Mlada zakonca načrtovala teroristični napad, saj si je žena za poročno darilo zaželela morilski pohod

Simbolična slika (Foto: epa)

Nedavno so par, ki je načrtoval novi teroristični napad, privedli pred britansko sodišče, 21-letna osumljenca pa sta se začela prepirati, kdo je radikalnejši in večji terorist. Načrtovala sta nakup orožja in pridružitev Islamski državi. Moški je krivdo priznal, njegova noseča žena pa svoje načrte zanika. Sojenje se nadaljuje.

Oba, Ummariyat Mirza in njegova noseča žena Madihah Taheer, ki sta soudeležena na sojenju v Veliki Britaniji, štejeta le 21 let. Žena naj bi Mirzi podarila nož, ki naj bi ga ta uporabil v napadu. Prav tako mu je podarila človeško lutko naravne velikosti, na kateri naj bi vadil zbadanje z nožem, da kasneje ob izvedbi terorističnega napada s tem ne bi imel težav.

Par se je poročil aprila lani, sodišče pa je pregledalo sporočila, ki sta si jih pošiljala, poroča RT. Ta so razkrila, da je Taheerjeva želela v Sirijo, saj se je navduševala nad Islamsko državo in tamkajšnjim življenjem. Sporočila, ki sta si jih pošiljala prek Facebooka, razkrivajo, da sta se pogosto prepirala o tem, kdo je večji in boljši terorist. Prav tako sta se prepirala o nakupu skoraj 340 evrov vrednega ostrega noža, saj ga žena ni želela: “Morava plačati račune in kupiti stvari za dojenčka. Morava biti razumna in dobro premisliti. Ne moreva kar kupovati takšnih nožev.”

Poročila pa se nista ravno zaradi ljubezni. Madihah je Mirzi dejala, da ji mora nadeti prstan, če želi videti seznam ljudi, ki jih želi ubiti in ji pri tem tudi pomagati. Mirza si je nadvse želel moriti in jo je zaprosil za roko, za poročno darilo pa ji je obljubil, da bo te ljudi zabodel. Moški je načrtovanje terorističnega napada priznal in sodišče v Woolwichu ga je spoznalo za krivega. Žena zanika, da je bila seznanjena z njegovimi namerami, a sojenje še ni končano.

Mirza se je skupaj s sestro zaradi terorizma in širjenja teroristične propagande pred sodnikom znašel že aprila
O Mirzi pa smo poročali že aprila, ko je skupaj s svojo sestro načrtoval teroristični napad. Angleška policija jima je zasegla več nožev in ekstremističnih knjig, Ummariyat pa se je že takrat podal v raziskovanje o tem, kako smrtonosni načrt v praksi izvesti. Takrat so ga obtožili  posedovanja vodnika za izdelavo bomb in priročnika, v katerem je mogoče najti razlage o raznovrstnih strupov. Njegova 23-letna sestra Zainub Mirza pa je bila obtožena pošiljanja propagandnih video posnetkov Islamske države drugim. Domneva se, da je pošiljala ekstremistično gradivo, vključno s sliko moškega, ki v rokah drži odrezani glavi, z namenom spodbujanja nadaljnjih terorističnih napadov.

A. L.

 • Valter BraniSlav

  Jaz pa sem bil preprican da je slo za dva budista…

 • Caetano

  Priznam, da ko to berem me pograbijo islamofobna čustva. Vendar pa avtor islamofobije je sam ”Alah”, kot dokazuje Koran in drugi islamski ”sveti spisi”. V srca nevernikov je treba že na zemlji vsaditi teror in strah:

  Quran (8:12) – “I will cast terror into the hearts of those who disbelieve. Therefore strike off their heads and strike off every fingertip of them”

  Tako, da se morajo tisti, ki jim to ne ustreza obrniti na drug naslov in ne name.

 • Verjetno sta na težkih drogah.

  • Caetano

   Tudi to je marsikdaj dobrodošlo. Memento Bartol in sekta asasinov.

 • xtc

  Štrik in gavge.

 • joza joza13

  Še dva bolnika, izrodka, …

  Ukiniti socialo in napotiti na delo, da ne bodo imeli časa razmišljati o neumnostih.

 • bojan

  oba v krematorij pa temeljito skurt

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!