Latvijci s snežinkami v obliki svastike razjezili sosede Ruse

Foto: epa

Latvijci so poskrbeli za pravo ogorčenje pri sosedih Rusih, potem ko so se v glavnem mestu, Rigi, pojavile orjaške snežinke v obliki svastike. Obiskovalci tamkajšnjega božičnega sejma so bili začudeni zaradi nespretno oblikovanih snežink, ki spominjajo na simbol nacizma v 20. stoletju. Vseeno jih župan Rige ne namerava odstraniti, saj po njegovem mnenju v ničemer ne provocirajo.

Ruski mediji so v ponedeljek množično zavzeli park Esplanade v Rigi in posneli nekaj mimoidočih, ki so bili zaradi takšnih snežink začudeni in zmedeni. Eden izmed obiskovalcev se je spraševal, kako bi to lahko vplivalo na otroke: “Ne vem, če je to dobra ideja, saj se semkaj prihajajo igrat tudi otroci. Ne vem, če bo to dobro zanje!”

Župan Rige Nils Ušakovs vsaj zaenkrat ne razmišlja, da bi simbole snežink odstranil z enega najpomembnejših trgov v mestu, saj po njegovem mnenju ne prikazujejo svastike, pač pa predstavljajo poganski simbol za srečo in življenje.

Ni prvič, da so se morali Latvijci pred kritiki iz tujine zagovarjati zaradi domnevnega obujanja nacističnih simbolov; pred nekaj meseci je nastal pravi škandal, ko je vrtnar na zelenici pred rezidenco latvijskega predsednika Raimondsa Vejonisa s kosilnico oblikoval svastiko in so to posneli nekateri mimoidoči. Takrat je Vejonisov kabinet v izjavi za javnost pojasnil, da je šlo za nesporazum, saj so bili vrtnarjevi nameni povsem drugačni; opazil naj bi, da je bila trava preveč ožgana od sonca, zato jo je poskušal revitalizirati z omenjenim poganskim simbolom.

Takšna dejanja sicer v Latviji največ polemik sprožijo med številčno rusko govorečo manjšino, ki predstavlja kar četrtino latvijskega prebivalstva. V Latviji je še vedno živ strah pred komunizmom, v katerem so morali Latvijci živeti od konca 2. svetovne vojne, zato vsakič marca vojni veterani, ki so sodelovali v vojni proti Stalinovemu režimu, paradirajo skozi ulice Rige in slavijo neuradni Dan legije. Rusi jim očitajo obujanje nacizma, medtem ko Latvijci gibanje vidijo kot zametke osamosvojitvenega gibanja.

L. S.

 • The Truth Keeper

  Svastika… okoli 12.000 let star indoevropski poganski simbol dobrobitnosti, sreče, sonca, življenja… Tisti Rusi, ki so še zmeraj okuženi z boljševizmom se naj raje zamislijo nad dejanji svojih prednikov, ki so se poistovetili s talmudskimi psihopati in za ohranitev svojega primata skozi komunistično revolucijo izvedli genocid nad genetskimi brati in sestrami! Za Latvijce predstavlja simbolj svastike enako kot je za Adija… Opozicija srpu in kladivu!

  • mojadezela

   Tudi Rusi niso izjema, pri poznavanju tega simbola, saj so ga tja prinesli Vikingi. To so pač politične igrice iz obeh strani.

 • Franc Novak 1979

  Svastika je star simbol sreče, zdravja in predstavlja nekakšno sončno, življenjsko kolo. Pojavlja se skoraj na vseh celinah že od mlajše kamene dobe dalje.. Verska uporaba simbola se je ohranila v budizmu in hinduizmu. Svastiko opišemo kot enakokraki križ z ukrivljenimi konci. Konci so lahko ukrivljeni v desno ali levo. Nacistični kljukasti križ ima konce zakrivljene v desno, hindujska svastika ima eno ali drugo obliko z različnima pomenoma, v budizmu pa prevladuje desnosučna svatika. Svastika je tudi simbol kitajske pisave, na japonskih zemljevidih pa znak 卍 označuje (budistične) templje. Vse bi bilo v redu, če bi bili kraki zasukani v levo, ker Latvijci v glavnem niso budisti.

