko laži danes, da bi se pozabil njegov zgleden primer.

  Psalm 14
  1 Zborovodju. Davidov.
  Bedak pravi v svojem srcu:
  »Ni Boga.«
  ravnajo pokvarjeno, počenjajo ostudna dejanja,
  ni ga, ki bi delal dobro.

  2 GOSPOD gleda dol iz nebes
  na človeške sinove,
  da bi videl, ali je kateri razumen,
  kateri, ki Boga išče.

  3 Vsi so zablodili,
  vsi skupaj so se izpridili;
  ni ga, ki bi delal dobro,
  ni ga niti enega.

  4 Mar nimajo spoznanja vsi hudodelci,
  ki jedo moje ljudstvo, kakor jedo kruh,
  a GOSPODA ne kličejo.

  Rimljanom 3
  9 Kaj torej? Smo mar mi na boljšem? Nikakor ne. Saj smo pravkar obtožili vse, Jude in Grke, da so v oblasti greha,
  10 kakor je pisano:
  Ni pravičnega, niti enega,
  11 ni razumnega,
  ni ga, ki bi iskal Boga.
  12 Vsi so zablodili, vsi skupaj so se izpridili;
  ni ga, ki bi delal dobro,
  ni ga, niti enega.
  13 Odprt grob je njihovo grlo,
  s svojimi jeziki pletejo zvijače,
  gadji strup je pod njihovimi ustnicami,
  14 njihova usta so polna kletev in grenkobe.
  15 Hitre so njihove noge, da bi prelili kri,
  16 uničenje in beda je na njihovih potih.
  17 Poti miru niso spoznali,
  18 ni strahu Božjega pred njihovimi očmi.
  19 Vemo pa: kar koli govori postava, govori
  tistim, ki so pod postavo, da bi vsak jezik umolknil in bi se ves svet
  priznal krivega pred Bogom.
  20 Kajti noben človek se ne bo opravičil pred njim z deli postave, kajti postava nam le omogoča, da spoznamo greh.

  21 Zdaj pa se je brez postave pokazala Božja pravičnost, o kateri pričujejo postava in preroki.
  22 Božja pravičnost se daje po veri v Jezusa Kristusa, in sicer vsem, ki verujejo. Ni namreč nobene razlike:
  23 saj so vsi grešili in so brez Božje slave,
  24 opravičeni pa so zastonj po njegovi milosti, prek odkupitve v Kristusu Jezusu.
  25 Njega je Bog javno določil, da bi bil orodje sprave skozi vero v njegovo kri, da bi razglasil njegovo pravičnost za odpuščanje grehov, ki so preteklost, skozi popuščanje Boga. 26 Da razglasi v tem času svojo pravičnost: da je namreč sam pravičen in da opravičuje tistega, ki veruje v Jezusa.

  • sprehajalec

   500 let razlike Bozz. To pa le nekaj šteje.

   • tarantela

    Razlika ne šteje, vsi so bili ljudje, vsi so trpeli!

    • sprehajalec

     Boš sprožila kakšno akcijo za izboljšanje razmer Rimskih sužnjev?

     • Bozz
     • sprehajalec

      O Jasenovcu vem bistveno več od tebe Bozz. Kaj veš, da je v Jasenovcu umrl domobranski pesnik France Balantič, pa komandant Franc Rozman Stane?

     • Bozz

      Ne, tega nisem vedel. Lahko poveš več o tem zakaj. Sta že bila malo preveč resnicoljubna in sta malo pokritizirala vsak svojo stran verjetno tako kot jaz počnem v mojih komentarjih. Ali pa je bil razlog kaj drugega, boj za oblast oz. fovšija (prevelika priljubjenost Staneta), itd.

     • sprehajalec

      Ustaši so ju ubili.

     • Bozz

      Ja to mi je jasno. Ampak zakaj so ubili Franceta Balantiča (ki ga niti ne poznam, moram poguglat kdo je to), če je bil domobranec? Stane je pa bil partizan in komunist, torej sovražnik ustašev, ne? Kako pa se je on znašel v Jasenovcu? So ga zajeli? So ga izdali njegovi? Berem komentarje, pa pravi Jovo Jamnica, da so celo ustaši in komunisti sodelovali med sabo. Verjetno misli to one v vrhu.

     • Bozz

      No, sem poguglal in se očitno motiš za pesnika Balantiča:
      https://sl.wikipedia.org/wiki/France_Balanti%C4%8D

      Ni umrl v Jasenovcu, ampak v Krajčevi hiši, ki je zgorela v napadu Tomšičeve brigade.

