Meje se bodo spet odprle novembra: Bruselj izdal, kdaj bodo države EU, ki so zaprle meje zaradi migrantske krize, spet normalno prehodne

Foto: epa

Iz Bruslja je prišla informacija, da bodo države članice EU, ki so bile primorane zapreti svoje meje zaradi migrantske krize, te lahko spet odprle novembra. 

Avstrija, Danska, Nemčija in Švedska ter Norveška, ki ni v EU, so preglede osebnih dokumentov uvedle že leta 2015, odobreno pa jim je bilo, da te preglede večkrat podaljšajo v določenih časovnih presledkih. Evropska komisija, ki je izvršilna veja oblasti Evropske unije, pa je sporočila, da priporočajo samo eno dokončno polletno podaljšanje od sredine maja. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos je namreč prepričan, da “je prišel čas, da se začnejo izvajati konkretni ukrepi za postopno vrnitev v normalno delovanje schengenskega območja“. To naj bi bilo po njegovih napovedih tudi zadnje podaljšanje.

Sicer pa je zgoraj omenjenih pet držav predstavilo svoje preglede o rekordnem valu migrantov iz Sirije in držav Bližnjega vzhoda, pa tudi iz Afrike, ki zdaj blodijo po vsej Evropi. Bruselj si je sicer zastavil za cilj, da pregleda te podatke do konca leta 2016, vendar so kmalu ugotovili, da je teh podatkov toliko, da jih je nemogoče pregledati v zastavljenem časovnem razporedu.

Podaljšanje za največ šest mesecev
Daily Mail piše, da schengensko območje obsega kar 22 držav Evropske unije ter Islandijo, Liechtenstein, Norveško in Švico. Odločitev za eno zadnjih podaljšanj za pregled osebnih identifikacijskih dokumentov pa je Avramopoulos pojasnil kot “izjemno, sorazmerno in v skrajnem primeru za natančno in omejeno obdobje – v tem primeru za največ šest mesecev”. Izrazil je tudi, da bi morale članice EU namesto okrepljenih “sorazmernih policijskih kontrol čez ozemlje” temu pozornost nameniti predvsem v bližini notranjih meja.

Švedska pa je oznanila, da bo še poostrila preverjanje identitete tistih ljudi, ki vstopajo v državo iz Danske, predvsem na vrhuncih migrantske krize. Švedska je sicer uvedla nadzor na mejah potem, ko je več kot 160.000 migrantov leta 2015 zaprosilo za azil. 

Ko se bodo meje sprostile, bodo Evropo spet preplavile horde migrantov
Kljub temu pa se že napoveduje, da Evropsko unijo čakajo (spet) nepregledne horde migrantov kmalu potem, ko bo odpravljen nadzor osebnih dokumentov, saj bodo na to področje drli vsi, ki so trenutno prisiljeni čakati zunaj meja EU. Nekateri sicer optimistično trdijo, da se to ne bo zgodilo, saj naj bi se tudi v letu 2016 zmanjšalo število nezakonitih migrantov glede na leto pred tem. Švedski politik Anders Ygeman je tako prepričan, da se Švedska nikoli več ne bo vrnila na raven migrantov, kot so jih imeli leta 2015. Dejal je: “Želimo največji možni nadzor nad tistimi, ki so prišli na Švedsko.” Migranti, ki želijo na Švedsko, pa bodo morali v nadalje pokazati ne le osebne dokumente, temveč tudi dokazati, da imajo pravico do vstopa v državo.

Marjanca Scheicher

 • Vera

  Nekoč so bile meje iz nekdanje Juge tudi zaprte , cariniki so budno spremljali kaj smo si v Avstriji ali v Italiji nabavli ( carina se je plačevala za malo višji znesek nabavljenega ) . Kdor pa ni šel čez mejne prehode , so pa streljali ” naši seveda ” . Naj mladi tem potem zvedo , da ni bilo tako lepo, kot nam tedanje stanje opisujejo tisti,ki so rojeni po II. sv. vojni ( Tit Turnšek in njemu podobni ) , zato naj schengen velja vse skozi . Nadzor na mejah , je dobra stvar , ker edino tako bomo lahko mirno živeli .

