Makedonski volivci so se uprli: Desnica kljub poskusu rušenja s strani opozicije, ki so ji pomagali slovenski socialisti, ostaja na oblasti!

Foto: epa

Makedonska vladajoča konservativna stranka VMRO-DPMNE je tesno zmagala na nedeljskih parlamentarnih volitvah v tej nekdanji jugoslovanski republiki, poročajo evropski mediji. Konservativci so si zagotovili 51 od 120 sedežev v parlamentu, medtem ko je največja opozicijska stranka socialnih demokratov (SDSM) osvojila 49 sedežev, je v ponedeljek objavila tamkajšnja državna volilna komisija. V Makedoniji so pričakovali negotov razplet volitev, v javnosti pa je v nedeljo zvečer za nekaj minut nastala prava zmeda, saj sta obe najmočnejši stranki razglasili zmago. Za pravi škandal je poskrbel tudi tamkajšnji ameriški veleposlanik, ki je poskušal spreminjati volilni izid, saj diplomacija odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame podpira socialne demokrate.

Makedonska skupščina sestoji iz 123 sedežev, od tega pa jih 120 zasedejo predstavniki, izvoljeni v šestih volilnih enotah. Vsaka volilna enota ima po 20 prostih sedežev, medtem ko preostali trije sedeži v skupščini ponavadi pripadajo v tujini živečim Makedoncem. Zaradi proporcionalnega volilnega sistema imajo v Makedoniji praktično vse od osamosvojitve težave s sestavljanjem močne koalicije, nič drugače ne bo niti tokrat, saj bo morala zmagovalna stranka VMRO v koalicijo z več manjšimi strankami, da bi dobila potrebno parlamentarno večino.

Parlamentarne volitve so spremljali tudi zunanji opazovalci, med drugimi Ivo Vajgl in Tanja Fajon iz Slovenije, katerima se očita odkrito navijanje za zmago opozicijske stranke socialnih demokratov. Slednji so glavni krivci za nastalo politično krizo v Makedoniji, ki traja vse od zadnjih volitev leta 2014; takrat je SDSM konservativce obtožila politične korupcije in prirejanja volilnih izidov, zato poraza ni želela priznati. Socialni demokrati so poskušali legitimno izvoljeno makedonsko vlado zrušiti tudi s prisluškovalno afero, zaradi katere so morali Makedonci letos decembra znova na volitve. Prvotno je bilo dogovorjeno, da se volitve izvedejo aprila, a so pri SDMS odlašali, ker jim javnomnenjske ankete niso bile naklonjene.

Levičarji že razglasili zmago, preden jih je doletel velik šok
Po zaprtju volišč so podporniki obeh strank zavzeli ulice in proslavljali zmago, tudi vodstvo stranke SDMS je razglasilo zmago in se v javnosti pojavilo v družbi velike gruče albanskih podpornikov, ki so mahali z albanskimi in s turškimi zastavami. A to je bil račun brez krčmarja, saj je pozno zvečer pred novinarske kamere stopil tudi Vlatko Gjorcev, visok uradnik stranke aktualnega premierja Nikole Gruevskega in oznanil 10. zaporedno zmago konservativcev: “Spet smo zmagali. Danes, 11. decembra, nam je to uspelo še desetič zapored!”

Razdvojeni so bili tudi mediji. Provladni makedonski časopis Dnevnik je v ponedeljek poročal o najtesnejšem razpletu v zgodovini demokratičnih makedonskih parlamentarnih volitev in tesni zmagi konservativcev, medtem ko je proopozicijski Sloboden Pečat na naslovnici kričal o drugačnem razpletu: “Vlada v Skopju je padla!”

Naj spomnimo: na aktualnega predsednika vlade Gruevskega so se lani spravili tako iz Evropske unije kot NATA, ker jih je  zaradi svoje nacionalistične politike oviral. Odlično je aktualna makedonska vlada reagirala tudi na prvi val ekonomskih migrantov iz Sirije in drugih azijskih držav, saj so jih na tisoče ustavili na južni makedonski meji. Zmaga Gruevskega je velika zmaga za Evropo, saj to pomeni, da se balkanska begunska pot ne bo sprostila in bodo Makedonci ekonomske migrante zadržali onkraj svojih meja, s tem pa tudi Evropske unije in schengenskega območja.

Ameriški veleposlanik poskušal spremeniti izid demokratičnih volitev
Po telefonu smo se pogovarjali s Cvetinom Čilimanovom, uglednim novinarjem makedonske javne tiskovne agencije in političnim analitikom, ki opozarja, da je zmaga makedonske desnice pravzaprav zgodovinska, saj je to že njena jubilejna deseta kljub vsem pritiskom s strani opozicije ob pomoči tujine. “Tajne službe v Makedoniji so poskušale zrušiti aktualno makedonsko vlado, saj so že od časov bivše države ostale v rokah levičarjev, vseeno pa jim je udar na desnico spodletel,” pravi Čilimanov, ki ocenjuje, da desnica svojega volilnega telesa ni izgubila, zmanjšal se je le zaostanek levice, za katero so prvič v zgodovini množično glasovali Albanci.