      “Vključil se je v na novo ustanovljeno slovensko domobranstvo. Nekaj časa je služil na rudniškem bloku, v novembru pa s Kremžarjem ponovno odšel v Grahovo. 23. novembra leta 1943 so bataljoni Tomšičeve brigade obkolili grahovsko postojanko in jo s topovi naslednjega dne uničili. V ognjenih zubljih Krajčeve hiše, v kateri so se zadrževali domobranci, je med dvaintridesetimi žrtvami zgorel tudi pesnik. Dva dni po tem so njegove neprepoznavne posmrtne ostanke pokopali v skupni grob na grahovskem pokopališču.”

     • sprehajalec

      Tako se te da našponati Bozz. Moraš biti previdnejši. Svetujem ti, da se vrneš k svojim koreninam in poiščeš pomoč pri svojem župniku, ki si ga nekoč zapustil.

      Dejansko je pa postavila Srbska spletna stran posvečena žrtvam jasenovca tako balantiča, kot Rozmana na svojo spletno stran pod žrtve jasenovca.

      Prikazati sem ti hotel, kako se manipulira danes z v osnovi z zelo tragično stvarjo…

     • Bozz

      Ja, ja, ja. Kar opravičuj zločine svoje strani in mešaj meglo. Zločini Jasenovca so bili zabeleženi s pomočjo preživelih očividcev in zaseženih dnevnikov katoliških farjev, itd. Zgodovinski primer Valdenzev sem ti pa podal samo zato, da ti pokažem, da se katoliška cerkev nikoli ne spremeni. Ko imajo proste roke, se vrnejo v svojo srednjeveško mentaliteto. Lahko bi ti dal še druge primere, kot masaker Hugenotov na dan sv.Bartolomeja, pa Puritancev, pa Husitov, pa Luteranov, vse do Jasenovca kjer pa so večinoma trpeli pravoslavci (ki prav tako ne marajo protestantizma), Judi in cigani. Boš rekel, da so pričevanja preživelih Judov prav tako zmanipulirana? Boš rekel, da je zgodovinski masaker Valdenzev prav tako zmanipuliran kot Jasenovac? Se 2. svetovna vojna v resnici sploh ni zgodila, po tvoje? Do takšnega zaključka bi prišel, če bi opravičevanje nadaljeval v absurd.

      https://www.whitehorsemedia.com/docs/the_history_of_the_waldenses.pdf

      Si tipičen primer katolika, ki ne bere Svetega pisma in ne veruje kot uči Sveto pismo iz katerega so med drugim protestanti pravilno pokazali t.i. doktrino popolne izprijenosti, padle človeške narave, o kateri pisati je bil moj prvotni namen. Če je še kaj upanja za nas, potem se morajo ljudje obrniti k Svetemu pismu in se pokesati svojih grehov. Drugače se nam zelo slabo piše. To je namen mojih komentarjev, ne pa navijanje za eno in drugo stran, še posebej ko se izkaže, da so obe počele grozodejstva in zločine, od katerih je res, da so kuministični zločini zamolčani, zato ker so pač zmagali vojno in jasno je, da zmagovalci (ki niso resnicoljubni Kristjani) ne bodo slabo pisali o sebi. Bog pa ti v Svetem pismu jasno pove, kar sem ti pokazal v mojem komentarju, da so krive obe strani, vsak posameznik na tej zemlji, pred njim. Eni za hujše grehe, drugi za manjše. In ta članek opisuje najhujše grehe človeštva.

      Kot sem rekel, resnici ne upaš pogledati v oči. Samo nekega dne boš stal pred Bogom in takrat svojih oči od resnice ne boš več mogel odvrniti.

     • sprehajalec

      Bozz, naiven si. Moji predniki so bili tehnično na NOB strani (pa so zgodaj spregledali svojo zablodo, s pomočjo Jezusa) zato ne vem o čem govoriš.

      Odpi oči in zagledal boš resnico.

      Jaz sem pot, resnica in življenje; Bozz, kdor vidi mene, vidi tudi Očeta. (iz pisma Korinčanom)

     • Bozz

      Ne, to je Janezov evangelij 14. poglavje.

     • MladiLiberalec

      Bozz kaj pa pravis na to. Ce boste povelicevali ustase in kolaboracijo vas bo svet sovrazil.

      Ni lih sveto pismo je pa podobno. :D

     • sprehajalec

      Ja, Bozzo, res je Janezov evangelij. Bom pa vsako tvojo navedbo raje preveril.

     • Bozz

      Ameriški vir o Jasenovcu, če ne verjameš tam preživelim trpečim Srbom, Judom in ciganom, itd.:

      http://www.veteranstoday.com/2013/01/20/jasenovac-the-cruelest-death-camp-of-all-times-26/

     • sprehajalec

      Pozabil si Hrvate. Bili so tretja največja trpeča skupina tam.

     • Bozz

      sem napisal itd.

      Vsako tvojo trditev od sedaj naprej preverim in tudi ta je napačna.

