Madžarski evroposlanci: Sorosova univerza naj uredi svoj status skladno z zakonodajo, ki velja za vse enako

Foto: epa

Madžarski parlament je sprejel dopolnila k Zakonu o visokem šolstvu, s katerimi so zaščitili interese evropskih univerz v primerjavi z nepoštenimi praksami v visokem šolstvu, zato je madžarska delegacija v Evropskem parlamentu tamkajšnjim poslancem stvari še dodatno pojasnila.

Evropski študenti na Madžarskem imajo na voljo številne tuje institucije za visoko izobraževanje, vendar pa je poglobljena študija 28 visokošolskih ustanov pokazala, da vse ne ponujajo svojih storitev skladno s pravili o izobraževanju in veljavnimi smernicami, zato je bilo v nekaterih točkah treba izboljšati temeljni zakon. Tuje visokošolske izobraževalne institucije iz Evropske unije ali širše, ki izvajajo kakovosten prenos znanja, so za Madžarsko velikega pomena. Vendar, kot poudarjajo, za vse veljajo enaka pravila, ki jih morajo vsi enako spoštovati.

Madžarsko ministrstvo za izobraževanje je že v drugi polovici lanskega leta pričelo z revizijo postopka za pridobitev novih petletnih koncesij, ki sicer potečejo letos. Med revizijo pa so odkrili številne nezakonite prakse delovanja, vključno z neizvajanjem programov skladno z Zakonom o visokem šolstvu, nekateri njihovi programi pa niso bili niti akreditirani. Poleg tega opozarjajo, da nekatere institucije niso državno priznane niti v državah izvora, niso sporočile potrebnih podatkov v javni register, nekatere pa celo izvajajo programe, ki jih niso niti prijavile.

O tem je danes razpravljal tudi EPP Odbor za kulturo in izobraževanje, katerega član je tudi dr. Milan Zver. V razpravi so med drugim poudarili, da morajo visokošolske ustanove povsod spoštovati nacionalno zakonodajo.

Ena izmed 28 institucij je tudi Centralna evropska univerza, ustanovljena z denarjem milijarderja Georgea Sorosa. Vloga te univerze je sporna, ker zagotavlja tako madžarske kot tudi ameriške diplome. Kot poudarjajo madžarski evropski poslanci, madžarske diplome niso v ničemer težava, težava nastane s podelitvijo ameriških, saj ta univerza ne izvaja akademskih aktivnosti na področju ZDA, kot to določajo pravila. “Nič ne preprečuje osrednji evropski univerzi, da deluje kot evropska ali madžarska ustanova, mora pa urediti svoj status v povezavi z ZDA,” so še pojasnili.

Tuje univerze so vedno dobrodošle, vendar pod pogoji poštene konkurence
Pri tem poudarjajo, da država nima nikakršnega namena zapreti Sorosovo univerzo, dokler bo ponujala madžarske diplome, in to po enakih kriterijih, kot ostale univerze, ki delujejo na Madžarskem. Ena od možnosti za izdajo ameriških diplom bi lahko bil tudi medvladni sporazum med ZDA in Madžarsko. Med številnimi nepravilnostmi v reviziji programov so kot eno izmed največjih napak izpostavili, da ustanova sploh ni bila priznana v lastni državi kot institucija za visoko izobraževanje. Dodaten splošen problem pa je, da niso pridobili akreditacije od neodvisne agencije za visoko šolstvo. Jedro vseh težav pa je po njihovem mnenju v neučinkovitosti dveh obstoječih uredb. Trenutna pravila so dovoljevala visokošolskim zavodom nadaljevanje programov za določen čas, zato jih je treba izboljšati in v nekaterih primerih strožje urediti.

Foto: epa

Evropski poslanci iz Madžarske poudarjajo, da njihova nima nikakršnega namena zapirati univerze, ki študentom nudijo kakovostne izobraževalne storitve, vendar pa je hkrati treba postaviti učinkovit zakonski okvir za izobraževalni sistem, ki bo deloval tudi dolgoročno. “Vse tuje univerze so še vedno dobrodošle pri podajanju znanja in pridobivanju madžarskih študentov, vendar morajo spoštovati zakonodajo. Madžarska vlada ne počne nič drugega, kot da ščiti interese evropskih in madžarskih univerz na način, da dopušča pošteno konkurenco in ukinja nepoštene ter izkoriščevalske prakse,” so še navedli.

C. Š.

 • pajot

  Sorosa je treba jebat,kjer je le mogoče. Bravo,bravissimo,Madžari.

  • tarantela

   Pa Rusi in Srbi, menda tudi Makedonci so tudi proti Sorosu.

 • Franc Šink

  Kaj ameriške ali madžarske diplome? Kumrovške so več vredne.prinašajo tudi imunost pri kaznivih dejanjih.

  • Franc Šink

   Velja tudi za potomce nosilcev teh “diplom”

   • stajerc5

    Se dobro, da vem, da ti je slo na bruhanje, ko si to pisal, hehe…
    Cez eno leto(upam) si jih bodo lahko po kumrovsko zvili in nekam porinili, aaauuuuuaaaa!

 • Aron

  Pričakujem, da Nova pri vsakem članku, ki se nanaša na Orbana/Madžarsko/Fidesz jasno navede, da je Orban posredni lastnik Nove, in da je članek subjektiven. To bi bilo v skladu z uzanci, ki veljajo v novinarski stroki.

  • Franc Šink

   Ali bi po tvojem moral biti revež ali kaj.

   • stajerc5

    Ah, pusti ga, samo jezen je, ker niso vsi, ki znajo eknespeknes enaki!
    Metercvancig sigurno po madzarsko preklinja, ko vidi, kaj mu dela Orban, hehe…

  • dvanajstzvezdic

   Kje je pa kakšen “objektivni” članek v mainstream medijih?

 • Ta univerza je podobni virus kot naš FDV.

  • Opazovalec

   In stari in mladi SDS kadri so diplomirali na FDV (celo sam I.J. Janša na predhodnici, današnji mladi poslanec Žan Mahnič, etc… etc…) Torej so tudi oni fasali nek virus med študijem. Samo fprašam, ko že tako napišeš!

 • sunday

  menim, da bi bilo najbolje, če bi za tega gnojnega izmečka poskrbel izraelski mosad,glede na to, da je izdajal žide nacistom (kot npr. danes izdaja rdeča mafija lasten narod) bi jim to moralo biti v veselje in dolžnost!!!

 • tarantela

  Kolikor vem, hoče Orban zapreti Sorosovo univerzo in študentje so na ulicah prav zato, da bi preprečili Orbanu to zaprtje, kar pomeni, da so na ulicah proti Orbanu. Sicer je to privatna univerza, dokaj dobra, ima veliko tujih študentov, ki složno z madžarskimi protestirajo proti zaprtju. Soros je lastnik zgolj 20 % te univerze, ostalo so drugi lastniki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!