Levičarji so povsod isti: tudi v Bruslju kršijo dogovore in ne spustijo oblasti iz rok

Od leve proti desni: Martin Schulz, Manfred Weber in Guy Verhofstadt še v "srečnih" časih. (Foto: epa)

Politični skupini EPP in S&D sta 24. 6. 2014 podpisali sporazum, v katerem sta se strinjali, da bosta v zakonodajnem obdobju Evropskega parlamenta 20142019 podpirali ena drugo pri volitvah za predsednika Evropskega parlamenta. Hkrati sta se strinjali, da bo v prvi polovici zajetega obdobja predsednik EP iz S&D, v drugi polovici pa iz EPP. A zdaj, ko bi moral Martin Schulz zapustiti svoj stolček, je dogovor skoraj pozabljen. 

Primer predsednika Evropskega parlamenta je še en dober prikaz, koliko gre verjeti dogovorom, ki jih sklepajo in podpisujejo levičarji. Gre za ponavljajoč vzorec, ki je očitno enak tudi v svetu, ne le v Sloveniji, da levičarji oblasti ne izpustijo iz rok. Predsednik EPP Manfred Weber je v svojem pismu 9. januarja svojim poslanskim kolegom zapisal, da za predsednika za Evropski parlament predlagajo Italijana Antonia Tajanija. “Zdaj je na nas: želimo zmagati in bomo zmagali v tem glasovanju. Osnova našega uspeha bo naša kohezija in timski duh,” je zapisal ter dodal, da so leta 2014 volivci izbrali Evropski parlament, v katerem nimata stabilne večine niti levica niti sredinska desnica. “Kot demokrati smo bili in bomo prisiljeni v sklepanje kompromisov, zato smo na začetku tega zakonodajnega obdobja sklenili dogovor za celotno obdobje. Liberalcem je bilo dovoljeno, da zasedejo osrednje položaje. Skupina EPP je bila in je zanesljiv partner – tudi zdaj, ko je čas, da se S&D uskladi z dogovorom. Naslednji dnevi bodo pokazali, če se je mogoče zanesti na podpisa Martina Schulza in Guya Verhofstadta ali pa bosta preklicala svojo besedo.”

Weber je dodal, da so se sedaj pojavile nekatere “divje trditve”, ki podpis tega sporazuma postavljajo pod vprašaj. “Vse te trditve so napačne. Sporazum na primer ne vključuje nobene povezave z drugimi institucijami EU. Da to razjasnimo enkrat za vselej, prilagam kopijo podpisanega sporazuma k temu pismu.” Preberete si ga lahko tukaj: agreement-epp-sd

“Da se S&D in EPP izmenično izmenjujeta v vodenju Evropskega parlamenta, je dolga in pozitivna tradicija. Dve največji politični skupini nosita posebno odgovornost za Evropo. In zato moramo demokrati poiskati kompromis. Toda kako se bo to nadaljevalo v letu 2019 po naslednjih volitvah, če skupina S&D že sedaj krši dogovor? V tem primeru sporazumi ne bi imeli nobene veljave več. Bo naš parlament ostal predvidljiv in zanesljiv? Kdor koli zdaj prelomi dobro tradicijo in tisti podpisi izgubijo vrednost, bo ogrozil stabilnost Evropskega parlamenta kot institucije.”

Weber pa se je dotaknil tudi skupnih ciljev, ki so si jih zadale EPP, S&D ter ALDE leta 2014. To so predvsem, da nihče izmed njih ne bo dopustil, da bi kdorkoli, niti levi ali desni radikalci, vplival na odločitve Evropskega parlamenta. “To je razlog, zakaj mora biti ena stvar jasna: tisti, ki bodo kršili naš sporazum, nosijo polno odgovornost v primeru antievropskega vpliva. Evropa doživlja težko fazo.”