      Po temle viru sodeč, jih je vse skupaj tam umrlo krute smrti okoli 600.000 od katerih je bilo Hrvatom 5000-12000, torej niso bili tretja največja trpeča skupina tam. Spet se motiš in zavajaš.
      http://www.holocaustresearchproject.org/othercamps/jasenovac.html

      “Between 5,000 and 12,000 Croats are believed to have died in Jasenovac.”

      To so bili Hrvati, ki so nasprotovali Ustaškemu režimu vodenemu od kardinala Stepinca. Piše, da tudi katoličani med drugim. Saj pravim, določeni katoličani niso počeli in odobravali teh stvari.

     • sprehajalec

      Okoli te številke se kregajo že 70 let Bozz. 600.000 je hudo napačna številka. Vsebuje tudi Franca Rozmana in Balantiča. In zanetila je novo vojno 1991 leta.

      Prava številka je 80.000, do katere sta prišla v neodvisnih raziskavah Hrvat Žerjavić in Srb Kočović že v pokojni državi. Danes ta številka velja za splošno sprejeto. V tem kontekstu glej tudi teh 12.000.

      Junija 1945 sta se v zagrebu srečala Tito in Stepinac. Tito je prišel po odvezo za grehe.

      Lažejo te Bozzo. Moji podatki so pravilnejši od večine kar boš našel, pa kar ti nakladajo.

     • Bozz

      “From above, a new European order is forced upon the masses, and masses open their hearts to the above. Underneath, it turns into devotion to symbols of death.”

      Pregovori 8
      35 Kajti kdor me najde, najde življenje

      in prejme milost od GOSPODA.

      36 Kdor pa greši proti meni, rani svojo dušo,

      vsi, ki me sovražijo, ljubijo smrt.

     • MladiLiberalec

      On je zupnika zapustil zarad vere jest pa zarad pornicev. Pa vseeno mava neki skupnega pol nekak. :P

     • Jovo Jamnica

      Seveda veš več. Težko je nekaj opravičevati, če v to nisi prepričan.

     • sprehajalec

      Jovice, vem vem. Videl sem tudi njuni imeni na srbski strani, spisku imen žrtev jasenovca.

      komu danes verjeti Jovice?

     • Jovo Jamnica

      Rozmanov pravi grob je bojda v Medjugorju…

     • MladiLiberalec

      In njegov angel se tam prikazuje ha ha

     • Bozz

      Aha, vidim, da se samo norca delaš in preusmerjaš pozornost. Tipično za bedaka, ki ne more pogledati resnici v oči.

      https://sl.wikipedia.org/wiki/Franc_Rozman_-_Stane

      “Smrt
      Franc Rozman je tragično umrl za posledicami hude rane, ki jo je dobil med preskušanjem novega orožja – minometa, ki so jih poslali partizanom britanski zavezniki. Mina je v cevi eksplodirala in ga smrtno ranila. Še istega dne je umrl v Bolnišnici OF Kanižarica pri Črnomlju. Tu so se zdravili tudi drugi častniki, ki so se ob eksploziji hudo ranili. Da bi jih prepeljali v postojanko v Kočevski Rog, je bilo zaradi njihovega zdravstvenega stanja prenevarno. Nekaj dni po
      smrti so ga 11. novembra proglasili za narodnega heroja Jugoslavije. Pokopali so ga v Grobnici narodnih herojev v Ljubljani.”

     • ogledalo

      Franc Rozman Stane je umrl v Kanižarici, Balantič pa v Grahovem. Očitno res “veliko veš”.

     • MladiLiberalec

      To je bila vaba za Bozza ker je naiven

     • sprehajalec

      Ta dva umrla sta zapisana na srbski memorialni strani Jasenovac, Ogledalo. kako pa je prišlo do tega, je pa hudo zanimiva zgodba, samo bojim se da je izven tvojega dometa.

      Komu verjeti torej, Srbom ali tebi?

     • MladiLiberalec

      Meni :)

     • ogledalo

      Tebi zagotovo ne.

   • Bozz

    Sploh si nisi prebral mojega komentarja v celoti, še posebej dokumentiranih pričevanj iz Jasenovca (odlomek v angleščini), kaj so tam “desni” počeli. Iste stvari kot “levi”. Kar preberi kako so katoliški duhovniki in ostali katoličani posiljevali Srbske, Judovske in ciganske deklice pred njihovimi materami, itd. Ne trdim, da je vsak katoličan tak, ker vem da nekateri katoliki takšnih stvari ne bi počeli, ampak da se je to v Jasenovcu dogajalo, ko so imeli spet drugi katoliki proste roke.

