Londonski zdravniki in Rajko Kenda imajo nekaj skupnega: Radi bi odločali o življenju nemočnih otrok!

(Foto: iStock)

Mali Neži se je pridružil angleški dojenček Charlie. Zgodba desetmesečnega Charlieja iz Velike Britanije, ki naj bi ga zaradi redke genetske bolezni kljub nasprotovanju staršev odklopili iz aparata za dihanje, odmeva v svetu. Charlie Gard trpi za redko in težko ozdravljivo boleznijo, v londonski bolnišnici Great Ormond Street pa so se kljub nasprotovanju staršev odločili, da ga ne bodo več ohranjali pri življenju.

Gre za podobno zgodbo, ki jo je Slovenija doživela z opustitvijo aktivnega zdravljenja male Neže, ko je Rajko Kenda, kot predstojnik Pediatrične klinike, starše dveletne deklice pozival, naj prenehajo biti “zazibani v lažno upanje”, da bo deklica preživela. Hvala Bogu, starši male Neže Kende niso poslušali in so otroka na lastne stroške odpeljali na zdravljenje v tujino, deklica Neža pa se je nedavno po mesecih uspešnega zdravljenja v tujini okrepljena vrnila domov.

Ko je za otroka smrt “največja korist” …, nas lahko začne skrbeti, kaj je z našo družbo
Podobne bogove v belem se gredo tudi londonski pediatri. Odločali bi radi o pravici do življenja nemočnega Charlieja in to kljub izrecni prošnji njegovih staršev, da jim dovolijo poskusno zdravljenje v tujini. Po njihovi oceni je smrt za Charlieja njegova največja korist(!), saj gre pri omenjeni bolezni za odmiranje mišic in okvaro možganov. Podobno kot pediatri v Sloveniji, tudi oni svojemu majhnemu pacientu napovedujejo skorajšnjo smrt.

Po začetni fazi zdravljenja so Charliejevi pediatri kmalu začeli trditi, da bi bili vsi poskusi terapije neučinkoviti, zato so se enostransko, brez odobritve dojenčkovih staršev odločili, da Charlieja ni več smiselno ohranjati pri življenju. V njihovi nameri so jih potrdili celo britanski sodniki in nazadnje še Evropsko sodišče za človekove pravice, kar je še posebej zaskrbljujoče, saj kaže osnovno nerazumevanje pravice staršev da soodločajo o zdravljenju svojih otrok in nespoštovanje krvnih vezi.

Starši imajo pravico soodločati o zdravljenju svojih otrok!
Zaskrbljena starša Connie in Chris sta, podobno kot starši male Neže, takoj začela iskati pomoč v tujini. Za njune prošnje in zahteve po nadaljevanju zdravljenja v tujini pa so bili londonski zdravniki, žal, povsem gluhi. Izsilili so, da je londonska bolnišnica Charliju prepovedala potovanje v ZDA, prek sodišča pa so zdravniki v aprilu dobili odobritev, da dojenčka izklopijo z aparatov. Starša sta se obrnila še na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa je prejšnji teden podprlo bolnišnico, ki plemenite starševske skrbi za Charlieja očitno ne razume.

Charlijevi starši se kljub temu niso vdali. S pomočjo donatorjev so zbrali potrebna sredstva za zahtevno in drago zdravljenje Charlieja v tujini in stopili v stik z ekipo zdravnikov v ZDA, ki zdravijo zahtevne genetske bolezni. Američani so pripravljeni Charliju omogočiti poskusno zdravljenje, katerega poteka sicer ni mogoče napovedati, zagotovo pa bi mu podaljšali in olajšali življenje, Charliejevi starši bi pa izpolnili osnovno nalogo starševstva, ki mamam in očetom nalaga, da za svojega otroka storijo vse, kar je v njihovi moči.

(Foto: epa)

Charlie je postal simbol zavzemanja za svetost nemočnega življenja
Pretekli petek in v ponedeljek se je papež Frančišek v svojih nagovorih dvakrat zavzel  za Charlija, vatikanska otroška bolnišnica Deteta Jezusa (Bambino Gesu’) v Rimu pa ga je celo pripravljena brezplačno sprejeti na zdravljenje. Ob tej novici so se takoj oglasili novinarji Associated Pressa in vatikansko otroško bolnišnico začeli napadati. Poročali so o notranji preiskavi iz leta 2014, v kateri naj bi odkrili kršitve standardnih postopkov, prenapolnjenost oddelkov in visoko tveganje za okužbe. Po preiskavi so v  Vatikanu pozneje naročili novo preiskavo ameriških strokovnjakov, ki so ugotovili, da v bolnišnici ni večjih težav. V bolnišnici Bambino Gesu so v ponedeljek, po objavljenem poročilu, vse obtožbe zanikali, jih označili za netočne in napovedali tožbo proti ameriški medijski hiši.

Ob žalostni zgodbi desetmesečnega Charlija se je odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v tvitu zapisal, da bodo z veseljem pomagali, če le lahko pomagajo.

If we can help little #CharlieGard, as per our friends in the U.K. and the Pope, we would be delighted to do so.