  • Anonimni_Profesor

   Meni se zdi, da svastika predstavlja samo veternico, ki kosi zlo. He,he.

 • avtohtoni neandartalec

  Lep primer masovnega fanatizma, celo mesto imajo, pa niti enega Latvijca, ki bi zahteval odstranitev neumnih in zločinskih znakov. Ni čudno, da so trpeli Stalinov teror, še premalo zgleda.
  Komu leze župan v rit s svojo olultno mistiko, kakšen simbol sreče neki, komu je pa prinesel blaginjo, tudi izviren ni, če bi rad bil nekaj posebnega, itak ne razume pomen zahodnega slavja obdobja, ko za doseže vrhunec in se začnejo dnevi spet daljšati, kar Evropi omogoča življenje. Svastika je kolo življenja, simbolizira hladno sonce, dejansko to pomeni ciklus rojstva in smrti, ko morajo eni umreti, da bi izbranci preživeli. Kdo bo moral umreti v Latviji? Lahko bi žrtvovali tiste naciste, ki plačujejo gnilega župana, ampak oni zagotovo ne provocirajo zaro, da bi sami trpeli.
  Gnilo mesto, gnil župan, tudi država smrdi po trohnobi.

  • Borut Stari

   Si pa res neandertalec, Rdeča zvezda je potemtakem tudi zločinski simbol. Svastika je bila zlorabljena in ne predstavlja zločinski simbol. Simbol fašizma ni svastika nikoli bila.

   • mojadezela

    To je res! Pravi fašističen simbol je sekirica povezana v snop z 12 vejicami. Ta simbol še vedno najdemo na stenskih reljefih v stavbi sodišča, v ameriškem kongresu itd…. Tudi ta simbol je v osnovi bil prastar simbol in v originalu ni bilo sekirice v sredini. Sekirica simbolizira Mojstra-Gospodarja, ki ima moč prekiniti življenje, je zakon in palica.
    Svastiko so po drugi strani poznala skoraj vsa ljudstva na zemlji, od Hopi indijancev, do Japoncev.

   • Anonimni_Profesor

    Samo retardirani in asocialni nacisti in neonacisti lahko zmiksajo skupaj budizem in evgeniko.

  • Steiermark

   Saj ni čudno, da “tudi država smrdi po trohnobi”, ko pa niso 100 % odstranili ruske truhnobe! Tudi pri nas je podobno, še vedno nam zaudarja jugotruhnoba!

 • domovina mili dom

  Balaševič je rekel, to so samo nianse.

 • Kat Wilson

  BS! Sicer pa lepe snežinke. Tudi jaz bom postavila tako na našem balkonu. Zima prihaja!

 • xtc

  Rusi naj se brigajo zase in naj doma pospravijo rdeče hackenkreutze in zločince v zapor:
  Sicer pa naj gredo Rusi;če jim kaj v Latviji ne odgovarja naj gredo tja od koder so prilezli:
  Sicer pa bi morali Latvijci ob osamosvojitvi zahtevati ;da se nepokorni del manjšine izseli nazaj v Rusijo;kjer jim je mesto:

  • Steiermark

   Žal imamo tudi mi , v Sloveniji, podobno situacijo, ko nam jugosi ukazujejo in nam govori, kaj je prav in kaj ne, kaj je zločin in kaj ne!

 • Olga

  Ruska sprevrženost brez primere!

  • Steiermark

   Sveda ruse moti, da niso razstavili snežink, v obliki rdeče zvezde, s katere še vedno kaplja človeška kri!

 • Anonimni_Profesor

  Kaj hočejo Latvijci s tem sporočiti? Kako so sodelovali v holokavstu z Viktorjem Arajsom na čelu?

 • Silka

  Če bi bile snežinke v obliki peterokrakih rdečih zvezdic, pa Ruse seveda nebi motilo. Kljub temu, da so pod temi simboli umorili mnogo več ljudi. Zločini pod svastiko so kopija zločinov pod rdečo zvezdo in ne obratno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!