    500 let nič ne šteje. Človeška narava je vedno ista. Kar šteje je to, da se je vmes zgodila Reformacija in je Sveto pismo prišlo v roke ljudi in tako je “sol zemlje” o kateri govori Jezus Kristus, malo konzervirala in zavrla propad človeštva preko vpliva protestantske Anglije pod Cromwellom in protestantske Amerike pod Washingtonom.

 • Janez

  Hvala !
  Z objavo te sicer
  strahotne zgodbe o tem, kako so
  BAJE “DOBRI” TITOVI PARTIZANI “OSVOBAJALI” ZAGREB.
  Morda je avtor tega prispeva dobil vzpodbudo za temo
  V MOJIH VČERAJŠNJIH ZAPISIH, KJER SEM IMEL LINK NA GROZO “OSVOBAJANJA” Zagreba” !
  Za
  dosego
  OBSODBE IN ZA KONEC “”PRE-POVELIČEVANJA ” KPS IN KPJ STALIN KOMUNIZMA !
  in
  STALIN PARTIZANSTVA, KI JE BILO OD ZAČETKA – KAR ZELO “ZLOČINSKO”
  se bomo Slovenci morali povezati z ostalimi narodi ex YU,
  kjer
  je bilo posamičnih
  in množičnih grozodejstev in nesodnih morjenj !
  ki so jih storili
  KP STALIN PARTIZANI IN OSTALE KOMUNISTIČNE FORMACIJE – TUDI VELIKO !
  Več
  o tem – kasneje.
  Zlasti grozljiva so t.i. “pasja groblja” v Črni gori, v Srbiji.
  V taka neoznačena grobišča – kot da bi bli v njih psii
  – so KP STALINSKI PARTIZANI METALI ZMASAKRIRANA TRUPLA TISTIH
  BOLJ PREMOŽNIH
  IN IAVNO PRIZNANIH CRNOGORCEV, SRBOV ITD.
  – KI SO NASPROTOVALI VSILJEVANJU STALINIZMA – NA BALKAN. L.R. zapis Janez KOMENDA

  P.S. NA GOOGLU: “PASJA GROBLJA CRNA GORA SRBIJA ”

 • garfi

  drugi zlati tir za mafijo – enojni tir za dvojno ceno
  REFERENDUM PROTI NOVI GROZLJIVI KRAJI IN MAFIJSKI VLADI
  STE ŽE PODPISALI ZA PROTIMAFIJSKI REFERENDUM ???
  tudi stojnice so pred upravnimi enotami
  —upravne enote – informacije
  http://www.upravneenote.gov.si/
  —elektronska oddaja in obrazec za tiskanje
  http://referendumdrugitir.si/post/293692/elektronska-oddaja-vloge-in-postni-naslov
  —Donacije za izvedbo referenduma – navodila
  http://beta.publishwall.si/referendumdrugitir/post/289588/donacije-za-izvedbo-referenduma-navodila

 • terminalar

  Podobno se je dogajalo v Bosni nedolgo tega. Vdova ima koncerte.

 • ogledalo

  Smrt fašizmu-svoboda narodu!

  • MladiLiberalec

   Geslo OF. :)

  • sprehajalec

   Neka stara izpeta parola, pod katero lahko skriješ vse in ti dovoljuje vse. Vsakega lahko obsodiš fašizma, vsakega lahko ubiješ. Še dojenčka ti je dovoljeno pripraviti za večerjo, pod to parolo. Ker gre za boj proti fašizmu in ker gre za svobodo naroda.

   Razviti svet tako ne funkcionira, ima stotine let stare moralne in družbene norme, ki jih ureja pravo. Boja proti fašizmu pa pravo ne ureja.

   • ogledalo

    Imaš v mislih Kozlarjevo goščo in črnorokce?!

    • sprehajalec

     Daj link o tem. Kozlarjeva gošča je še kako predmet špekulacij. Tam zraven stoji spomenik NOB, pa žrtvam. Vendar na spomeniku so partizani, 63.

     Govori se o 100fih ženskah, o katerih pa ne nejdeš ne imen ne kakršnihkoli drugih podatkov.

     Ti očitno več veš, ker se nanjo sklicuješ?

