Venezuelski režim onemogoča stik sorodnikov s političnimi zaporniki, ki so podvrženi nasilju

Foto: epa

Materam in ženam političnih zapornikov, ki jih je venezuelski režim zaprl v stavbo Helicoide, ki je bila sicer zasnovana kot nakupovalni center, so onemogočili dostop do svojih najbližjih. Zaskrbljeni sorodniki zapornikov niso videli že vse od protesta, ki je sprožil premestitev nekaterih zapornikov. 

Brutalni tepež političnega zapornika Gregoryja Sanabrie je bil tisti, ki je prejšnji teden sprožil neoborožen upor. Disidenti, vključno z dobitnikoma nagrade EU Saharov Danielom Ceballosom in Lorentom Salehom, antisocialističnim generalom Ángelom Vivasom in ameriškim talcem  Joshuo Holtom, so pričeli objavljati videoposnetke in fotografije na socialnih omrežjih in začeli izpostavljati, da so v stavbi Helicoide pridržani tudi politični mladoletni zaporniki in ženske. Kmalu potem, ko se je zaradi tega sprožil upor, je socialistična vlada odredila premestitev 72 zapornikov iz objekta.

Sorodniki zaprtih na ves glas opozarjajo, da svojih najbližjih niso ne videli ne slišali od protesta, prav tako pa ne poznajo identitet tistih, ki so jih oblasti preselile iz objekta. Ena izmed jeznih in zaskrbljenih sorodnikov, ki se zbirajo pred stavbo, je tudi  Yamile Saleh, mati disidenta Lorenta Saleha, ki je na družabnem omrežju Twitter zapisala: “Danes je ponedeljek, dan ko so politični zaporniki v Helicoidu upravičeni do obiska svojih odvetnikov,” in dodala, da še do sedaj ni prejela nikakršnih novic o sinu Lorentu. Salehovo jezi, da že 116 ur živi v nevednosti, še posebej pa jo jezi, da sina ni mogla obiskati v nedeljo, ko so dovoljeni obiski sorodnikov. Poleg tega ne ve, ali je njen sin med tistimi, ki so bili premeščeni iz objekta ali ne. Zato je že pozvala mednarodno skupnost, da naj ta pritisne na Venezuelo glede izpustitve političnih zapornikov.

Foto: Twitter

Zapirajo jih v majhne prostore brez ventilacije in svetlobe
Ena izmed zadnjih komunikacij, ki jo je Lorent imel z zunanjim svetom po navedbah Breitbarta, je intervju, ki ga je imel za izraelski i24 News in v katerem je venezuelsko socialistično policijo obtožil napadanja zapornikov s solzivcem. “Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da tukaj ni nikakršnega prezračevanja, kljub temu, da so zaprti tako mladoletniki kot tudi ženske in starejši ljudje. Dovolj imamo vsakodnevnega mučenja,” je povedal in dodal, da so zaprti v zelo male prostore, ki jih imenujejo kot kopalnice. “V sobe brez osvetlitve ali ventilacije za več tednov ali mesecev strpajo ljudi. Pretepajo jih in jih puščajo brez hrane in vode. Obešajo ljudi z lisicami okrog rok in nog.” 

Foto: epa

Oblasti so sporočile, da je bilo 72 zapornikov premeščenih z namenom ohranjanja miru. Sicer pa naj bi bilo v stavbi Helicoide zaprtih 54 od 338 znanih političnih zapornikov v državi.  

N. Ž.

 • Steiermark

  “Živel socializem”, katerega nam uvažajo nečloveški rdečezvezdaši, ki se vzgledujejo po svojih zblojenih in zločinskih titoistih., morda kar starših, ki so v preteklosti, v imenu socializma in pedofila tita, klali širom po Sloveniji in so slišali na ime udba! ….. Razni zokoti, mesečniki in violete, naj svoje sranje poberejo in se sami, s sranjem odpravijo na svoj balkan, domov, v otačbino in poskusijo tam uveljavljati ta zločinski socializem, pa bomo videli, koliko časa jim bodo srbi in ostali, to dovolili…..

  • Aron

   Nasilni protestniki, sponzorirani in plačani CIE so pobijali demonstrante, nekatere tudi žive zažgali, samo zato ker so bili temnopolti ali podporniki Chaveza, in si seveda zaslužijo temu primerno kazen. Noben demokratično izvoljen predsednik, kar Maduro je, ne bi dovolil terorizma v svoji državi.

   • xtc

    Ti pojdi raje v demokratični in sekularni Iran na en pir in kratkega,bolje kot da tukaj pišeš “umske presežke”.

   • Franc Šink

    As ti tud nasidu.

 • xtc

  Že videno v Yugi,komunisti so pač povsod ISTI-le z oblasti ne.
  A mislite ,da bi Kučmanova druščina počela kaj drugače?
  Seveda nas rešujeta take “demokracije” le EU in Nato,da je temu tako so dokaz ravno izjave mladih levih fašistov in podmladka SD.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!