Dodal je še, da ima skupina EPP prepričljivega kandidata za predsednika Evropskega parlamenta. “Antonio Tajani je proevropski. Ima bogate izkušnje, saj je bil že na več odgovornih položajih v Evropski uniji in želi biti predsednik za vse člane Evropskega parlamenta. Antonio Tajani si želi nove kulture, kjer predsednik spoštuje vse skupine, ne glede na velikost.”

 Marjanca Scheicher

 • PLavi-mil

  Pa ne smeš pustiti slamice, da se je oprimejo, barabe levosučne.

 • antimur

  Do končne rešitve v Sloveniji, EU, pa tudi na celotnem planetu, bo prišlo, ko bomo uničili komuniste, tako daleč smo že prišli, da ni druge alternative, kajti ti norci ne sprejemajo dialoga, poznajo samo argument nasilja.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Olga

  Slovenci imamo debele izkušnje s komunisti, zato vemo, da tudi raznim njihovim kameleonom ne gre zaupati!
  Evropo je treba zaščititi pred neodgovornimi levičarji!

  • karlina

   Tako, kot v Ameriki, bi morala biti tudi Evropa na strani desnice, z desničarskim predsednikom, kajti drugače bo šlo vse narobe, pardon, ze gre.

   • Olga

    Res je, zato moramo pametno izbrati!

 • tarantela

  2 leti in pol, pa šele zdaj izvemo!

 • The Truth Keeper

  Levičarji so povsod isti, isti kot “sodobni” desničarji oziroma demokrati, kot se ponosno imenujejo! Obojni so internacionalisti oziroma komunisti, kar spretno skrivajo! A maske so začele padati…

 • FerdoPiš

  Ah, desničarji so pa veeeeeedno pošteni, bogaboječi, mamini sinkoti, ki vedno ubogajo in nikomur ne želijo nič žalega, razen tistim, ki niso desničarji. POLITIKI SO VSI ISTE KURBE! Ker politika je kaj, pravi lep slovenski pregovor, kurba.

  • karlina

   No, desničarji imajo vero, pa tudi vse moralne vrednote, ki jih vera uči-poštenja,etika morala, to je vse, kar je vaš Cmerko obljubljal,oz. se lagal pred volitvami, dela pa vse tisto, kar ne bi smel.

   • FerdoPiš

    Vera pa taka. In poštenje tudi. Mariborska cerkvena afera z milijoni pokradenega denarja, da ne govorim o ostalih poštenjaških podvigih skozi zgodovino vernih moralizatorjev in klanja, zažiganja v imenu Jezusovem in v imenu vere. Ne ga srat s to vero, ker je zgolj krinka.

    • lukamiha

     Nihče ni kradel denarja in ne mešaj rano zgodovinske zadeve z zadevami zadnjih 100 let, ker je to bebasto!

  • Darth Vader

   zato more čim več sposobnih državljanov Slovenije vstopit v politiko :)

 • Franc Šink

  Z levo kradejo, z desno pa grozijo.

 • totex39

  Tudi v Evropi nam ni pomoči, če nam krojijo politiko absolutno nori levičarski komedijanti.

  • Olga

   Trio odlično plačanih idiotov! Računajo, da bodo z NEZAKONITIMI migracijami večno na oblasti in vlekli denar za nič dela in prodajanjem megle!

 • domovina mili dom

  Tako pač je, bo treba vzeti v zakup in to upoštevati pri rehabilitaciji države in EU.

  • karlina

   Ne, to pa ze ne, v Sloveniji je treba temu narediti odločno KONEC !!!!!!!!!!!!!!11111

   • domovina mili dom

    Morda se nisva razumela. Na poti v demokracijo, če poznaš nrav nasprotnika, to upoštevaš, da ne narediš ponovne napake iz l 91.

 • SALZ

  Zaradi teh levakov razpada EU upam da ne bodo več dolgo

  • Olga

   Če ne bi bili v EU, bi bili komunistična gubernija Rusije!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!