Minuta molka za vse ženske, ki so trpele pod komunističnimi režimi

Platforma evropskega spomina in vesti poziva k minuti molka za vse ženske, ki so bile usmrčene, ubite, zaprte, mučene in preganjane v komunističnih režimih. Na današnji dan, svetovni dan žensk, je minuta molka namenjena vsem ženskam, ki so bile žrtve totalitarnega komunističnega sistema.

Mednarodni dan žena, ki ima svoje začetke v boju za delavske pravice žensk v Združenih državah Amerike iz začetka 20. stoletja, so si prisvojile komunistične diktature v Evropi in ga obeleževale z ideološkimi počitnicami ter praznovale na pompozni način. Ženske so običajno dobile rdeče rože, alkohol pa je tekel v potokih.

Komunizem je bil do žensk zelo krut
Platforma želi opozoriti na dejstvo, da je bil komunistični režim zelo krut do žensk. Iz političnih razlogov so bile ženske obsojene na zrežiranih procesih, umorjene brez sojenja, ubite pri poskusih prebegov čez železno zaveso, zaprte v ječah in koncentracijskih ter delovnih taboriščih, kjer jih je mnogo izginilo brez sledov. Ženske so bile mučene, odvzeto jim je bilo dostojanstvo. Preganjane so bile še na druge številne načine. Ženske, ki so bile žrtve komunističnega preganjanja, se še danes težko soočajo in govorijo o travmatičnih izkušnjah.

Zato Platforma evropskega spomina in vesti poziva k minuti molka 8. marca 2017, ob 12. uri, za milijone žensk, ki so bile žrtve komunističnih diktatur. Prepoznati in počastiti moramo spomin na milijone žensk, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice v času komunizma.

A. R.

 • Iza Demos

  Minuta molka za vse ženske, ki so trpele in še trpijo pod vsemi režimi in verami, ki jih ne spoštujejo in jim prepovedujejo svobodno odločanje.

  Tiste, ki ste se osule kot žlahtne rože, vedite, da je vaše trpljenje rodilo sadove.

  Ve, ki trpite danes pa bodite močne, ne predajte se…………………

  • indijanka

   Se pridružujem.

 • primsek

  Kako skromen nabor, če se spomnimo samo vseh sežganih na grmadah, vseh pobitih po koncentracijskih taboriščih, vseh, umrlih od roke kolaborantov v medvojnih zaporih, od Slave Klavore d o Tončke Geč, recimo. Iz cele Evrope devet,od tega nobene Slovenke, samo svingerice iz društva Češplja in nosilke Stojka v nadnaravni velikosti lahko spišejo tako nesimetričen članek, ki naj bi delovanje Rose in Clare /Luksemburg in Zetkin/ in njunih prizadevanj za ženske in socialne pravice prikril s tremi Albankami. Stojko dela navznoter, ne samo noter

  • Dragan Krstič

   Še svojo ženo prištej.

  • FORT WORTH

   Kaj pa tebe matra nestrpnost in fovsija mrbit,ko moras biti doma pri zeni do 17.00 ?
   Potem pa pomiti posodo,tih bit pa postlo pospravit pa spat ?!
   Kako se temu rece ? Aja copata (:-)))

   • prim

    Zdaj pa ne razumem; ali je tole retardiran poskus smešenja nekoga, ki pomaga ženi pri gospodinjstvu? Retardiran ne zato, ker sodi v 19. stoletje, temveč ker pripada nekomu, ki je očitno umsko zaostal. Ali ti se pa medtem nabijaš v postroju klerodrajskov pod vodstvom Žana Mahniča in se imate tako fino, kot so se imeli Roehmovi SA oddelki?

  • gušto

   primsezasesek butl.

 • Iza Demos

  Prosim popravite naslov. Tale tiskarski škrat se vam kar prevečkrat prikrade v tekst.
  (Moke res ne gre meriti s časovno enoto.)

 • FORT WORTH

  Lepo da ste napisali,da se je boj za zenske pravice in osem urni delavnik zacel v ZDA pri kapitalistih.
  Marxisti so si pripisali zasluge in ukradli boj za pravice delavstva. V resnici pa je eno hudo zavajanje,izkoriscanje,laganje in kraja delavskega cloveka prav v socialisticnih ureditvah.
  Preizkusil sem oba sistema in vem,da so vsa leta po drugi vojni delavci s vzhoda bezali na delo k kapitalistom na zahod,kjer se je s pridnostjo in iznajdljivostjo dalo (in se še da) lepo zasluziti in napredovati.

  • pajot

   Saj drugega kot krasti tako ne znajo. Še jugoslovanska himna je bila ukradena. Poljakom.

   • primsek

    Nikoli ne bomo najboljši, nikoli ne bomo najlepši, nikoli ne bomo največji. Lahko pa obramboslovni komunajzarji, zase rečemo, da najbolje krademo. Tudi Tonnyju Blairu, ne samo provizije pri Patrii; (Evo, Iznoriški je prepoznan kot ortokomunist tudi zaradi nagnjenja h krajam)

    • pajot

     A tvoj nick pomeni prim se k..urca?

 • xtc

  Komunizem(soializem) je nepopisno zloin gorje za vsakega poštenega in delovnega človeka:

 • janez55

  Avtor A.R., če že pozivate k poklonu ženskam, ki so trpele pod komunizmom, bi lahko spomili tudi na kakšno Slovenko. Npr. Angelo Vode, ki je bila obsojena na Nagodetovem procesu, ali pa Ljubo Prenner, ki je kot odvetnica branila številne nasprotnike povojnega režima. Menda ju ja niste zamolčali zato, ker sta bili predvojni komunistki?

