Leto dni parlamentarne preiskave o “Panama Papers”, v Sloveniji popoln mrk

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Poslanci Evropske ljudske stranke, člani največje politične skupine v Evropskem parlamentu, danes končujejo kongres na Malti. Fiskalna stabilnost, gospodarska blaginja, južna soseska, brexit in boj proti pranju denarja ter izogibanje davkom so bile prednostne teme tokratnega kongresa.

Na kongresu EPP/ELS na Malti je bila tudi poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc, edina od slovenskih evroposlancev, ki je članica odbora PANA, preiskovalnega odbora za preučitev domnevnih kršitev in nepravilnosti pri uporabi prava Unije, povezanih s pranjem denarja, izogibanjem davkom in davčnimi utajami. Tomčeva se v Evropskem parlamentu tako že leto dni poglobljeno ukvarja s problematiko pranja denarja in utaje davkov. “Tako kot večina afer je bila tudi afera Panama Papers v medijih predstavljena precej pompozno. Pomembno se mi zdi, da odkritja, do katerih bomo prišli v preiskavah, ne bodo ostala brez epiloga,” je ob svoji izvolitvi v odbor poudarila Romana Tomc.

V Sloveniji od navdušenja do medijskega molka
Ta parlamentarni preiskovalni odbor je v slabem letu svojega delovanja organiziral veliko število dogodkov, od zaslišanj, preiskovalnih misij v najbolj izpostavljene države, strokovnih raziskav in pogovorov s strokovnjaki. Prav tako je vsem državam članicam EU in tudi Evropski komisiji poslal poziv za predložitev dokumentacije, povezane z delovanjem davčnih sistemov. “Ob tem ne morem mimo razočaranja, ki je povezano z ukrepanjem v Sloveniji. Po začetni pompozni objavi seznama ljudi in podjetij, ki so se ujeli v Panama Papers, je nastal popoln mrk. Pristojni organi gotovo vedo, da delujem v odboru PANA. Prav tako novinarji. Vedo tudi, da odbor poziva k sodelovanju vse, ki bi imeli koristne informacije. A zaenkrat se name ni obrnil še nihče,” pravi Tomčeva.

Interesi pišejo zgodbo
Zakonodaja na davčnem področju še vedno omogoča veliko skrivanja. Evropska unija ima na voljo precej vzvodov, s katerimi lahko vpliva na davčne sisteme, vendar problem presega meje EU: “Prav je, da smo ambiciozni, a bodimo realni. Težko vplivamo na to, kakšna bo zakonodaja v Panami, lahko pa vplivamo na to, kakšna bodo pravila v Evropi. Lahko sprejmemo zakonodajo, ki bo vplivala na obnašanje bank, davčnih svetovalcev in odvetnikov. A vendar so interesi tisti, ki tukaj pišejo zgodbo,” je poudarila Romana Tomc in zaključila: “Čaka nas še veliko dela, a s svojim dosedanjim delovanjem si je preiskovalni odbor PANA prislužil podaljšanje svojega mandata. Če bo odbor ob koncu svojega mandata predlagal spremembe zakonodaje, ki bodo odpravile pomanjkljivosti, je bil namen njegove ustanovitve dosežen.”

 • janez55

  Od Panama papers so ostali le Paloma papers.

  • Borut Stari

   5+

  • tohuvabohu

   Pampers.

 • Vladimir

  Bravo,bodočaPredsednica !

 • tohuvabohu

  V Sloveniji je zadevo pompozno prevzel časnik Delo. In preusmeril pozornost za 180 stopinj. To je recept!

  • domovina mili dom

   Ker je bil v spiskom tudi lastnik.

 • Dragan Krstič

  Ja sej bi še naprej raziskval, sam morajo Janšo najdet med papirji, drgač nima smisla.

  • tohuvabohu

   Delo nima raziskovalnih novinarjev, ampak preiskovalne! To pomeni, da funkcionirajo selektivno po načelu vaši-naši, tako kot naša slavna policija na čelu z NPU.

 • Franjo Trojner

  Romana naša modroka lepotica, ti dobro veš, da za našo trenutno vlado, lobijem, ki so joustvarili, nastavili in jo še danes obvladujejo, kakor tudi njim servilnim medijem “Panama Papers ” ni novica in ne skrb saj g.Janše med vsemi temi tonami papirja ni za najti not, za vse svoje pa so že itak prej vedeli, mar ne? Je pa prav, da nas tu in tam spomniš lepa naša Romana kako dvolično vlado in nesposobne politike, ki nam trosijo svoje brezvezne fikcije in njim servilne medije, ki te fikcije povzemajo imamo tu od EU in celega sveta pozabljeni Sloveniji. Če kandidiraš za predsednico Slovenije imaš moj glas. Jezus kak bi nam Hrvati zavidali, da imamo pametnejšo, bolj izobraženo, lepšo in bolj postavno predsednico, kot jo imajo oni.

 • totex39

  Zelo malo je narejenega in vse se odvija prepočasi.

 • domovina mili dom

  Zakaj molk? So raziskavo pobrali izbranci bande 571&tovariši, ker so mislili kako bodo dobili čtivo za sesutje desnice. Izkazalo pa se je, da pere denar udbomafija s pomočjo tajkunov, ki so nedotakljivi za pravosodje in o njih ne bev ne mev v kučanovih medijih.

 • garfi

  sovražni in kriminalni molk

 • Janez

  Pač ?
  R.SLO preiskovalci MNZ naj se pač organizirajo šp ZDA vzoru specialnih oddelkov in visoko usposobljanih manjših operativnih enot – kot so znani NCSI – ponazorjeni v TV serijah.
  Ne vem.
  Ni moje področje. Vem samo, da tako , v te oaze in skrivališča – odteče veliko denarja !
  Brez odtegnjenih davkov. Bolje bi bilo, če bi skrit de ar krožil v Sloveniji. Itd. L.r. JANEZ KOMENDA

 • Darth Vader

  ok utaja davkov, to je stvar konsenza družbe, če si vlada ne zasluži da ji državljani plačujejo davke, potem jih tudi ne bodo plačevali in obratno…….a ste mogoč pogledal, koliko evropskih sredstev je bilo v Sloveniji sistematično pokradeno?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!