Ljudje so izbrali stranko, ki je svoj narod postavila pred politiko Evropske unije in ZDA, mediji so obsodili dejanje ameriškega veleposlanika, ki je v nedeljo zvečer vkorakal v prostore Državne volilne komisije, da bi poskusil vplivati na izid volitev. “To je seveda nezakonito, da se ZDA vmešajo v volitve neke demokratične države, za kar pa niso bile kaznovane. Še pred volitvami je ameriško veleposlaništvo izvajalo pritisk na sodno oblast in pravosodno tožilstvo, da ne bi preprečilo objave tajnih podatkov, pridobljenih s strani tajnih služb,” dodaja Čilimanov.

Albanci prvič v zgodovini volili za eno izmed dveh velikih makedonskih strank
Makedonci imajo sicer neke vrste štiripartijski sistem, saj največ glasov na parlamentarnih volitvah pobereta desna in leva makedonska stranka, sledita jima albanska desnica in levica. Nepisano pravilo je, da vlado vedno sestavita zmagoviti stranki med Makedonci in Albanci. Desnica ima približno 100 tisoč podpornikov več in na oblasti vztraja že leta, levičarska stranka SDMS pa je poskušala na zadnjih volitvah svoj primanjkljaj volivcev nadoknaditi prav z Albanci. “Zgodilo se je sploh prvič v zgodovini samostojne Makedonije, da je stranka SDMS dobila glasove v večinsko albansko govorečem ruralnem okolju, kjer se praviloma glasuje pod vplivom imamov,” razkriva Čilimanov, ki pravi, da je politične analitike ta preobrat močno presenetil.

Zakaj je približno 80 tisoč Albancev glasovalo za SDMS, ne pa za katero izmed svojih strank, je odprto vprašanje, na katerega odgovora nima niti makedonski veleposlanik v Sloveniji Tomi Dimitrievski: “Bojim se, da so albanski volivci dobili določene obljube s strani socialnih demokratov in da ne gre za kakšen dober ekonomski program. Mislim, da je to neke vrste dogovor med stranko in Albanci, gre za povsem novo stanje v Makedoniji!” Konservativni makedonski mediji sicer poročajo, da so socialni demokrati Albancem obljubili dvojezično Makedonijo.

Makedonski social demokrati so dobili podporo svojih evropskih kolegov, a nihče jim ni nudil takšne podpore, kot slovenski SD, trdi Čilimanov. Povezave med makedonskimi in slovenskimi social demokrati so po njegovih besedah tako ideološke kot tudi poslovne narave. “Korupcijski škandal v Makedoniji leta 2010 je pokazal, da je tedanji predsednik makedonskih social demokratov, Branko Crvenkovski, sodeloval s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, makedonski levičarji naj bi za svetovanje plačali kar 340 tisoč evrov.”

Slovenski SD spletel tesne poslovne in ideološke povezave z makedonskimi političnimi prijatelji
Naš sogovornik sicer trdi, da so bili Pahorjevi socialni demokrati povezani tudi s piarovsko agencijo Pristop, ki je delala za podjetje Riko, to pa je v Makedoniji gradilo veliko hidroelektrarno in ostalo dolžno državi, zamujalo z deli, tamkajšnja inšpekcija je odkrila veliko nepravilnosti. “Oni so to rešili tako, da so ustanovili skupno agencijsko podjetje, preko katerega so iz vlade denar preusmerili na račun Rika,” trdi Čilimanov. Socialni demokrati imajo med seboj stkane izjemno močne poslovne vezi, saj naj bi obstajala tudi posebna vez med županom Strumice in koprskim šerifom Borisom Popovićem. “Občina Koper je odprla makedonskim social demokratom partijski štab, da bi dobili nekaj glasov v glasovanju makedonske diaspore!”

Agencija Pristop naj bi bila povezana tudi z nekdanjim šefom makedonske tajne službe, udbovcem Slobodanom Bogojevskim, ki je bil aretiran zaradi poskusa kriminalnega dejanja prodaje zemljišča v Skopju, da bi na tej površini zgradili Mercatorjev center. Takrat je bilo podjetje Pristop predstavnik Mercatorja za Makedonijo. “Seveda pa poskuša makedonska levica prek slovenskih socialnih demokratov priti tudi evropskega komisarja, odpira vprašanja, ki so ji v interesu, zapira vprašanja, ki ji niso v interesu,” še dodaja Čilimanov.