  • soc

   Ljuba Prenner? Uspešno je branila prvoborca, ki je v zgodnjih šestdesetih mrtvo pijan v večjem avtu ponoči pobil na Titovi v Ljubljani tri mlade ljudi, ki so se v fičku po svoji strani trezni vračali z absolventskega večera strojne fakultete. Edini argument Prennerjeve: gre za vrlega človeka, prvoborca… Oče ene žrtev je bil ljubljanski sodnik (seveda ne na tem procesu) in je nebogljeno jokal nekaj dni, ker je rdeča justica s pomočjo Prennerjeve naredila svoje.

   Potem so pa v tranziciji iz čudaške tovarišice naredili gospo poetično lezbijko. Bljak.

   • šmentanamuha

    Dobro si argumentiral, ampak Angela vode pa je v redu, ne?

 • šmentanamuha

  Slava vsem pogumnim ženskam!

  • soc

   Slava vsem razumevajočim moškim!

 • soc

  Ko se mi med izbranimi štirimi komentarji različnih člankov pokaže prispevek k slovenski blaznosti primarnega sekundarnega primseka, neprijavljenega na forum, mi je jasno, da odgovorni urednik portala niti pod razno ni kos svoji nalogi. Naj pač dela svoje v parlamentu, tule pa najde nekoga z voljo in sposobnostjo kontrolirati in izboljšati tako forum kot portal.

  Gospod Petek, ostanite pri kvalitetnih komentarjih, za to funkcijo pa najdite koga drugega.

 • Nata

  Še in še pišite o takih zadevah ! Hvala !!

  Saj se izgleda kmalu ne bo smelo ne govoriti, ne pisati. Prilagam eno pismo objavljeno na Časniku.

  http://www.casnik.si/index.php/2017/03/08/neprebrano-pismo/

 • sončnica

  ..pa eno uro molka za vse,ki v tej klinčevi državi tolčejo revščino zaradi prodane politike…pfej

 • Hribouc

  Baje bosta Cerar in Brglez po naravnem pravu boljševiških evnuhov za dva dni nazaj razglasila poziv in organizirala poklon z minuto molka v DZ in na vladi RWS za vse maltretirane, šikanirane, zapostavljene, razčlovečene slovenske matere-vdove in za vse sestre pobitih domobrancev, vojakov kraljeve Jugoslovanske vojske v domovini in vseh , po krivem, ožigosanih izdajalcev !
  Po tem pa pride , tudi povsem naravni, ekološki veliki potres, ki bo ljubljanski šoder pod Ljubljano temeljito zatresel, tako, da bo lahko tov.Zoki, veliki genij za projekte,l obnavljal najlepše mesto na svetu naslednjih 50 let! S spomeniki svinjske boljševiške revolucije vred!

  • KIKI

   Ubogi po duhu, obsedeni od zmage, ki so jim jo omogočili
   zavezniki, obsedeni od oblasti in sovraštva do vseh ljudi,
   ki so nekaj pomenili pred 2. sv. vojno, intelektualcev in
   ustvarjalcev, ki so skozi družinske generacije pridobili posest,
   družbeni ugled ali kapital iz dejavnosti, obrti ali druge proizvodnje.
   Podivjani, krvi željni in bolni “kvazi” partizani so z zmago pridobljenimi
   pravicami do pobijanja pričeli s svojo grozljivo “raboto”. in so to krvo-
   ločnost uspešno skrivali za ukazi svojih predpostavljenih.
   Dolga leta po osvoboditvi so s svojimi pridobljenimi aduti žugali
   ljudstvu, ki je za njihove pojme “neupravičeno” preživelo, maltretirali
   ženske in njihove otroke, ter se izživljali nad njimi na vsakem koraku
   V glavah teh krvnikov je bila zmešnjava vseh pojmov, neznanja,
   in nemorale, z enim samim opravičilom, da jim je od dne “zmage” dalje
   vse dovoljeno. In jim je tudi bilo!

   • Hribouc

    Ko se spominjam trpljenja mnogih sovaščank, moje matere in njene matere, kaj so jima delali prasci svinjski in kaj so počeli z nami, ki nismo njihovi, bi zdajle enega hudičevca usekal po gobcu, da bi se iskrilo in švasalo- ampak – ne gre tako.
    Ko je vse prehudo-in zdaj se ponavljajo hudobije na novo-se odpovemo nasilju in vse izročimo Edinemu.
    ON BO VSE UREDIL TAKO KOT MORA BITI.
    Kmalu, zelo kmalu se bo tresla Zemlja in Nebo.
    Hvala, Kiki !

   • Hribouc

    Kiki- as vedu, da je Drnovškov Janez prihajal k mašam k Frančiškanom pri zadnjem vhodu?

    A ti verjameš, da Cerarjev Cmerovc hodi, baje, k mašam v Trnovo, kjer ga, baje, župn’k blazno obrajta kot dobrega vernika?

    A je to kaj res? A kej veste, predragi, faranke in farani ?

    • KIKI

     Ja, ali ne, je vseeno, vem samo, da Cerar nima jajc in da se
     boji tudi oslove sence….

     • Hribouc

      En drek, ni vseeno.Lepo pa, da se oglasiš-dodajam pa, da Cmerar si upa dost, ker se ne boji Hudiča al je pa tolk butast – bolj pa se vsake kvatre sprašujem pa kakšna je bila mati, niti me ne zanima , ampak je za poznavalce jasno, kje ga je usrala, da sinek zdaj tako menjava babe po tekočem traku, bolj kot usrane gate.
      Uboge.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!