Neka bolnišnica v ZDA pa se je že ponudila, da bi otroka zdravila brezplačno. Da bi se pri spoštovanju življenja v institucijah, v evropski in svetovni javnosti v tej smeri kaj premaknilo, so Charlija in njegove starše pri zavzemanju za življenje podprle mnoge svetovne Pro-life (Za življenje) organizacije. Molitvena bdenja, miroljubni protesti pred londonskim vrhovnim sodiščem in spletne peticije trkajo na sodobno evropsko vest, ki z opuščanjem zavzemanja za spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti podobno kot nekdaj nacizem, fašizem in komunizem, v svoje roke jemlje pravico odločanja o življenju in smrti najbolj nemočnih.

Franci Donko

 • princeska

  Bogovi v belem so postali jasnovidci, ki vedno predvidevajo črn scenarij, a življenje jih hvala bogu zna tudi presenetiti.

 • Gru

  ” Neka bolnišnica v ZDA pa se je že ponudila, da bi otroka zdravila brezplačno.”

  Kera bolnisnica , ker to da te zdravijo zastonj v ZDA je cudno.

 • tarantela

  No, lepo! Otroček bo poskusni zajček genskih raziskav. Zdravniki niso bogovi, ki bi v vsakem primeru lahko ozdravili.

 • Hun

  ko se zacne politika vmesavat v stroko…in ko ti desnicarji zacnejo ucit doktorje…potem vids da je demokracija izkoriscena preko mere

  • tarantela

   Se mi zdi, da je Sokrat sam ugotovil, da je demokracija zanič. Morda je bil to kdo drug, vsekakor pa je ugotovitev kar primerna glede na to, kar se nam dogaja.

 • Waltter

  Franci no sva že enkrat šla skozi – Angleški sistem je eden izmed če ne celo najbolj pokvarjen zdravstveni sistem. To kar delajo tam zdravniki temelji že včasih na iztrebljanje. Tukaj je v prvi vrsti kriv njihov sistem ki je naravnan predvsem na čim večjim zaslužkom ob najmanjšem naporu. Vmes je skočila zavarovalnica ki je zavrnila nadalnje plačevanje vzdrževanja tega otroka. Zato so zdravniki takoj potegnili črto da je otrok mrtev in da z njim ni ničesar več možno pričakovati. Pozor to naredijo zmiraj in že so jim v preteklosti dokazovali (lahko alo pobrskaš po netu) da so podatke prirejali in hoteli ljudi takoj po obvestilu da zavarovalnica zavrača plačilo ali odklopiti (ubiti) ali pa vreči na cesto če je lahko vsaj malo migal.
  Ker pa je tukaj še nastoplo Evropsko sodišče imamo problem ki ga je potrebno malo bolj poglobljeno pogledat – sodniki so se začeli postavljati nad zdravstveno stroko – v tem primeru niso od nikogar zahtevali drugega mnenja ampak so samo potrdili nekaj kar se jih sploh ne tiče – postavili so se v vlogo krvnika – enako se dela pri nas ko ne upoštevajo zdravniških spričeval in sami odločijo po svoje. Edina njihova naloga bi lahko bila odločitev če bi starši tako želeli in bi stroka temo oporekala nikakor pa ne obratno.
  In sama država in njeno zdravstvo se sooča z največjim številom napak v zdravstvu na svetu ki jih uspešno pometejo pod preprogo. Primere lahko opazimo na Viziti in za vsak dan jih je dovolj (pa so šele pri letih 2010-2013) – gre za krvoločni zdravstveni sistem.
  Sedaj pa pozor – vmešala se je javnost – zavarovalnica je popustila in tej zdravstveni ustanovi to pomeni samo dohodke in sedaj ga celo s sodišči in sodni prepovedmi ne pustijo prestaviti ker za to ni zmožen – ampak teden nazaj so se ga odločili ubiti (ker jim pač ni nosil več denarje – sedaj ko pa ga naprej ga pa ne dajo).
  No ko pa primerjaš ta dva sistema pa je ena bistvena razlika – v VB ubijajo zaradi denarja pri nas zaradi malomarnosti in ega. In kdo je hujši morilec – tisti ki ubija po naročilu sistema (VB) ali tisti ki ubija po svoji zavedni vesti in to 100% zbran???

 • salma hayek

  Podpetkovske tretjerazredne in greznica imajo nekaj skupnega : kar jim pride izpod prstov, smrdi kot drek. In v dDFponkovem primeru tako tudi zgleda. Tole slaboumno iznoriško nabijanje tretjerazrednih pisunov na Orbanovskem portalu postaja vse bolj bizarno, po odbdobju kešpišk s Stojkotom, ki jim je zaradi nadnaravne velikosti dodobra pobrusil možgane, je zdaj štafeto prevezl Donko. Nomen est omen – donkey, bebavi lemenatar ,. le on lahko hvali Trumpa, ki je milijone spravil ob zdravstveno zavarovanje, zuato pa je pripravljen pomagati enemu konkretnemu. To je ta desničarska logika : pojejmo svet, ogrejmo ozračje, potem pa donirajmo v lokalno čistilno napravo, ki jo je zgradilo moje podjetje in bo plačana iz občinskega proračuna, ker je žena v občinski upravi

 • Hun

  ni ga bilo kakovostnega zdravstva cez socialisticno ureditev

 • piko8

  Kenda, čenebi biv prjatu kuçota bi že zdavnaj čistu sanitarije!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!