 • Janez

  Ne zmenimo se za
  PROVOKATORJE S PAROLAMI IZPRED 70, 80 LET NAZAJ.
  Redakciji
  predlagam
  PROJEKT ZA KONEC ” KP, ZK – D E M O N I Z A C I J E ” SLOVENSKIH DOMOBRANCEV !
  Pa tudi
  pojasnila
  O DEJANSKIH RAZLOGIH
  za razvoj ustaštva in četnikov na HR IN V SRBIJI ITD.
  Spodnji
  Mile Budak – ni bil v vsem – negativna oseba !
  Soliden domoljuben HR pisatelj je bil,
  v ustaštvo se je radikaliziral – ko so ga srbski skrajneži leta 1932 – malodane ubili , leta 1932.
  Pred
  grobim nasiljem ustašem je med vojno M. Budak rešil znanega M. KRLEŽO !
  M. Krleža se je
  Skrival med vojno med psiho bolniki PSIHIATRIJE ZELENGOJ V ZG
  – PREDVSEM PRED KPPJ STALIN KOMUNISTI.
  TI PA SO PO VOJNI NESODNO UMORILI ZDRAVNIKA PSIHIATRA
  , KI JE KRLEŽI
  IN MNOGIM – POMAGAL. TAKO DA JIH JE SKRIVAL. Groozne stvari. L.r. JANEZ KOMENDA

  • Jovo Jamnica

   Ja, tudi Hitler je imel pozitivne lastnosti. Imel je rad pse in bil je upodabljajoči umetnik – slikar.

   • Janez

    Ja!
    To je znano.
    Notranje občutljivi, nemočni “prizadeti” ljudje
    hitro zapadejo v hudo, morilsko nasilje – nad drugimi. Sociopsihopati – pač.
    Na take je
    TREBA BITI POZOREN. V ZDA SO ŽE RAZVILI V REDU PSIHO TESTE –
    ZA ZAZNAVO
    TAKIH NAVZVEN LAHKO FINIH
    – NOTRANJE PA FRUSTRIRANIH LJUDI.IN ZLASTI ? Socialno – nevarnih. Lr. Janez KOMENDA

   • MladiLiberalec

    Pa z Evo je bil gentleman pravjo razen ce je bla kaka politicna tema

    • Jovo Jamnica

     Ja. Eva mu je najbol zamerla, da ni hoto met frocof. Njegof moto: Nikol nea veš… Lahko je tvoj potomec tut bebec. In tega se je Hitler bau. Eni psihologi tut menijo, da je Hitler meu čudaške spolne želje, kere pa baje Eve niso motle…

     • MladiLiberalec

      To sem skor sure da jih je imel.

     • Jovo Jamnica

      Koga…a froce???

     • MladiLiberalec

      Ne cudne spolne fantazije. :)

     • Jovo Jamnica

      Eh, moj ausdruk spada pot joke… :-)

     • FUCK COMMUNISM

      Ne sodi Hitlerja po sebi! Hitler je bil se do danes v svetovnem merilu najbolj priljubljen drzavnik naroda, ki ga je izvolil in tudi eden najbolj uspesnih. Ti si pa nula!

     • MladiLiberalec

      Ha ha ha. Zihr mu je Eva zlezla pod vojaski plasc z beretko na glavi in mu naredila cock biting. Ti pa zgleda tega ne upas sprobat.
      :P

     • FUCK COMMUNISM

      Ti si tipicen levuharski primitivc

     • MladiLiberalec

      Siontardski :P

     • sprehajalec

      Obstaja pričevanje nekega nemškega vojaka, ki je imel v enoti mladostnega sovaščana pokojnega Adolfa. Ta je pričal, naj bi si Adolfa pošteno privoščili navihani otroci, da so mu ga natrli s soljo, sosedov kozel je pa opravil svoje.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Pričevalcev je bilo obilo…

     • MladiLiberalec

      Lol

     • Jovo Jamnica

      :-) We are unable to post your comment because you have been banned by Nova24TV. Zvedi več.

      Nisi gledo opscenega porniča, kerega je posnela Rifnštalca z Hitlerom v glavni vlogi. Če ne, pol te moram opozorit, da so že takrat poznali filmsko montažo…

     • MladiLiberalec

      Leni rifenstahl?

     • Jovo Jamnica

      Ja…

     • MladiLiberalec

      Nisem vedu

     • Jovo Jamnica

      Ni fse za javnost…

     • sprehajalec

      Imaš pa bujno seksualno domišljijo jovice…

     • Jovo Jamnica

      kak veš, da ni res???

     • sprehajalec

      Kdor pozna lik in delo pokojnega delavca, socialista in levičarja Adolfa, temu ne verjame. Preprosto ne gre v njegov asketski kontekts. Dočim za Maršala ne bi rekel, da ni kakšnega posnel. Tak vtis pustiš pač v življenju. Tako kot ni verjetno, da je pobegnil iz Berlina. Čisto verjetno si je fanatik kot je bil pognal kroglo v glavo.

     • Jovo Jamnica

      :-) :-) Mater “jih” matram We are unable to post your comment because you have been banned by Nova24TV. Zvedi več.

      Iz tega sledi, da bode večina verjela meni… :-)

   • sprehajalec

    Bil je pravi levičar, socialist pokojni Adolf. Ni kadil, bil je vegetarijanec, bil je asket, ni maral župnikov in Judov, rad je imel pse. Pa kapitalistov ni maral.

