Mediji se še vedno niso sprijaznili z zmago Trumpa – tudi po izvolitvi ga napadajo

Foto: Printscreen/epa

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump ima z mediji ljubezensko-sovražni odnos, saj so le-ti odgovorni za pristransko poročanje v času predsedniške kampanje. Novinarji mu zaradi njegovih burnih reakcij večinoma ne zaupajo, zato se poraja vprašanje, kako bo ta odnos deloval in kaj bo z njim v prihodnje.

Trump je v torek med obiskom časopisne hiše New York Times izjavil, da od založnika New York Timesa Arthurja Sulzbergerja pričakuje, da če bo menil, da obstaja nekakšna težava, o tej spregovori z njim in ga nemudoma pokliče.

Jay Rosen z Univerze v New Yorku trdi, da je nasvet Trumpa nepraktičen, ker naj bi bilo Sulzbergerju težko vedeti, kdaj je pravi čas, da pokliče Trumpa. Po njegovo je s tem Trump razkril svoj menedžerski stil, za katerega sta značilna sklepanje poslov in želja po ugajanju.

Rosen meni, da je odnos med Trumpom in novinarji poln besa, saj le-ti ne marajo nikakršnega vmešavanja v svoje delo, prav tako pa jih jezi, da se Trump pogostokrat na socialnih omrežjih in drugih forumih znese nad delom novinarjev. Številni novinarji so zaradi zmage Trumpa zmedeni, jezni in nezadovoljni.

Trump in mediji imajo pestro zgodovino
Novoizvoljeni predsednik in novinarji imajo za sabo pestro skupno zgodovino, saj je Trump svojo kariero zgradil preko medijev. Slaven je postal v 80. letih s pomočjo svojih knjig in nepremičninskih poslov.

Foto: epa

Foto: epa

Največ pozornosti je v medijih sprožila njegova oddaja Pripravnik leta 2000, med predsedniško kampanjo pa je bil za razliko od svoje protikandidatke Hillary Clinton deležen popolne blokade s strani medijev.

Številni Trumpu očitajo, da jih uporablja kot boksarsko vrečo, in trdijo, da se bori umazano in udriha po novinarjih na družabnem omrežju Twitter. Med kampanjo je New York Times zaradi medijske blokade to označil kot spodletelo medijsko organizacijo.

To novinarje postavlja v sivo senco. Ko gre za pokrivanje Trumpa, se zdi, da ne morejo zmagati. Kljub temu, da “poskušajo” glede njega poročati o dejstvih, ljudem mediji še vedno niso pogodu, poroča BBC.

Trump v javnosti napada medije in trdi, da si izmišljajo zgodbice o njem in da poročevalci s svojim delom izkrivljajo njegove realne poglede. Zaradi njegovih reakcij v javnosti mu nekateri težko verjamejo, da so mediji pristranski.

V ZDA vlada najmanjše zaupanje v medije do sedaj
Na podlagi podatkov s strani podjetja Gallup naj bi zaupanje v medije potonilo na najnižjo raven do sedaj. Ko Trump izpostavi slabo stran medijev, se zdi, kot da ljudem za to ni mar. V resnici pa te informacije počasi kopičijo.

Na določeni točki med kampanjo je Trump naglas kritiziral medije, ker na posnetkih niso želeli prikazati velikosti njegovih zborovanj. Podporniki Trumpa so začeli vedno bolj s prstom kazati na “nepristranske” medije, ki so očitno poročali demokratski kandidatki v prid. Tudi po tem, ko je Trump zmagal, so ga še naprej napadali, kar si lahko ogledate tudi na spodnji sliki.

Foto: Printscreen

Foto: Print Screen

Novoizvoljeni predsednik si kljub medijski blokadi prizadeva za otoplitev odnosov
Trump se zaradi sovražnega odnosa medijev poslužuje direktnega načina komunikacije z javnostjo in tako ne prireja novinarskih konferenc, s čimer bi medijem omogočal sugeriranje cenzuriranih in izkrivljenih dejstev. Kljub temu pa si prizadeva za otoplitev odnosov z novinarji, zaradi česar se je v torek tudi udeležil sestanka z novinarji pri New York Timesu.

V zadnjem času je bilo kljub napetosti v medsebojnem odnosu mogoče opaziti, da je Trump med svojimi potovanji dovolil novinarjem, da ga spremljajo. Prav tako je pričel pozorno spremljati medije in brati članke, da si lažje ustvari sliko o tem, o čem ljudje razmišljajo. Novinarje pa pogosto obvešča o tem, ali se strinja ali ne glede napisane vsebine v člankih, ki se nanašajo nanj.

N. Ž.

 • FORT WORTH

  Levaki se vedno dozivljajo zivcne in nekontrolirane izpade. Ampak v Ameriki ima volja ljudstva-elektorjev svojo tezo. In to bodo branili tudi z orozjem,ce bo treba.
  V Sloveniji bi lahko se vedno vladal Jansa,ce bi izkoristil vse vzvode oblasti.
  Mislim,da se je pustil prehitro pregnati kljub fstajnikom…
  Uspostaviti bi moral brezpogojni red in bednikom jasno povedati,komu so Slovenci namenili svoj glas !

 • garfi

  na srečo medijski mafiji strižejo peruti socialna omrežja
  vsekakor bodo umazano plačano navijaštvo nadaljevali

 • tarantela

  Nič nisem na tem portalu zasledila, kako je ameriška CIA špijonirala naše zunanje ministrstvo in podatke dostavljala Hrvatom. Na podlagi tega so potem Hrvati odstopili od pogajanj za Piranski zaliv. No, sedaj, ko je zmagal Trump, se pa Hrvati spet bojijo, da so ta zaliv izgubili.

 • Osti jarej
 • FerdoPiš

  Jah, sej tako kot se vi niste sprijaznil s Cmerarjem… isto ga napadate vse od volitev, ker kot niso bile legitimne in to… Tud v Ameriki bo očitno ponovno štetje glasov. Tud tam imajo nekakšne partizance in domobrance…

 • Olga

  Mediji so prijazni samo do Sorosa in njegove bande! Levaki ne morejo prebaviti poraza! Bravo Trump!!

 • Borut Stari

  Ne morejo preboleti katastrofalnega poraza. Veličastna zmaga nad domišljavo nasprotnico, establišmentom in podkupljenimi mediji.

 • Aron

  ja kam smo pa prišli, ko mediji objavljajo slabe novice o politikih! :)

 • Caetano

  Trump je tudi povabil Orbana na obisk v ZDA in pohvalil njegovo zavzemanje proti islamizaciji in nezakonitim migrantom.

 • Adolf Hitler

  https://www.youtube.com/watch?v=1tDOZOW0IFg&list=PLo0ThsDnveH5nv5TNviBrGTX9P6IrYfIe

  rad gledaš filme tu imaš enega
  oglei si to mein kamerad pa ti garantiram da boš spremenil takoj mnenie garant

  hotel si resnico tu jo imaš moram ti samo nekaj pripočat imej pri sebi robčke!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!