Levica volitev ne priznava, izsiljevati voljo volivcev bi bila velika napaka
Čeprav se zdi, da bodo morali na sestop desnice z oblasti v Makedoniji v stranki SDMS še malce počakati, pa vsaj zaenkrat tesnega poraza na volitvah niso pripravljeni priznati. Njihov predsednik je že vložil pritožbo na rezultate, ki jih je v ponedeljek zvečer ob 22. uri objavila tamkajšnja Državna volilna komisija. Makedonski veleposlanik v Sloveniji sicer dvomi, da se lahko izid še spremeni, saj se to v zgodovini države še ni zgodilo, prav tako bi bilo nespametno izsiljevati voljo makedonskih volivcev in ne upoštevati izida. “Takšna vlada bi res težko obstala,” trdi Dimitrievski.

Dimitrievski upa, da bo desnici uspelo formirati močno vladno koalicijo in končati predolgo trajajočo krizo, ne dvomi pa, da bo predsednik države mandat podelil zmagovalcem volitev. Da se to zgodi čimprej, je po njegovih besedah pomembno tudi za Slovenijo in Evropsko unijo. “V Skopju se mora čimprej formirati stabilna vlada, ki bo dovolj močna, da bo nadaljevala politiko prejšnje, ki je lani v času begunskega vala opravila izjemno delo na makedonski južni meji in ustavila migrante na balkanski poti. Ko so bili časi za Slovenijo in celotno schengensko območje najtežji, sta makedonska policija in vojska opravili svoje delo, sistem je funkcioniral,” še dodaja Dimitrievski. Kdo ve, kaj bi se zgodilo, če bi na oblast prišli socialni demokrati.

Luka Svetina

 • Olga

  Čestitke Makedonci! Hvala, da nas varujete!
  Fuj za SD, Fajonko, Vajgla, Obamo in vse Sorosove plačance! Makedonci imajo več pameti kot vsi levičarski politiki z Obamo vred! Skrajni čas, da pride Donald Trump!
  Ne pozabimo, levaki s Kučanom so igrali zelo negativno vlogo s “svetovanjem” Mesiču in Milanoviću! K sreči so tudi naši južni sosedje pametni! Upam, da nas bodo tudi Hrvati varovali, saj naši prosrbski, proruski in proiskamistični komunistični vladi NE zaupam!

 • Primoz Papez

  Pri nas volitev ne prizna desnica..v Makedoniji pa levica…Je kje kaka podobnost..
  Če bi zmagala levica bi pisali drugače…

  • tramal

   Še makedonci hrvati in črnogorci so bolj razgledani kot slovenci.Tam je na oblasti že deseti mandat desnica, V SLOVENIJI ŠE KAR VOLIJO MORILSKO KOMUNISTIČNO PARTIJO.

   • Krtača17

    Napredek je očiten….zato so vsi makedonci v Nemčiji. Plača 150evrov je pa sploh orgazmičen uspeh….

    • tramal

     A ti nič ne pove ,da se iz komunistične slovenije vsako leto izseli štirinajst tisoč slovencev in si najde vsako leto deset tisoč slovencev delo v tujini.Si pač umsko zaostal.

     • stajerc5

      Jezus, pusti krtaco pri miru, se za poden pucat ni dobra!

  • Olga

   Pri nas je levica zaprla nezakonito Janšo in onemogočila pošteno volilno tekmo! Je bilo kaj podobnega v Makedoniji?! Samo v Ukrajini je proruski predsednik Janukoviča dal zapreti opozicijsko poslanko Julijo Timošenko!
   Prav tako so Udbaši na podlagi laži – Klemenčičeva zloraba KPK v politične namene, vrgli legitimno izvoljeno Janševo vlado! Šlo je za državni udar!
   Ali vam kaj ni jasno???? V Sloveniji je levica vedno tista, ki vse ve, vse osporava, vse si lahko privošči, krade, laže, podtika!!!??

   • Primoz Papez

    Kakšen državni udar????

    • Olga

     Način na katerega je bila nezakonito odstranjena legalno izvoljena Janševa vlada, se imenuje mehak državni udar!

  • cosmosjasnovidec

   Pri nas se ve da levaki oziroma komunajzerji pod komando njihovega ovčjega kokodakarskega pastirja se pravi vašega komunajzarskega izdajalca Slovenije tovariša podgane Kučana priredijo volilne lističe.
   Zamenjajo jih z tistimi kateri izvolijo seveda desnico,ker že vsak malo bolj pameten ve,da je levica čefutarsko komunajzersko ter lopovsko združenje.
   Pripravljene imajo celotne škatle katere samo zamenjajo z obstoječimi.
   Od sedaj naprej se bo v komisijah na volitvah nahajalo veliko število desničarjev tako,da se ne bo več goljufalo.
   Seveda se bo tudi takoj videl rezultat,ker bodo levičarji popušili na celotni črti saj je že sedaj jasno kako bi se iztekel rezultat volitev,če bi bile jutri.
   Razvidno pa je tudi,da levičarji crkujejo in tonejo v pozabo po celem svetu.

