#DeleteFacebook: Zuckerbergovo lahkomiselno ravnanje z zasebnimi podatki uporabnikov Facebooka delničarje v zadnjih dneh stalo 50 milijard dolarjev

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg (vir: twitter)

Potem ko se je Facebook znašel sredi škandala, ki je delničarje v zadnjih nekaj dnevih stal več kot 50 milijard dolarjev, se je v svojem značilnem slogu oglasil tudi ustanovitelj podjetja Mark Zuckerberg.

Zuckerberg je v svoji izjavi priznal, da varovanje osebnih podatkov do leta 2014 ni bila prioriteta podjetja. Nekdanja direktorica Obamove predsedniške kampanje iz leta 2012 Carol Davidsen je tako razkrila, da jim je Facebook dovolil ekstrakcijo celotnega socialnega grafa posameznika, ki je njihovi aplikaciji omogočil tudi vpogled v seznam njegovih prijateljev. S tem so bile kršene pravice posameznikov, ki sami niso odobrili deljenja svojih podatkov z neznanimi aplikacijami in organizacijami.

Vseeno je Zuckerberg v svoji izjavi slednje ignoriral in se raje osredotočil na škandal okoli organizacije Cambridge Analytica, ki jo po poročanju Breitbarta obtožujejo, da ni izbrisala podatkov uporabnikov, ki jih je pridobila legitimno preko akademika Aleksandra Kogana.

Preusmerjanje pozornosti
Da zgodba ne pije vode, pove že dejstvo, da tudi sam Zuckerberg priznava, da je bil o celotnem incidentu seznanjen preko “Guardiana, New York Timesa in Channela 4”, ki so Cambridge Analytico obtoževali, da niso izbrisali podatkov uporabnikov, kot so že prej potrdili. Po drugi strani pa je Cambridge Analytica zanikala obtožbe in privolila v neodvisno forenzično preiskavo organizacije s strani Facebooka.

Bivši ameriški predsednik Barack Obama in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg (vir: twitter)

Dejstvo je, da gre za samo še eno preusmerjanje pozornosti. Namesto da bi pogovor tekel o pristranskosti Facebooka, ki je ameriškim demokratom dovoljeval vse in še več, Zuckerberg in njemu naklonjeni levi mediji skušajo pogovor zapeljati na zdaj že ustaljene tirnice ruskih teorij zarot in nameščenih volitev. Zuckerberg je priznal, da so bila pravila o zasebnosti uporabnikov pred letom 2014 razmeroma šibka, ter se zavezal, da bodo v kratkem uvedli dodatne ukrepe, ki naj bi še dodatno zaščitili uporabnike ter jim omogočili, da sami odločajo, katere podatke želijo deliti s svetom. Postavlja se vprašanje, zakaj se je s tem čakalo do zdaj.

Panika na delniškem trgu
Odgovor je nadvse preprost. Panika na delniškem trgu je Facebook prisilila v poteze, o katerih do nedavnega niso niti razmišljali. Kot poroča Bloomberg, Facebookove “zaposlene skrbi, ali bo podjetje sposobno doseči svoje največje cilje, če se uporabniki odločijo, da Facebook ni dovolj zaupanja vreden, kar se tiče upravljanja z njihovimi podatki.” 

Padec Facebookovih delnic od izbruha škandala (vir: twitter)

Podjetje je še nedavno namreč razmišljalo o lansiranju novih storitev, ki bi Facebook spremenile v še večji del vsakdana njegovih uporabnikov. V načrtu za pomlad so bile po ugibanjih strokovnjakov najave osebnih asistentov, shranjevanje kreditnih podatkov, prodaja video storitev in podobno.

Vznikajo alternative
Vsi ti načrti so do nadaljnjega zamrznjeni, saj je družbena omrežja preplavil poziv k bojkotu #DeleteFacebook (izbrišite Facebook). Poleg tega je luč dneva ugledala tudi konkurenca v obliki švedskega socialnega omrežja Idka, ki se predstavlja kot sodobna alternativa Facebooku in ki uporabnikove podatke “ohranja zasebne in varne.”

Po vseh obljubah, ki jih je Zuckerberg dal v svoji izjavi za javnost, pa se pojavlja eno samo ključno vprašanje, ki bo konec koncev tudi najboljši pokazatelj, kako resno Facebook po novem jemlje zasebnost in varnost svojih uporabnikov. Ali bodo v revizijo vseh aplikacij, ki so si pred letom 2014 prosto pomagale do podatkov o uporabnikih, vključili tudi Obamovo predsedniško kampanjo iz leta 2012?

