Migranti v Franciji obtožujejo prostovoljke, da od njih izsiljujejo seks

Slika je simbolična. Foto: EPA

Prostovoljke v francoskem mestu Calais, kjer je sloviti migrantski tabor Jungle, so migranti obtožili, da jih izsiljujejo za seks. Da, prav ste prebrali – Francozinje naj bi od umazanih migrantov zahtevale spolne odnose. Verjamete?

Independent poroča, da so se migranti pritožili nad prostovoljkami v migrantskem taboru Jungle v francoskem mestu Calais. Natančneje, prostovoljke obtožujejo, da naj bi se javljale za prostovoljno delo zgolj zato, da bi imele stike z migranti, od teh pa nato zahtevale spolne odnose. Obtožbe gredo še dlje, saj naj bi spolne odnose po poročanju Independenta zahtevale celo od mladoletnih migrantov.

Vodstvo dobrodelne organizacije, ki novači prostovoljce, je izrazilo zaskrbljenost nad “plenilskim obnašanjem” tako moških prostovoljcev kot ženskih prostovoljk, medtem ko jih drugi zagovarjajo, da naj bi bilo tako obnašanje glede na okoliščine “naravno”.

Govorice oziroma bolje rečeno obtožbe je sprožil eden izmed uporabnikov na družabnem omrežju Facebook v skupini Calais – People to People Solidarity, kjer se moški prostovoljec ni predstavil s svojim pravim imenom. Ta uporabnik je zapisal: “Prostovoljke imajo spolne odnose z več partnerji v enem dnevu, s tem pa nadaljujejo dan za dnem. Od fantov, za katere sem prepričan, da so mladoletni, sem slišal, da imajo spolne odnose s prostovoljkami.”

Prostovoljke naj bi dajale napačen vtis
Isti uporabnik je na Facebooku še trdil, da ve za več primerov, ko naj bi prostovoljke od moških prosilcev za azil zahtevale spolne odnose. “Prostovoljke nekako dajejo vtis, kot da so tukaj bolj “prostovoljke za seks”. Ta vtis objektivira ženske v taborišču in hkrati povečuje tveganje.” Dodal je še, da prostovoljke s spolnimi odnosi zgolj izkoriščajo migrante in da so ti zaradi njihovih zahtev  “v popolnoma neenakopravnem položaju moči” ter da so migranti “v celoti odvisni od pomoči, ki jim jo nudijo prostovoljke”.

Na kratko: migranti se bojijo, da če prostovoljkam odrečejo spolne odnose, jim bodo prostovoljke odrekle pomoč.

Kasneje je sicer ta uporabnik izbrisal svoj komentar, vseeno pa so posledice tega komentarja ostale. Mnogi se zdaj strinjajo, da so spolni odnosi med prostovoljci in migranti resen problem, ki ga je treba rešiti. Seveda je Agencija za begunce Združenih narodov že pozvala vse v Calaisu, da izrazijo “ničelno toleranco” do vseh oblik izkoriščanja ter da se ohrani celovitost prostovoljnega dela.

Več o nezakonitem migrantskem taboru Calais si lahko preberete na tej povezavi: Rušenju največjega migrantskega naselja “Jungle” ni videti konca

Živijo v mizernih razmerah
V Calaisu je trenutno v migrantskem taboru Jungle okrog 9 tisoč migrantov, številni prostovoljci pa so tam popolnoma neodvisno od kakršne koli dobrodelne organizacije. Nezakoniti migranti tam živijo v mizernih razmerah, ki so si jih ustvarili sami: povsod je polno smeti, blata, malo ali veliko potrebo opravijo kar tam, kjer jih prime, umivanje jim je deveta briga … Težko verjamemo, da bi prostovoljke sanjarile o takšnem ljubimcu, je pa to dober izgovor za vse morebitne posiljevalce, češ “saj me je ona osvajala in nagovarjala.”

M. S.