Levosredinsko kandidatko socialdemokratov za premierko je romunski predsednik zavrnil, muslimanske premierke v EU ne bo

Romunski predsednik Klaus Iohannis Foto: STA

PSD je po prepričljivi zmagi na parlamentarnih volitvah 11. decembra predlagala za premierko Sevil Shhaideh, 52-letno pripadnico turške manjšine v Romuniji. Stranko je podprlo kar 45 odstotkov volivcev, romunski predsednik Klaus Iohannis pa je kandidaturo zavrnil.  

Socialdemokrati so se z zmago vrnili na oblast po letu dni, ko so morali odstopiti po požaru v nočnem klubu v Bukarešti, ki je zahteval 64 življenj. V državi so izbruhnili množični protesti, ki so odnesli vlado Victorja Ponte, Romunija pa je dobila tehnično vlado Daciana Ciolosa. Socialdemokrati so se ukvarjali z obtožbami o korupciji. Ta afera je odnesla socialdemokratskega premierja Ponta, njihov sedanji predsednik Liviu Dragnea pa je bil lani zaradi kršitev referendumske zakonodaje obsojen na pogojno kazen dveh let zapora. Tudi zaradi tega se je po volitvah odločil, da sam ne bo vodil vlade.

Analiziral sem argumente za in proti in se odločil, da tega predloga ne potrdim,” je povedal Klaus Iohannis in socialdemokrate pozval, naj predlagajo drugega kandidata oziroma kandidatko. Razlogov za svojo odločitev pa ni podrobneje utemeljil.

Po predlogu Shhaidehove za premierko se je opozicija razburila, da bo pravzaprav le lutka, v ozadju katere bo dejansko vladal Dragnea. Vez med njima je kar močna, saj ji je bil leta 2011 poročna priča na poroki s sirskim poslovnežem. Shhaidehova je relativno neizkušena političarka. V prejšnji socialdemokratski vladi je bila pol leta ministrica za razvoj, potem pa je Ponta odstopil.

B. J., STA

 • črnaovca

  Težka bo, če stranka dobi na volitvah toliko potem je res močna.

 • garfi

  še romuni so pametnejši od angležev in jugobutalcev
  London ima muslimanskega župana, mi pa balkanske mešančke

  • airways

   Balkanske ZMEŠANČKE!

 • bojan

  muslimani sploh nimajo kaj iskat na visokih položajih, ne po EU, pravzaprav v nobeni v krščanski državi.

  še eden poleg Orbana z jajci … vse čestitke v romunijo za tako pametno potezo, ki je lahko vodilnim v EU za vzgled.

 • centurion

  Obrezane v Arabijo in basta!
  Romunom je bili očitno dovolj Ceausescuja,
  Slovencem pa ne Milana Kratkyija.

 • ogledalo

  Ni problem v veroizpovedi Sevil Shhaideh. V članku so “pozabili” napisati, da tiči problem v njenem soprogu, ki odkrito podpira Asada. Loleki!……Še tale bolečina za slovenceljne : “7. maj 2016 – London je postal prva evropska prestolnica z muslimanskim županom. “

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!