    • MladiLiberalec

     A levicarji ne kadijo? :D
     drgac to da je bil ksenofob rasist in antisemit ga naredi skrajnega desnicarja

     • Jovo Jamnica

      Štejejo samo dobre stvari… :-)

     • sprehajalec

      Tudi levičar Stalin je bil ksenofob, rasist in antisemit. Pa ga to dela levičarja.

      Ne more levičar, za nekoga, ki se imenuje levičar socialist ugotoviti, da je pa ta desničar.

      To je isto, kot danes, ko so za cerarja Združena Levica liki ugotovili, da je pa desničar. Ker ni izpolnil njihovih pričakovanj. Ni objektivno.

     • MladiLiberalec

      Dnevna politika je eno strokovne definicije pa drugo. Pa saj Stalin ni bil rasist. Je pa verjetno bil na koncu antisemit ceprav mogoce je to razlozit tud drugace. V SZ pod Stalinom so bile pravice posameznika tako anulirane in vprasanje krivde tako kolektivizirano na posamezne skupine in narode da iz tega izhajajo podobnosti z nacizmom in fasizmom. Jaz to zadnje zagovarjam.

     • sprehajalec

      Pravzaprav so Liberalci pravi dediči nacističnega duha;

      https://www.spectator.co.uk/2009/02/liberals-are-the-true-heirs-of-the-nazi-spirit/

     • MladiLiberalec

      Joj

     • sprehajalec

      Njegovo mnenje je povsem enako merodajno, kot Repetovo. Zakaj ne, konec koncev..

     • Janez

      Ja !
      Tudi meni se je zdelo, da je Mladi Liberalec pravzaprav ?
      “Robot, klon” – Repetova “lutka”?
      Repe je pa tudi ? “Lutka” se ve od koga!?
      A?
      Je z “lutkami” sploh vredno debatirati ? Dvomim? L.r. Janez KOMENDA

      P.S. ŠE ZADNJI TEST ZA TEBE “MLADI LIBERALEC” – DA VIDIMO? Ali sploh si človek? Ker morda si samo vodena “lutka, robotek” Tak – na daljinca.
      Mladi Liberalec!
      TEST: RAZLOŽI ” PASJA GROBLJA V ČRNI GORI, SRBIJI”
      RAZLOŽI !
      KPJ MUČENJE IN LIKVIDACIJO STAREGA KOMUNISTA Živojina Pavlovića.
      Dobrega poznavalca Stalinove SZ, umorili so ga zaradi objave knjige
      “BILANS SOVJETSKOG TERMIDORA” BGD, 1940.

     • sprehajalec

      Ja zanimivo, tale Živojin – Ždrebe. Nisem vedel. Toliko so pred nami tega skrili. Sodelavec Gorkića, pretendenta za prestol generalnega sekretarja KPJ. Ubitega v Moskvi.

      Dedijer ga muški, što se kaže, tuče. Prebija na mrtvo ime, ali on
      ništa. […] Traži da prizna kako je radio za policiju i za koga sada
      radi. Ne vredi. On ništa ne priznaje. Onda će Stambolić: »Valjda smo i
      mi nesto naučili od Vujkovića«.
      I tada poče da ga šiba volujskom žilom po tabanima. Prvo su bili veliki
      plikovi, a kasnije je i koža pukla. Tako da smo ga vodili ili nosili
      natrag do sobe, sve uz stepenice. Kad se i on zamori, onda priđe Krcun. I
      on tuče što bolje može. Ja stojim kraj vrata, naslonio se na stranu i
      mislim: »Pa ljudi, pobogu, šta to radite? Da bilo šta zna priznao bi
      posle takvih batina. Priznao bi da je majku za sisu ujeo«. Ali, tu sam i
      shvatio kako veliki špijuni ne priznaju lako. […] I mene su posle
      zvali da ga tučem, pošto se oni dobro zamore.[7]“

      Pa tolkli so ga sami nosilci spomenic, pa imena, ki dajejo legitimiteto današnjemu režimu v Sloveniji; Slobodan Penezić Krcun, Vladimir Dedijer, Petar Stambolić, Čolaković, Ranković

      Zanimivo, da so vsi preživeli vojno. Od prvega do zadnjega.

      https://sh.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivojin_Pavlovi%C4%87_(komunista)

     • Jovo Jamnica

      Ja. Krcun je sploh zaminif. Pa Ranković. Nekaj sn čito, kar je baje skrito pot nekimi kamnami…

     • MladiLiberalec

      Zato ker se do tako odbitih primerjav lahko pride samo mimo strokovnih definicij.

     • sprehajalec

      In kaj ti da pravico do strokovne definicije? Dr. ali Mr. pred poklicnim nazivom?

      Jaz se na to v Sloveniji absolutno ne bi zanašal.