 • Olga

  Zato pa komunisti s Fajonko in Vajglom uničujejo Makedonijo, da bi lahko horde divjale v EU! Desna vlada je to uspešni preprečevala!

 • Hun

  pa ne da SDS paranoja daje že spet ….”Slovenija bo žep za migrante”…buče

  • Olga

   Seveda, ” SDS paranoja”! Ko zagusti, boste spet zbežali kot tedaj, ko so srbske horde JLA vdrle v Slovenijo!

   • Hun

    Ti boš bežala pred šiptarskimi stoječimi kujoni

    • Olga

     Nikoli nisem in tudi sedaj ne bom!

     • Hun

      se mi je zdel, ti se jim boš predala z nogami narazen

     • Olga

      Vas pa že dolgo od zadaj, da nimate nič v glavi?

     • Hun

      tebe bom jst od pozadi

 • Olga

  Slovenija že protestira zaradi podaljšanja zapore mej! Oni bi že zdaj uvažali divjake! Varuhinja je že vložila zakon o tujcih na ustavno sodišče, da bi zaščitila tujce pred Slovenci!

 • Demonkrat

  Pred EU je to sporočila USA?

 • totex39

  Človek se večkrat sprašuje, kako se lahko pri nas vedno združijo taki izmečki, ki nam pol vladajo z svojo noro miselnostjo.

 • šmentanamuha

  Napredek je že to, da se ne pogovarjamo več o beguncih ampak o ilegalnih migrantih, ki se s pomočjo domačih izdajalcev tihotapijo v evropske države.

 • Franc Šink

  Tedaj se gre za notranje meje EU zunanje pa bi morale biti strogo zastražene!

  • samotoje

   Tole je pa Hanibal Lector očitno spregledal. Tedaj se gre… me kar pri srcu zbode. Pravilno je : tedaj gre za… Bodi obziren, Šinkov Franc, in pusti mojo aritmijo pri miru.

 • tasilo

  Ponavadi kritiziram, ampak spodobi se, da tudi iskreno pohvalim. — Nasveti o tvorbi trpnika s provratnim zaimkom “se” (t. i. Urša Plut) so zalegli in tukaj se pozna:

  (>) da se začnejo izvajati konkretni ukrepi
  Narobe bi bilo napisti (X) da se začne izvajati konkretne ukrepe.

  Bravo, Marjanca! Kar tako naprej! Mislim resno, brez heca.

  LP. Hanibal Lector

  • Hanza Gorenjski

   Hvala ti, gospod profesor, še sreča, da te imamo.

   • šmentanamuha

    Ja, smo veseli, res.

    • Hanza Gorenjski

     Očitno je pred kratkim maturiral, pa se nastavlja.

  • Zgornji

   ZATIKUJEŠ SE ZA PODROBNOSTI, BISTVO PA ZGREŠIŠ !!!

 • tasilo

  ““Želimo največji možni nadzor nad tistimi, ki so prišli na Švedsko.” Migranti, ki želijo na Švedsko, pa bodo morali v nadalje pokazati ne le osebne dokumente, temveč tudi dokazati, da imajo pravico do vstopa v
  državo.”

  Švede počasi pamet srečuje …

 • Caetano

  Na Bavarskem je azilant zaklal žensko, ki se je iz islama spreobrnila v krščanstvo.

  https://www.rt.com/news/386920-germany-bavaria-afghan-woman-murder/

  • Zgornji

   Hvala za info.

 • garfi

  cmerko skrbi za naše meje
  zato je spustil skozi 500.000 islamistov in teroristov
  nwo press

 • FeriSS.H

  Spet nam ga Bruselj trlja normalno …

  Kako že gre tista pesmica iz “dobrih” starih YU časov – “Trla Baba Lan … Da Joj Prodje Dan … takratne babe so ga trle da im mine … današnje “progresivne” Euro-MultiKulturke pa ga trljajo da im pride … in za “progresivno” spremembo tokrat z opičnjaki … Bruselj pa nam ga zabija in nabija, enkrat postrani, drugič frontalno, pride na vrsto še rektalno … kmalu bodo časi ko bo nabijalo samo še orožje … ko bo končno vsaj pol Afrike preko Italije “rešeno” in se bodo Afro-krdela kot Črna gnojnica prelivala iz Italije kamor ih bo pač naneslo, najprej v soseščino potem pa še preko Alp.

