Litva se oborožuje zaradi strahu pred Rusijo

Foto: epa

Litva se boji vojaško močne Rusije v svoji soseščini, zato namerava v letu 2017 za obrambo nameniti kar 725 milijonov evrov. V okviru nakupa namerava pridobiti 88 oklepnih vozil, med drugim 84 z avtomatskimi topovi, brzostrelkami in vodenimi protitankovskimi izstrelki.  

Litva, se zaradi strahu pred Rusijo vojaško krepi. Svoje orožje kupuje predvsem od Nemcev, od koncerna ARTEC, in sicer za nekaj 100 milijonov evrov. Denar namerava porabiti za bojna vozila Boxer. Gre za najdražji nakup na vojaškem področju v vsej zgodovini te države, navaja pch24. Bojazni glede nepredvidljive Rusije pa kaže tudi Finska. Od tam prihajajo novice, da državljani Največje države sveta zadnje čase intenzivno kupuje zemljišča, ki bi jih lahko v času napetosti porabili za vojaške namene.

Litva pričakuje, da bodo vozila izdelana v skladu z njihovimi zahtevami. Vse skupaj gre za nakup 88 oklepnikov, med katerimi bo kar 84 opremljenih z 30 milimetrskimi avtomatskimi topovi, brzostrelkami in vodenimi protitankovskimi izstrelki. Slednji so namenjeni pehoti, preostali 4 pa predvsem vodenju. Prva tovrstna vozila bodo dostavljena konec leta 2017. Skupno namerava Litva leta 2017 za oborožitev nameniti 725 milijonov evrov.

Foto: epa

Foto: wikimedia commons

Tudi Finska trepeta pred svojo veliko sosedo  
Znano, je da so Sovjeti pred desetletji že zasedli nekatera južna območja finskega državnega ozemlja, z množičnimi ruskimi nakupi zemljišč na Finskem, pa se strahovi izpred desetletij ponovno prebujajo. Skandinavska država se namreč boji, da bi Rusi na kupljenih parcelah, v primeru nevarnosti vojaškega spopada, namestili ljudi, ki bi blokirali lokalne prometne povezave. Trenutni finski zakoni še ne omejujejo nakupov zemljišč s strani tujcev, kar pa se v kratkem lahko spremeni.

Domen Mezeg

 • Olga

  Boljša preventiva kot kurativa! Krim in vzhod Ukrajine sta dokaz Putinove agresivne politike do sosed in nespoštovanja mednarodnega prava!

 • tarantela

  Ja, Finci se tako tresejo, da še men kozarci u kredenc šklepetajo.

  • garfi

   ne, kozarec v roki

 • soc

  Litvanci imajo srečo, da jim ljubeznivi Rusi niso priselili težko obvladljivih množic proletarcev in vojakov z družinami, kot so to storili Estoncem (24%) in Latvijcem (28%), ali kot so to storili ljubeznivi Srbi nam. Delež Rusov (5%) je torej zelo obvladljiv, zato je Litva v podobnem položaju kot Finska in bistveno boljšem kot drugi pribaltiški državici. Seveda si lahko privoščijo bolj odkrito zoperstavljanje hegemonu kot ti dve. A če podeseterijo izdatke za vojsko, jih manični Putin še vedno pregazi v šestih urah.

  NATO je edina ovira za ruske tanke. V Pribaltiku in na Balkanu, ki ju Putin smatra za svojo vplivno sfero po črki Jalte, predvsem pa po duhu in stvarnosti njene realizacije. Zato je tudi ključna tarča ruskih trolov po forumih.

 • xtc

  Vse narode;ki so po drugi svetovni vojni okupirali Rusi in so se v devetdesetih osvobodili te svojati; je lahko upravičeno strah;saj so bili za te narodeskoraj še hujši kot nacionalsocialist in pobili več ljudi in preganjai;mučili;preseljevali itd:
  In strah je še toliko bolj upravičen ;ker zadevo vodi komunist_KGB jevec:

 • garfi

  ruski zeleni možički so marsovci
  varni smo

 • Franc Šink

  Če nekdo kupi zemljišče v tuji državi še ni gospodar le-te.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!