     • MladiLiberalec

      To so dosti bolj uveljavljene stvari in ne samo slovenske.

     • sprehajalec

      Naprimer uveljavljene kje? Vzhodnoeuropski narodi te dileme nimajo. nacizem uvrščajo med levico. zakaj bi bili ravno mi nekaj posebnega glede tega? nas kaj osebno prizadane, če naciste uvrščamo na levico?

      Nazizm nie jest ani nigdy nie był prawicowy. Twierdzenie, że był świadczy o zwykłej nieznajomości definicji poglądów lewicowych oraz nazizmu.

     • MladiLiberalec

      Po Evropi na splošno. Veš da če v Nemčiji primerjaš režim Stasija z nacizmom da te lahko doleti celo kazen.

     • sprehajalec

      Ha, ha, Vzhodnonemška ljudska armada je imela kar wehrmachtove uniforme in orožje. Pa pruski paradni korak.

      V nemčiji je omemba nacizma kazniva, ker imajo zato svoje razloge. ker so jih levičarji nacisti nategnili. Govorim o poljakih, Madžarih, Čehih, Slovakih…

 • luckyss

  Partizanke so baje ob polni luni jahale prašiče in z njimi letale nad vasmi in delale točo…;))

  • xtc

   Jep!
   Prva je bila Zdenka Kidrič nato so sledile ostale:

 • Franjo

  in potem je svizec zavil čokolado …

  • Janez

   Žal !
   Za Hrvate !
   Je bila ta – “KP STALINSKO KOMUNISTIČNA OSVOBODITEV – OD DOBRIH PARTIZANOV ”
   MAJA 1945 !
   Kruta realnost.
   Stalinsko komunistično je bilo nesodno umorjenih, mučenih – več sto tisoč Hrvatov.
   Zdaj so nesod no pomorjeni Hrvati :
   – v moriščih-grobiščih okrog Zagreba, na Maclju, v Sloveniji – Rog, Celje, Mb, Bleiburg-Pliberk.
   – po vseh ex YU so grobovi Hrvatov, ker so jih KP TITO PARTIZANI PELJALI NA T.I.
   – MARŠE SMRTI – “KRIŽEVE PUTE” !? Marši smrti za Hrvate – celo do Makedonije.
   Spotoma
   SO HRVATE V MARŠ KOLONAH SMRTI
   – OMAGANE HRVATE!? Titi partizani so jih morili. Grozni maj 1945. ” Osvoboditev” ? “Okupacija”?

   • Franjo

    umiri se malo, tvoji vzorniki so ti neke stvari potvorili oz narobe povedali

    • Janez

     Niso !
     Vse navedeno najdeš na internetu.
     Zdi se,
     Da si prestar – da bi še kaj novega – tebi zamolčanega – zvedel. L.r. Janez KOMENDA

    • Janez

     Franjo,ne delaj si norcev iz tako hudih stvari,da ne bo tudi tebe kaj takega doletelo.

     • Janez

      Tega, zgoraj !
      Nisem napisal jaz.
      Nekdo ima enka vzdevek kot jaz. A vse kar napišem jaz ima L.r. Janez KOMENDA

 • Janez

  Sprehajalec !
  No
  ME VESELI, DA SI OPAZIL, DA SO INFO,
  KI JIH JAZ TU POSKUŠAM NAREDITI BOLJ POZNANE
  – KER SO POMEMBNE – ŠE DANES –
  – DA
  SO STVARI, KI OPOZARJAM NANJE – POZORNOSTI IN VEČJEGA. POZNAVANJA – VREDNE !
  Tista
  knjiga ” BILANS SOVJETSKOG TERMIDORA” JE BILA ZELO – POMEMBNA !
  In
  bo vedno pomembna !
  Leta 1940 – je ok avtor
  ŽIVOJIN PAVLOVIĆ OPOZORIL NA HUDE POMANJKLJIVOSTI STALINOVE SZ.
  Vedno
  pomembno – zgodovinsko – bo tudi to, kar so storili z ŽIVOJINOM PAVLOVIĆEM !
  Kruto
  so ga mučili najožji visoki člni vodstva KPJ.
  UKAZ
  ZA LOKVIDACIJO STAREGA. KOMUNISTA Živojina Pavlovića pa ?
  Sem
  Nekje bral – so dali osebno Broz, Kardelj, Djilas !
  A
  Živojin Pavlović je s pomembno knjigo imel gotovo POZITIVEN NAMEN !
  In sicer ?
  Zmanjšati grobost, brezčutnost, morilskost
  BOLJŠEVIŠKEGA KOMUNIZMA..
  Če bi ne imel takega namena, bi sploh ne prišel – nazaj med ?
  “svoje KPJ KOLEGE”.
  A ni prišel med kolege. Našel je svoje nesodne polit morilce. L.r. JANEZ KOMENDA

 • Janez

  Spoštovani !
  Z REDAKCIJE NOVE24TV!
  Spodaj opozarjam na dobro dokumentirano
  ZGODNJE ZATRTJE POIZKUSA USTVARITVE BOLJ HUMANEGA KOMUNIZMA
  s strani starega komunista
  Živojina Pavlovića, ki je 1940 objavil pomembno pričevalsko knjigo
  ” BILANS SOVJETSKOG TERMIDORA”, v kateri kritizira Stalinov teror v SZ.