  Pravkar spremljamo Live-reprizo domnevne selitve Afriškega Homo Sapiensa, ali bolj natančno Afriškega Homo-Opikusa v revirje Sodobnega Euro-Neandertalikusa. Jebenti bokca, dost je tega Globalnega Segrevanja, NUJNO rabimo novo LEDENO DOBO da zaustavi to majmunizacijo kontinenta.

 • samotoje

  Alahovi vojščaki že čakajo v nizkem štartu.

 • novaknovak

  pa koji k*** je ta evropska komisija? kdo jo je izvolil? najvišja izvršilna veja? najbolj gnila veja, katera upam, kmalu odleti. in ravno grk je kompetenten za dajanje kakšnih izjav. država se mu utaplja on pa modruje daleč od vsega. only fools and horses…

 • Bozz

  Torej, do volitev se bomo delali lepe, ko bo pa volitev konec, bomo pa spet “vilkomerji”, ane Angela? Politik je danes beseda, ki pomeni najhujšo žaljivko za človeka. Fuj!

  • Zgornji

   Politik = PARAZITIK !!! ! !!!

 • AlojzZ

  Meje se bodo spet odprle novembra … italijanska meja je neprestano odprta:
  Italija: Obtožbe zoper nevladne organizacije, ki rešujejo prebežnike na morju
  https://www.rtvslo.si/svet/italija-obtozbe-zoper-nevladne-organizacije-ki-resujejo-prebeznike-na-morju/421245

  Trdim, da EU kljukci v Bruslju ne vedo, kaj dela levica in ne, kaj dela desnica. Vedo pa, kolikšno plačo imajo in vsaka podobnost z nekdanjo Yugo in Beogradom je namerna.

  • Razocarana

   EU rožleti v Bruslju točno vedo kaj delajo, in to zapiranje mej je samo pesek v oči Evropejcev da dobijo občutek da se nekaj dela, nič drugega.

   • Zgornji

    DOBRO POVEDANO !!! ! !!!
    Hvala .

 • von Rhein

  ….ki so bile primorane zapreti svoje meje zaradi migrantske krize, te lahko spet odprle novembra.

  Ne bodo jih odprli.Spremenjen bo način kontrole.

  • Olga

   Bo varuhinja sedela za rampo!

 • črnaovca

  Pozabite na odprte meje posebej še dokler bomo mi izvajali schengenski režim po nareku Hrvatov: jao Slovenci opet je gužva otvorite granicu. Mi se rpitožujemo v Bruslju zaradi Avstrijske kontrole na eni in zaradi kolone na drugi strani. Avstrijci bodo prenehali s kontrolo ki tudi nekaj stane takoj ko bodo verjeli da smo mi na južni meji zanesljivi. Ali smo?

  • Olga

   Malo morgen!

 • Razocarana

  Kje je poanta mejnih kontrol, če Evropa še vedno na veliko fjaka iz Libije in Turčije ljudi brez dokumentov in jih odlaga v Grčiji in Italiji? To je tako kot če poskušamo zamašiti luknje v koritu medtem ko voda še vedno teče vanj.

  Glede na to da naši kekci še vedno namesto da bi v birokratskem aparatu poiskali in zamašili luknje da denar ne odteka, on delajo na tem da še povečujejo lunkje in delajo nove, ter iščejo nove načne za stekanje denarja v proračun, to za njih nekaj čisto normalnega. Kar ni normalno je to, da Slovenci in Evropejci te slovenkse in EU nesposobneže ne samo toleriramo, ampak še dobro plačujemo da nam delajo štalo.

 • Zgornji

  BEDAKI NAIVNI POKVARJENI ZBLODELI !!! ! !!!

 • Zgornji

  … KO ŽE MISLIŠ DA PRI NORCU NEMORE ITI HUJE , … NA, NO POL PA ŠE TO … !!! ! !!!

 • Anton

  očitno je bil Schenegen ustanovljen za Evropejce, za migrante, begunce pač ne

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!