Muslimanke izgubile boj na sodišču EU: Podjetja v EU lahko prepovejo nošenje naglavne rute

Foto: epa

Sodišče Evropske unije je danes razsodilo, da imajo podjetja v EU pravico, da zaposlenim prepovejo nošnje verskih ali političnih simbolov. Tako imajo zdaj podjetja v EU pravico, da med drugim prepovejo naglavno ruto, sodišče pa je v razsodbi še zapisalo, da interno pravilo podjetja, ki prepoveduje nošenje vidnih političnih, filozofskih ali verskih simbolov, ni neposredno diskriminatorno. To je tudi prva odločitev tega sodišča o nošenju muslimanske naglavne rute na delovnem mestu.

Sodišče Evropske unije je razsojalo v belgijskem in francoskem primeru. STA povzema, da kot je vidno iz razsodbe sodišča, gre v enem primeru za muslimanko Samiro Achbite. Podjetje G4S jo je leta 2003 zaposlilo kot receptorko, vendar pa je v podjetju takrat veljalo nenapisano pravilo, da delavci na delovnem mestu ne smejo nositi vidnih znakov verskega, političnega ali filozofskega prepričanja. Tri leta kasneje so Samiro odpustili, saj je bila neomajna v prepričanju, da bo na delovnem mestu nosila muslimansko naglavno ruto. Odpoved je nato izpodbijala na sodiščih v Belgiji. Vendar pa je Samira z današnjo razsodbo sodišča EU dokončno izgubila boj s sodiščem, saj je to razsodilo, da prepoved nošenja muslimanske naglavne rute, ki izhaja iz internega pravila zasebnega podjetja, s katerim je prepovedano nošenje vidnih vsakršnih političnih, filozofskih in verskih znakov na delovnem mestu, ne pomeni neposredne diskriminacije.

Sodišče EU tudi drugi muslimanki reklo ‘ne’
Sodišče EU pa je odločalo tudi v primeru Asme Bougnaoui. To je podjetje Micropole leta 2008 zaposlilo kot projektno inženirko na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, od nje pa so zahtevali, naj ne nosi več naglavne rute. Bougnaouijeva je nasprotovala temu, zato jo je podjetje odpustilo – pravico je nato iskala na francoskih sodiščih. Vendar pa je sodišče EU tudi v njenem primeru ugotovilo, da prepovedi o nošnji naglavne rute ni mogoče šteti kot dejanski in odločilni pogoj za zaposlitev.

M. S.

 

 • samotoje

  Edina logična odločitev.

 • Get2 Business

  hahaha. izgubile.

 • Kaligula

  Strašno. Prestrašno!!!

 • Jojo

  Nova24ur prvi v sluzbi prepisovanja. 3/4 clankov je dobesedno prepisanih iz speise. Dobri novinarji ni kaj. Ce ze prepisujete vsaj navedite vir ne pa da se podpisete pod clanek kot da je to vase delo…

  • dež

   In niso edini, to počno skoraj vsi. Požarju ukradejo večino njegovih člankov, na koncu z majhnimi črkami zapišejo, “je zapisal Požareport”

 • SloBoySMC

  Sej v redu to. Podpiram. Sam a veste da to pomen tud da lahko prepove podjetje tud da v službi križec na verižici na vidnem mestu nosiš?

  • Kapucinka

   Pa ne bo, ker je podjetje v primarno krščanski državi. Njihova pravila.

 • Olga

  Bravo evropsko sodišče! Kakšna predrznost s strani muslimanov! Cel svet bi se moral ukvarjati z njimi in se jim klanjati! Oni imajo vedno prav!
  Prišli so v EU brez vabila! Naj se prilagodijo ali odselijo! Druge ni!

 • komentiram

  Cestitke vsem zenam in dekletom na poti do svobode v EU ! Sedaj pricakujem da muslimanski simbol prepovejo tudi v Slovenskih solah, drzavnih uradih, trgovinah in na javnem mestu.

 • Kapucinka

  Naj te ženske raje zahtevajo versko svobodo v Pakistanu, za to pa so preveč posrane. Bolje je za vsak drek cmevkati o človekovih pravicah in se vlačiti po sodiščih v državah nevernikov. Te babe ne razumejo, da je zahod nenasilen in toleranten, zato ker se je razvijal brez islama, one pa hočejo vse koristi zahoda plus svojo omejeno religijo. Ko bo islam znan po čem drugem kot terorizmu, pedofiliji, pretepanju žensk in otroških porokah, bodo lahko zahtevale verske pravice.

  • rubec

   **********

 • rubec

  Me prav zanima koliko muslimank si upa na sodišča v muslimanskem svetu in koliko njih pride dlje od vratarja.

  • Olga

   One še od doma ne morejo brez spremstva!

   • pajot

    Ne da ne morejo,ne smejo. verboten.

    • Olga

     Streng verboten!

 • Goran Fatovic

  In obvezno svinski kremenatlc okoli vratu

  • sodnikisozločinci

   Bolj situirani pa kraški pršut. Še psi bi jih radi imeli.

 • Olga

  V Evropo prihajajo sami mladi moški, ki bi lahko branili svojo domovino! Ženske in otroci umirajo doma zaradi lakote in pod streli teroristov ISISA!! Muslimanke, ki so v EU in živijo v miru, pa imajo EDINO skrb, da imajo čez glavo ruto!?? Sramota!

 • xtc

  Kdo bi maškare gledal vsak dan na delovnem mestu;Pust imamo enkrat na leto in to je dovolj:
  Definitivno pa provokativne obleke ali pokrivala ne sodijo v podjetja sploh pa ne taka;ki imajo uniformirano garderobo :

  • Wallucus

   Imamo že dovolj svojih maškarad z rdečo zvezdo, Dražgoše itd..

 • mannuro

  To ni dovolj.. zakon bi se moral glasiti takole:

  Prepoveduje se nošnja in prodaja vseh pokrival, oblačil, obutve in modnih dodatkov, ki izkazujejo znake verskega, političnega ali filozofskega prepričanja in ne spadajo v kulturno izročilo dežele na področju EU.
  a. na javnih, delovnih in izobraževalnih površinah
  b. prostorih, kjer je z internim predpisom to prepovedano

  Torej, nune ja, zadekanka ne.

 • Antonius

  Ker sta trmoglavi multikulturni “reuci” postali brezposelni, bosta plačo za nadaljnje zajebavanje Belgijcev vlekli preko socialne.
  Stenice se tudi držijo kuhinje, dokler je kaj za požreti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!