  ŽIVOJINA PAVLOVIĆA
  so na “gestapovski” način mučili člani vodstva KPJ ( V. Dedijer idr. ),
  NATO PA JE BIL NA UKAZ
  VODSTVA KPJ BROZ, KARDELJ, DJILAS
  – NEUSMILJENO LIKVIDIRAN , USMRČEN, v Užicu nov. 1941.
  Pomemben,
  idikativen primer odločitve vodstva KPJ ZA TRD, MORILSKI – PREVZEM OBLASTI. L.r. Janez KOMENDA

 • MladiLiberalec

  Še dodatek k partizanskim bitkam z okupatorjem ki se nanaša na drugo polovico 1942 in začetek 1943. Italijani so po dveh mesecih velike ofenzive v svojem poročilu zapisali da so imeli 47 mrtvih. To je bilo 15. septembra 1942. V zasedi Cankarjeve brigade 9. novembra 1942 pri Metliki je padlo sedem italijanskih vojakov zaplenjene je bilo pa tudi veliko opreme in orožja. Prve dni januarja 1943 sta Tomšičeva in Gubčeva brigada porušili mirensko železnico. Cankarjeva pa je uspela uničiti vlak s cisternami nafte v bližini Trebnjega. O večjih bitkah partizanskih brigad z Italijani marca 1943 sem že pisal. Dodam naj da poročilo konzula Siliate za njegovo veliko borbeno skupino 21. april navaja pet mrtvih v dnevih pred bitko v Jelenovem žlebu. General Gambara ki je zamenjal Robottija je junija 1943 sprožil večjo operacijo proti partizanom in sam priznal v lastnem poročilu da je med operacijo pobitih 59 italijanskih vojakov. Partizani naj bi po njegovem imeli dosti večje izgube.

  Težji je bil položaj na Gorenjskem. Nemcem je uspelo uničiti več partizanskih enot. Večji poraz so partizani doživeli v Udnem borštu kjer se je iz obkolitve rešilo samo pet borcev ostali so padli ali bili zajeti. Na Primorskem velja omeniti napad partizanov na italijanski kamion poleti 1942 v Brkinih ko je padlo 12 Italijanov.

  Iz pregleda do zdaj se lahko vidi da je bilo samo na podlagi analize okupatorjevih poročil in večjih bitk oziroma operacij pobitih 560 okupatorjevih vojakov v prvih dveh letih vojne. Naj opozorim da so nekateri trdili da je vsega skupaj padlo celo samo 200 okupatorjevih vojakov ali pa 500 čez celotno vojno.

  Se nadaljuje zbrani podatki bodo objavljeni tudi na Novi24

 • Janez

  Mladi Liberalec ,
  jaz sem human in do nikogar zlonameren.
  PRIPOROČAM TI, DA RAJE NE OBJAVLJAŠ TEH SVOJIH PREPISOV IZ SISTORYJA.
  Ker
  Te tvoje objave – so zelo nekvalitetne.
  Ne obdelaš namreč :
  – konteksta posamičnega dogodka, akcije,
  – ne pojasniš vseh prebivalstvo zatirajočih ukrepov KP STALIN PARTIZANOV,
  – NA OBMOČJIH, KJER SO SE PRED IZVEDBO AKCIJE NAHAJALI,
  – NE POJASNIŠ POLEDIC IZVEDBE POSAMIČNIH AKCIJ – ZA PREBIVALSTVO ( maščevanja okupatorja)
  Prporočam ti,
  Da raje nehaš s temi tvojimi objavami. Imele bodo namreč – slabe posledice? Predvsem zate.
  Postal boš namreč znan
  kot
  plačan, podkupljen prepisovalec, potvorjevalec dogodkov iz zgodovine.
  Znan boš
  kot nekakšen novi Repe, Pirjevec – ki sta strokovno ?
  ČISTO NIČ CENJENA OZ. DELEŽNA POSMEHA.
  Če
  Nameravaš biti aktiven v prihodnosti na področ

  • Goran Hvala

   Ja le razlozi mu da cel svet misli in ve vse narobe…sam nova in njeni goreci obozevalcu vedo vse..ker so bli celo zraven glede na napisane detajle…;-)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!