Ivan Šokić

 • bojan

  Tud cenzurijajo 1000 X na uro ..sploh če o migrantih kaj napišeš te kar ven vržejo da pol prideš noter le z obnovo gesla… ti pa profila ne izbrišejo v celoti.. sigurno je nekjer v ozadju tega on stari posranec Soros. Disqus tega ne počne če napišeš še ne vem kako hudo zadevo.

  sploh pa me je presenetlo ko sem napisal da so ISIS morilci in so me že isto minuto ven vrgli, po čemer sklepam dvoje, al so njihovi pomagači ali pa imajo preveč džidahistično usmerjenih muslimanov zaposlenih na Facebooku… eno od tega …sigurno drži … sploh pa se spomnimo kako je facebook pljuval po Trumpu ko je ta hotel muslimane blokirat z vsotopom v državo

  o brisanju iz Facebooka razmišljam tudi sam, ker se res zazna že to da poskušajo javno mnenje obračat, da ne omenjam še drugih njihovih nedel ki te poženejo na bruhanje

  še “fake news” so se hotli it, da bi ljudi še bolj cenzurirali in predvsem prikrivali resnico …

  • RATATA

   Seveda, če se pa cukrberg z huseinom obamo nabija

 • Vince Blake

  Najbolj bizarno je pa opravičilo tega Cukrberga. Pravi da mu je kao žal. A prej mu pa ni bilo žal, ko je vzel denar od vseh teh agencij? Pa to, da še zdaj prodaja podatke uporabnikov oglaševalcem.
  Drugače so si pa ljudje tudi sami krivi. Le kaj se plete v glavah tistih, ki svoje osebne podatke dajejo na net? Tudi, če so samo za “prijatelje”. Obstaja mnogo načinov, kako zaobiti fb filtre. Kar daš na net, to tam ostane za večno. Razmislite malo o tem za v bodoče.
  Zdaj nekatera soc. omrežja zahtevajo celo tel. številko za kao verifikacijo. Vraga je to zaradi verifikacije. Namen je zbiranje podatkov in metadate. Potem pa trženje teh podatkov seveda.
  Jaz že vem, da jim svojega fona ne dam. Pa pika. Eventuelno (v skrajni sili) predplačniška kartica, ki jo anonimno kupiš na pumpi in polniš z impulzi.

  • sodnikisozločinci

   Imaš prav, to je totalitarizem na pohodu, a ljudje se še premalo zavedajo tega.

  • Korenjak

   Se strinjam, kar si napisal, z rahlim zadržkom: mobilna identifikacija je zaradi tehnologije zelo varna (2FA) – baltske države (Litva, Estonija, Latvija in Finska) uporabljajo mobilce in 2FA namesto osebnih izkaznic.

   • Vince Blake

    Ampak tvojo številko pa vseeno imajo. A ni to dovolj? S kakšnim korumpiranim operaterjem pa tudi ni potem noben problem priti do osebnih podatkov.

 • Morala

  Ta je pravi Zuker…in ni prav in po našem zakonu, da se jim moraš legitimirat z dokumenti…kjer se denar vrti, tam so na začetku vsi sladki, potem pa postanejo pokvarjeni…

 • montyamp

  Sami pedri , kot po slovenskih bankah .

 • Mark je bil tudi najmanj enkrat na sestanku Bildenberg, zdaj pa je naredil nekaj izven njihove agende in že je dobil udarce iz vseh strani.

 • Olga_10

  Kar je iskal, je dobil!

 • sodnikisozločinci

  Nobeno podjetje ne bo izpustilo prilike za zaslužek, na etiko se požvižgajo, tudi konkurenca ni rešitev, pravosodje in politična oblast sta ločena le navidezno, tega nikoli v zgodovini ni bilo in tudi zdaj ne bo.

 • Korenjak

  Prostu po Assangu: Facebook je najgnusnejši vohunski mehanizem v zgodovini človeštva. Še vedno pa ne razumem uporabnikov FB, ki sploh ne pomislijo, kje so resnični viri prihodka FB. Oglasi pač ne, ti predstavljajo zanemarljiv del. FB na debelo trži agregirane in analitične podatke vsem, ki pač plačajo. Zasebnosti tukaj že zdavnaj ni več.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!