   • Primoz Papez

    Če bodo desničarji v komisiji bo vaš Janez dobil 110÷ glasov

 • dr Janez Sveti

  Jebeš zemlju, kojoj je Albanija zapad!
  DR Janez SVeti vesolc

 • MEFISTO

  Makedonija, kje je ta dežela?

 • Vrhovni sodnik

  Saj bo treba tudi veleposlanika pri nam zamenjat, se mu je na ksihtu videlo, da ni bil zadovoljen z Trumpovo zmago.

 • FORT WORTH

  Srce yugoudbe je bilo , je in bo ostalo v Sloveniji.
  Tu zivi ta zdraharska in morilska golazen,ki je Slovencem in ex yugi odlocala o zivljenju in smrti.

  V tujini pa s svojimi celicami se vedno poizkusa uplivati na tamkajsnje volitve !
  Hrvati in Makedonci jim zaenkrat niso nasedli.

 • RealRevolution

  Zmaga ja ampak imajo isti problem kot mi z tolko strank.In se neda naredit neki vecjega.Z takim politicnim sistemom ne.
  Ameriski poslanci za liberalce?To je nov dokaz vec da ni vse crno belo.
  Amerika je velika dezela in eni delujejo po njihovih drzavnih temeljih eni ni.Ker veliko ljudi da pol Ameriko v “smeti”.
  Preprosto:Taki niso pravi americani saj niti ne delajo v interesu svoje drzave in je dalec ne moralno.Veliko je teh stvari in potem se govori “amerika je to amerika je ono amerika je najslabsa”
  Njihov sistem da moznost vsakem za kariero.Sploh poslovno,delavsko in se…In pridejo razlicni “modeli” na mal visji polozaj in vecina jih gre z tokom in pac opravljajo tist kar morajo eni pa raje zaplujejo na obalo in lovijo ribe prej ko pridejo do cilja.Mogoce je res tam najvec stricov iz ozadja ampak ne pridejo “tak” do izraza zaradi demokraticnega sistema.Ze zaradi tega ker imajo veliko zveznih drzav in je vsepovsod malo drgac.Ce bi odlocalo samo nekaj ljudi iz Wasingtona bi bilo ze to zdavnaj drugace.Za tako veliko drzavo imajo kar fajn poslihtan.

 • domovina mili dom

  Iz Belegrada so preselili center udbe v Slovenijo. Ti udbovci sedaj harajo po balkanu in spravljajo skupaj pogorišče zla. Kakor koli, croati, vendar so edini mejnik pred tem rdečim peklom.

 • sprehajalec

  Pa tako veselje so imeli novinarji Hanzi TV, da ima ljudstvo dovolj, pa iskali so neke kvazi intelektualce, ki so pljuvali čez oblast.

  Nekaj ne bodo novinarji FDV nikoli sprevideli. Načelen, discipliniran, moralen in priden Narod ima vedno tudi takšno oblast. Če teh atributov nima, ima temu primerno oblast. In vedno znova, ko bo siromak z “novim” obrazom zajahal konja, bo imel hudič ta mlade.

  • baubau

   Sprehajalec:”načelni,disciplinirani,moralni in pridni”tega naroda leže v rudniških in drugih jaških,grapah, breznih,jamah-velika večina…

 • južnificirana_si

  bravo makedonci , niste take ovčke kot slovenci

 • Ruggedplant

  Spet in spet se potrjujejo moje besede, da smo od vseh nekdanjih Jugo republik slovenclji od leta 1991 daleč najbolj nazadovali – narodnostno, demokratično in zrelostno. Makedonija, ki je v prejšnji državi poleg Kosova veljala za največjo “cigajnarijo”, je po odcepitvi vstala kot feniks iz pepela in danes ponosno predstavlja Aleksandrov narod – kljub temu da mejijo na izrazito sovražno Grčijo (članico EU!), Albanijo in srbske imperialiste. Predstavljajte si volilni rezultat, če Albanci NE BI tvorili cirka 1/3 prebivalstva. Primerjajmo vse to s Slovenijo, ki nima ne enega izmed zgoraj naštetih smrtnih sovražnikov naroda, pa smo narodno identitetno nekje na nivoju njihovih kolen. Imamo pa enega samega sovražnika, ki je precej močnejši od njihovih zgoraj naštetih: komunistično kontinuiteto. Le ta je že med 2. vojno pokazala, da je sposobna pobiti 10x več sonarodnjakov od nemško-italijanskih okupatorjev in nas tudi danes ogroža bolj kot katerikoli drug svetovni dejavnik.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!